Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 553

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6304
Kibicuję: 4rsenal

Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 mar 2026, 20:44

Tennessee pisze:
01 mar 2026, 0:45
Ja osobiście wciąż jestem pod olbrzymim wrażeniem jaką postacią stał się Vincent Kompany. Obecnie bez dwóch zdań najlepszy trener w europie, oczywiście to jest moje zdanie. Gość ma w sobie wszystko, świetnie zarządza drużyną, medialnie wypada top, a i piłkarzem był charakternym co widać obecnie.
Piszesz o tym gościu który dopiero co zajął ostatnie miejsce w Premier League z 5 wygranymi z 38 meczach że jest najlepszym trenerem w Europie, bo... lideruje Bundeslidze z Bayernem? :P

Pewnie zostanę zjedzony za tą opinię, ale wsadźcie ten bawarski walec do dzisiejszej Premier League skończyłoby się rywalizacji z Carrickiem o TOP4.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 mar 2026, 20:56

Kompany top?
Top.
Maybe on dancefloor.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 mar 2026, 21:12

sickstick pisze:
06 mar 2026, 20:44
Pewnie zostanę zjedzony za tą opinię, ale wsadźcie ten bawarski walec do dzisiejszej Premier League skończyłoby się rywalizacji z Carrickiem o TOP4.

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 mar 2026, 21:21

sickstick pisze:
Jeden dobry sezon Arsenalu i już widzę sodówa do głowy uderza? :>

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6706

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 mar 2026, 21:24

Współczynnik listopadowego Stoke bardzo wysoki w tym sezonie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 mar 2026, 21:34

Michał M pisze:
06 mar 2026, 21:21
sickstick pisze:
Po pierwsze nie jeden a już 4. z rzędu, kolega chyba dość słabo zorientowany we współczesnej piłce ;) A po drugie nie wiem co ma Arsenal do tej dyskusji, widzę u ciebie bardzo prymitywny mechanizm obronny - ktoś nie wychwala pod niebiosa twojego klubu, więc od razu atakujesz klub któremu ten ktoś kibicuje, mimo że w ogóle nie było go w dyskusji ;) Po prostu uważam że bycie z Bayernem liderem w Bundeslidzie nie czyni cię najlepszym trenerem w Europie. Zauważ że Pep Guardiola - który trafił do Bayernu po tym jak wygrał wszystko z Barceloną - przez cały okres pracy w Monachium był jechany że ma "samograja" i zupełnie nikt jego okresu w Bayernie nie uważa za jakiś specjalnie wielki. A tutaj koleś który dopiero co był najgorszym trenerem w Premier League zbiera peany, mimo że nie robi nic ponad to co robił Pep (czy choćby nie wiem, Flick czy Nico Kovac) ;)

Kompany 2.39 pkt na mecz. Guardiola 2.41 pkt na mecz. Kovac 2.26 pkt na mecz. Naggelsman 2.31 pkt na mecz. Flick 2.51 pkt na mecz. Jupp 2.49 pkt na mecz. Carlo 2.28 pkt na mecz. Punktowanie z taką regularnością jak Kompany w lidze w której Bayern wyprzedza finansowo resztę ligi o lata świetlne to jest przysłowiowa żadna sztuka. Igor Tudor czy Thomas Franck najprawdopodobniej punktowali by podobnie ;)

A jak wyglądałby Bayern w lidze, w której miałby minimum 6-10 rywali o podobnym potencjale finansowanym? W niektórych sezonach pewnie zdobywałby mistrza, w niektórych zadowalał się TOP4 i ogłaszał to za sukces, a w jeszcze innych kończył na 7. miejscu i zbierał na klate memy i szydery jakie ostatnio zbiera np Man United.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2026, 21:50 przez sickstick, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1514
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 mar 2026, 21:43

Powinien mieć 3.01 pkt na mecz jak na moje.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 mar 2026, 22:05

sickstick pisze:
06 mar 2026, 21:34
Michał M pisze:
06 mar 2026, 21:21
sickstick pisze:
Po pierwsze nie jeden a już 4. z rzędu, kolega chyba dość słabo zorientowany we współczesnej piłce ;) A po drugie nie wiem co ma Arsenal do tej dyskusji, widzę u ciebie bardzo prymitywny mechanizm obronny - ktoś nie wychwala pod niebiosa twojego klubu, więc od razu atakujesz klub któremu ten ktoś kibicuje, mimo że w ogóle nie było go w dyskusji ;) Po prostu uważam że bycie z Bayernem liderem w Bundeslidzie nie czyni cię najlepszym trenerem w Europie. Zauważ że Pep Guardiola - który trafił do Bayernu po tym jak wygrał wszystko z Barceloną - przez cały okres pracy w Monachium był jechany że ma "samograja" i zupełnie nikt jego okresu w Bayernie nie uważa za jakiś specjalnie wielki. A tutaj koleś który dopiero co był najgorszym trenerem w Premier League zbiera peany, mimo że nie robi nic ponad to co robił Pep (czy choćby nie wiem, Flick czy Nico Kovac) ;)

Kompany 2.39 pkt na mecz. Guardiola 2.41 pkt na mecz. Kovac 2.26 pkt na mecz. Naggelsman 2.31 pkt na mecz. Flick 2.51 pkt na mecz. Jupp 2.49 pkt na mecz. Carlo 2.28 pkt na mecz. Punktowanie z taką regularnością jak Kompany w lidze w której Bayern wyprzedza finansowo resztę ligi o lata świetlne to jest przysłowiowa żadna sztuka. Igor Tudor czy Thomas Franck najprawdopodobniej punktowali by podobnie ;)
Robisz głupią napinkę, będąc na fali dobrego sezonu swojego klubu, wychwalając Premier League pod niebiosa, więc co się dziwisz mojej reakcji?

Pewnie, oddajmy stery Bayernu woźnemu z szatni albo kierowcy autobusu, i też zrobi majstra. Tylko paru uznanych ludzi jakoś miało w przeszłości z tym problemy, ale to przecież szczegół. Jak wiadomo, to „Bauernliga” (zainteresowanych odsyłam do sieci), której nijak do przecudownej Premier League (obsypanej kasą szejków i praw TV i równie cudownie psującej rynek). Więc Mistrz Niemiec to pewnie ledwo by się w niej utrzymał :naughty:

Ja Kompany’ego nie wychwalam (to nie był mój post), jeszcze czekam na dobre wydarzenia z nim. Ale ten sezon Bayern gra świetnie, jest choćby niemal pewne że pobije 54-letni rekord bramek w sezonie. Czego choćby rzeczony Guardiola nie zrobił. Zresztą jak chcesz wiedzieć, to Guardiola przez wielu jest wspominany z rozrzewnieniem, bo nigdy Bayern nie grał tak dominującej piłki jak pod nim. Jedyny brak, to zdobycie Pucharu Mistrzów i pewnie dlatego nie stoi na takim piedestale jak Jupp Heynckess czy nawet Hansi Flick - bo to LM liczy się w Monachium najmocniej. I pewnie w perspektywie tego „najgorszego trenera z Premier League” też wg tego będą oceniać.

A jeszcze co do Arsenalu, to ile trofeów macie za te ostatnie dobre 4 sezony? Pełna gablota, co nie? I m.in. na koncie odpadnięcie z Bayernem (będącym w kryzysie pod Tuchelem, wtedy by pewnie Bawarczycy by spadli z Premier League) w LM :ozob: Dlatego piszę o pierwszym naprawdę dobrym sezonie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 622

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 06 mar 2026, 23:54

sickstick pisze:
Piszesz o tym gościu który dopiero co zajął ostatnie miejsce w Premier League z 5 wygranymi z 38 meczach że jest najlepszym trenerem w Europie, bo... lideruje Bundeslidze z Bayernem? :P
Z góry założyłeś, że mój wpis wychwalający Kompanyego odnosi się do okupowania przez Bayern pozycji lidera w Bundeslidze.

Tymczasem raz, że nic takiego nie napisałem, dwa, że nawet w ogóle nie miałem w głowie miejsce w tabeli.

Nie mam zamiaru się specjalnie rozpisywać, bo od lat istnieje dość kłamliwy stereotyp o łatwość wygrywania Bundesligi przez Bayern, co jeszcze mogę zrozumieć. Jednak istnieje podobnie kłamliwy, niemający nic wspólnego z prawdą stereotyp o łatwości prowadzenia Bayernu, o samograju i różnych takich totalnych bzdurach.

Kompany i Burnley to też zupełnie inna sprawa, zupełnie inne środowisko, inne oczekiwania, inne rozumienie piłki jako produktu medialnego... no [k****] wszystko jest tam zupełnie inne.
Każdy trener gdzieś zaczyna i gdzieś uczy się funkcjonowania jako pierwszy trener. Kompany zaczynał w Belgii, a uczył się fachu w Burnley. Jestem pewien, że ten etap w Championship mocno teraz procentuje, ten w Premier League również, bo przegrywając w najlepszej lidze też się uczysz i jak jesteś ogarnięty to czerpiesz pełnymi garściami z takich doświadczeń.

Vincent Kompany imponuje mi w wielu aspektach. Już jako piłkarzy był charakterny, widać to również dzisiaj, ale nie jest to taki prostacki sposób bycia charakternym.
Wiele można usłyszeć/poczytać jakie ma zróżnicowanie podejście do piłkarzy, jak buduje poszczególnych zawodników i jak radzi sobie z graczami trudnymi do prowadzenia.
Piłkarze rosną pod jego obecnością, wystarczy spojrzeć chociaż na Upamecano albo Laimera, obudził wielu piłkarzy. Dobrze zarządza emocjami drużyny, nawet jak jest trudny mecz i gra się nie klei, to widać spokój, nie ma jakiegoś szarpania. Ma ewidentnie posłuch wśród zawodników, był kapitanem na boisku i tak jest również teraz.
Drużyna jest dobrze naoliwiona, potrafi grać z lekkością, z pewnością siebie, masa wysokich zwycięstw, mnóstwo goli, dobrze funkcjonująca starszyzna i odważnie wchodząca młodzież, no dużo dobrego, a jeszcze widać że rosną.
Mimo dużej liczby możliwość w formacji ofensywnej, nie ma żadnych zgrzytów, każdy akceptuje swoją pozycję, a w Bayernie często bywały problemy w tym aspekcie.
Do tego Kompany co rusz jest chwalony za to jak wypada medialne. W Monachium nigdy nie jest łatwo delikatnie mówiąc, tam zawsze czekają z niecierpliwością aż coś się wydarzy, to jest przecież FC Hollywood. To wszystko z czym zmaga się trener w Bayernie jest naprawdę przygniatające, to jest w Niemczech absolutnie olbrzymi klub, a oczkiwania też są olbrzymie, jak ktoś nie interesuje się niemiecką piłką to najczęściej po prostu tego nie rozumie. To nie jest łatwe miejsce do pracy. Kompany wypada świetnie, jakby był z żelaza.

No ma gość same plusy, pierwsze miejsce w tabeli to tylko wizytówka tego wszystkiego. A ja uważam, że on wciąż się uczy i może być lepszy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 mar 2026, 11:05

Michał M pisze:
06 mar 2026, 22:05
A jeszcze co do Arsenalu, to ile trofeów macie za te ostatnie dobre 4 sezony? Pełna gablota, co nie?
Co za gość, ja piszę że nie uważam "bawarskiego walca" za taki potężny jak się pisze, a ten odbija potężnym argumentem "a co niby twój Arsenal wygrał" :lol2: Spoko, skoro uważasz że kibice drużyn które nic ostatnio nie wygrały nie mają prawa pisania o Bayernie innych postów niż pochwalne, no to przykro mi że nie spełniam twoi kryterów, lecisz na ignore, oblikuję cię jak już coś wygramy i wreszcie stanę się dla jaśniepana partnerem do rozmowy :beer:

Pamiętajcie forumowicze, zanim napiszecie na forum coś innego o Bayernie niż wychwalanie, to zastanówcie się co wasz klub w ostatnim czasie wygrał i czy aby na pewno macie prawo do własnej opinii.

A tymczasem idę pograć w kosza z 14-latkami z sąsiedztwa, gdzie będę wyglądał jak nieślubne dziecko LeBrona z Jordanem i zakręcę się wokół rekordu punktowego niepublicznej wiejskiej ligi betonowej, a każdego kto powie "chłope, przecież grasz z dziećmi" zapytam co on osiągnął w zawodowej koszykówce że śmie tak do mnie mówić :witam:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2907

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 07 mar 2026, 11:17

W tej tureckiej lidze to każdy gupi by potrafił wygrywać.
Ps. jedynie z Milanem by przegrali.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 mar 2026, 11:28

Ale przecież wystarczy trochę poczekać i LM pokaże gdzie ten Bayern jest. Po co takie życiowe wywody 😅

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 07 mar 2026, 11:39

sickstick pisze:
07 mar 2026, 11:05
Michał M pisze:
06 mar 2026, 22:05
A jeszcze co do Arsenalu, to ile trofeów macie za te ostatnie dobre 4 sezony? Pełna gablota, co nie?
Co za gość, ja piszę że nie uważam "bawarskiego walca" za taki potężny jak się pisze, a ten odbija potężnym argumentem "a co niby twój Arsenal wygrał" :lol2: Spoko, skoro uważasz że kibice drużyn które nic ostatnio nie wygrały nie mają prawa pisania o Bayernie innych postów niż pochwalne, no to przykro mi że nie spełniam twoi kryterów, lecisz na ignore, oblikuję cię jak już coś wygramy i wreszcie stanę się dla jaśniepana partnerem do rozmowy :beer:
Napisałem wcześniej, że podniecasz się po jednym naprawdę dobrym sezonie Arsenalu, Ty odpisałeś o czterech - więc się pytam o te 4 dobre sezony w tym kontekście, a nie w kontekście pisania o Bayernie jako zespole, który nie dałby rady wejść do Top 4 Premier League ( do tego w rzeczonym okresie tych 4 lat Arsenal przegrał dwumecz z Bayernem w LM). Więc polecam czytać ze zrozumieniem, a jak nie, to możesz wrzucać mnie do ignore, robić co chcesz, bo generalnie mnie to wali.
sickstick pisze:
07 mar 2026, 11:05
A tymczasem idę pograć w kosza z 14-latkami z sąsiedztwa, gdzie będę wyglądał jak nieślubne dziecko LeBrona z Jordanem i zakręcę się wokół rekordu punktowego niepublicznej wiejskiej ligi betonowej, a każdego kto powie "chłope, przecież grasz z dziećmi" zapytam co on osiągnął w zawodowej koszykówce że śmie tak do mnie mówić :witam:
:badziewie: :badziewie: :badziewie:

Po tym kawałku widać cały Twój poziom. Merytoryka pełną gębą.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 mar 2026, 12:34

Michał M pisze:
07 mar 2026, 11:39
do tego w rzeczonym okresie tych 4 lat Arsenal przegrał dwumecz z Bayernem w LM
Jednak dla porzadku dodajmy ze nie tak dawno bo pod koniec listopada ubieglego roku w LM Bayern zostal na wyjezdzie doslownie wdeptany w murawe przez Arsenal.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 07 mar 2026, 13:12

Chlopaczek pisze:
07 mar 2026, 12:34
Michał M pisze:
07 mar 2026, 11:39
do tego w rzeczonym okresie tych 4 lat Arsenal przegrał dwumecz z Bayernem w LM
Jednak dla porzadku dodajmy ze nie tak dawno bo pod koniec listopada ubieglego roku w LM Bayern zostal na wyjezdzie doslownie wdeptany w murawe przez Arsenal.
Nie zaprzeczam. Wręcz przeciwnie, to potwierdza moje pierwotne zdanie o pierwszym naprawdę dobrym sezonie Arsenalu. Ba, dla mnie to w tej chwili faworyt do wygrania LM, zwłaszcza biorąc pod uwagę drzewko po losowaniu. Co nie zmienia moich poglądów wyrażonych wcześniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”