Podróże - Strona 143

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4382
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 lut 2026, 10:55

O widzisz bro to potrzebna porada :)

My 4 dni Cebu. Być moze 1 dzień Bohol. I zostaje 6 dni Palawan (bo 1 dzien to bedzie przelot z Cebu do Puerto Princessa i dojazd do El Nido)

Jak bys to widział? El Nido mnie kurde odrzuca na zdj bo dla mnie to 2 Mielno czy Phuket a nie trawie. No ale niby najlepsze Island Hoppingi stamtąd. Do tego ceny hoteli jakas masakra. Jak w europie chyba ze chcesz spać w kartonie

Co powiesz o Port Barton?
Coron ma sens np w takim przypadku (rozważamy lot z Cebu na Coron, tam 2 dni i potem 4 dni Palawan)

No i ogólne pro tipy prosze ja kolegi :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 lut 2026, 13:49

Eyesmon, Byłeś w tej Argentynie?

Widzę że sporo latasz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 lut 2026, 15:50

A idź Pan w [ch**] - nie lecimy bo nam się współtowarzysze podróży wysypali (kumpel dostał kontrakt życia w Austrii na marzec właśnie)
A we 2 nie chcieliśmy z przyczyn kosztowych głównie

Więc stąd zamiast Filipiny :)

Patagonię przekładam na 2027 i chce większy wyjazd zrobić.

A czy sporo? Właśnie ost z uwagi na pracę w korpo / wyjazdy singli mało. W zeszłym roku Narty Austria / Australia i Fidżi / Włochy na citybreak / SriLanka więc nie dużo

W tym roku na razie Narty Włochy i teraz Filipiny + Bgk (i przez Pekin - 1 dzień :) w sumie ost kraj Azji płd-wsch gdzie mnie nie było ale nigdy nie ciągnęło (żarcie podobno słabe) no ale lecę trochę dla Karoliny (widoczki). Na wakacje plan na NY + Florydę i znów jakiś citybreak Włochy. Na jesień może jakaś Indonezja wskoczy.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 25 lut 2026, 22:20

Eyesmon pisze:
24 lut 2026, 10:55
I zostaje 6 dni Palawan (bo 1 dzien to bedzie przelot z Cebu do Puerto Princessa i dojazd do El Nido)
A nie 5, bo ostatniego dnia powrót do Puerto i wylot?
Eyesmon pisze:
24 lut 2026, 10:55
Co powiesz o Port Barton?
Dla mnie duuużo lepsze niż El Nido. Port to bardzo kameralna wieś, bida aż piszczy, te ulice, domy, te dzieci, ten brak światła lamp ulicznych, te kury latające wszędzie. Nie zapomnę uczucia jak wjechałem tam i mówię: o w kurwę, co tu się dzieje.
El Nido już komercyjne, hotele, jakaś tam turystyczna ulica z ciągnącymi się straganami... Nie, nie, nie. Gdzie tam do naturalności Portu.
Co do Island Hopping, to musiałbym przejrzeć zdjęcia żeby porównać widoki, bo zapomniałem, ale w Port na pewno było taniej i lepsze jedzenie. I akurat tak się złożyło, że ekipa super się trafiła, zarówno obsługi jak i innych klientów, no ale to nie wyznacznik.
Jakie rady? Nie wiem jak chcesz się dostać do El Nido, zakładam, że busem. My wynajęliśmy skuter na 6 dni i pojechaliśmy pierwszego dnia do Port Barton, później do El Nido, no i cały praktycznie ostatni dzień wracaliśmy z niego do Puerto. Dupa bolała, ale świetne przeżycie, duża niezależność ogólnie z własnym środkiem transportu, bo wieczorami jeździliśmy po okolicy. Lepiej poczujesz klimat Filipin jadąc skuterkiem. A to stanęliśmy do kobity co suszyła zboże na poboczu, a to podjechaliśmy obczaić szkołę, czy zagadać gościa który szedł z jakimś ichniejszym bykiem (8 km), czy zwyczajnie stanąć zjeść.
Na Twoim miejscu pojechałbym skuterem do Port Barton i tam osiadł wszystkie dni. Ja na 95% nie jechałbym drugi raz do El Nido.
Mogę poszukać namiar na skutera, my u niego też nocowaliśmy przed powrotem do Manili.
Nie mam pojęcia co do innych wysp, na pewno też będą zajebiste. :D
Aha, jedzenie mają słabe raczej, ale dasz radę, najesz się widoczkami hehe.

PS. Dla Ciebie to mało tych wyjazdów, a mnie dołuje ile latasz rocznie. Zazdro po tysiąckroć.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 lut 2026, 22:26

Juz trochę zmieniliśmy
4 dni Cebu
3 dni Coron (olewamy Bohol)
4 dni El Nido
1 dzien na powrót do Peurto i potem do Bgk

Skuter super rzecz. Na Cebu na 2 dni wezmę. Na Coron tez na 1. Ale na El Nido tylko lokalnie bo podróż na lotnisko w Puerto z plecakiem. I za mna Karo tez z plecakiem to średnio. Nie miałeś bagażu?

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 26 lut 2026, 6:32

Mieliśmy 2 torby, obie miałem przed sobą, włożone w tę lukę między siedzeniem a kierownicą. Dało radę. :wink:
Lecicie z Puerto do El Nido? Bo się pogubiłem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lut 2026, 10:50

Lecimy z Cebu do Coron. Potem prom do El Nido
Potem na powrocie Puerto - Manilla - Bgk

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 26 lut 2026, 11:19

Parafrazując klasyka: najlepsze miejsce w Manili to dworzec/lotnisko z którego możemy wyjechać z tego miasta.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lut 2026, 15:22

Tak wiem. Mamy tam tylko parugodzinna przesiadkę:)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 26 lut 2026, 15:32

Nie wiem czy masz zamiar opuszczać lotnisko, ale jak coś obok jest nowoczesne centrum handlowe z kasynem, więc możesz jakoś zabić czas. Przechowalnia bagażu za darmo przy kasynie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lut 2026, 15:51

Ooo :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 mar 2026, 22:20

dobra, od września nigdzie nie leciałem to trzeba nadrobić.

Za 2 tygodnie Paryż na 3 dni - co polecacie? Wiadomo, pola elizejskie, Luwr, Wieża, Notre-Dame, co jeszcze? Jak ktoś był na szczycie wieży - warto?

Za 3 tygodnie święta w Holandii - polecicie coś oprócz Amsterdamu? Haga? Rotterdam? Utrecht? Breda? Tilburg? Nijmegen?

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1931

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 15 mar 2026, 22:23

DDK pisze:
15 mar 2026, 22:20
Za 2 tygodnie Paryż na 3 dni - co polecacie?
Polecam uważać na brudne dzielnice i nie dać się tam zabić :beer:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2263

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 mar 2026, 22:23

Ja Paryża nie lubię, jedyne co mi się tam podoba to Montmartre - dzielnica ze świetnym klimatem.

Jesli chesz do luwru, to kup bilety online wcześniej choć ja bym nie polecał - tam jest tyle eksponatów że po dwóch godzinach głowa pęka i ciężko to ogarnąć oczami.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2054
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 mar 2026, 22:41

DDK pisze:
15 mar 2026, 22:20
Za 2 tygodnie Paryż na 3 dni - co polecacie? Wiadomo, pola elizejskie, Luwr, Wieża, Notre-Dame, co jeszcze? Jak ktoś był na szczycie wieży - warto?
Ja byłem na szczycie wieży i moim zdaniem warto, a jeżeli Ci się spodoba, to polecam też wejść na Łuk Triumfalny. Względnie niedaleko i znacznie niżej, ale też robi wrażenie. Luwr to chyba był niemal cały dzień, w [ch**] eksponatów, ale dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie - spory rzeczy z całego świata zajebali Francuzi podczas podbojów. Jeszcze piękny jest Wersal razem z ogrodami, ale to też wypad na cały dzień i kawałek poza miasto. Z muzeów największe wrażenie na mnie zrobiło wydaje mi się mniej znane Quai Branly - sztuka kultur pozaeuropejskich. Od posągów z Azji Wschodniej przez afrykańskie maski po totemy z Ameryki Północnej. W pamięć zapadły mi jeszcze muzeum armii i muzeum awiacji.

Poprawka na to, że byłem tam 10 lat temu, ale myślę, że nic nie straciło na jakości ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”