Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 380

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8731
Kontakt:

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 mar 2026, 16:48

Precel pisze:
04 mar 2026, 16:45
KMP we Wrocławiu mimo zapewnień Śląska o konsultacjach z Policją wydała oświadczenie, że to Śląsk podjął decyzję o niewpuszczaniu gości, nie Policja
A to się jakoś wyklucza?
Klub konsultował z policją a później zdecydował o zamknięciu sektora. Oświadczenie policji absolutnie zbędne, przecież decyzję podejmuje klub, a nie policja.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 04 mar 2026, 17:00

No masło maślane w sumie, ale myślę że we Wrocławiu mają myślenice co i na kogo by tu zwalić, żeby tylko nie wyszło na nich. Jest fajny mecz w weekend, a wszystko obraca się wokół otoczki biurowej - zamiast meczu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 mar 2026, 18:07

Pełne poparcie dla prezesa. W końcu mamy kogoś kto potrafi się wstawić za kibicami.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 04 mar 2026, 18:29

Niby tak, ale trochę mu to zajęło, nie uważasz? Niektóre ekipy nas wpuszczają, ale mecze domowe pozostają bez zmian. Kiedy ostatni raz była u nas wroga ekipa na meczu? Stali Rzeszów i Polonii Warszawa nie liczę, bo Stal wtedy pośrednio należała do WRWE do tego łączyły nas kontakty z Przemyskimi, a Polonia przyjechała tylko dlatego, żeby zagrać Legii na nosie.

Swoją drogą jak już tu jesteś. Masz jakieś info czemu ostatnio pomijana jest Unia Tarnów przy pozdrawianiu zgód? Zamienili ich na Oświęcim - to jasne. Tylko czemu? xD

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 mar 2026, 18:39

Ale do nas nie przyjeżdżają bo sami nie chcą, my nikogo nie blokujemy.

Z Unią są ciężkie sprawy chyba od 10 lat. Tam jest straszny syf w Tarnowie z tego co wiem, ale od kilku lat już w tym nie siedzę, wiex nie wiem co tam się teraz podziało.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 04 mar 2026, 18:44

Pamiętam, że sami odbili po rozbiciu TKWM i zawiązaniu WRWE, a potem nagle się przyczołgali i wtedy i Ruch i Widzew przestał im przeszkadzać. Pamiętam jak wybiłem na melanż w Tarnowie do kolegi ze studiów do jednego z barów i mieli w środku grafy herbów właśnie Unii i Wisły. Herb Wisły był pomazany siuśkami - to był 2019 rok. Potem nagle zaczęli znowu z nami jeździć i teraz znowu odbitka? xD Bo z Przemyślem to wiadomo, po sytuacji w Rzeszowie w maju bodajże, Polonia została postawiona przez Rzeszów i Stalową Wolę przed faktem - albo Przemyscy wybierają Wisłę, albo La Familię (Rzeszów i Stalowa i chyba Karpaty). Wybrali LF i się im nie dziwię, Czuwaj by ich w pojedynkę gonił bardziej niż już i tak goni.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 mar 2026, 18:55

Unia kibicowsko jest słabsza niż niektóre pojedyncze osiedla z Huty.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 04 mar 2026, 19:55

Wracając do meczu ze Śląskiem, myślę że malinówki pod naciskiem pękną, Wisła wejdzie, a więc przykładem innych ekip oddadzą nam swój stadion do dyspozycji i Wisła wraca z Wrocławia z trzema punktami!

Róbcie screeny.
Spoiler:
Nie da się nudzić z tym klubem, zasługuje na swój serial wzorem Wrexham z którym gramy w lipcu.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4000

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 mar 2026, 20:04

Można nie lubić Wisły, ale taki "bojkot" jest sprzeczny z zasadami rozgrywek i jest to podstawa nawet do cofnięcia licencji, po prostu PZPN nie potrafi egzekwować własnych przepisów. Pomijając już to, ile ta sprawa się ciągnie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 mar 2026, 22:22

Nie chcę was martwić, ale w przepisach PZPN nic się chyba nie zmieniło. Główną sankcją za niewpuszczenie kibiców gości jest kara finansowa, od 30 tysięcy złotych w górę, takie kary już płaciły m.in. Stal Mielec, Miedź Legnica czy Arka Gdynia. Może od przyszłego sezonu coś zmienią, ale na razie mój typ: mecz się odbędzie bez kibiców gości, Śląsk Wrocław dostanie wysoką karę w okolicy 100 tys, a wasz prezes jednocześnie się ośmieszy tymi oświadczeniami.

Zobaczymy w weekend kto miał rację.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4000

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 05 mar 2026, 2:48

@cloner, to weszło przed rundą wiosenną 24/25:
- Kluby mają obowiązek zapewnienia możliwości uczestniczenia w meczu zorganizowanej grupie kibiców gości. Od tego obowiązku możliwe są pewne odstępstwa, ale wyłącznie w uzasadnionych przypadkach. Do Polskiego Związku Piłki Nożnej docierały liczne sygnały, że istnieje podejrzenie nadużywania tej możliwości, czyli niewpuszczania kibiców. Dokonaliśmy dokładnej analizy całej sprawy i zdecydowaliśmy się wprowadzić zmianę w stosownej uchwale. Zarząd uznał, że każdorazowo zasadność podjęcia decyzji o niewpuszczeniu kibiców drużyny przyjezdnej musi być zweryfikowana przez właściwie organy dyscyplinarne Ekstraklasy lub PZPN a nadużycia muszą podlegać sankcjom - mówi nam Łukasz Wachowski, sekretarz PZPN.

A prawnicy, z którymi rozmawialiśmy, przypominają, że żaden klub nie powinien nawet myśleć o przedkładaniu niewiarygodnych dokumentów wytwarzanych na tę okoliczność bo może to grozić odpowiedzialnością karną i nawet 5 latami pozbawienia wolności.
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... sly-krakow

A tak było jeszcze wcześniej:
Wszystkie kluby odmawiające wiślakom wejścia na sektor gości działają niby w granicach prawa PZPN. Powołują się one bowiem na uchwałę nr II/85 z dnia 20 lutego 2013 roku w sprawie zasad udziału kibiców drużyny gości na meczach piłki nożnej, która została zmodyfikowana w 2019 roku, jeszcze za czasów Zbigniewa Bońka.

Jej najważniejszy punkt przed 2019 rokiem brzmiał: „Klub drużyny gospodarza ma prawo nie przyjmować zorganizowanej grupy kibiców drużyny klubu gościa tylko i wyłącznie na podstawie odpowiednich, zgodnych z przepisami prawa powszechnego, decyzji właściwych podmiotów państwowych lub samorządowych, a także na podstawie decyzji odpowiednich organów PZPN.”
https://weszlo.com/2024/10/11/wisla-plo ... t-uchwala/

Jeszcze wrzutka z Podręcznika Licencyjnego 23/24.
12.13.1 Wnioskodawca musi potwierdzić:
(a) że wszelkie dokumenty przedłożone Licencjodawcy są kompletne, a dane
zawarte w nich są prawdziwe, rzetelne i aktualne;
https://www.1liga.org/documents/20121/3 ... 8459085765

PZPN odpowiednie narzędzia miał od początku, po prostu nie chciał iść na wojnę z klubami :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 mar 2026, 6:27

Czyli ten tekst jest aktualny:
cloner pisze:
04 mar 2026, 22:22
przepisach PZPN nic się chyba nie zmieniło
:wink:

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 05 mar 2026, 17:09

Kompromitacji Śląska Wrocław ciąg dalszy. Prezes Jezierski kłamał, że decyzja o tym, że Wisła nie wchodzi jest podyktowana raportem lokalnej policji.

Obrazek

Rzecznik Policji we Wrocławiu: Raport nie istnieje. Nie braliśmy udziału w decyzji.
Dyrektor ds. bezpieczeństwa WKS: Raport nie istnieje.
Prezes WKS: No dobra, to są sprawy kibicowskie. Ja nie wnikam. Boję się i trzęsę się.

Wszyscy tak się śmiali Wisły, że Sharksi doszły do władzy na Reymonta i tak dalej. Ciekawe czy wiedzą, że większość jak nie każdy klub w Polsce jest rządzony za kulisami przez panów w krótkich spodenkach przy pewnych decyzjach. Niezależnie od ligi. Rozmowy wychowawcze, decyzje o (nie)wpuszczaniu gości, ustawki, totalna bezkarność za pirotechnikę. Można mieć na uwadze, że w środowisku kibolskim jest wyjątkowa zgoda, że kibole Wisły to bandyci nawet jak na środowiskowe standardy (szkoda, że niektórzy stawiają mnie na równi z bandytami z przedłużaczami w postaci maczet, nie moja wina, że urodziłem się w tym samym mieście co oni i że pokochałem ten sam klub, którym oni wycierają sobie paszcze). Ale jakie to ma znaczenie do organizacji meczu? Na meczach Śląska jest kilkaset radiowozów i prywatna ochrona.

Mnie od lat śmieszy ta wydmuszka w postaci zabezpieczenia imprezy masowej. Można wnosić, co się chce. Nie ma żadnego realnego sprawdzania, co kto wnosi (sytuacja z meczu Radomiak Korona to pokazuje). Nie ma żadnego widma kar za pirotechnikę. Nawet 15-minutowa przerwa w meczu przez zadymienie przechodzi bez echa. Spikerzy mają instrukcje: zagłuszać wulgarne przyśpiewki, zwracać uwagę kibicom o używaniu piro. Tyle.

PZPN to akceptuje. Kluby to akceptują. Policja to akceptuje. Ligi to akceptują. Sponsorzy to akceptują. Telewizja to akceptuje. Kibice to lubią. Zgnilizna jest mocno zakorzeniona - kilkadziesiąt lat bandyckich układów i kultura patologicznego kibicowania zostanie z nami na długo. Bardzo długo. Dzisiaj w regulaminie jest zapis, że klub może sobie sam zdecydować, czy przyjmuje gości, potem PZPN może nałożyć karę za brak zasadności. Powinno być odwrotnie, klub powinien mieć możliwość zgłoszenia wniosku na kilka dni przed meczem, PZPN mógłby taki wniosek odrzucić i nakazać przyjęcie gości, za brak przyjęcia nałożyć karę punktów ujemnych.

Nawet z obecnym regulaminem mogliby dawać walkowera. No ale łatwiej jest udawać, że nic nie można, a przy okazji dostać kilkuset tysięcy złotych do budżetu. A na końcu to ja się w sumie już zgubiłem. Jedziemy na ten mecz do Wrocławia, czy nie? Bo to całe oświadczenie, czy wniosek jest tak długi, że nawet w robocie nie chciało mi się tego czytać. Widzę jakieś przepychanki na tt jednych i drugich, ale jak dla mnie niewiele z tego wynika.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 mar 2026, 20:02

Wisła Kraków zrezygnowała z wyjazdu na mecz 24. kolejki Betclic I ligi ze Śląskiem Wrocław - poinformował prezes klubu Jarosław Królewski na platformie X.
Czyli ani zwycięstwa w postaci kibiców gości na sektorze ani porażki, bo słowa dotrzymał (chyba że do soboty zdanie zmieni).
Do końca sezonu jeszcze macie wyjazdy do Opola, Bytomia, Niepołomic, Rzeszowa, Pruszkowa i Warszawy. Jeszcze 2 odmowy i wycofanie drużyny z rozgrywek :smoke:

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 05 mar 2026, 20:21

Żeby później tych 3 punktów nie brakowało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”