Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 gru 2025, 12:44
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 27 gru 2025, 15:44
FILIPPO828
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 gru 2025, 16:49
Ten cykl ma swoich zagorzałych wyznawców i z całą pewnością jest to kanon gatunku. Ja za Ericsonem nie przepadam z jednej prostej przyczyny. Zbyt duża ilość wątków, która na poczatku utrudnia złapanie obrazu całości. Przebrnąłem nie zachwyciło mnie to, natomiast są ludzie którzy gotowi mnie ukrzyżowac za moje herezje.Samuraj pisze: ↑25 gru 2025, 13:27Ktoś czytał i jest w stanie coś powiedzieć na temat serii "Malazańska Księga Poległych" Stevena Eriksona?
Jestem zainteresowany zakupem wszystkich 10 tomów, ale to inwestycja blisko 1 tys. zł.
Słyszałem, że jest to świetna seria dark fantazy i ogólnie jedna z najlepszych pozycji tego gatunku. Ktoś jest w stanie coś więcej powiedzieć na temat tego cyklu książek i polecić dla fana dark fanazy?
j1mmy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 28 gru 2025, 12:15

Zygmunt-1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 gru 2025, 13:32
Trochę tak. No i średnio widzę, żeby ktoś to hobbistycznie czytał od deski do deski.PietroBosman pisze: ↑25 gru 2025, 19:09Że ramota?Berele Lewartow pisze: ↑25 gru 2025, 9:58Nie sądzę, żeby lektura Tatarkiewicza obecnie kogoś zafascynowała;)
To polecam "Czarnego łabędzia" Nassim Nicolas Taleb. Albo "Rozpieszczony umysł" Greg Lukianoff i Jonathan Haidt.
Berele Lewartow
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 28 gru 2025, 17:40
No ja właśnie mam zamiar poczytać "hobbistycznie".Berele Lewartow pisze: ↑28 gru 2025, 13:32Trochę tak. No i średnio widzę, żeby ktoś to hobbistycznie czytał od deski do deski.PietroBosman pisze: ↑25 gru 2025, 19:09Że ramota?Berele Lewartow pisze: ↑25 gru 2025, 9:58Nie sądzę, żeby lektura Tatarkiewicza obecnie kogoś zafascynowała;)
To polecam "Czarnego łabędzia" Nassim Nicolas Taleb. Albo "Rozpieszczony umysł" Greg Lukianoff i Jonathan Haidt.
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 gru 2025, 18:14
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 28 gru 2025, 18:16
Zygmunt-1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 gru 2025, 19:18
To daj znać potem, jak Ci idzie, no i czy hobby przetrwało. Może sobie zerknąć na to, nie wiem jak z dostępnością teraz:
Berele Lewartow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 28 gru 2025, 19:41
Nie znałem wcześniej tego tytułu. Sprawdzę.Berele Lewartow pisze: ↑28 gru 2025, 19:18To daj znać potem, jak Ci idzie, no i czy hobby przetrwało. Może sobie zerknąć na to, nie wiem jak z dostępnością teraz:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/79800/h ... olitycznej
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 29 gru 2025, 19:51
Od razu zapytałem Claude
W Twojej wypowiedzi można zidentyfikować kilka chwytów erystycznych, co jest dość ironiczne, biorąc pod uwagę, że krytykujesz właśnie książkę o erystyce:
Użyte chwyty:
1. Przeinaczenie intencji dzieła - sugerujesz, że Schopenhauer pisał poradnik "jak wygrywać spory", podczas gdy jego celem było opisanie rzeczywiście stosowanych nieuczciwych chwytów, aby ludzie mogli się przed nimi bronić. To różnica między instrukcją a ostrzeżeniem.
2. Redukcja ad absurdum przez przerysowanie - porównanie do "gównoburzy w internecie" i sugerowanie, że książka to tylko zbiór rad typu "zwyzywaj od debila". Schopenhauer faktycznie opisuje takie chwyty (ostatni chwyt to argumentum ad personam), ale robi to w kontekście analizy ludzkiej natury i nieuczciwej retoryki, nie jako instrukcję.
3. Lekceważenie przez diminutywizację - określenie "malenka książeczka" i sugerowanie, że każda rada to tylko "2-3 strony" ma deprecjonować wartość dzieła.
4. Generalizacja i uproszczenie - przedstawienie całej książki jako zbioru tricków do wygrywania internetowych kłótni pomija filozoficzny i analityczny kontekst dzieła.
Ironicznie, sama Twoja krytyka jest bardziej erystyczna niż dialektyczna - skupia się na "wygraniu" argumentu poprzez ośmieszenie książki, zamiast na rzetelnej analizie jej treści i intencji autora.
czubatka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 31 gru 2025, 1:33
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asx76 » 01 sty 2026, 19:10
Jam to, nie chwaląc się, uczynił.PietroBosman pisze: ↑13 paź 2025, 20:14Ja na te piękne wieczory wciągnąłem się w inne klimaty. Właśnie zaczynam trzeci tom powieści Michaiła Szołochowa "Cichy Don". Ktoś z was czytał?
asx76

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 02 sty 2026, 19:24
Też wydanie cztero tomowe?asx76 pisze: ↑01 sty 2026, 19:10Jam to, nie chwaląc się, uczynił.PietroBosman pisze: ↑13 paź 2025, 20:14Ja na te piękne wieczory wciągnąłem się w inne klimaty. Właśnie zaczynam trzeci tom powieści Michaiła Szołochowa "Cichy Don". Ktoś z was czytał?A na poważnie: rzecz świetna, pięknie napisana. Absolutny must have!
![]()
PietroBosman
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio