Lekkoatletyka - Strona 3

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 11 mar 2006, 19:21

fieldy pisze:Wywalczyła najlepsze miejsce jakie mogła, bo 1 już od jakiegoś czasu jest nieosiągalne dla zwykłych smiertelniczek

Ale brawa dla Rogowskiej również za to, że drugie miejsce również powoli staje się poza zasięgiem. Jej równe, dobre skoki powoli zaczynają sie stawać formalnością 8) Ania skacze bardzo dobrze, ale na "doskoczenie" do Rosjanki raczej szans nie ma :?

Co do biegu- świetnie rozegrany taktycznie. Polka nie dała się wyprzedzić, ba- pod koniec to ona wyprzedzała. Pięknie :!: Oby tak dalej :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 12 maja 2006, 20:00

W lekkoatletyce mialo dzisiaj miejsce bardzo wazne wydarzenie :) Podczas gdy kibice Juve i Milanu na forum sie kloca ktory zespol ma spasc do Serie B to Justin Gatlin pobil rekord swiata na 100m. Nowy wynik to 9,76 s. Amerykanin poprawil Rekord Powella o 0,01 sekundy ;)
Wszystko to dzialo sie na mitingu w miejscowosci Dauha.

Rekordy swiata na stówe bili w wiekszosci reprezentanci USA. Tylko 2 razy sie zdarzylo ze rekord pobili zawodnicy z innych krajow : Donovan Bailey (Kanada) i Asafa Powell (Jamajka).

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 12 maja 2006, 20:17

Martinho pisze:Justin Gatlin pobil rekord swiata na 100m. Nowy wynik to 9,76 s.
Brawo, barwo, brawo :brawo: :brawo: :brawo:
Musze przyznac ze nie spodziewalem sie tego akurat po Justinie. Nie mialem zadnych watpliwosci co do jego talentu, ale zeby pobic rekord swiata na 100 m trzeba byc naprawde szybkim. Jak widac ludzkie mozliwosci nie maja granic. Pamietam rekord swiata Maurice Greene pare lat temu (9.79), wydawalo mi sie wtedy ze juz nikt nigdy nie jest w stanie pobic tamtego rekordu. Justin ma tylko 24 lata. :king:

Awatar użytkownika
(L)egionista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)egionista » 12 maja 2006, 20:23

snake a ja myślałem że kiedyś Gatlin będzie dobry i może pobić Rekord Świata.Ale nie wiedziałem że stanie się w tym roku.A jak sobie czytam ile uzyskał to aż mi żal brakuje mi do niego poniżęj 2 sekund... :evil:

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 12 maja 2006, 20:44

(L)egionista pisze:snake a ja myślałem że kiedyś Gatlin będzie dobry i może pobić Rekord Świata
No dobra, zgadzam sie ze ktos moze byc dobry i wygrywac, ale w sprincie jest tak ze istnieja dwa rodzaje biegaczy :arrow:
Ci dobrzy, ktorzy przewaznie wygrywaja, malo startujac, np. Maurice Greene, ktory juz dwa lata temu wypadl ze swojej najlepszej kondycji i juz nigdy nie bedzie taki dobry jak kiedys. Innym tego typu sprinterem byl Carl Lewis, pewnie tez takim bedzie Asafa Powell, ktory do dzisiaj posiadal rekord swiata i ktory jest jeszcze zamlody zeby go tak oceniac.
Potem jest droga grupa sprinterow, ktorzy czesciej biegaja i czesciej wygrywaja, ale nie sa w stanie przekroczyc 9.90. Najlepszym przykladem byl Montgomery, ktorego zlapali na dopingu niedawno, wiec sie nie liczy, albo Leonard Scott, Tyson Gay i byl jeszcze taki jeden brytyjczyk, ale nie pamietam jak sie nazywa. Oni sa bardzo szybcy, ale nigdy nawet sie nie zblizyli do rekordu swiata. IMO Garlin zawsze nalzeal do tych drugich. Nawet jak wygral na Olimpiadzie, myslalem ze to byl przypadek.
Mam nadzieje, ze za 20 lat rekord swiata bedzie ponizej 9.72. :)

Awatar użytkownika
(L)egionista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)egionista » 12 maja 2006, 20:54

snake będzie ponieżej 9,70 za dwa lata jak ja go ustanowie.Ale tak na poważnie nie wiadomo czy przypadek że Gatlin ma Reokrd czy nie.Ja i tak od zawsze woliłem Powell.Młody perspytywiczny i jeszcze może wiele osiągnać.Ale zobaczymy.Szkoda że Polacy nie są dobrzi w sprincie,no ale trudno, może za kilka lat.

Awatar użytkownika
xpakusx
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xpakusx » 12 maja 2006, 21:18

snake pisze:i byl jeszcze taki jeden brytyjczyk, ale nie pamietam jak sie nazywa
chodzi Ci pewnie o Dwayn'a Chambers'a przynajmniej tak mi sie wydaje, mial on pare dobrych mitingów w ktorych biegał ponizej 10 ale jakis specialnych sukcecow nei odniosl.
Ja trenowalem przez rok sprint i zawsze kibicowalem Mourice'owi Green'owi po tym jak wypadl z formy ja wybralem swoja droge zycia(trenowalem w jednym czasie sprint i pilke, wybralem futbol i przenioslem sie do Angli i tam rowniez trenuje :) )
a co do Gatlina to ciesze sie ze rekord znow wrocil do USA, ale cos mi sie zdaje ze na najbliższych MŚ zostanie on pobity przez kogos z dwojki Justin Gatlin, Assafa Powell

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 17 maja 2006, 16:28

UWAGA: Nowy Rekord świata Gatlina na 100 m został skorygowany!
IAAF poinformowała ze rekord świata Justina Gatlina na 100 metrów został skorygowany.
12 maja, w dniu w ktorym pobito rekord, ogloszono ze gatlin wygral z wynikiem 9.76, ale ale później stwierdzono, że nastąpił błąd podczas pomiaru. Amerykaninowi zmierzono dokładnie 9,766, co oznacza, że prawidlowy wynik to 9,77. :!: Tissot Timing, firma ktora byla odpowiedzialna za pomiar czasu stwierdzila blad juz w tym samym dniu, ale dopiero teraz mowi sie o tym oficjalnie. Tak wiec nie ma nowego rekordu, tylko jest wyruwnanie rekordu Powella z 2005 roku.
Wkurzylem sie. Nie lubie takich bledów, w tak waznych wydarzeniach. :?

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 11 cze 2006, 18:33

Uwaga, Asafa Powell wynikiem 9,77 wyrównał własny rekord świata w biegu na 100 metrów podczas mityngu Grand Prix IAAF, w Gateshead.
12 Maja Justine Gatlin tez pobigl w takim samym czasie.
Jak narazie widac ze bariera 9.77 jest nie do pobicia. Asafa pokazal ze nie jest tylko biegaczem jednego dnia i przypominal o sobie wszystkim kibicom.
Juz sie nie moge doczekac na jakis wazny wyscig pomiedzy tymi dwoma sprinterami. :)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 11 lip 2006, 22:15

Kolejny kapitalny rekord świata :!: :!: :!:

Chińczyk Xiang Liu ustanowil rekord świata w biegu na 110m przez plotki. Od dzisiaj nowy rekord wynosi 12.88 :!: :!:
Rekord ustanowił w Lozannie, wczesniejszy rekord :arrow: 12,91 należał także do niego oraz do Colina Jacksona.
Chińczyk jest chyba obecnie największa gwiazdą tego dystansu, ciekawe kto bedzie go teraz gonił :?: :arrow: moze Trammell badz Ladji :P
Po ostatniej Złotej Lidze chyba mało kto sie spodziewał, ze Chińczyk juz za 4 dni pobije rekord, bo tego, ze kgo pobije mozna było sie juz dawno spodziewać.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 12 lip 2006, 0:42

Messi E2 Ronaldinho pisze:ciekawe kto bedzie go teraz gonił Question Arrow moze Trammell badz Ladji Razz

A moze Arnold ktory pobiegl rowniez szybciej niz rekord swiata - 12.90. Poza tym licze na Docurre(nie jestem epwien jak sie pisze) ktory byc moze by nawet pokonal Chinczyka na igrzyskach ale niestety mial ten niefortunny ostatni plotek ale napewno potencjal ma nie mneijszy niz Liu.

Ale rzeczywiscie ten wynik jest fenomenalny. Wystarczy powiedziec ze przez wiele lat do igrzysk w Atenach zaledwie chyba 2-3 razy biegano ponizej 13 sekund. A ten wynik to jest absolutny nokaut. To wydawalo sie byc rzecza niemozliwa zeby z tak wysrubowanego rekordu urwac az 0.03 sek.

Warto tez podkreslic niesamowity wynik na 200m tego Amerykanina Cartera ktory ustanowil drugi w historii wynik na tym dystansie, szybciej biegal tylko legenda - Johnson. Rowniez 2 na mecie - Gay ustanowil 4 w historii wynik - 19.70 niewiele gorzej niz Freedericks. Na tym mitingu padly etz inne swietne wyniki jak np 47.77 na 400m ppl Jacksona, 10.94 Jones na 100m, 17.62 Olssona powracajaceg po kontuzji w trojskoku, 12.43 Perry na 100m ppl, 15.19 Lebiedievej w trojskoku czy 4.90 Isinbajewej.

I tak w ogole to mam nadzieje ze bedzie sie tu pisalo o LA czesciej niz gdy tylko padnie jakis rekord swiata...

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 30 lip 2006, 21:45

I znowu się okazuje że aby wygrywać trzeba brać przynajmniej w sprintach.Już nie wierze w czyste rekordy na 100 i 200m.
Wystarczy popatrzyć na ostatnich rekordzistów Montgomery,Gatlin,Jones jeszcze tylko nam brakuje Powella ale prędzej czy później też wpadnie.
Dziś mamy taki mały sukces.Nasza Polka Bejnar wygrała bieg na 200m w dobrze obsadzonym mityngu w Norymberdze.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 lip 2006, 22:07

gilardino pisze:Dziś mamy taki mały sukces.Nasza Polka Bejnar wygrała bieg na 200m w dobrze obsadzonym mityngu w Norymberdze.
ogólnie to te zawody nie były mocno obsadzone, dość powiedzieć, że w sztafetach 4*400 biegły 4 sztafety - Niemiecka, która wygrała, Polska, która była druga, + sztafeta Niemcy II, i NIemcy U19.

Dobrze wypadła Krystyna Zabawska.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 30 lip 2006, 23:49

gilardino pisze:Dziś mamy taki mały sukces.Nasza Polka Bejnar wygrała bieg na 200m w dobrze obsadzonym mityngu w Norymberdze.

Mityng byl srednio dobrze obsadzony, ale w tym biegu w ogole nikogo dobrego wlasciwie nie bylo. Tak czy inaczej cieszy rekord zyciowy i kolejny bieg ponizej 23 sek.

Bardziej mnie zadawalaja wyniki sprinterow - Chyly 10.31 i Jedrusinskiego 10.36 a takze sztafety - 38.80 co dobrze prorokuje w kontekscie zblizajacych sie ME.
Na 1500m Sylwia Ejdys i Renata Plis - raczej nie zbyt znane zawodniczki ustanawiaja wartosciowe rekordy zyciowe w granicach 4.09.

Ale najbardziej mnie cieszy powracajacy do formy Marek Plawgo ktory wczoraj na Beskidian Athletics uzyskal 46.17 na plaskie 400 M.
Anrtur Noga i Wojciech Jurkowski dobre wyniki uzyskali tez na 100 m ppl choc na nizszych plotkach gdyz sa juniorami i beda jednymi z faworytow na tegorocznych MSJ.
fieldy pisze:Dobrze wypadła Krystyna Zabawska.

Czy ja wiem czy tak dobrze ? 18.55 to tak srednio. Niedawno miala 18.79 a zeby liczyc sie w walce o medale trzeba pchac powyzej 19 m.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 07 sie 2006, 13:54

Dzisiaj sie zaczynaja Mistrzostwa Europy i moze warto cos napisac z tej okazji. Na mistrzostwach bedzie nas reprezentowac 60 zawodnikow i wbrew kretynom z telewizji publicznej mamy dosc sporo szans medalowych, choc jedna z nich nie jest kobieca sztafeta 4x100m jak stwierdil jeden pan redaktos z TVP3 :wink: Tak w ogole to poziom wiedzy o lekkoatletyce w TVP jest praktycznie zaden ale naszczescie jest jeszcze Eurosport.

To sa moi kandydaci do medalu :

D. Dabrowski lub M. Marciniszyn - ostatnio rowno biegaja w granicach 45.5 sek. a jesli jeszcze sie poprawia o pare setnych to powinien byc medal.

M. Plawgo - dopiero wrocil po ciezkiej kontuzji ale juz w pierwszy starcie uzyskal przyzwoity wynik ponizej 50 sek na 400 mppl. Czas dziala na jego korzysc a stawka w Europie nie jest mocna. Oby juz go wiecej kontuzje nie przesladwaly bo to najwiekszy talent polskiej lekkoatltyki ostatnich lat.

P. Czerwinski - regularnie w tym sezonie skacze na pozimie 5.70 - 5.80 a wynik wlasne w tych granicach, skoczony w odpowiedniej probie moze dac medal. Ja licze na niego bo juz dawno nie mielismy tak dobrego tyczkarza.

S. Ziolkowski - 100% kandydat do medalu. Slabe lata ma juz za soba i w tym sezonie regularnie rzuca ponad 80 m i ma drugi wynik na swiecie bo ostatnio jakis Bialorusin go pobil ale on akurat ma to do siebie ze pewnie nie powtorzy tego wyniku.

L. Chojecka - od lat juz nasza eksportowa biegaczka, ktora bedzie w gronie faworytek do medalu choc konkurencja spora.

W. Janowska - tez pewna medalu wydaje sie byc. Ostatnio uzyskala 9.17 z ulamkami na 3000m z prz. co jest jenym z najlepszych wynikow w historii tej mlodej konkurencji. Polka jest tez rekordzistka swiata na 2000m z prz. ale ta konkurencja oczywiscie nie ejst w programie zadnych powazniejszych zawodow.

A. Jesien - pownna walczyc moze nawet o zloto bo w formie jest naprawde swietnej. Ma znakomity rekord zyciowy ponizej 54 sek co jest osiagalne zaledwie dla gora trzech, czterech zawodniczek w Europie.

M. Pyrek - Isinbajewej raczej nie pokona ale medal zdobedzie. Szkoda ze nie ma Anii Rogowskiej choc sa dwie inne zawodniczki skaczace powyzej 4.50 co tez daje nadzieje.

K. Skolimowska - namlodsza polska zlta medaliska igrzysk olimpijskich. Od lat w swiatowej czolowce, ale tu bedzie ciezko bo szczegolnie dwie Rosjanki wydaja sie byc poza zasiegiem, daleko rzuca tez jedna Niemka.

B. Madejczyk - wedlug mnie najwieksza niespodzianka tego sezonu. Mimo ze juz nie jest najmlodsza to w tym sezoie zdobyla zyciowa forme bo wczesniej rzuty nowym typem ozczepu nie wychdzily jej specjalnie. W tym sezonie rzucila 64m co jest jednym z najlepszych wynikow na swiecie i chyba 4 w Europie.

sztafeta 4x100m M - 5 sztafeta globu nie powinna miec problemow z medalem w Europie. W tym sezonie maja najlepszy wynik na starym kontynencie i naprawde swietny sklad odkad doszedl Dariusz Kuc. Z Brytyjczykami powinno nawet sie powalczyc o zloto, w pucharze Europy udalo sie z nimi wygrac.

sztafeta 4x400m M - W tym roku az 5 czy nawet 6 zawodnikow pobieglo ponizej 46 sek co w dla sztefety oznacza parktycznie pewny medal o ile oczywiscie znowu ktos sie nie przewroci badz nie zgubi paleczki. Z Brytyjczykami i Francuzami powinnismy bic sie o zloto.

sztafeta 4x 400m K - Zloto jest z gory zarezerwowane dla niepokonanych rosjanek ale srebro powinnismy zdobyc. Brytyjki i Bialorusinki beda jeszcze mocne. Problem jest uraz na jaki narzeka Grazyna Prokopek a takze nie rewelacyjna forma Malgorzaty Pskit.

Wsrod kandydatow na "czarnych koni" widze:

R. Poplawski - mistrz Europy juniorow i mlodziezowcow po slabszym pozcatku sezonu wraca do formy i ostatnio uzyskal swietny czas ponizej 8 min i 18 sek. Faworytami beda Hiszpanie i chyba jeden Austriak. Trudno bedzie ale jest szansa.

M. Starzak - parokrotnie juz w tym sezonie skoczyl powyzej 8 metrow, ostatecznie ustanawiajac rekord Polski modziezowcow na poziomie 8.09. Jezeli do tego dolozy jeszcze ok 10 cm to moze zdobyc medal. W puchare Europy pokazal ze nie ma zadnej tremy na wiekszych imprezach.

P. Malachowski - swietna forma w tym sezonie i reord Polski. Regularnie rzuca w granicach 64 m ale zeby zdobyc medal bedzie musial jeszcze poprawic swoj rekord bo Europa dominuje w swiatowym rzucie dyskiem.

A. Lemiesz - utalentowaba biegaczka na 400m i srebna medalistka MSJ na tym dystansie ostatnio przezucila sie na dystans dwukrotnie dluzszy i dobrze jej to wyszlo. zlamala bariere dwoch minut, co sie nie udalo zadnej Polce juz pare lat. Tak naprawde niewiadomo na co nia stac tak samo jak w 2001 roku niewidomo bylo czego sie spodziewac po Pawle Czapiewskim. Miejmy nadzieje ze pojdzie w jego slady.

Kandydatow do medalow mamy troche i 7 krazkow wedlug mnie przywieziemy napewno a ja uwazam ze nawet wiecej. Na ostatnich ME z tego co pamietam przwyiezlismy 11 medali w tym tylko jeden zloty i wiadomo kogo :wink: Na TVP wkolo tylko gadaja pesymistycznie, ze moglo by sie wydawac ze Polska jest kopciuszkiem w Europejskiej Lekkoatletyce a jest wrecz przeciwnie, bo Polska ma jedna z namocniejszych i najliczniejszych ekip, ktora w Pucharze Europy zawsze wywozi miejsce na podium w klasyfikacji ogolnej.

Pewnie nie wielu z was krolowa sportu inetresuje ale ja osobiscie czekalem niecierpliwie na ta impreze i bede ja uwaznie sledzil. Mam nadzieje ze wy tez sie troche tym zainteresujecie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”