Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10497

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 30 sty 2026, 13:13

Keres pisze:
30 sty 2026, 11:54
Nie mam pokus i nie tęsknie za tym.
Zawsze można się ograniczać, np. wchodzić tylko w dni meczowe swojej drużyny, jak kogoś interesuje polityka to gdy są jakieś ważne głosowania czy wybory itd., choć wiem, że łatwo się mówi...
Spoiler:

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 sty 2026, 13:20

1234 pisze:
30 sty 2026, 13:13
Keres pisze:
30 sty 2026, 11:54
Nie mam pokus i nie tęsknie za tym.
Zawsze można się ograniczać, np. wchodzić tylko w dni meczowe swojej drużyny, jak kogoś interesuje polityka to gdy są jakieś ważne głosowania czy wybory itd., choć wiem, że łatwo się mówi...
Spoiler:
Az tak? Kibel najlepszym miejscem do przegladania SM ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 sty 2026, 13:31

dias pisze:
30 sty 2026, 13:09
Linkedin powinno się zlikwidować, zaraz po tiktoku.
Linkedin to jest Reverse Tinder - fajne laski wypisują do grubych pryszczatych typów czy chcieliby się spotkać na kamerce.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2026, 13:33

sickstick pisze:
30 sty 2026, 13:31
fajne laski wypisują do grubych pryszczatych typów czy chcieliby się spotkać na kamerce
Ile razy pisały do ciebie?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 sty 2026, 13:36

cloner pisze:
30 sty 2026, 13:33
sickstick pisze:
30 sty 2026, 13:31
fajne laski wypisują do grubych pryszczatych typów czy chcieliby się spotkać na kamerce
Ile razy pisały do ciebie?
Tak

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2026, 14:13

dias pisze:
30 sty 2026, 9:53
Globalnie to wygląda tak, że konkretne grupy wiekowe (głównie mlodzi) odchodzą od Facebooka na rzecz instagrama i tik toka, ale generalnie coraz więcej osób jest w zasięgu social mediów i coraz więcej z nich korzysta.
Z tym instagramem to pełna prawda. Trochę w ostatnim roku pojezdziłem po Polsce czy sąsiednich krajach na wydarzenia taneczne. Na koniec takiego weekendu ludzie się wymieniają kontaktami ze sobą. I o chcę utrzymać kontakt do jakiejś osoby w moim wieku to pytam czy ma konto na FB i praktycznie zawsze ma. Natomiast jak wymieniałem się kontaktem z jakąś dziewczyną młodszą o 10 czy 15 lat to częściej pytały najpierw o instagrama albo w ogole instagram to była jedyna opcja.
Nie mówiąc o tym, że jak w pociągach wiele razy widziałem jak jakieś osoby w wieku licealnym czy studenckim się poznawały w pociągu, to praktycznie zawsze wymieniały się kontaktem na instagramie.

A co do linkedina to niby wiem, że to jest portal spolecznościowy, ale zawsze mnie to zaskakuje, że ludzie faktycznie go tak traktują. Przez ostatnie 10 lat wchodziłem tam tylko jak dostałem jakiegoś maila z informacją o zaproszeniu/wiadomości albo jak sam chciałem zmienić pracę i wchodziłem żebu uaktualnić swój profil i zaznaczyć, że szukam pracy. Ostatnie na co mam ochotę to przeglądanie marketingowego bełkotu jaki tam jest.
Co w sumie dotyczy też komentarzy pod jakimiś otwartymi postami na FB, szczegolnie politycznymi - gdzie i tak nie wiadomo czy pisze to realny człowiek czy jakiś bot.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 sty 2026, 14:48

venomik pisze:
30 sty 2026, 14:13
Z tym instagramem to pełna prawda. Trochę w ostatnim roku pojezdziłem po Polsce czy sąsiednich krajach na wydarzenia taneczne. Na koniec takiego weekendu ludzie się wymieniają kontaktami ze sobą. I o chcę utrzymać kontakt do jakiejś osoby w moim wieku to pytam czy ma konto na FB i praktycznie zawsze ma. Natomiast jak wymieniałem się kontaktem z jakąś dziewczyną młodszą o 10 czy 15 lat to częściej pytały najpierw o instagrama albo w ogole instagram to była jedyna opcja.
Nie mówiąc o tym, że jak w pociągach wiele razy widziałem jak jakieś osoby w wieku licealnym czy studenckim się poznawały w pociągu, to praktycznie zawsze wymieniały się kontaktem na instagramie.
Dlaczego instagram jest taki popularny? Czym to sie rozni od fb? Zawsze myslalem, ze to po prostu portal na ktory wrzuca sie fotki z jakimis losowymi hasztagami z dupy wiec na jakiej zasadzie jest ta wymiana kontaktow, jakies zaproszenie czy co?

Przy czym z FB to zatrzymalem sie jakos z 5 lat temu, gdy juz tego tez tam bylo za duzo. fan pejdze, grupy, gierki i inne niepotrzebne mi rzeczy, teraz jak czasem to odpalam, bo musze, to w oczy rzuca mi sie straszny sciek generowany przez konta, ktorych nie znam, a choc znajomych nadal mam duzo w profilu, to od nich rpawie zadnych tresci (pewnie dlatego, ze tez juz malo kto tam zaglada).

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2026, 15:30

Przema pisze:
30 sty 2026, 14:48
Dlaczego instagram jest taki popularny? Czym to sie rozni od fb?
No, instagram to się wybił swego czasu głównie na tym, że był łatwy, lekki, wygodny i miał świetne filtry do zdjęć. I powstał w odpowiednim momencie, stał sie modny, a pozniej trafił pod opiekę bogatego wujka.
Generalnie pewnie tam jeszcze troche powodów było, ale to musiałbyś spytać kogoś, kto korzystał. Ja zalozyłem konto kiedyś i zapomniałem, że mam. Pozniej jak chciałem zalozyc po latach konto, to się zdziwiłem, że mój adres jest zajęty. Wiec zalogowałem sie na tamto i w sumie wciaz nie korzystałem. Zacząłem dopiero jak zaczalem się uczyc hiszpanskiego, zaobserwowałem trochę kont i raz na tydzień odpalalem apkę i przeglądałem co tam się na tych kontach od hiszpańskiego pojawiło.
Dopiero chęć utrzymania kontaktu z niektórymi ludźmi sprawiła, że zalozyłem nowe konto, ale odpowiadając na...
Przema pisze:
30 sty 2026, 14:48
Zawsze myslalem, ze to po prostu portal na ktory wrzuca sie fotki z jakimis losowymi hasztagami z dupy wiec na jakiej zasadzie jest ta wymiana kontaktow, jakies zaproszenie czy co?
Opisze Ci jak ja korzystam. W grudniu bylem w Budapeszcie na tangowym evencie. Warsztaty za dnia i imprezy w nocy. Tak trzy kolejne dni. Ostatniej nocy impreza trwała do trzeciej. Ja się prosto z niej zbierałem na lotnisko, bo na 8 do pracy ;)
Jak wyszedłem na zewnątrz i czekałem na taksówkę to zauwazyłem, ze wyszła też dziewczyna, Koreanka jesli dobrze pamietam. Miała bagaże ze sobą i wygladała jakby zamawiała taksówkę. Więc powiedziałem, że jeśli jedzie na lotnisko to może się zabrać ze mną. My nawet nie tanczyliśmy razem. No ale pogadaliśmy sobie w taksówce, potem 2 godzin na lotnisku. Grzecznie 'przeprosiłem', że nie zaprosiłem jej ani razu do tanca, wymienilismy się kontaktami na instagramie i teraz jak na początku marca i później w kwietniu wybieram się do Berlina to napisałem czy też planuje tam być.
Od czasu do czasu planuje wrzucić jakieś zdjęcie żeby przypomnieć ludziom tam o moim istnieniu, nic wiecej. Zawsze jest opcja żeby się wybrać na kawę a czasem na nocleg u kogoś na kanapie.

Wiec jak mnie pytasz jak to funkcjonuje to tak średnio ogarniam. Teraz zerknałem i widzę, że jak otworzę czyjś losowy profil to nie mogę do tej osoby tak po prostu napisać. Więc zakladam, że dopiero jak ja zacznę kogoś obserwować i ktoś mnie to insta traktuje nas jak znajomych i pozwala na wyslanie wiadomości. To w sumie dobra opcja dla wszystkich kont marek czy influencerskich - wszyscy mnie widzą, ale nikt nie może napisać póki tego nie zechcę.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 30 sty 2026, 15:43

venomik pisze:
30 sty 2026, 15:30
Teraz zerknałem i widzę, że jak otworzę czyjś losowy profil to nie mogę do tej osoby tak po prostu napisać. Więc zakladam, że dopiero jak ja zacznę kogoś obserwować i ktoś mnie to insta traktuje nas jak znajomych i pozwala na wyslanie wiadomości
Można wysłać wiadomość do kogoś kogo nie obserwujesz i gdy ta osoba nie obserwuje ciebie, wszystko zależy od ustawień konta jakie dana osoba ma.

Tutaj przykład, nie obserwuje tego konta, ani ono mnie, ale wiadomość wysłać mogę:

Obrazek

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2026, 15:52

A widzisz. To tylko potwierdza jakim wielkim znawcą tej aplikacji jestem :D

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 30 sty 2026, 17:37

19B10 pisze:
30 sty 2026, 9:20
pejsa sobie zostawię
Jak na Widzewiaka przystało

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 sty 2026, 20:04

Nie mam juz jakiś czas insta
Nigdy nie miałem X
Linkedin mam bo pracuje w korporacji ale to taki fb pracowy. Coraz wiecej tak gównianych gornolotnych przemyslen różnych HR-ek a coraz mniej konkretów

Natomiast na fb siedzę non stop ale tam działamy z wyjazdami i eventami (grupy singlowe i podroznicze) a messenger mi pika caly dzien. Uzależnia to niestety od nerwowego zerkania na ekran szukając powiadomień;(

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2026, 20:06

Eyesmon pisze:
30 sty 2026, 20:04
Uzależnia to niestety od nerwowego zerkania na ekran szukając powiadomień
Wystarczy wyłączyć powiadomienia. Ja mam w ten sposób ustawione od samego początku wszelkich aplikacji, tutaj na forum również. Wchodzę gdy chcę, a nie gdy ktoś mi coś mało istotnego napisze. Ważniejsze sprawy się przez telefon załatwia. 😉

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 31 sty 2026, 0:54

TikTok: Korzystam, jak jest "w miarę" odpowiednio spersonalizowany to jest spoko, sporo contentu piłkarskiego, jakieś szoty z meczów/skróty, ktorych bym w zyciu nie zobaczył, więc git IMO
Instagram: dosłownie 5 minut na dzień, przejrzę relacje i to w sumie tyle
Facebook: nie korzystam, raz na parę dni wejdę zobaczyć co słychać na Awangardzie Piłkarskiej i to tyle, masa reklam, postów w stylu "moja córcia ma już roczek" i innego wysrywu
Snapchat: nadal regularnie korzystam
Discord: sporadycznie
Twitter: nałogowo, moja fav platforma, zdecydowanie lepsza niż FB
Messenger: głownie piszę tam ze znajomymi, WhatsUp mi nie siedzi

Więc trochę tego jest, podziwiam każdego kto robi sobie od tego detoks, ja bym nie potrafił.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 31 sty 2026, 1:52

HMK pisze:
31 sty 2026, 0:54

Snapchat: nadal regularnie korzystam
Jak to działa obecnie? Ja się zatrzymałem na tym jak aplikacja sluzyla do przesylania treści... tymczasowych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”