Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2826

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 mar 2026, 13:02

W skali budżetu państwa liczba ministrów i administracja centralna to są frytki - niewiele zmieniający populizm. Z obcinaniem liczby szeregowych urzędników też trzeba uważać, bo można zrobić więcej szkód niż pożytku.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6706

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 mar 2026, 13:06

matt_ pisze:
14 mar 2026, 12:35
Sh00t pisze:
14 mar 2026, 12:28
Generał, porucznik SBU Grigorij Omelczenko, wygłosił kilka dni temu w ukraińskiej telewizji: Wiemy, gdzie mieszka, gdzie śpi, gdzie pije piwo, wino, pali shishę, gdzie spędza czas, a nawet z kim się spotyka i tak dalej. Niech Orbán pomyśli o swoich pięciorgu dzieciach, sześciu wnukach.

Nie wiem czy ktoś wrzucał, pojebało typa 🤦‍♂️
To nie fake? Z tego co sprawdziłem pisze o tym tylko Konrad Berkowicz i jakaś macedońska strona :P

https://www.slobodenpecat.mk/pl/orban-t ... a-i-vnuci/
Typ ma 75 lat i kanał na youtube, rzeczywiście miał ostatnio odcinek o Orbanie. Mógł tak powiedzieć ale nie będę oglądał godzinnego wykładu ukraińskiego Korwina-Mikke żeby wyłapać jeden cytat.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8754
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 mar 2026, 13:11

Kluchman pisze:
14 mar 2026, 13:02
W skali budżetu państwa liczba ministrów i administracja centralna to są frytki - niewiele zmieniający populizm. Z obcinaniem liczby szeregowych urzędników też trzeba uważać, bo można zrobić więcej szkód niż pożytku.
Oczywiście że to są frytki, ale od czegoś trzeba zacząć.
Na anulowanie 800+ oraz 13/14 emerytur nie ma co liczyć niestety, więc będziemy sie zadłużać coraz bardziej.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 289
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 14 mar 2026, 13:18

matt_ pisze:
14 mar 2026, 12:35
Sh00t pisze:
14 mar 2026, 12:28
Generał, porucznik SBU Grigorij Omelczenko, wygłosił kilka dni temu w ukraińskiej telewizji: Wiemy, gdzie mieszka, gdzie śpi, gdzie pije piwo, wino, pali shishę, gdzie spędza czas, a nawet z kim się spotyka i tak dalej. Niech Orbán pomyśli o swoich pięciorgu dzieciach, sześciu wnukach.

Nie wiem czy ktoś wrzucał, pojebało typa 🤦‍♂️
To nie fake? Z tego co sprawdziłem pisze o tym tylko Konrad Berkowicz i jakaś macedońska strona :P

https://www.slobodenpecat.mk/pl/orban-t ... a-i-vnuci/
To nie jest fejk

Zresztą Zełeński też groził, że Orbana mogą odwiedzić ich chłopcy i pogadać z nim 😎

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 14 mar 2026, 13:32

Kluchman pisze:
14 mar 2026, 11:48
Ja jestem prawie pewien, że Nawrocki by tę ustawę podpisał z uśmiechem na ustach i wygłosiłby orędzie, jak to jako zwierzchnik sił zbrojnych dba o bezpieczeństwo Polski i Polaków. Zrobiłby to, gdyby to PiS był teraz u władzy i to PiS mógłby uznać SAFE za swój sukces. Wtedy nie byłby to program niemiecki tylko polski.
Zgadza się, ale czuję, że gdyby PiS negocjował SAFE, to by więcej pieniędzy mogło iść na amerykański sprzęt w podzięce za pomoc w kampanii prezydenckiej. Czuję, że tu stanie okoniem w dużej mierze o to się rozchodzi.
dias pisze:
14 mar 2026, 12:04
Kluchman pisze:
I akurat ta reguła niestety działa w obie strony sporu.
I będzie działać w trzecią stronę, jeśli ta trzecia kiedyś dojdzie do władzy. Czego przynajmniej część użytkowników stara się nie dostrzegać.
Oczywiście, każdy będzie kombinował, ale im więcej masz stron, tym większe jest ryzyko wpadki, przegranej i bycia rozliczonym. Póki jest duopol i to wieloletni, to porobiły się kliki. Ile razy się czytało o tym, że politycy napieprzający na siebie w wywiadach, byli widziani w przyjacielskich stosunkach, pijących flaszkę i obściskujących się na pożegnanie. Kliki oczywiście będą i przy trzech silnych ugrupowaniach, ale tu chodzi o minimalizację.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 14 mar 2026, 13:32

Sh00t pisze:
14 mar 2026, 13:18
Zresztą Zełeński też groził, że Orbana mogą odwiedzić ich chłopcy i pogadać z nim
Myślałem, że to też fejk a nawet Wyborcza napisała "nikt tak nie pomógł Orbanowi w kampanii wyborczej jak Wołodymir Zełeński" :D :D

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 14 mar 2026, 13:56

matt_ pisze:
14 mar 2026, 13:32
Sh00t pisze:
Zresztą Zełeński też groził, że Orbana mogą odwiedzić ich chłopcy i pogadać z nim
Myślałem, że to też fejk a nawet Wyborcza napisała "nikt tak nie pomógł Orbanowi w kampanii wyborczej jak Wołodymir Zełeński" :D :D
Jest nagranie jak to mówi. W tym przypadku maski opadły i wyszła natura Ukraińców 😀

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 mar 2026, 14:03

Koles jak nagle kompletnie z rzyci wrzucil calkowicie nieistotny watek blizej tutaj nieznanego goscia ktory moze grozi a moze nie grozi politykowi obcego kraju zeby moc sobie cos napisac o naturze Ukraincow i rozciagnac to na caly narod.
Wybitne zagranie.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 14 mar 2026, 14:12

Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 14:03
Koles jak nagle kompletnie z rzyci wrzucil calkowicie nieistotny watek blizej tutaj nieznanego goscia ktory moze grozi a moze nie grozi politykowi obcego kraju zeby moc sobie cos napisac o naturze Ukraincow i rozciagnac to na caly narod.
Wybitne zagranie.
No Zełeński to nie taki bliżej nieznany gość. W każdym razie nieistotna to jest tutaj twoja wypowiedź na ten temat, skoro nie masz o tym pojęcia. Nowa szkoła wojskowa we Lwowie o nazwie "Banderowiec" też jest ok? 😎

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 mar 2026, 14:25

A Omelczenko od ktorego zaczales te wrzutke tez jest znany?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 14 mar 2026, 15:24

Cement pisze:
14 mar 2026, 11:22
Przecież od początku oczywiste było, że jest bardzo mało prawdopodobne aby Nawrocki to podpisał
Gdyby dorzucili tam maczety,kastety,kije,ochraniacze na zęby itd to może batyr miałby jakieś opory względem weta.
dias pisze:
14 mar 2026, 12:04
I będzie działać w trzecią stronę, jeśli ta trzecia kiedyś dojdzie do władzy. Czego przynajmniej część użytkowników stara się nie dostrzegać.
Dlatego śmieszy mnie ich naiwność i hasła typu"bo oni jeszcze nie rządzili" ;D
emski pisze:
14 mar 2026, 12:30
Czy ja dobrze rozumiem, że weto prezydenta zmienia jedynie tyle, że nasza policja, straż graniczna itp. dostanie kilka(naście?) miliardów mniej, a kredyt na zbrojenie weźmiemy tak czy inaczej, bo wcześniej pisowcy uchwalili przepisy, które pozwalają ominąć to weto?
Jeśli tak to czy to są te słynne szachy dla debili?
Wczoraj słuchałem Żółciaka i on mówi o tym że jest szansa żeby żadna kasa nie przepadła.
Zrobią jakąś podmiankę i każdy dostanie swoje,a ja mam nadzieję że pisowska banda i dyzma za swoje ;)
Mr.Chris pisze:
14 mar 2026, 13:32
Zgadza się, ale czuję, że gdyby PiS negocjował SAFE, to by więcej pieniędzy mogło iść na amerykański sprzęt w podzięce za pomoc w kampanii prezydenckiej. Czuję, że tu stanie okoniem w dużej mierze o to się rozchodzi.
Pisowcy mówią o tym że to Niemcy najwięcej na tym skorzystają a u nas w kraju będą co najwyżej działały firmy z obcym kapitałem i nasz przemysł obronny na tym nie skorzysta.
Sami proponują zakupy u Koreańców i w USA.
Pytanie brzmi w jaki sposób wzbogaciłoby to nasz przemysł ?
Ile dostalibyśmy broni której moglibyśmy użyć tylko wtedy kiedy lokator białego domu miałby dobry humor ?
Magierowski powiedział że nie powinniśmy opierać naszego bezpieczeństwa tylko na amerykanach ;)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 14 mar 2026, 15:34

89% pieniędzy z SAFE ma być zainwestowane w Polsce ale to Niemcy zyskają :rotfl:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 mar 2026, 15:58

Kluchman pisze:
14 mar 2026, 12:49
na czym można w nim zaoszczędzić? ;)
Za poprzedniego Tuska karuzela vatowska kwitła.
I to akurat pisowi udało się ukrócić.

Po 2015 wpływy do budżetu państwa z akcyzy na paliwa znacznie podskoczyły. Czyli skuteczniej zabrano się za szarą strefę.

Co do ilości ministrów i wiceministrów:
https://www.money.pl/gospodarka/rzad-tu ... 5312a.html

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 14 mar 2026, 16:04

Conrado pisze:
14 mar 2026, 15:24
Pisowcy mówią o tym że to Niemcy najwięcej na tym skorzystają a u nas w kraju będą co najwyżej działały firmy z obcym kapitałem i nasz przemysł obronny na tym nie skorzysta.
Sami proponują zakupy u Koreańców i w USA.
Pytanie brzmi w jaki sposób wzbogaciłoby to nasz przemysł ?
Raczej nijak. Ja jestem za tym, żeby przeważająca większość z tego programu szła w polski przemysł - im więcej, tym lepiej.
Conrado pisze:
14 mar 2026, 15:24
Ile dostalibyśmy broni której moglibyśmy użyć tylko wtedy kiedy lokator białego domu miałby dobry humor ?
Prawdopodobnie zero. Czy widziałeś, żeby kiedykolwiek Trump zakazał używania ZAKUPIONEJ broni? To wszystko jest objęte umowami, co można robić, a czego nie można i wbrew temu co wielu myśli, ten sprzęt nie ma magicznego wyłącznika.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 14 mar 2026, 16:34

Conrado pisze:
13 mar 2026, 16:22
A wiesz że Poncyliusz był dłużej w pisie niż w PO?
Zabawne że kiedy Piotrowski mówił przez 8 lat o łamaniu prawa przez PiS to był przez nich olewany
Powielasz partyjny przekaz na ten temat. Cala historia tej spółki, data objęcia prezesury przez Poncyliusza oraz fakt, że np jest bliskim przyjacielem Tomczyka z PO dla mnie są jednoznaczne. Czekam na odtajnienie tej listy projektów to zobaczymy ile wałków typu jachty dla swoich jest tam upchnięte.
Nie wiem co jest zabawnego w olewaniu opinii autorytetów pokroju prof. Piotrowskiego? Przez to, że PiS go olewał to on teraz nie ma racji? Czy że skoro PiS miał w nosie prawo to my PO też może je bezczelnie łamać? Nie rozumiem podejścia.
Przyjęcie SAFE bez zgody sejmu i Prezydenta jest złamaniem art. 89 konstytucji. Mam nadzieję, że ktoś Rudego za to rozliczy.

Boromir pisze:
14 mar 2026, 7:35
Nie ma dzisiaj lepszej inwestycji do walki z Rosją niż ukraiński żołnierz.
Za jakiś czas będziemy mieli tych żołnierzy w Polsce od groma i raczej nie będzie to korzystne. Odsyłam do niedawnego wywiadu szefa policji Boronia dla RMF.
Kluchman pisze:
Ja jestem prawie pewien, że Nawrocki by tę ustawę podpisał z uśmiechem na ustach i wygłosiłby orędzie, jak to jako zwierzchnik sił zbrojnych dba o bezpieczeństwo Polski i Polaków. Zrobiłby to, gdyby to PiS był teraz u władzy i to PiS mógłby uznać SAFE za swój sukces. Wtedy nie byłby to program niemiecki tylko polski.
Ja zaś mam zupełnie inne zdanie w tej kwestii. W tym kształcie zawetował by to tak samo. Tylko, że pewnie prościej miałby procedować swój projekt Safe 0%.
Sh00t pisze:
To nie jest fejk

To tylko potwierdza, że Ukraina - szczególnie politycy to mentalnie sowieci. Orban niech lepiej w ochronę zainwestuje :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”