7 ulubionych książek - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 sty 2025, 18:53

Dlaczego uważasz, ze top7 książek to top7 książek, przy których mamy się bawić dobrze? Jak wybierzemy top7 muzeum w których byliśmy to też mają to być muzea w których się dobrze bawimy czy takie, które służą np. nauce? Czy np. jeśli chodzi o muzea to muzeum powstania warszawskiego mogłoby być, ale książka o PW już nie moze być w top7?

Dla niektórych książki to nie tylko rozrywka.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4399
Kibicuję: AC Milan

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 sty 2025, 19:14

Sick to pewnie głównie komiksy czyta :)

To i moje 7. Kolejność przypadkowa

Ojciec chrzestny
100 lat samotności
Ja, Gelerth
Rok Barana
Wiedźmin (jako całość)
Powrót z gwiazd
7 wtajemniczenie

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2400

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 sty 2025, 19:32

Eyesmon pisze:
07 sty 2025, 19:14
To i moje 7. Kolejność przypadkowa
to twoja druga 7 w tym temacie :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4399
Kibicuję: AC Milan

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 sty 2025, 19:35

Tamtą 7 jest sprzed ponad 2 lat :) a ta jest na
świeżo:)

Po prostu tego jest zdecydowanie więcej niż 7 stąd te różnice:) a tak poważnie to dzięki za przypomnienie bo zapomniałem że dawałem już posta w tym temacie:)

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 985

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 sty 2025, 20:04

moody pisze:
07 sty 2025, 15:30
taki 'statek' czytalem dawno, za dzieciaka, wtedy lysiak wydawal mi sie bardzo blyskotliwy, troche boje sie sprawdzic czy przetrwal probe czasu
Hmm...za "dzieciaka" to czytałem Stephena Kinga a nie Łysiaka. Ale mam podobne odczucia co do tej pozycji tzn. czytałem to jakoś po maturze i też nie wiem do końca jak to teraz by u mnie wyglądało. Kupiłem. Leży na półce i czeka na swoją kolej. Może po wakacjach. To wrócę do tego wątku.
Wiesz, ja mógłbym tutaj zamiast "Statek" wpisać "Cesarski poker" lub "Szachistę"...może "Wyspy bezludne" albo "Asfaltowy Saloon".
To tak jak z Vonnegutem. Zamiast "Rzeźni.." mogło równie dobrze wskoczyć "Pianola", "Recydywista" albo "Śniadanie mistrzów".

A Józefa Mackiewicza, o ile jeszcze nie próbowałeś, to polecam zacząć właśnie od tej pozycji.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 sty 2025, 20:50

Nie wiem czy zmieszcze sie w siedmiu pozycjach. Nie da sie tez tego przeprowadzic bez opisow.
Ta lista oczywiscie zmienia sie wraz z wiekiem i doswiadczeniami wiec postaram sie ujac te ksiazki ktore albo mialy jakis wplyw na moje zycie albo zmienily w pewien sposob moje postrzeganie swiata.

1) Seria Harry Potter a w szczegolnosci trzy pierwsze czesci - te ksiazki pokazaly mi ze czytanie moze byc naprawde przyjemne. Jadac na studiac chcialem miec co robic w pociagu i postanowilem sprawdzic o co chodzi z tym calym Potterem. Czytalem juz wczesniej ksiazki ale bardziej kojarzyly mi sie one z przymusem szkolnym (aczkolwiek "Zbrodnia i kara" zrobila na mnie wrazenie) a Harry Potter to bylo wielkie wow.
Po nim dopiero nadrobilem lektury szkolne obowiazkowe dla mojego pokolenia ale takze te dodatkowe jak "Rok 1984" "Dzuma" "Mistrz i Malgorzata" "Sto lat samotnosci" i wszystkie moge polecic.
2) Paragraf 22 - znam na wyrywki czasami cytuje fragmenty na glos i wciaz mnie to bawi. Absolutnie genialna ksiazka trafiajaca w moje poczucie humoru.
3) Traktat ateologiczny - do ateizmu doszedlem sam ale ta ksiazka intelektualnie umocnila moje przemyslenia na tematy zwiazane z religia.
4) Cesarz wszech chorob - zrobil na mnie wielkie wrazenie i na stale skierowala moja uwage na ksiazki zwiazane z biologia oraz medycyna. Bardzo przystepnie napisana czyta sie ja niczym dobry kryminal autor ma wielki dar do przekazywania wiedzy. Jego "Gen" byl wciaz dobry ale juz nie az tak a najnowsza "Piesn komorek" juz czeka na polce.
Alternatywnie moge wspomniec o "Stulecie chirurgow" i "Tryumf chirurgow". Takze swietne pozycje ktore wzmogly moje zainteresowanie historia medycyny.
5) Nie mamy pojecia/Fundamentalnie/Wszechswiat w twojej dloni/Czy wielki wybuch byl glosny - sa to cztery ksiazki ale nie moge wybrac jednej bo czytalem je juz dawno i naprawde nie wiem ktorej przyznac palme pierwszenstwa. W kazdym razie pokazaly mi ze fizyka nie musi byc nudna i meczaca a takie o niej przekonanie wynioslem ze szkoly. Fizyka jest niesamowicie fascynujaca zarowno w skali makro jak i mikro. Warto sie o tym przekonac samemu.
6) Shantaram - nie pamietam ktora powiesc mnie tak wciagnela jak ta. Mialem (i ciagle mam) ja w formie papierowej i cyfrowej zeby moc ja czytac gdziekolwiek pojde. Totalnie urzekly mnie Indie wykreowane przez autora. Rzadko czytam cos dwa razy ale mysle ze do Shantaram jeszcze wroce.
7) Scigajac krzyk - moze odrobine na wyrost ale jest to bardzo dobra ksiazka poruszajaca wazny temat (bez)sensu wojny z narkotykami. Warto przeczytac.

Na pewno o niejednej waznej ksiazce zapomnialem ale tak to juz jest. Jeszcze gorsze jest to ze nieporownywalnie wiecej nie przeczytalem ale nie czas zalowac roz kiedy plona lasy.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2400

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 07 sty 2025, 23:05

skupie sie na powiesciach. czesc rzeczy czytalem niedawno, czesc parenascie lat temu, wiec lista z zastrzezeniem, ze jezeli cos jest [ch**], to znaczy ze to bylo dawno i niewiele z lektury pamietam :witam:

stare zagraniczne - bulhakow 'mistrz i malgorzata', nabokow 'lolita', clavell 'krol szczurow', chandler - w sumie cala seria z marlowem

stare polskie - tyrmand - wszystko ale przede wszystkim 'zly', piasecki 'kochanek wielkiej niedzwiedzicy', lysiak 'statek', hlasko 'nastepny do raju'

XXI wiek zagraniczne - roberts 'shantaram', krauze 'tu byli, tak stali', zafon 'cien wiatru'

XXI wiek polskie - zulczyk 'wzgorze psow', maslowska 'inni ludzie', twardoch 'morfina'

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2193
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 sty 2025, 17:51

sickstick pisze:
07 sty 2025, 16:26
Poważnie w waszych topach są takie książki jak 1984 albo Zbrodnia i kara? Dzieła fantastyczne, niezwykle ważne dla naszej kultury, ale kurcze, nie potrafię sobie wyobrazić że ktoś przy tych książkach bawił się na tyle dobrze że wymienił je w swoim TOP7. Aż dziw że nikt nie wymienił Biblii albo Słownika Ortograficznego
Rok temu czytałam ponownie "Rok 1984" i robi na mnie jeszcze większe wrażenie, gdy jestem świadomym dorosłym niż za dzieciaka.
Polecam też powroty do Kafki, Camusa czy Dostojewskiego – to fenomenalna literatura, która miała nam prawo zbrzydnąć przez szkołę, ale dobrze się do niej wraca.

I, uwaga, trzeci raz przypomnę, żebyście przeczytali "Magiczne lata" McCammona. Ciekawostka: po moim poleceniu na Instagramie u poprzedniego wydawcy zniknął cały nakład, ale jakiś czas temu wznowił ją Vesper. Proszę więc czytać McCammona, a tę powieść szczególnie:

Obrazek

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 08 sty 2025, 20:31

Też ostatnio czytałem 1984, Dżumę czy Mistrza i Małgorzatę i bawiłem się setnie. W ogóle ostatnio mam tendencje do starych trupów bo dwa ostatnie tytuły to Polska Piastów i Polska Jagiellonów Jasienicy. Teraz czytam Chłopki. Świetna, naprawdę świetna książka.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 08 sty 2025, 22:55

Chłopki czytałem w zeszłym roku i trzeba przyznać że jest to dobra książka

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 66

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 22 lut 2026, 18:03

Fajny temat, ciężki wybór, ale postaram się.

1. "Na południe od Brazos" Larry McMurtry – wspominałem już o niej na forum w innym temacie, cudowna przygoda.

2. "Trylogia rzymska" Robert Harris – klimat starożytnego Rzymu uwielbiam, a tutaj przedstawiony jest w najlepszej formie. Historia Cycerona w trzech tomach. Zawsze szybko przychodzi na myśl, gdy ktoś zapyta o najlepsze przeczytane przeze mnie książki.

3. "Hrabia Monte Christo" Alexandre Dumas – specjalne miejsce w moim sercu. Podobnie jak następna pozycja, to jedna z książek, które mocno rozwinęły moją czytelniczą przygodę.

4. "Harry Potter" J.K. Rowling – tutaj uświadomiłem sobie, że kolejność mógłbym pomieszać. "Na południe od Brazos" czytałem stosunkowo niedawno, a przygody Harry’ego pierwszy raz ćwierć wieku temu. Ach, jak to działało na dziecięcy umysł. Pamiętam, jak zafascynowany nie mogłem się oderwać, gdy Hagrid przyszedł poinformować Pottera, że jest czarodziejem i rozpoczyna naukę w Hogwarcie. Chciałbym przeżyć to ponownie. Nie wiem, którą część lubię najbardziej. Piątka była fajna, ta konspiracja i walka z Umbridge. Trójkę też wyróżniam, ale tak naprawdę wszystkie lubiłem i żadnej książki nie czytałem tyle razy, bo przy okazji premier odświeżałem sobie całą serię. Kilka lat temu słuchałem audiobooka.

5. "Wiedźmin" Andrzej Sapkowski – wspaniała sprawa, że taki mistrz słowa zabrał się za napisanie książki na podstawie serii gier. Co prawda samograj, ale ktoś inny mógłby tego nie udźwignąć.

6. "Stulecie chirurgów" Jurgen Thorwald – widziałem, że ten tytuł pojawiał się już w temacie. Świetna książka, często ją polecam. Warto poznać, jak całkiem niedawno wyglądała medycyna.

7. "Dallas ’63" Stephen King – i tu pojawił się największy problem. Rzucałem monetą. Chciałem dać biografię Agassiego, żeby choć jeden przedstawiciel tego gatunku pojawił się na liście, ale nie mogłem przejść obojętnie wobec tego, jak moja wyobraźnia pracowała podczas lektury książki Kinga. Super pomysł.

Skończyłem i łapię się za głowę, że nie dałem nic Łysiaka, którego bardzo lubię i przeczytałem mnóstwo jego książek. Wybrałbym "Malarstwo Białego Człowieka", bo nigdy nie pomyślałbym, że to może być tak wciągające. Bardzo dobrze spędzałem czas z Folletem, przy seriach "Kingsbridge" i "Stulecie". Na myśl przychodzą też "Królowie przeklęci" Druona, ale muszę postawić kropkę, bo zaraz podwoiłbym, a może nawet potroił tę listę.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 23 lut 2026, 17:23

karollo89 pisze:
22 lut 2026, 18:03

2. "Trylogia rzymska" Robert Harris – klimat starożytnego Rzymu uwielbiam, a tutaj przedstawiony jest w najlepszej formie. Historia Cycerona w trzech tomach. Zawsze szybko przychodzi na myśl, gdy ktoś zapyta o najlepsze przeczytane przeze mnie książki.
W podobnych klimatach jest trylogia Jacka Bocheńskiego-Trylogia rzymska: "Boski Juliusz","Nazo poeta" i "Tyberiusz Cezar".
Polecam.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 66

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 23 lut 2026, 17:31

Cholera, jestem świeżo po lekturze dwóch tomów o Juliuszu Cezarze autorstwa Santiago Posteguillo, ale dodaję do listy.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 23 lut 2026, 17:40

karollo89 pisze:
23 lut 2026, 17:31
Cholera, jestem świeżo po lekturze dwóch tomów o Juliuszu Cezarze autorstwa Santiago Posteguillo, ale dodaję do listy.
Tylko pamiętaj, że to... będzie inne.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trylogia_rzymska

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 213
Kibicuję: Neutralny kibic

7 ulubionych książek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 23 lut 2026, 17:42

Ja się tu chowam widzę😆
1. Michael Jordan "Życie" Roland Lazemby
2. Kobe Bryant "Showman"
3. Diego Maradona "Chłopiec, buntownik, Bóg"
4. "Lewandowski Prawdziwy" autor S. Staszewski👍
5. Jeszcze Tayson to naprawdę była mega historia z życia boksera którą sam opowiadał.
Czytałem jeszcze książkę o Messim ale była chyba jedna z nudniejszych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”