Seriale - Strona 630

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 gru 2025, 8:52

Zabralem sie za ten Teheran na apple tv i zostal mi ostatni odcinek 2 sezonu.
Ogolnie serial daje rade i ocena na filmwebie nie jest tutaj zadnym przypadkiem. Piekne zdjecia i ujecia Teheranu, za kazdym razem jak to widze to mam w glowie, ze jednym z miejsc, o ktorych marzylem zeby pojechac to wlasnie Teheran, moze jeszcze kiedys sie uda.
Natomiast co do samego serialu, to luzna produkcja szpiegowska, rzecz sie dzieje w Iranie, a glowni bohaterzy to przede wszystkim agenci Mosadu. Gdybym to ogladal pare lat wczesniej, to bym powiedzial, ze niezla bajka, ale patrzac co tam Mosad wyprawial w ostatnim czasie na wschodzie to nawet mozna powiedziec, ze niektore rzeczy nie sa tak oderwane od rzeczywistosci (zwlaszcza pierwszy sezon). Nie ma zbyt wielu seriali szpiegowskich zeby trzymalo to wysoki poziom wiec ten tytul moge polecic, zwlaszcza ze w styczniu pojawi sie trzeci sezon.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 17 gru 2025, 20:21

styczeń od mocnego uderzenia zaczynamy

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 17 gru 2025, 20:22

Mam, widziałem jeden odcinek i na resztę musi przyjść czas 😅 jakoś brak weny. Zaraz 3 tyg wolnego to może w końcu się za to zabiorę

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 gru 2025, 10:47

Ledwie dzień po premierze, a ja już cierpię, że Fallout nie jest wypuszczany w większej ilości odcinków na raz niż 1. BOŻE DLACZEGO MI TO ROBISZ, CZY JA JUŻ WYSTARCZAJĄCO W ŻYCIU NIE WYCIERPIAŁEM?!?!

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 gru 2025, 10:55

dla mnie ten 1 odc taki sobie na razie - może się rozkręci :)

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 18 gru 2025, 11:12

Na tym to powinno polegać,im dalej tym lepiej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 gru 2025, 11:38

Pierwszy odcinek zwykle ma być pewnym wprowadzeniem, więc szoku tu nie ma. Dla mnie najgorsze jest to, że ostatnie lata mnie strasznie rozpieściły i wolę poczekać trochę i obejrzeć kilka odcinków (najlepiej cały sezon) w krótkim czasie, a tu mi cały Facebook napierdala screenami z serialu, więc prędzej niż później będą spoilery i czuję, że będę musiał się zmusić do oglądania co tydzień z cliffhangerami.

Btw. Czytałem, że fabuła serialu ma być uwzględniona w kolejnej grze. Gdyby netflixowi twurdzy Wiedźmaka chcieli tak współpracować z twórcami gry, to by mogli mieć serial na miarę top5 wszech czasów w kategorii fantasy.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 18 gru 2025, 12:05

Ja sobie poczekam spokojnie na całość i wtedy uderzę.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 26 gru 2025, 10:07

Skończyłem cały sezon jedynej na jabłko tv.
Pomysł nietypowy na serial, ogląda się nawet przyjemnie, kasy chyba też nie szczędzili, ale tak jak zaczęło się z przytupem i chciało się oglądać to im dalej tym gorzej. Nie lubię takich rozwleczonych seriali, w których za dużo się nie dzieje. Widzę że ocena na filmwebie kręcił się wokół ósemki, na początku też bym tak ocenił, ale teraz mocne 6/10 i poczekamy na drugi sezon, bo przy takiej oglądalności i ocenach na pewno będą chcieli to kontynuować.

Korzystając z długaśnych wieczorów to do poduszki wjechał też The Pitt i póki co trzyma poziom ale widziałem może z 3-4 odcinki. Poza na dobre i na złe lata temu zmuszony do oglądania przy niedzielnym obiedzie, raczej nie gustowałem w serialach w klimacie medycznym, ale to naprawdę daje radę.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 27 gru 2025, 23:08

Producenci Stranger Things wyciskają z serialu maksa. Odcinki piątego sezonu od 1 do 4 w miarę ok, 5-7 sporo gorzej, przegadane i rozwleczone. Jak w ostatnim odcinku, dwugodzinnym (!) nie będzie mocnego pierdolnięcia, to cały serial powinien mieć obniżoną ocenę o co najmniej 1 gwiazdkę na 10.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 28 gru 2025, 22:20

Glina. Nowy Rozdzial - przez sentyment do oryginalnej serii bardzo chcialem zeby mi sie podobalo, no ale tak sie nie stalo. okazuje sie, ze powrot do genialnego soundtracku lorenca i nalozenie filtru sepii to za malo do nawiazania klimatem do pierwszych dwoch sezonow. przede wszystkim scenariuszowo to lezy, az dziwne bo to robota tego samego goscia. z rozczarowania az sobie odpalilem losowy odcinek sprzed dwudziestu lat zeby sprawdzic, czy moze nostalgia przeze mnie nie przemawia, ale nie, w konwencji kryminalow noir to wciaz jest arcydzielo, no i zrobilem rewatch calosci. glowne role, epizody, niebanalnosc rozwiazywanych spraw, sciezka dzwiekowa, ogolny vibe, wszystko mi tu siedzi. koniecznie do ogladania w srodku nocy

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 gru 2025, 20:56

Bardzo dobre jest to nowe It: Witajcie w Derry. Mieszanka horroru, trochę gore, sporo krwi jak na to, że bohaterami są dzieci, dobrze wplecione w uniwersum Maine Kinga (nie tylko It, ale też czerpie z innych książek, także tych nowszych) i mimo wszystko nadal spoko opowieść o sile przyjaźni. Na finale można nawet się trochę wzruszyć.

Po przekombinowanym Castle Rock i mocno nierównym Castle Rock 2 najlepsze podejście pod Kinga od czasów... filmowego It :D Nawiasem mówiąc serial jest z filmami powiązany, nie tylko warstwą muzyczną (też bardzo dobrą).

Zapowiedzieli jeszcze dwa sezony więc na pewno poczekam na drugi.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 gru 2025, 21:00

Pierwszy odcinek "Shoguna" za mną. Najważniejsze już wiem: będę się dobrze bawił 😃

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 sty 2026, 14:09

Skończyłem "Stranger things". Chyba muszę obejrzeć ten ostatni odcinek jeszcze raz, bo mam poczucie straszliwych dziur fabularnych i bezsensownych zakończeń niektórych wątków.

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 02 sty 2026, 7:34

Ja nigdy nie zacząłem ST i chyba nie żałuję, granie na nostalgii jest wszechobecne, więc ta luka zostanie zapełniona innymi tworami. Jeśli chodzi o IT, jest potencjał bo morderczy klaun to samograj, choć to samo myślałem o ksenomoefie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”