Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 08 mar 2026, 20:48
MazurXIII
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 08 mar 2026, 20:50
BadBoy
Devourer
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 mar 2026, 23:41
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 09 mar 2026, 0:29
Ale jest wiarygodny i wyrazisty.10 pisze:Smutne, że PiS musi się zniżać do poziomu średniowiecznego Czarnka. Delikatnie mówiąc - to nie jest zbyt światły człowiek. Względem takiego Morawieckiego (przy całym jego politycznym zużyciu i "wiarygodności") - wahadło przesunięte ze strony gospodarczej w ideologiczną.
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 09 mar 2026, 0:41
I pojebany.Duma Katalonii pisze: ↑09 mar 2026, 0:29Ale jest wiarygodny i wyrazisty.10 pisze:Smutne, że PiS musi się zniżać do poziomu średniowiecznego Czarnka. Delikatnie mówiąc - to nie jest zbyt światły człowiek. Względem takiego Morawieckiego (przy całym jego politycznym zużyciu i "wiarygodności") - wahadło przesunięte ze strony gospodarczej w ideologiczną.
Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
Conrado
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 mar 2026, 6:24
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 09 mar 2026, 6:54
Kluchman pisze: ↑08 mar 2026, 14:59Ja bym z tym węglem rozumiał, gdybyśmy mieli duże kopalnie odkrywkowe, tani surowiec dobrej jakości i rentowne kopalnie. No ale nie mamy, co roku dokładamy do tej branży miliardy złotych i twarda ekonomia każe dywersyfikować źródła energii, nawet bez ETS. Czarnek po prostu gada szkodliwe głupoty. To nie jest nienawiść do niego tylko efekt jego cynizmu, ideologii lub niekompetencji. Nie przypadkiem dostaje się dwa tytuły Dzbana Roku
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 7:39
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 mar 2026, 8:30
Jest to argument, który może wywołać panikę u kogoś kto nie zna geografii. Węgiel w przeciwieństwie do ropy i gazu nie jest aż tak skumulowany w 3-4 regionach. Duże złoża węgla są rozsiane po całym świecie, Ameryka Południowa, Afryka, Australia, Azja. Każdy z tych kontynentów ma po 2-3 kraje z dużymi zasobami i musiałaby wybuchnąć III WŚ na skalę poprzedniej, żeby dostawy były aż tak ucięte. Przytaczając ten argument dajesz jeszcze większy powód do pójścia w inne źródła. Łatwiej jest zbombardować dwie kopalnie, czy duże pole wiatraków?masacra pisze: ↑09 mar 2026, 6:54Zamkniecie tych nierentownych kopaln w Polsce skończyłoby się tym, że bylibyśmy uzależnieni w 100% od dostaw węgla z zagranicy. Przy tym jak wygląda współczesny świat nie trzeba dużej wyobrazni żeby zwizualizować sobie jakieś niepokoje, które zakłóciłyby te dostawy.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 09 mar 2026, 10:24
Conrado

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 mar 2026, 10:48
Zabawię się w Demagoga.Conrado pisze: ↑09 mar 2026, 10:24Zasłyszane w sieci
Czarnek w Radio Zet mówi, że fotowoltaika mu się nie opłaca i ją zdemontuje:
"- Fotowoltaikę zamontowałem CHYBA 5 lat temu i zapłaciłem 8100 zł. Wtedy płaciłem za energię 2-2,5 tys. zł rocznie. Przy fotowoltaice i tak płaciłem 1-1,2 tys. zł rocznie. To ile muszę czekać, że to mi się nadpłaci?..........."
Uwaga, matematyka wyższa. Załóżmy, że rachunek zmniejszył się w widełkach z 2,5 tys. do 1 tys. zł rocznie, o czym mówi Czarnek, co daje 1,5 tys. zł oszczędności rocznie, to mniej więcej teraz Czarnek zaczyna zarabiać. Czarnek będzie demontował fotowoltaikę, w momencie, w którym zaczyna na niej zarabiać.
Geniusz.
Jak widać, Czarnek nie mówi nic o zwrocie kosztów, ale że z pewnych względów mu ona nie pasuje. Pominięto też informację, że 8100zł zapłacił nie licząc dofinansowania, więc sam koszt instalacji prawdopodobnie był 2-3 krotnie wyższy.- Fotowoltaika, która i tak jest mniej inwazyjna, niż wiatraki, bo przynajmniej nie widać jej i można korzystać z tego prądu, na potrzeby odbiornika prądu, który kręci się w domu, to jest kompletnie nieopłacalne - dodaje i przyznaje:
Fotowoltaikę zamontowałem chyba 5 lat temu, kiedy w naszej gminie był program z dofinansowaniem. Zapłaciłem za to 8 100 złotych, płacąc, płacąc za energię wówczas jakieś 2-2,5 tys. złotych rocznie. Po zamontowaniu fotowoltaiki płaciłem za energii 1 000-1 200 rocznie
- I tak codziennie myślę o tym, czy na tym dachu mi się ta fotowoltaika nie zapali, co się stanie, jak to się zepsuje. Będę demontował te panele z dachu w pewnej perspektywie dlatego, że one w ogóle nie byłyby potrzebne, gdyby energia bazowała na tym, co mamy - zapowiada Czarnek w Radiu ZET.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 09 mar 2026, 10:56
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 09 mar 2026, 11:21
Dobrze wiedzieć że jesteś szczęśliwy w kraju zarządzanym przez Tuska
Conrado
venomik
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio