Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 lut 2026, 10:23
matt_

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 10:37
Ten sen zaczyna się spełniać szybciej niż wielu mogło przypuszczać. Czuję, że przyszłość życia na Ziemi pokazana w The Expanse to też może być kwestia kilku pokoleń. Praca przywilejem.Sokół pisze:Ludzi pracujących jak automat ilu
Szary szereg takich samych robotników
Robotyzacja życia szamać kimać tyrać
Również taki sen o tym
Że już nie będziemy chodzić do roboty
Bo zrobią to za nas maszyny i roboty
Też jest chory
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 11:17
Zauważ że już dziś co druga reklama w TV (jakiś leków itd) jest wygenerowana przez AI. Ale to jeszcze nic, jest taki kanał gdzie 24h sprzedają jakieś trefne biżuterie. Dotąd prowadziły to panie początkujące w telewizji, od niedawna program jest prowadzony przez AI (dość słabe AI dodałbym, bo zarówno po oczach pana widać że nie jest prawdziwy, to do tego pieprzy takie głupoty, jakby to co mówi było generowane nie wiem - po chińsku i dopiero tłumaczone na polski).
sickstick
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lut 2026, 11:24
19B10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 lut 2026, 11:30
Otóż nie będzie można, bo istnieje coś takiego jak pole eksploatacji. Aktor użycza swojego wizerunku i głosu i na potrzeby produkcji oryginalnej, jeśli ktoś chciałby użyc jego glosu w dubbingu musiałby mu dodatkowo zapłacić. No i aktor musialby znać język, w którym będzie dubbing. AI pozwala dziś złamać tę druga barierę, ale nie łamie pierwszej, tzn musi być zgoda aktora.
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 11:44
Obawiam się, że skala będzie taka, że będzie konieczne wprowadzenie pensji minimalnej. Nie sądzę, żeby tego typu próby były tylko i wyłącznie chęcią pokazania, że socjalizm jest elo, ale jako test w mikroskali tego co może być za parę pokoleń. Takie rzeczy trzeba sprawdzać z dużym wyprzedzeniem.
Mr.Chris
19B10
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lut 2026, 11:49
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 lut 2026, 12:05
dias
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 12:36
I tak i nie. AI ma ułatwić tą automatyzację. Dlaczego pomimo takiego skoku technologicznego w dalszym ciągu wiele czynności jest wykonywanych przez ludzi? I nie mówię tu o krajach biednych, gdzie dużo taniej jest zatrudnić dzieci niż zbudować fabrykę opartą na maszynerii. Przede wszystkim niektóre czynności muszą być wykonywane ze względu na delikatność. Nie użyjesz 20 tonowej maszyny, żeby produkowała delikatne telefony z precyzją co do milimetra i bez udziału ludzi, ale jeżeli podepniesz pod to AI, które jest w stanie kontrolować zmienne takie jak nacisk w zależności od każdego podzespołu, a dodatkowo na bieżąco wykonywać kontrolę jakości, to jeden bot może zastąpić 80% ludzi w fabryce.dias pisze: ↑18 lut 2026, 12:05@Mr.Chris moim zdaniem za bardzo plączesz w swojej wypowiedzi automatyzację czynności powtarzalnych z AI, które mogłoby zastąpić (i pewnie stopniowo będzie) w czynnościach, które nie są powtarzalne, bo takie jest założenie AI. Ono ma się od nas uczyć i samo podejmować decyzje, np obslugując klienta, a nie działać wg skryptu. Automatyzacja postępuje od wielu lat, na każdym kroku, np kiedyś dzwonił do Ciebie żywy człowiek, żeby Cię poinformować, że nie zapłaciles rachunku, dziś dostajesz komunikat głosowy/smsa.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 13:12
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 13:14
Nigdy nie jest zbyt późno by podążać za marzeniamisickstick pisze: ↑18 lut 2026, 13:12Ja sobie dzisiaj rano zrobiłem 3h przerwy do pracy żeby odkamienić wszystko w łazience (krany, sedesy, szklany parawan i uszczelki - mamy strasznie twardą wodę a od 2 lat nikt tego nie robił), odczyścić dokładnie kibel i na koniec wyszorować fugi... i w czasie tej roboty naszła mnie taka myśl że bardzo lubię sprzątać, odstersowuje mnie to i gdyby mógł cofnąć czas o 20 lat, to po maturze zamiast iść na studia... założyłbym firmę sprzątającą.
A jak teraz przeczytałem wyliczenie Krzyśka odnośnie AI, to kto wie może jeszcze wszystko przede mną?![]()
Mr.Chris
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio