PZPN - Strona 39

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1357

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 17:59

🤩🤩🤩
Komisja Dyscyplinarna Polskiego Związku Piłki Nożnej, na wniosek Rzecznika Dyscyplinarnego PZPN, prowadzi postępowanie wobec pięciu zawodników szczebla centralnego w związku z podejrzeniem popełnienia przewinień dyscyplinarnych polegających na uczestnictwie w niedozwolonych zakładach bukmacherskich (art. 80 (1) Regulaminu Dyscyplinarnego PZPN).

Zgromadzony materiał dowodowy, w tym szczegółowe wykazy zakładów bukmacherskich zawieranych na kontach należących do obwinionych zawodników, wskazuje na dokonanie ponad 5.422 niedozwolonych zakładów. W ocenie Rzecznika Dyscyplinarnego stanowi to podstawę do postawienia zarzutów dyscyplinarnych wszystkim pięciu zawodnikom, a w dwóch przypadkach – do zastosowania środka zapobiegawczego w postaci zakazu udziału w meczach mistrzowskich i pucharowych (art. 127 Regulaminu Dyscyplinarnego PZPN).

Każda ze spraw prowadzona jest odrębnie. W przypadku stwierdzenia odpowiedzialności dyscyplinarnej, kary będą wymierzane z uwzględnieniem rodzaju i zakresu naruszeń. Surowsze sankcje mogą dotyczyć zawodników obstawiających mecze rozgrywek, w których sami występowali. W szczególności weryfikowane są przypadki obstawiania spotkań z udziałem drużyn, w których grali obwinieni, również pod kątem ewentualnego match-fixingu, tj. wpływania na przebieg lub wynik meczu w związku z zakładami bukmacherskimi. W tym zakresie analizowanych jest 69 zakładów bukmacherskich.

PZPN przypomina, że zgodnie z art. 80 ust. 1 Regulaminu Dyscyplinarnego, za uczestnictwo osób objętych regulaminem w zakładach bukmacherskich – zawieranych w kraju lub za granicą, dotyczących wszystkich meczów piłkarskich – mogą zostać orzeczone następujące kary:

a) kara pieniężna od 1 000 zł;
b) zawieszenie lub pozbawienie licencji;
c) skreślenie z listy sędziów, delegatów lub obserwatorów;
d) czasowy zakaz udziału we wszelkiej działalności związanej z piłką nożną;
e) wykluczenie z PZPN.

Jednocześnie Polski Związek Piłki Nożnej zwraca uwagę na realne zagrożenia związane z uzależnieniem od hazardu, w tym zakładów bukmacherskich, szczególnie wśród młodych zawodników. Udział w grach hazardowych może prowadzić do poważnych konsekwencji finansowych, psychologicznych i prawnych, a także negatywnie wpływać na rozwój kariery sportowej.
Fragment na czerwono - trzeba bacznie obserwować kogo zabraknie w najbliższym czasie w kadrze meczowej :)
https://www.pzpn.pl/federacja/aktualnos ... 09-03-2026

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8770
Kontakt:

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 18:30

dias pisze:
09 mar 2026, 17:59
Fragment na czerwono - trzeba bacznie obserwować kogo zabraknie w najbliższym czasie w kadrze meczowej
To obserwuj, mam nadzieję że z głowy wymienisz rezerwowych w II lidze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6719

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 09 mar 2026, 18:49

W Sokole Kleczew (?) już jeden bramkarz poleciał w tym sezonie za to.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 19:02

cloner pisze:
09 mar 2026, 18:30
dias pisze:
Fragment na czerwono - trzeba bacznie obserwować kogo zabraknie w najbliższym czasie w kadrze meczowej
Proponuję, żebys się raz na zawsze odpierdolil i zajął swoim życiem, jesli nie masz nic ciekawego do przekazania, kmiocie.

WP/matt_

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 19:04

dias pisze:
09 mar 2026, 19:02
Proponuję, żebys się raz na zawsze odpierdolil i zajął swoim życiem, jesli nie masz nic ciekawego do przekazania, kmiocie.
Ale ty musisz mieć smutne życie. Dzien bez agresji - dzien stracony.
Wiem że ci przykro, bo ciągle błędy ci wytykam, ale wyluzuj, bo żyłki ci popękają. Mniej frustracji.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 19:26

Smutne to staje się to forum, które zasrywasz swoimi wypocinami, prowokując innych do słusznego gniewu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 19:48

dias pisze:
09 mar 2026, 19:26
Smutne to staje się to forum, które zasrywasz swoimi wypocinami, prowokując innych do słusznego gniewu.
Pewnie nie wiesz, czym jest szczebel centralny, czym mecze mistrzowskie, stąd gdy zwróciłem uwagę to nagle frustracja i gniew się pojawił. Smutne to, że w taki sposób reagujesz, może odpocznij od forum.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4025

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 mar 2026, 20:37

dias pisze:
Obrażając ludzi nie jesteś w żaden sposób lepszy.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 20:38

matt_ pisze:
09 mar 2026, 20:37
dias pisze:
Obrażając ludzi nie jesteś w żaden sposób lepszy.
Tolerując zwyczajnego trolla na forum jako moderator też nie dajesz dobrego przykładu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 20:55

cloner pisze:
09 mar 2026, 18:30
dias pisze:
@dias Daj znać po najbliższej kolejce, których zawodników ze szczebla centralnego zabrakło.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 mar 2026, 21:00

dias pisze:
09 mar 2026, 20:38
Tolerując zwyczajnego trolla na forum jako moderator też nie dajesz dobrego przykładu.
Napisałeś, że PZPN rozpoczął śledztwo, bo jacyś piłkarze chcą dorobić na boku. cloner Ci trzeźwo odpisał, że może chodzić o piłkarzy których nazwiska pewnie większość forum nie zna. Źle Ci napisał? Po czasach Fryzjera jest to zjawisko mimo wszystko marginalne, jak przypominam sobie aferę z listopada 2022 to dotyczyła właśnie mniej medialnych zawodników z okolic II ligi, również naszych bra...Ukraińców.

Dobra rada, nie pieść się tak ze sobą i nie graj kartą uciśnionego.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 21:07

matt_ pisze:
09 mar 2026, 21:00
Dobra rada, nie pieść się tak ze sobą i nie graj kartą uciśnionego.
Ale ja mam w dupie Twoje dobre rady, naprawdę.

Gość gra znawcę w niemal każdym temacie i jest to po prostu ciężkie do czytania, nie tylko dla mnie. Jeśli tego nie widzisz, to zwyczajnie Twój problem (a co za tym idzie, problem forum, bo widać, że nie reagujesz na bieżąco i nie widzisz co się dzieje w dyskusjach). Chłop sobie upolował kilka osób i notorycznie je prowokuje, zarzucając brak elementarnej wiedzy, jeszcze wymagając, że będę się swoją wiedza czy nie wiedzą tłumaczył przed nim. Zasrywa tematy czysto piłkarskie tematami kibicowskimi, a kiedy traci jakiekolwiek argumenty zaczyna wytykać błędy ortograficzne. Ty oczywiście tego nie widzisz, dopóki ktoś Ci nie zaraportuje, bo sam nie jesteś w stanie ich dostrzec. Więc nie pierdol, że to ja gram uciśnionego, bo to nie ja powoduję duchotę na forum. Ja sobie z nim już poradziłem, mam nadzieję, że inni pójdą moim śladem. Dość tego.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 mar 2026, 21:25

No fajnie, tylko że cały czas nie odniosłeś się do tego o czym mówimy, czyli powiązaniach piłkarzy z bukami, tego jacy zawodnicy najczęściej się w to bawią i w jakich rozgrywkach się to dzieje.

Ze swojej strony dodam tylko, że dobrze że PZPN bierze się za ten proceder i nie usprawiedliwiając tych kombinatorów, mam nadzieję że zaczną brać się za kluby niepłacące piłkarzom. Na razie to jeden wielki kompromis i żeby ktoś spotkał się z realnymi sankcjami typu minusowe punkty, muszą to być naprawdę patologiczne przypadki typu Skra Częstochowa.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 mar 2026, 21:36

matt_ pisze:
09 mar 2026, 21:25
No fajnie, tylko że cały czas nie odniosłeś się do tego o czym mówimy, czyli powiązaniach piłkarzy z bukami, tego jacy zawodnicy najczęściej się w to bawią i w jakich rozgrywkach się to dzieje.
Wybacz, ale jeśli ktoś z góry zakłada, że bawią się w to zawodnicy tylko z 3 i 4 poziomu rozgrywek, dodatkowo używając absurdalnego argumentu o tym, że nie znam na wyrywki nazwisk trzecioligowych zespołów (kto zna?), to za bardzo nie mam ochoty dyskutować w ten sposób. Ale zostawmy już to, było, minęło, rozchodzimy się.
matt_ pisze:
09 mar 2026, 21:25
mam nadzieję że zaczną brać się za kluby niepłacące piłkarzom.
Na moje to jest trochę wyciągnięcie tematu, który gdzieś tam się toczył normalnym trybem, bez wystawiania na światło dzienne, żeby przykryć/osłabić medialnie awanturę między Śląskiem a Wisłą. Niemniej - nadal cieszy, że jadą z tymi gamoniami.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

PZPN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 mar 2026, 21:41

dias pisze:
09 mar 2026, 21:36
Wybacz, ale jeśli ktoś z góry zakłada, że bawią się w to zawodnicy tylko z 3 i 4 poziomu rozgrywek
Czyli miałem rację. Nie masz zielonego pojęcia czym jest szczebel centralny. Zostałeś wyjaśniony, idziesz na ignore, zbyt niski poziom wiedzy i kultury.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”