Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 lut 2026, 20:47
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 lut 2026, 20:49
Tak tak, chyba trochę niespójnie to napisałem. 8000 zł kosztuje go cały rok, a mnie czynsz 757 zł/msc + net + prąd, więc drożej.johny batonik pisze: ↑04 lut 2026, 20:40Utrzymanie domu 80m nie kosztuje miesięcznie 8000zł. To jest jakaś abstrakcja, życie ponad stan albo źle wykonany dom.
Keres
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 04 lut 2026, 20:55
brzmisz jak najgorszy boomer @JohnyZboczonyjohny batonik pisze: ↑04 lut 2026, 20:40jak zasadzisz swoimi rękami pomidory, to potem doglądanie, patrzenie co wyrosło i zbieranie owoców swojej pracy to sama przyjemność.
HMK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 lut 2026, 20:57
idź teraz po piłę i sobie tę rękę ucinaj. Bo ja już 35 lat mam za sobą i nie mam zamiaru ani nic na balkonie uprawiać, ani nie uprawiałbym niczego mając dom i ogrodek. Po prostu nie moja bajka.johny batonik pisze: ↑04 lut 2026, 20:40Ale to do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Teraz jakiś 25 latek napisze, że woli sobie na kanapie poleżeć, ale dam sobie rękę uciąć, że jak będzie miał 35 lat i zacznie na balkonie w bloku sadzić jakieś swoje uprawy, to pomyśli "gdybym miał dom i swój ogródek, tyle bym tam nasadził, poeksperymentował"
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 lut 2026, 20:58
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 04 lut 2026, 21:01
venomik pisze: ↑04 lut 2026, 20:57Nie pierwszy raz udowadniasz, że Tobie po prostu brakuje zrozumienia perspektywy innej osoby. Swoje poglądy projektujesz na innych ludzi i ciągle Ci się wydaje, że jak ktoś nie ma takich samych jak Ty, to ma po prostu błędne albo zmieni wkrótce. Zamknięte klapki.
O ile jakoś w kwestiach społecznych poziom zamknięcia jest dość częsty, ale jak widać Ty masz klapki na oczach nawet w tak przyziemnych sprawach:idź teraz po piłę i sobie tę rękę ucinaj. Bo ja już 35 lat mam za sobą i nie mam zamiaru ani nic na balkonie uprawiać, ani nie uprawiałbym niczego mając dom i ogrodek. Po prostu nie moja bajka.johny batonik pisze: ↑04 lut 2026, 20:40Ale to do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Teraz jakiś 25 latek napisze, że woli sobie na kanapie poleżeć, ale dam sobie rękę uciąć, że jak będzie miał 35 lat i zacznie na balkonie w bloku sadzić jakieś swoje uprawy, to pomyśli "gdybym miał dom i swój ogródek, tyle bym tam nasadził, poeksperymentował"
Ty jesteś jakiś specjalny?johny batonik pisze: ↑04 lut 2026, 20:40No i dlatego nie ma co wypisywać wyższości mieszkania nad domem i odwrotnie, bo każde z nich ma swoje plusy i minusy. Nie ma tak, że coś jest lepsze.
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 lut 2026, 21:05
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 lut 2026, 21:14
Keres
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 lut 2026, 21:16
Gdzieś w swoim cytowaniu i pogrubianiu zapomniałeś o tym fragmencie w którym psiałeś o obcinaniu sobie ręki, bo jak ktoś nie posiada Twoich poglądów na ogródek to musi dorosnać i w przyszłości będzie miał takie same.
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lut 2026, 21:44
- rano, po pracy i wieczorem wyprowadzic psa - rozumiem że jak mieszkasz w mieszkaniu to nie wyprowadzasz psa tylko sra ci na dywanvenomik pisze: ↑04 lut 2026, 18:12Często jak latem rodzice wyjezdzają na wakacje to jadę do tego małego miasteczka na 2 tygodnie. I potem robię sobie rozpiskę:
- rano, po pracy i wieczorem wyprowadzic psa
- takiego dnia skosić trawnik
- zagrabić liscie regularnie
- pozrywać codziennie warzywa z ogródka
- jak ich nie zjem to zrobić jakieś prztwory z nich, żeby nie wyrzcać
- co x dni pryskać pomidory i pamiętać, żeby później przez 3 dni ich nie zrywać.
- porywywać chwasty
- po zmroku podlać ogródek
- pilnować czy kret sie nie pojawia, a jeśli tak to powbijać sprzęt odstraszajacy
- pozrywać i pozamrażać maliny czy borówki
- pamietać żeby kosze ze śmieciami wyprowadzić z posesji na chodnik - bo jak zapomnę to będzie kłopot.
Generalnie bzdury, ale z tych bzdur zaczyna się później robić spora lista.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 lut 2026, 21:50
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 lut 2026, 22:03
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 lut 2026, 1:12
Johny jest po prostu chadem, który wygrał w życie i wie doskonale co powinniśmy robić, żeby również wygrać. Nie ma się co spinać, po prostu jesteśmy zbyt słabi i powinniśmy zaakceptować bycie przegrywami z teatru dla gojów, czy coś w ten deseń.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 lut 2026, 8:36
Mar w domu rodzinnym sprzątał co sobotę i był tak w tym zakodowany, że jak mu mówiłam, że możemy to ogarnąć w piątek albo w niedzielę, autentycznie wpadał w jakiś dziwny stan. Oduczenie go tego trwało długo – tzn. żeby się wyluzował i nauczył, że jak część zadań zrobimy innego dnia, naprawdę matka nie przyjdzie ze zjebką, bo i tak nas nie odwiedza.
A to w blokach się nie sprząta i nie gotuje, wtf?
futbolowa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 lut 2026, 8:58
Pomijając drogie utrzymanie domu: opłaty typu ogrzewnie, wywóz śmieci, ciągłe usterki i remonty, ale ok jak kogoś stać to się tym nie przejmuje. To właśnie okolica jest koronnym argumentem, zwłaszcza jeśli mówimy o budowie domu, gdzie w dużych miastach nie ma na to miejsca już i trzeba się oddalać od centrum albo nawet do innej gminy. I oczywiście dla dzieci to super sprawa że jest ogród, pewnie więcej przestrzeni niż w niektórych mieszkaniach, ale potem masz taką dwójkę szkrabów w różnym wieku i trzeba jeździć to do lekarza, to do szkoły, to na jedne zajęcia dodatkowe, to drugie zajęcia dodatkowe, coś tam jeszcze, potem te dzieci z powrotem trzeba przywieźć i się okazuje że nagle tego czasu na cieszenie się ogrodem, nie mówiąc już o jakiś pracach, po prostu nie ma, bo człowiek lata między pracą a punktem w mieście żeby to połapać logistycznie.futbolowa pisze: ↑05 lut 2026, 8:36No i jeszcze jeden aspekt – infrastruktura. Mieszkam w wieżowcach z lat 70 – w zasięgu dziesięciominutowego spaceru mam 6 szkół, 3 przychodnie, 2 weterynarzy, linię tramwajową, kilka linii autobusowych, trochę zieleni, dwa małe centra handlowe, ryneczek, siłkę i pełno innych miejsc usługowych. To duża zaleta w porównaniu do mieszkania w domu na obrzeżach miasta czy w ogóle poza miastem
Przema
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio