Książki - recenzje - Strona 140

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
asx76
Skład B
Skład B
Reputacja: 5
Kibicuję: Widzew Lech Legia Raków

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asx76 » 07 sty 2026, 8:29

PietroBosman pisze:
02 sty 2026, 19:24
Też wydanie cztero tomowe? :wink:
Nie pamiętam, bo było to stosunkowo dawno. Na pewno stare wydanie. :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 sty 2026, 23:48

Zygmunt-1 pisze:
28 gru 2025, 18:16
Daj znać jak skończysz, czy warto podchodzić do tego
warto. Książka krótka bo ledwo 100 stron, ale warto przeczytać mocno skupionym.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 sty 2026, 20:49

Skończyłem "Krwawy kobalt". Bardzo mocny reportaż o wydobywaniu kobaltu w Demokratycznej Republice Konga. Jeden cytat: "Niech Pan powie ludziom w swoim kraju, że codziennie w Kongu umiera dziecko, żeby mogli ładować swoje telefony". Przeraża wykorzystywanie dzieci w tym procesie i chciwość korpo. Z drugiej strony... gdyby górnicy byli opłacani godnie, to ile by te nasze telefony i komputery kosztowały? Przecież zarządy wielkich graczy jak Dell, Xiaomi, Apple, Samsung czy Tesla nie odjęłyby sobie od ust... Straszne.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 09 sty 2026, 15:58

Przerzuciłam się teraz na polskiego pisarza powieści kryminalnych i psychologicznych. To moja druga jego książka. Pierwszą był "Dom do wynajęcia" i nawet mi się spodobał.

Tą zaczęłam czytać wczoraj i muszę przyznać, że mocna. Ciężko będzie ją przeczytać ... ale się postaram.

Obrazek

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 09 sty 2026, 20:59

DDK pisze:
28 gru 2025, 18:14
Wszyscy tego Schopenhauera mi odradzilisxie
No ja akurat go polecam :D

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 sty 2026, 13:58

Wstyd przyznać, ale lata nie czytałem żadnej książki i postanowiłem zrobić coś produktywniejszego i bardziej ambitnego niż zimowe, nałogowe oglądanie seriali. Kolega z pracy polecił Mistrza i Małgorzatę, którego właśnie przeczytał.
Skończyłem go ostatnio i muszę przyznać, że za mądra ta książka na mnie. :P Czytam se i czytam i mówię, że coś to takie nie za wybitne jak się o tym pisze. No i po porozmawianiu z chatem zacząłem łapać metafory i nawiązania do tego o czym pisze Bułhakow i wtedy już bardziej doceniłem autora. Niesamowite 3 główne wątki, niby tu tylko miłość, niby historia Jezusa czy metafizyczne rzeczy robione przez Wolanda i jego świtę, ale jednak naprawdę to dobre. Od występu w teatrze sprawy nabrały większego tempa, czytało się ją dużo przyjemniej i ciekawiej. Naprawdę ukłony dla autora.
Po przeczytaniu zastanawiałem się jakby to wyglądało w ekranizacji i (o dziwo lub nie) już się tego podjęto - jest 4 odc. polski serial na TVP VOD, który zacząłem oglądać, ale porzuciłem na rzecz 10 odc. ruskiego serialu na CDA. Po 9 odcinkach przyznam, że baaardzo dobrze to zrealizowano, chyba praktycznie 1:1, co prawda wygląda to czasem jakby produkcja była hmmm sztuką teatralną, ale nie będę się czepiać. Do tego inaczej wyobrażałem sobie Wolanda, nie potrafię opisać jak, ale nie jak w serialu. :mrgreen:

Tej zimy chciałbym przeczytać skromnie ze 3 książki i pomyślałem żeby iść w inne jakieś wybitne dzieło (Zbrodnia i kara), ale na razie starczy mi cięższej literatury hehe.
Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 sty 2026, 14:04

Keres pisze:
19 sty 2026, 13:58
Czytam se i czytam i mówię, że coś to takie nie za wybitne jak się o tym pisze.
W moim odczuciu "MiM" to jedna z bardziej przereklamowanych książek, ale to oczywiście kwestia gustu. Tam jest niesamowity początek, z tym tramwajem. A potem pierdy węża o piciu spirytusu i lataniu na miotle. Na pewno nie jest to rzecz dla tych, którzy nie przepadają za fantastyką.

"Zbrodnia i kara" za to świetna.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 sty 2026, 15:48

Ojca chrzestnego i 100 lat samotności doloz do tej krótkiej listy

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 sty 2026, 15:56

Keres pisze:
Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.
Doskonale! Czekamy więc 😁

Ja MiM nie czytałam, jakoś pewnie wtedy wagarowałam, jak mieliśmy omówienie. Bardzo jestem ciekawa, bo – obok Lalki – jest to jedna z najbardziej lubianych lektur szkolnych. I to wśród ludzi, którzy zwyczajowo nie czytają nic.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 sty 2026, 16:00

futbolowa pisze:
19 sty 2026, 15:56
bo – obok Lalki – jest to jedna z najbardziej lubianych lektur szkolnych.
Ja jakims wybitnym pochlaniaczem lektur szkolnych nie bylem, ale najbardziej mi sie podobala Ten Obcy i jak widze jakis wpis Chlopaczka to sobie o niej przypominam.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 sty 2026, 16:13

Eyesmon pisze:
19 sty 2026, 15:48
100 lat samotności
Mnie wynudziła do tego stopnia, że jakoś po 100 stronach dałem za wygraną.
futbolowa pisze:
19 sty 2026, 15:56
obok Lalki – jest to jedna z najbardziej lubianych lektur szkolnych.
"Lalka" jest doskonała. W moim odczuciu te lepsze licealne lektury to jeszcze "Zbrodnia i kara" i "Inny świat". Dawały wtedy intelektualnie coś więcej.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2026, 16:20 przez 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 sty 2026, 16:16

Po 100 stronach? Przypadek? Nie sądzę :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 sty 2026, 16:21

Keres pisze:
Skończyłem go ostatnio i muszę przyznać, że za mądra ta książka na mnie
A może po prostu król jest nagi? Zamiast 'tam jest coś więcej, co jest za mądre na mnie' moze być tak, że tam niczego głębokiego nie ma. Jedynie coś dziwnego.
Pamiętam, że jak czytałem tę ksiażkę to byłem mocno rozczarowany. A fantastykę czy realizm fantastyczny lubię (pozdro, @10).
Ciekawe jakbym teraz to odebrał jednak. Bo czytając to dawno temu byłem świeżo po przeczytaniu ksiażki Zbrodnia i kara, która zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Miałem nadzieje, że Mistrz i Małgorzata też mi się spodoba, więc oczekiwania spore. Ale też to całe skakanie po wątkach oraz stylach/konwencjach było irytujące. I jeszcze ta końcówka pełna patosu. I diabeł, który nie jest nawet w 20% tak ciekawą postacią jak Mefistofeles w Fauście.

Inna sprawa, że w LO nauczycielka próbowała nas przekonać, że diabeł jest zły do szpiku kosci, ale ludzie są jeszcze gorsi. Co mi srednio pasowało do książki, gdzie wśród najgorszych występków diabła są jakieś przemiany pieniedzy w papierki, znikające ubrania, komuś głowę na chwilę urwał, itp.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 sty 2026, 16:51

MiM jest przeciętny, jednemu podejdzie bardziej, drugiemu mniej. Ja chyba ją oceniłem całkiem nieźle bo momentami czyta się to bardzo dobrze ale rozumiem ludzi którzy są nią rozczarowani. Ta książka ma potężny PR zwłaszcza wśród polonistek. No i te wątki na tyle poplątane, że można dorobić sporo ideologii co też buduje legendę wielopoziomowej powieści.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 sty 2026, 18:01

Ja z takich trochę cięższych lektur polecam za to "Ziemię obiecaną".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”