Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 1677

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 22 mar 2026, 20:53

Jeszcze parę dni i Bujar Pllana będzie nas złomował.

Tak na poważnie to o co chodzi z tym Walukiewiczem, bo przespałem temat? Nie odebrał telefonu od Urbana?

Mam jeszcze inne pytanie - dlaczego nie powołano Żukowskiego skoro jest w takiej formie kosztem takich kasztanów jak Świderski, czy Pio Pio? Nie zrozumiem ruchu w którym powołuje się jakiegoś kasztana z ligi katarskiej który jedzie na jednym sezonie od lat, zamiast gościa co naprawdę daje radę w tej 2. Bundeslidze i strzela seryjnie. I tak do porzygu Świder i Piątek. Tego się nie da obronić.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1135

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 22 mar 2026, 21:03

Wystarczy odsłuchać rozmowę Stanowskiego z Urbanem i wszystko będzie jasne. Ma takie podejście jakie ma, zostanie rozliczony z baraży. Ot tyle.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 mar 2026, 21:31

W drugiej Bundeslidze koło Żukowskiego kręci się przeciętny Kallman. Ja rozumiem, że Żukowski może być na szerokiej liście no ale bez przesady żeby z tego robić jakąś debatę narodową.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8658
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 mar 2026, 21:44

Boromir pisze:
22 mar 2026, 21:31
W drugiej Bundeslidze koło Żukowskiego kręci się przeciętny Kallman
Manipulacja godna Tuska.
Kallmann zagrał 27 meczów, Żukowski 15, choć minutowo już takiej wielkiej różnicy nie ma :wink:

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 120
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 23 mar 2026, 7:26

Precel pisze:
22 mar 2026, 20:53
Mam jeszcze inne pytanie - dlaczego nie powołano Żukowskiego skoro jest w takiej formie kosztem takich kasztanów jak Świderski, czy Pio Pio?
Świderski od dłuższego czasu jest pierwszym napastnikiem do wejścia z ławki, czasem podstawowy skład w reprezentacji i generalnie nie gra źle. Urban ma go teraz od tak odstawić kosztem zawodnika o którym 15 meczy temu nikt nie słyszał?
Na pewno jest obserwowany i być może jest blisko szerokiej kadry, ale drugą Bundesligą bym się nie podniecał. Kownacki już tam błyszczał, potem piętro wyżej odbił się od przeciętnego klubu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 mar 2026, 7:46

O Żukowskim najczęściej mówiło się w kontekście zmarnowanego potencjału, w Śląsku Magiera mocno na niego liczył i chyba nawet jakiś zakład miał z Weszło o bramki.

Zrobił ogromny postęp w Niemczech i tego też nie ma co negować. Jak utrzyma formę to prędzej czy później powołanie dostanie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8658
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 mar 2026, 10:42

Boromir pisze:
23 mar 2026, 7:46
O Żukowskim najczęściej mówiło się w kontekście zmarnowanego potencjału, w Śląsku Magiera mocno na niego liczył i chyba nawet jakiś zakład miał z Weszło o bramki.
Żukowski był ogromnym talentem, przecież Rangersi nie wzięli go z nudów, ale jako 20-latek grał świetnie na prawej obronie, na lewą pomoc wrzucili go pierwszy raz w meczach kadry U-20 i U-21 i okazało się, że tam gra lepiej :mrgreen: Od Rangersów się odbił, od Lecha też, ale Magiera mu w Śląsku Wrocław zaufał i grał na lewym skrzydle, dopiero sezon 2024/25 okazał się dobry, 2 gole, 5 asyst, nawet przyzwoicie, jak na zespół który spadł z hukiem z ligi :roftl3: Zakładu nie pamiętam, ale pamiętam że wszyscy go chwalili bo na treningach robił rzeczy, których inni nie ogarniali wyobraźnią... W I lidze po spadku się nie nagrał, bo w pierwszym meczu doznał powaznej kontuzji, przeszedł operację i miał przerwę aż do końcówki listopada, gdzie od razu powędrował na środek ataku, zamiast lewe skrzydło. Najwidoczniej w treningach nadal robił rzeczy niewyobrażalne, więc trener Patrik Sander (65 lat, doświadczenie ogromne) przesunął go na środek ataku, a tam już w drugim występie zaliczył dublet. I tak strzela bez przerwy, 13 goli w 1318 minut to wynik kosmiczny.

Trener Magiera go zna, więc na pewno go powołają na nastepne zgrupowanie, jeśli tylko utrzyma Żukowski formę, przyznał przecież że teraz w tej szerokiej kadrze był.

Moim zdaniem Świderski out, Piątek też zrobi out na mundial, jeśli Arek Milik zacznie grać, a ja w niego wierzę. Technicznie Milik to najwyższa europejska półka, tylko dajcie mu zdrowie :pray: :pray:

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 23 mar 2026, 15:52

Żeby zejść z tematu Żukowskiego to siedząc dziś w pracy przypomniałem sobie o takim grajku jak Jarek Jach, nawet mi mignął ostatnio na meczu Wisły ze Zniczem, ten to był dopiero super talent z potencjałem na kadrę, wtedy transfer do Crystal Palace nie robił jakiegoś wrażenia, ale teraz pójście tam wiązałoby się z większą powagą.

Obrazek

Na ŁNP mignęło też takie coś i ja zapytam - który mamy rok, czy aby na pewno 2026? :D

Obrazek

I poruszę jeszcze trzeci temat, a co mi tam - w Portugalii zachwycają się lagą Kiwiora posłaną wprost do naszego Oskarka. Kiwior Maldini.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2782
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 23 mar 2026, 18:59

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 23 mar 2026, 21:40

To co, kto za Urbana w razie nieudanych baraży z misją o nazwie Euro 2028 i po drodze Liga Narodów? Misiura? Tułacz XD? Ojrzyński? A może powrót opcji zagranicznej w postaci trenera Carvera? Jeszcze meczyk w czwartek i będzie można powoli myśleć o wakacjach. Oczywiście wszystko to to jedna wielka szydera, ale im bliżej meczu z Albanią tym gorsze mam przeczucia. Z tymi koszulkami za 600 złotych to ich chyba pogrzało.

Co do mejwenów w Kanale Sportowym, którzy uaktywniają się przy każdym ze zgrupowań to powiem jedno, gdzieś to nawet czytałem rano, że jeśli Polska nie awansuje na mundial to tamtejsi eksperci z Wichniarkiem na czele będą krytykować kolejno:
- selekcjonera,
- sztab szkoleniowy,
- PZPN,
- infrastrukturę piłkarską w całym kraju,
- szkolenie młodzieży,
- Polaków grających za granicą.

Z kolei jak Polska awansuje na MŚ to eksperci z Kanału Sportowego z Wichniarkiem na czele będą chwalić kolejno:
- selekcjonera,
- sztab szkoleniowy,
- PZPN,
- infrastrukturę piłkarską w całym kraju,
- szkolenie młodzieży,
- Polaków grających za granicą.

Aha no i w razie braku awansu będą już dywagować nad kolejnym selekcjonerem, ja nawet już wiem których będą tam wymieniać: Papszun, Siemieniec i Brzęczek. Tak będzie.

Nie no oby weszli, bo będzie wstyd jak siuś.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 121

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 23 mar 2026, 23:02

Przydałyby się jeszcze repasaże tych baraży. Coś w stylu 2 przegrane drużyny z finałowego meczu barażowego z największą ilością np strzałów celnych grają między sobą o ostatnie miejsce na mundialu :D nie zdziwie się jak coś takiego pojawi się w strefie europejskiej za 4 lata, kosztem takiej pary jak Nowej Kaledonia - Jamajka.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 993

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 mar 2026, 12:15

Arro pisze:
23 mar 2026, 7:26
Precel pisze:
22 mar 2026, 20:53
Mam jeszcze inne pytanie - dlaczego nie powołano Żukowskiego skoro jest w takiej formie kosztem takich kasztanów jak Świderski, czy Pio Pio?
Świderski od dłuższego czasu jest pierwszym napastnikiem do wejścia z ławki, czasem podstawowy skład w reprezentacji i generalnie nie gra źle. Urban ma go teraz od tak odstawić kosztem zawodnika o którym 15 meczy temu nikt nie słyszał?
Na pewno jest obserwowany i być może jest blisko szerokiej kadry, ale drugą Bundesligą bym się nie podniecał. Kownacki już tam błyszczał, potem piętro wyżej odbił się od przeciętnego klubu.
jak rzadko zgadzam sie z kolega @Arro, tak teraz przyznaje 100% racji. Mam wrazenie, ze jest grupa ludzi ktora oczekuje ze co zgrupowanie bedzie rotacja nazwisk uzalezniona od aktualnej dyspozycji. Cos podobnego probowal Probierz i kazdy widzial jak skonczyl.
Na szczescie cale te dyskusje tycza sie postaci drugoplanowych, ktore i tak maja male szanse na granie wiec w zasadzie moze siedziec tam ktokolwiek. Jednak gdy zajdzie powazna sytuacja i ktos bedzie musial wejsc, to na miejscu selekcjonera tez wolalbym kogos ogranego w boju i bede wiedzial, ze nie speka.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6242
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 mar 2026, 13:42

Ja tam trenerowi Urbanowi ufam bo w poprzednich meczach udowodnił że jego pomysły się sprawdzają, no ale trochę kłuje w oczy głębia w środku pola - stąd rozmowy o Nowaku czy Tarasie. OK środek Slisz-Zielu jest podstawowy, ale jak przyjdą kontuzje/zmęczenie to zostaje nam Moder po 4 latach rekonwalescencji (czy on wgl będzie w stanie nawiązać do formy z... 2021?) oraz młody Rózga z ligi austriackiej (jak był Piątkowski z ligi austriackiej to były lamenty expertów typu Wichniarek że to słaba liga).

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1301

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 24 mar 2026, 15:05

Przecież ten slisz to jest taki przeciętniak że jego przerasta byle jaki pomocnik serie a czy bundesligi o dwa poziomy. Mamy ogromny problem w środku pola jeśli podstawowym graczem jest ślisz

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 993

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 mar 2026, 15:08

Problem w tym, ze nie ma nawet alternatywy na ta pozycje. Na sile moglby to byc Romanczuk z Jagi, ale typowej szostki nie ma od dawna. Pewnie pamiecia trzeba by siegnac do Jacy Goralskiego albo Krychowiaka (choc to tez typowa 6 nie byla).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”