BARAŻE OSTATNIEJ SZANSY składają się z dwóch podetapów:
1) turniej barażowy B (startuje w nim 3 uczestników którzy zajęli 3 miejsca w grupach)
2) turniej barażowy A (startuje w nim 4 uczestników. Trzech wicemistrzów grup oraz zwycięzca turnieju barażowego B)
I pierwszy z tych dwóch etapów czyli tak zwany turniej barażowy B w którym wezmą udział zawodnicy z trzecich miejsc możemy rozegrać już teraz bo matematycznie jest to możliwe nawet nie wiedząc tego kto ostatecznie zostanie zwycięzcą a kto wicemistrzem grupy A.
Zanim zaczniemy to przypomnę że w barażach ostatniej szansy co do zasady już nie gramy dwumeczów lecz będzie decydowała tylko jedna pojedyńcza partia.
W rundzie połfinałowej zarówno turnieju A jak i turnieju B o tym kto gra białymi a kto czarnymi będzie decydowało losowanie. W finałach zarówno turnieju B jak i A to będzie albo tak zwana naprzemienność barw albo kolorek będzie mógł sobie wybrać gracz który miał lepszy bilans w fazie grupowej.
Tak więc co do zasady już tylko jedna partia, oczywiście pod warunkiem że nie padnie w niej remis który na tym etapie byłby cholernie niewygodnym rozstrzygnięciem. W fazie grupowej remis nie stanowi problemu bo po prostu gracze dostają po 1 punkcie i na tym temat się zamyka, ale w barażach potencjalny remis to już jest problem i jeżeli nie daj Boże padnie to gracze muszą powtórzyć partię, choć w powtórzonej już się właśnie kolorami szachów zamieniają. A gdyby i w powtórce znów padł remis to kolejna zamiana kolorów i znów grać, aż padnie rozstrzygnięcie, ale nie zakładajmy aż tak czarnych scenariuszy. Miejmy nadzieję że remisy nas nie będą przesladować.
Dobra, to czas na turniej barażowy B. Startują:
Leszek
FILIPPO828
futbolowa
Jest nas troje i w tym turnieju B pożegnamy już dwie osoby na amen w kwestii udziału w tegorocznych mistrzostwach. Ponieważ jest nas właśnie troje to jedna osoba z naszej trójki musi od razu znaleźć się w finale turnieju B a dwie pozostałe muszą zagrać najpierw ze sobą w półfinale o to by móc się w tym finale znaleźc. No i żeby było sprawiedliwie to automatycznie do finału turnieju B dostanie się ta osoba która z tej trójki miała najlepszy bilans w fazie grupowej. Zatem porównajmy sobie nasze "dokonania"
Ja w grupie A zająłem już na pewno ostatnie miejsce i zdobyłem w swoich czterech grach 1 punkt. Filippo w swoich czterech grach skończył z 0 pkt oraz futbolowa skończyła swoje zmagrania grupowe również bez żadnego punktu. Zatem to ja czyli Leszek z tej trójki miałem najlepszy bilans w fazie grupowej. No i zatem to ja z automatu znajdę się w finale turnieju barażowego B.
A na sam początek musi się odbyć półfinał w którym Filippo zmierzy się z futbolową. Na tym etapie losowanie decyduje o doborze kolorów na szachownicy i losowanie już się odbyło. Użytkownik @yedraz rzucił monetą i wyszło z tego że białymi w tym barażu zagra Filippo. Jeszcze raz dziękuję Yedrazowi za przeprowadzenie losowania w zasadzie rzutu
Zatem półfinał turnieju barażowego B:
FILIPPO828 - futbolowa
Zatem możecie się już ze sobą umawiać i zagrać tą pojedyńczą partię (oby nie padł remis). Dla przegranego to już definitywny koniec udziału w turnieju, a zwycięzca zagra w nagrodę ze mną
W finale turnieju B o kolorach zdecyduje zasada naprzemienności barw. Ktokolwiek wygra półfinał to w finale zagra odwrotnym kolorem niż grał w półfinale. Jak wygra Filippo to w finale zagra czarnymi (czyli ja wtedy białymi), a jak wygra futbolowa to w finale zagra białymi (czyli ja czarnymi wtedy).
@Cement @Mates @gumi2006 @venomik @FILIPPO828 @Samuraj @czubatka @futbolowa