Wasze samochody - Strona 142

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1024

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 lut 2026, 12:43

Sekundniki powinny działać tylko po to żeby odliczać do zielonego, ewentualnie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2073
Kibicuję: Manchester United

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 lut 2026, 13:19

Sekundniki to broń obosieczna. Jeden kierowca wykorzysta do tego jak być powinno, a drugi przyspieszy, żeby tylko się nie zatrzymać na czerwonym. I nie jest to problem jak kierowca ogarnia i faktycznie będzie potrafił się zmieścić na zielonym albo żółtym, ale są tacy, którym się wyłączy myślenie i nie będą patrzeć na warunki drogowe - byle tylko przejechać. Oraz są tacy, którzy po prostu [ch**] planują i myślą, że się wyrobią w te 3 sekundy, a tak naprawdę zajmie im to 5 sekund. Przyspieszą i tuż przed samym przejściem się zorientują, że jednak [ch**]. Wtedy co? Albo gwałtowne hamowanie i ryzyko poślizgu jak nawierzchnia jest [ch**], zatrzymanie się na środku skrzyżowania, przejechanie na czerwonym, a może być i tak, że po prostu samochód za nim w niego przypieprzy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 lut 2026, 14:35

Sekundniki na propsie. Co do kamer rejestrujących to nie mam problemów ale niech będzie jakiś limit np. pół sekundy i mówię to jako osoba która nigdy nie dostała mandatu za czerwone.

Ps. W Krakowie była afera bo przed skrzyżowaniem było przejście i przed przejściem strzałka. Zapalała się, ruszało się i zatrzymywało za pasami po to żeby przepuścić auta które jechały na zielonym w międzyczasie gasła strzałka (która była 2m już za autem) i jak się przejechalo to przychodził mandat. I teraz mandat przychodzi Ci po np. miesiącu, a jak jeździsz dużo go nagrania już oczywiście nadpisane i sprawa nie do wygrania. Takie skurwysyństwo.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 lut 2026, 14:38

DDK pisze:
22 lut 2026, 14:35
Ps. W Krakowie była afera bo przed skrzyżowaniem było przejście i przed przejściem strzałka. Zapalała się, ruszało się i zatrzymywało za pasami po to żeby przepuścić auta które jechały na zielonym w międzyczasie gasła strzałka (która była 2m już za autem) i jak się przejechalo to przychodził mandat. I teraz mandat przychodzi Ci po np. miesiącu, a jak jeździsz dużo go nagrania już oczywiście nadpisane i sprawa nie do wygrania. Takie skurwysyństwo.
Jak się wie o takich przypadkach, to warto sobie skopiować nagranie z danego przejazdu na kompa i trzymać parę miesięcy.

Swoją drogą, dzięki za przypomnienie. Jak się zrobi cieplej, to będę nieco więcej jeździł i miałem sobie kamerkę kupić.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6663

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lut 2026, 14:44

Jaki limit pół sekundy jak masz żółte co się pali przez trzy :rotfl4:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 lut 2026, 15:09

Mr.Chris pisze:
22 lut 2026, 14:38
Jak się wie o takich przypadkach, to warto sobie skopiować nagranie z danego przejazdu na kompa i trzymać parę miesięcy.
Skąd mam wiedzieć że jest taka sytuacja skoro strzałka gaśnie jak już jej nie widać? Jak jeździsz codziennie np. 4 razy przez skrzyżowanie to zawsze trafisz na taką sytuację .

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 lut 2026, 15:25

DDK pisze:
22 lut 2026, 15:09
Mr.Chris pisze:
22 lut 2026, 14:38
Skąd mam wiedzieć że jest taka sytuacja skoro strzałka gaśnie jak już jej nie widać? Jak jeździsz codziennie np. 4 razy przez skrzyżowanie to zawsze trafisz na taką sytuację .
Sam przecież opisałeś kiedy i gdzie może się pojawić problem. Problem, którego być nie powinno, ale jest. Można narzekać i liczyć na to, że nic się nie stanie albo zapobiegać i zgrywać nagrania, a w międzyczasie faktycznie coś z tym próbować robić systemowo.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 lut 2026, 15:49

No ale jeśli przejeżdżasz na tym skrzyżowaniu na tej strzałce codziennie kilka razy to nie wiesz kiedy zgaśnie. Czasem, jak jest duży ruch, możesz być pierwszym autem które przejdzie na strzałce i potem czekasz puszczając wszystkich, a czasem możesz przejechać jako któryś i zgaśnie zaraz za Toba. Chyba nie tak powinno to działać żeby za kaZddym razem codziennie szukać tych nagrać i je archiwizowac. Raz moje mama jechała z taksówkarzem i gość jej powiedział że woli jechać naokoło niż na tym skrzyżowaniu. Po prostu debilizm robić coś takiego, ale zakładam że i tutaj będą ludzie którzy to wytłumaczą.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lut 2026, 17:01

Przecież kamera rejestruje wjazd na skrzyżowanie i jest zamontowana na sygnalizacji. O ile nie robi zdjęć od tyłu to system nie widzi że kierowca zatrzymał się już po wjeździe na skrzyżowanie np przepuszczając pieszych.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 22 lut 2026, 18:05

Mr.Chris pisze:
22 lut 2026, 13:19
Sekundniki to broń obosieczna.
Jak podejrzewam większość rzeczy, o których można by dyskutować w przypadku kierowania samochodem.
Ja zdania nie zmienię, sekundniki odliczające za ile zapali się czerwone światło to powinien być must have na każdym skrzyżowaniu.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 66

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 22 lut 2026, 18:25

Lubię sekundniki, jednak co z tego, jak większość osób to totalne muły i nawet to nie sprawia, że ruszają płynnie. W Szczecinie mamy tego sporo, najfajniejszy jest jednak przykład na skrzyżowaniu ulic Derdowskiego i 26 Kwietnia. Wcześniej były tam sekundniki, zlikwidowali, później założyli kamery, które wyłapują przejazd na czerwonym świetle, ludzie domagali się, żeby wróciły, jednak to się nie stanie. Za drogo i w ogóle. Niedawno byłem rozpędzony, gdy światła zaczęły się zmieniać, już widziałem punkty karne na swoim koncie i mandat. Na szczęście był to jeszcze przepisowy przejazd. Ostatnio wkurwiłem się, gdy dostałem mandat za brak biletu, bo skasowałem w aplikacji nie tę strefę. Biedniejszy o 200 zł, bo zamiast 4,40 zł zapłaciłem 3,60. Pomyliłem się, bo jeszcze kilka miesięcy temu koło mojej babci była strefa żółta, ta tańsza. Byłem u niej 30 minut i taka nagroda. Skurwysyny.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lut 2026, 21:36

Analizy dotyczące liczników na skrzyżowaniach zamówiono nawet w Polsce. W 2010 r. resort infrastruktury sprawdzał (za pomocą ambasad i przedstawicieli ówczesnego resortu za granicą), jak sekundniki na skrzyżowaniach sprawdziły się w dziewięciu krajach Europy. Wnioski z tego rozpoznania streścili w czasopiśmie „Logistyka” naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Okazało się, że w Niemczech, Holandii, Austrii oraz na Ukrainie wyświetlacze czasu trwania sygnałów na skrzyżowaniach nie tylko nie poprawiały bezpieczeństwa drogowego, ale przyczyniały się do prowokowania niebezpiecznych zachowań kierowców.

Pozytywne aspekty sekundników dostrzeżono w Holandii, na Ukrainie i w Rosji. Ale – dotyczyło to jedynie instalacji przeznaczonych dla rowerzystów i pieszych. Wnioski te nie w opiniach przekazanych resortowi nie poparte zostały jednak żadnymi danymi statystycznymi. Stwierdzono jednocześnie, że takie sygnalizatory dla rowerzystów skłaniają ich do przedwczesnych wjazdów na skrzyżowanie (gdy odliczanie dopiero zbliża się do zera).

Badania: to nie poprawia bezpieczeństwa ani nie zwiększa przepustowości

Podobne wnioski jak z ministerialnej analizy płyną z badań naukowych, które prowadzono już w innych miejscach na świecie.

Kompleksowy raport na ten temat opublikowany został w 2009 r. w amerykańskim Journal for the Institute of Transportation Engineers. Badacze z University of South Florida, Southern Illinois University oraz pracownika Florida Department of Transportation wskazali, że liczniki na skrzyżowaniach stają się przyczyną większej liczby kolizji. Bo zaburzają proces decyzyjny kierowców. W związku z tym dochodzi do sytuacji, w której kierowcy spodziewają się bliskiej zmiany sygnału (końcówka odliczania) i zakładają, że pojazd przed nimi będzie usiłował jeszcze przejechać przez skrzyżowanie. Dlatego zamiast zwalniać, dodają gazu i doprowadzają do najechania na pojazd, który się zatrzymał.
„Przez długi czas wierzono, że zwiększony poziom pewności poprawi zdolność kierowców do podejmowania decyzji, a także ich świadomość i bezpieczeństwo. Jednak, w oparciu o rzeczywiste dane, zakładane korzyści związane z bezpieczeństwem i zyskami operacyjnymi nie zostają zrealizowane” – zapisano w raporcie.

Wiele innych badań potwierdziło, że instalacja tych urządzeń nie wpływa ani na zwiększeni bezpieczeństwa, ani na poprawę przepustowości skrzyżowań.

Z analiz prowadzonych w Szanghaju wynikało, że choć odliczanie czasu trwania czerwonego światła może redukować liczbę wypadków na skrzyżowaniu, to już odliczanie czasu trwania zielonego światła mniej więcej o tyle samo zwiększa liczbę wypadków przez kierowców, którzy rozpędzają się pod koniec odliczania (kierowcy często przyspieszali, kiedy odliczanie sygnału zielonego było mniejsze niż 2 sekundy).

Podobne wyniki uzyskali naukowcy z tajwańskiego Institute of Traffic and Transportation, National Chiao Tung University, którzy badali reakcje kierowców na odliczanie sygnałów na skrzyżowaniach i wpływ tych zachowań na bezpieczeństwo ruchu drogowego.
Z ich opracowania opublikowanego w 2009 r. wynika, że w krótkim okresie po instalacji takiego sytemu przy odliczaniu czasu trwania czerwonego światła znacznie obniżyła się liczba pojazdów przedwcześnie rozpoczynających wjazd na skrzyżowanie. Jednak efekt ten nie utrzymywał się długo. I po ponad 4 miesiącach od instalacji, zachowania na skrzyżowaniu w tym zakresie wracały do poziomu sprzed montażu liczników.
Zauważono za to problemy, które rodzi odliczanie czasu trwania zielonego sygnału. Okazało się bowiem, że choć zmniejszył się wskaźnik późnych zatrzymań, to jednak tzw. strefa dylematu powiększyła się do 28 m – a to oznacza, że decyzje zbliżających się do skrzyżowania kierowców będą bardziej niespójne. To z kolei – zdaniem naukowców – rodzi ryzyko zderzeń pojazdów.

Niewielkie badanie przeprowadzono na Słowenii – a dokładnie na czterech skrzyżowaniach w Lubljanie. Badano tam raczej akceptację kierowców dla tego typu urządzeń (okazała się wysoka – 84 proc. badanych miało pozytywne opinie). Ale jednocześnie zaobserwowano, że urządzenia mają „bardzo niewielki wpływ na zwiększenie płynności ruchu na skrzyżowaniach”.

Z kolei naukowcy z Malezji badali wpływ liczników na kierowców na ulicach Kuala Lumpur w 2008 r. Zaobserwowali, że odliczanie czasu trwania zielonego światła ma niewielkie znaczenia dla opóźnień przejazdów przy samochodach ruszających ze skrzyżowania. Za to znaczący wpływ na zmniejszenie opóźnień przejazdów miało to dla samochodów zbliżających się do skrzyżowania. Ale z bezpieczeństwem nic się nie zmieniało. „Naruszenia związane z wjazdem na czerwonym świetle były porównywalne dla kierowców, którzy spotykali się ze zwykła sygnalizacją jak i tych, którzy spotykali się z licznikami” – podsumowali badacze.
W Polsce też jak w lesie:
Dwukrotnie więcej przejazdów na czerwonym świetle, większa prędkość samochodów – urzędnicy Zarządu Dróg Miejskich w Grudziądzu zrobili badanie, pokazali raport i zdemontowali licznik na skrzyżowaniu jako urządzenie zagrażające bezpieczeństwu
To nie działa. Chłopski rozum nie działa. Montowanie tego przy obecnym stanie wiedzy to po prostu wywalanie pieniędzy podatników.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 23 lut 2026, 6:57

No to mnie mocno zdziwiłeś tymi danymi, bo pół życia prosiłem o sekundniki. Cóż, teraz się nie będę już wkurzać na ich brak. Dzięki :D

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lut 2026, 11:23

- Sekundniki są fajne, mi pomagają, lepiej się jeździ
- no no spoko są, też lubię
- ej, ale badania mówią, że większość ludzi nadużywa tych sekundników, przyśpiesza na końcu licznika, ogólnie ludzie nie potrafią docenić
- kurcze, no szkoda, dla mnie fajna rzecz, mi to pomaga, ale no jak większość ludzi nie potrafi korzystać to niech zlikwidują

I tak ze wszystkim

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 23 lut 2026, 11:36

Po co inwestować pieniądze skoro nie przynosi efektów? Są badania, które jasno pokazują czy warto, więc uczmy się na wydatkach innych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”