Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 sty 2026, 21:58
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 19 sty 2026, 22:28
W Niemczech wschodnich jeszcze 15 lat temu to nawet Polacy nie mieli łatwo, bo byli prześladowani i przeganiani, szczególnie w małych miejscowościach. Bardzo konserwatywna, zamknięta mentalność, starzejące się społeczeństwo i brak perspektyw. Im dalej na północ tym gorzej - małomiasteczkowość, tereny wiejskie długimi kilometrami, zapuszczone to wszystko, zalesione. Oczywiście z wyłączeniem Berlina, ale i tak nie wiem czy w rankingach nie wypada gorzej od Frankfurtu, Monachium czy Hamburga mimo, że jest stolicą.
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 sty 2026, 9:44
Czytam i trochę sie zgadzam trochę nie. Natomiast ciekawostka taka że moje dziecko uważa, że Niemcy to organizacyjnie jednak poziom niżej niż Polska1234 pisze: ↑19 sty 2026, 22:28W Niemczech wschodnich jeszcze 15 lat temu to nawet Polacy nie mieli łatwo, bo byli prześladowani i przeganiani, szczególnie w małych miejscowościach. Bardzo konserwatywna, zamknięta mentalność, starzejące się społeczeństwo i brak perspektyw. Im dalej na północ tym gorzej - małomiasteczkowość, tereny wiejskie długimi kilometrami, zapuszczone to wszystko, zalesione. Oczywiście z wyłączeniem Berlina, ale i tak nie wiem czy w rankingach nie wypada gorzej od Frankfurtu, Monachium czy Hamburga mimo, że jest stolicą.
j1mmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 20 sty 2026, 10:12
A co naprawiałeś?
Oj, zapuszczone to nie, to już bardziej opuszczone. Przejechałem rowerem szlak Nysa-Odra i te wszystkie przygraniczne wioseczki i małe miasteczka są słabo zaludnione, ale naprawdę wypielęgnowane. Pod tym względem jeszcze mamy trochę do nadrobienia, bo po przekroczeniu granicy od razu wiesz, że to Polska, patrząc po tym, jak wygląda to u nich, a jaki bajzel często my mamy na podwórkach (choć oczywiście ta dysproporcja się zmniejsza).
10
j1mmy
19B10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 20 sty 2026, 11:09
Z tym zapuszczone to trochę skrót myślowy, trochę nie, bo są miasta w byłej NRD, w której są opuszczone całe osiedla. Tu przykład miasta 100 km od Berlina, 120 km od Gorlitz, przy samej granicy z Polską:
𝐄𝐢𝐬𝐞𝐧𝐡𝐮̈𝐭𝐭𝐞𝐧𝐬𝐭𝐚𝐝𝐭. Jeszcze w 1988 r. miasto mogło pochwalić się rekordową liczbą mieszkańców w swojej historii (ponad 53 tys.).
Dzisiaj mieszka tutaj nieco ponad 23 tys. osób. Rachunek jest więc bardzo prosty – Eisenhüttenstadt po upadku NRD straciło 30 tys. mieszkańców. W czasie pierwszego kryzysu migracyjnego (w okolicach 2015 r.) osiedlano tutaj uchodźców, żeby jakoś zagospodarować dziesiątki opuszczonych osiedli, ale nawet oni (w większości) szybko stąd czmychnęli.

1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 sty 2026, 11:10
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 20 sty 2026, 11:33
O, Schwerin bardzo mi się podoba, szczególnie wiosną. Będąc tam pierwszy raz, byłem w lekkim szoku, że tak piękny zamek znajduje się tak blisko Szczecina.
karollo89
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 sty 2026, 12:40
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 20 sty 2026, 12:46
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 sty 2026, 12:53
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 20 sty 2026, 13:03
Precel
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 20 sty 2026, 14:20
Precel