Książki - recenzje - Strona 138

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 30 lis 2025, 11:52

No to może się skusze, bo generalnie większość dyskusji wokół LLM powoduje u mnie zażenowanie.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 lis 2025, 11:53

Kupiłem tydzień temu, musi poczekac do nowego roku, ale recenzje zachęcające.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 gru 2025, 11:14

Powiedzcie mi bo straciłem wenę do czytania kryminałów i myślę, żeby się wziąć za coś ambitnego. Czy ktoś z was czytał "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów" Schopenhauera, "Mein Kampf" albo coś Freuda?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 24 gru 2025, 11:28

Nie wiem na jakiej zasadzie dobierałeś te książki, te Mein Kampf wygląda tam dość zjawiskowo, ale Tobie szczerze poleciałbym coś z tego:

https://bonito.pl/produkt/kulturowe-spr ... italizmu-2
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/203551/sprawiedliwosc

Przystępnie napisane, w tematyce, która może Cię interesować. Łapią się raczej na "coś ambitniejszego";)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 gru 2025, 12:06

DDK pisze:
24 gru 2025, 11:14
Czy ktoś z was czytał "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów" Schopenhauera
Nie wiem czy nazwałbym tę ksiażkę czymś ambitnym.
To nie jest książka ucząca tego jak sie wysławiać, jak argumentować i pokazywać swoje racje, aby przekonać drugą osobę albo aby miały logiczny sens. W dzisiejszych czasach ta książka powinna miec tytuł "Erystyka, czyli sztuka udawania, że się wygrało gównoburzę w internecie" - bo tam są rady pokroju 'zmień temat', 'udawaj, ze coś udowodniłeś, choć tak naprawdę wcale nie', 'udawaj, że tak naprawdę chodziło Ci o coś innego' czy rada ostateczna: zwyzywaj drugą osobę od debila czy idioty. I każda taka rada jest opisana na 2-3 strony malenkiej ksiazeczki.
Idealne do tematu politycznego na forum co najwyżej.

Jak chcesz mogę przejrzeć książki popularnonaukowe jakie mam i wybrać te, które uważam za najfajniejsze. Ale to raczej w 2 dzień świąt.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 gru 2025, 12:14

Na razie mam za 3 tygodnie dostać właśnie powyższe książki i zastanawiam się czy warto, stąd też moje pytania. Ogólnie o dziwnych rzeczach się dyskutuje o 3 w nocy najebanym.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 gru 2025, 12:20

Cooo...
Czyli ktoś uznał: Dedek, masz tu książkę idealna dla Ciebie (Mein Kampf), a jakby ktoś Cię później przekonywał, że tezy zawarte w tej książce są głupie to masz jeszcze Erystyke, żeby go przekonać, że wcale nie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 gru 2025, 12:26

Nie, była rozmowa na temat literatury w której brało udział kilka osób i powyzsze mnie zainteresowało, więc stwierdziłem że może warto się trochę dokształcić.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 24 gru 2025, 23:24

DDK pisze:
24 gru 2025, 11:14
Powiedzcie mi bo straciłem wenę do czytania kryminałów i myślę, żeby się wziąć za coś ambitnego. Czy ktoś z was czytał "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów" Schopenhauera, "Mein Kampf" albo coś Freuda?
To już lepiej sięgnij po książki Władysława Tatarkiewicza.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 25 gru 2025, 0:48

DDK pisze:Powiedzcie mi bo straciłem wenę do czytania kryminałów i myślę, żeby się wziąć za coś ambitnego. Czy ktoś z was czytał "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów" Schopenhauera, "Mein Kampf" albo coś Freuda?
Gustav Jung zamiast Freuda.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 25 gru 2025, 9:58

Nie sądzę, żeby lektura Tatarkiewicza obecnie kogoś zafascynowała;)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 gru 2025, 13:27

Ktoś czytał i jest w stanie coś powiedzieć na temat serii "Malazańska Księga Poległych" Stevena Eriksona?

Obrazek

Jestem zainteresowany zakupem wszystkich 10 tomów, ale to inwestycja blisko 1 tys. zł.

Słyszałem, że jest to świetna seria dark fantazy i ogólnie jedna z najlepszych pozycji tego gatunku. Ktoś jest w stanie coś więcej powiedzieć na temat tego cyklu książek i polecić dla fana dark fanazy?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 25 gru 2025, 19:09

Berele Lewartow pisze:
25 gru 2025, 9:58
Nie sądzę, żeby lektura Tatarkiewicza obecnie kogoś zafascynowała;)
Że ramota?

To polecam "Czarnego łabędzia" Nassim Nicolas Taleb. Albo "Rozpieszczony umysł" Greg Lukianoff i Jonathan Haidt.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 gru 2025, 11:51

2025 to dla mnie najgorszy czytelniczo rok w życiu. Mało przeczytanych książek (aktualnie 35, myślę, że dobiję do deklarowanych 36) i też, przede wszystkim, mało dobrych książek.

Pierwsza książka, która mnie wciągnęła i wyrwała z czytelniczego marazmu, to lektura z sierpnia – „Wiem, co zrobiłeś!” Adriana Bednarka. Książka z akcją osadzoną w środowisku piłkarskim Krakowa. Nie tak dobra, jak parę innych tego autora, ale zadziałała na mnie doskonale. Wcześniej przez 7 miesięcy przeczytałam tylko 6 książek i miałam ogromny odrzut od czytania.

Widzę, że nie przeczytałam w tym roku prawie żadnej literatury faktu. Jedynie „Martwą górę”, która nie jest jakaś bardzo udana, ale dzięki niej dowiedziałam się więcej o tragedii na Przełęczy Diatłowa. Za to z kategorii wspomnień przesłuchałam autobiografię Kelly Bishop, gdzie lektorką jest sama autorka – i to zdecydowanie moje najlepsze czytelnicze wspomnienie z tego roku. Niesamowita przyjemność!

Najlepsze polskie książki z tego roku: „Obiekty głębokiego nieba" Małeckiego i „Tewila Bambi” Ćwieka – choć i jedna, i druga nie należą do moich ulubionych książek tych autorów.

Z literatury zagranicznej – „Goście” Agnes Ravatn i „Duchy” Dolly Alderton (bardzo prawdziwe spojrzenie na problemy pokolenia millenialsów).

No i tytuły najbardziej wciągające – seria Pomoc Domowa Fridy McFadden i „Kocham, mama” Iliany Xander.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 gru 2025, 12:05

Właśnie, jakoś przestałem tu pisać, bo jest mało do pisania, walczę, żeby zamknąć rok chociaż 20 książkami. Co prawda część z nich to "cegły" i to raczej niełatwe w odbiorze, co zaniża statystyki, ale jednak szału nie ma. Sporo okoliczności się na to złożyło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”