Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 mar 2026, 19:40
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 08 mar 2026, 22:20
Teraz jak nigdy widać, że jednym z największych problemów dzisiejszego świata są syjoniści rządzący Izraelem i w zasadzie dyrygujacy supermocarstwem za oceanem.Przema pisze: ↑03 mar 2026, 19:25Ja odpowiem. Nie ma takich, a królestw które istniały p.n.e. i z różnych powodów upadły było wiele w tym właśnie Juda oraz królestwo Izraela. Państwo powstaje w 1948 to sztuczny twór na mapie a ich osadnictwo to przyczyniło się tylko do podpalenia regionu.
Jeszcze bym dodał że jeśli chodzi o tępienie reżimu to nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Przykładow w okolicy jest sporo i nic dobrego dla nikogo z tego nie wyszło, no może poza mocarstwami które nad tym czuwały. Akcja w Iranie jest po prostu zbyt kosztowna a przy tym nie da żadnych długotrwałych efektów a zapłacimy za to wszyscy.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 10 mar 2026, 19:07
"Linia na piasku" mam i czeka w swojej kolejce.dias pisze: ↑08 mar 2026, 16:00Gdyby ktoś miał ochotę i moce przerobowe, to tu zachęta do zakupienia książek o Bliskim Wschodzie. Sam zamierzam skorzystać.
księgarnia
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 mar 2026, 9:55
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 mar 2026, 15:53
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 mar 2026, 18:57
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 mar 2026, 20:23
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 30 mar 2026, 1:52
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 mar 2026, 2:08
Brzmi zajebiście. Zawsze mówiłem, że naukowcy powinni się skupić nie tylko na ograniczeniach emisji, ale w równym stopniu na możliwości przetworzenia gazów cieplarnianych znajdujących się już w obiegu.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 30 mar 2026, 2:28
Koszt jest obecnie czterokrotnie większy, niż przy produkcji innych paliw. Oczywiście mowa tu o doświadczalnym zakładzie. W przypadku komercjalizacji całego projektu (stawiam do 2040-50r) koszta wyraźnie spadną. Bonusem jest to, że nie trzeba przebudowywać stacji i gotowej infrastruktury bo paliwo to bez problemu można lać do silnika benzynowego.Mr.Chris pisze: ↑30 mar 2026, 2:08Zastanawia mnie jednak jaki jest obecnie koszt produkcji galona takiej ropy i ile zużywa się na to energii. Wiadomo, od czegoś trzeba zacząć i kibicuję takim projektom, ale podchodzę do tego dosyć sceptycznie i wynik 10k baryłek nawet do 2040r brzmi trochę jak sci-fi.
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 mar 2026, 3:37
Hold my beer
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 mar 2026, 6:37
Nie rozumiem obaw. My pompujemy CO2 od wielu lat i z wielu źródeł. Ale przede wszystkim - jak takie paliwo spalisz w silniku to co stanie się z zawartym w nim węglem? A no wróci z powrotem do atmosfery pod postacią CO2.
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 mar 2026, 11:12
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 mar 2026, 11:54
Eyesmon
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio