Finanse (Giełda, itp.) - Strona 18

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2082
Kibicuję: Manchester United

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 mar 2026, 16:59

cloner pisze:
21 mar 2026, 16:55
Mr.Chris pisze:
21 mar 2026, 16:48
oni atakują statki, na których nie dość, że opiera się cały globalny rynek, to jeszcze cierpi masa krajów, które nie mają z tym konfliktem nic wspólnego. Już nawet jak nie rusza Cię to, że przez to będzie problem w Europie, to już teraz cierpią przez to dziesiątki milionów ludzi w krajach Azji Południowo-Wschodniej.
Na tym polega wojna. Iran atakuje i liczy na reakcję innych państw, może inne państwa które są teoretycznie neutralne, teraz po stratach które powinny odczuć, skrytykują oficjalnie USA i Izrael. Na to liczy Iran.
To już tak działa. Niestety, ale Trump jest dobry tylko na słabych tak jak Wenezuela, czy Kuba. Rosjanie i Irańczycy to inna liga i już niezbyt potrafi sobie z nimi poradzić. Co mnie najbardziej boli, że Europa też gra w ich grę, zamiast samemu decydować. Zamiast podjąć jakieś konkretne działania, czy to potępić Trumpa na starcie i zagrozić sankcjami (IMO głupie rozwiązanie, powinniśmy walczyć z reżimami, a nie je wspierać), czy to wysłać wojska do eskorty konkretnych statków, to czekamy aż inni wykonają ruchy i płyniemy z prądem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 mar 2026, 17:06

Mr.Chris pisze:
21 mar 2026, 16:59
Co mnie najbardziej boli, że Europa też gra w ich grę, zamiast samemu decydować.
Wielokrotnie było pisane, ze Europa jest rozbrojona, UE zajmuje się pierdołami głównie a nie obronnością, toteż nikt się wychylać nie chce.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 mar 2026, 19:31

Mr.Chris pisze:
Tak ich uzależniali, że Rosja i tak robiła co chciała (Czeczenia, Gruzja, później Ukraina). Czekaj... Ty na serio w to wierzysz, że oni chcieli zaszachować tak Putina?
Ale to nie jest kwestia wiary. I może nie zaszachować, ale ucywilizować, robić biznes w interesie obu stron. A że się zderzyli z twardą rzeczywistością, że Putin myśli w innych kategoriach to mamy sytuację, jaką mamy. Było tanio i łatwo dostępnie, więc korzystali.

Z perspektywy czasu jeden z kilku poważnych błędów Angeli Merkel, ale jak pisałem: analiza wsteczna zawsze skuteczna.

Nie wiemy też, co robiłaby Rosja, gdyby Europa od niej nie kupowała również w czasach pokoju.
Mr.Chris pisze:
To nie mamy alternatyw, czy zmieniamy dostawców? :D Bo dla mnie inni dostawcy to właśnie alternatywa. I nie mów o OZE, bo jak już wspomniałem, to nie temat o czymś co OZE może zastąpić ani w chwili obecnej ani w najbliższej przyszłości.
No nie bardzo, bo Rosja była blisko i miała tani surowiec. A jakaś Australia czy inna Kolumbia albo nawet Kazachstan i Arabia Saudyjska są daleko i jest drożej, również ze względu na logistykę. Dopóki nie było napięć geopolitycznych, nie mieliśmy ekonomicznego powodu, by nie kupować surowców energetycznych od Rosji.
Mr.Chris pisze:
Tego. Oczekuję zdecydowanych ruchów i tego, żeby Europa przestała być popychadłem.

Przeszłość została zaniedbana, każdy kraj dołożył do tego mniejszą lub większą cegiełkę, czy to przez pompowanie reżimów, czy to przez pasywność, czy przez chęć bycia tym praworządnym.
Ale jak pisałem, europejski wyborca nie chce się pchać do wojny. Poza tym przepływ z ropą przez cieśninę to nie kwestia wysłania okrętów i eskortowania, bo to też będzie bardzo drogie i nie daje żadnej gwarancji, że nie trafi statku jakaś rakieta czy mina. Żaden ubezpieczyciel tych statków nie ubezpieczy w rozsądnych cenach, a firmy transportowe pewnie też nie bardzo chcą ryzykować.
Mr.Chris pisze:
Gdyby Iran atakował tylko i wyłącznie statki z ropą płynącą do uczestników konfliktu, to bym nic na ten temat nie wspominał, ale oni atakują statki, na których nie dość, że opiera się cały globalny rynek, to jeszcze cierpi masa krajów, które nie mają z tym konfliktem nic wspólnego. Już nawet jak nie rusza Cię to, że przez to będzie problem w Europie, to już teraz cierpią przez to dziesiątki milionów ludzi w krajach Azji Południowo-Wschodniej.
My tu możemy działać głównie na poziomie dyplomatycznym, nie siłowym, bo jak pisałem, to nie daje gwarancji bezpieczeństwa. Czy jako armator byś zaryzykował? A jako ubezpieczyciel?

Europa już się bawiła w amerykańskie wojenki na Bliskim Wschodzie - Afganistan, Irak... Czy w Iraku znaleziono broń masowego rażenia, którą tak wszystkich straszono? No nie znaleziono. A co nam w Europie ten Saddam przeszkadzał? To była droga wojna bez konkretnych naszych interesów. A Iran nam nie odblokuje cieśniny tylko dlatego, że popłyną tam okręty brytyjskie czy francuskie. To będzie ryzyko potencjalnej eskalacji a niekoniecznie łagodzenie konfliktu. Bo co jak taki okręt francuski oberwie i zginą marynarze? Jedynymi zadowolonymi z tego byliby Trump i Natanjahu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 mar 2026, 20:14

Dobra, ostatni post w tej kwestii z mojej strony, bo zaczęliśmy się zapętlać.
Kluchman pisze:
21 mar 2026, 19:31
analiza wsteczna zawsze skuteczna.
TO. NIE. ANALIZA. WSTECZNA. Cały świat widział co robili w Czeczenii i Gruzji. Niektórzy jedynie udawali, że nie widzą, bo woleli widzieć tanią ropę. Rosja nie stała się agresorem w 2022 roku. Ona nie przestała być agresorem na dłużej niż 10 lat, licząc od 1939 albo i wcześniej.

Cała reszta to tylko wymówki, żeby usprawiedliwić pompowanie pieniędzy w reżim. Chcą ratować planetę, chcą żeby ludziom żyło się dobrze i bezpiecznie, chcą pomagać uchodźcom, ale sami mają krew na rękach.
Kluchman pisze:
21 mar 2026, 19:31
My tu możemy działać głównie na poziomie dyplomatycznym
Jak chcesz negocjować bez atutów? To co Ty proponujesz to ugłaskanie lub łapówka.

Edit: Na wszelki wypadek. To pytanie retoryczne.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 mar 2026, 22:01

Mr.Chris pisze:
21 mar 2026, 20:14
Cała reszta to tylko wymówki, żeby usprawiedliwić pompowanie pieniędzy w reżim. Chcą ratować planetę, chcą żeby ludziom żyło się dobrze i bezpiecznie, chcą pomagać uchodźcom, ale sami mają krew na rękach.
W Rosji nie byłoby reżimu, gdyby Europa nie kupowała od niej ropy, gazu i węgla?
Mr.Chris pisze:
21 mar 2026, 20:14
Jak chcesz negocjować bez atutów? To co Ty proponujesz to ugłaskanie lub łapówka.
Podpowiem: To nie Iran jest tutaj problemem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4412
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 mar 2026, 5:53

Ja tylko tak dodam ze Rosja to agresor z naszej perspektywy. Taka Portugalia czy Wlochy nigdy nie mialy i nie beda mieli problemu z interesach z Rosją. Tak jak i wiele innych krajów UE. Miejmy czasem szersze spojrzenie bo patrzymy zbyt często przez pryzmat własnego podwórka a tu trzeba helikopter view

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6687

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 mar 2026, 7:14

Żadnego oglądania się na innych.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 mar 2026, 7:17

Nie żyjemy w próżni

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 mar 2026, 10:14

Eyesmon pisze:
23 mar 2026, 5:53
Ja tylko tak dodam ze Rosja to agresor z naszej perspektywy. Taka Portugalia czy Wlochy nigdy nie mialy i nie beda mieli problemu z interesach z Rosją. Tak jak i wiele innych krajów UE. Miejmy czasem szersze spojrzenie bo patrzymy zbyt często przez pryzmat własnego podwórka a tu trzeba helikopter view
Mówienie, że Rosja nie jest agresorem to jak usprawiedliwienie chłopaka za pobicie swojej ex, bo ta chciała zacząć się spotykać z kimś innym. Jedyne czym zawiniła Ukraina jest to, że chciała zbliżyć się do świata zachodniego oraz zmienić strefę wpływów. Nie prowadziła badań nad rakietami, nie wzbogacała uranu na poziom broni jądrowej, nie budowała nawet wielkiej armii.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 mar 2026, 11:14

Ale ja nie napisałem że NIE JEST
Tylko, że Włochów czy Hiszpanów itd ta wojna obchodzi jak nas wojna w Sudanie

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 mar 2026, 11:43

Eyesmon pisze:
23 mar 2026, 11:14
Ale ja nie napisałem że NIE JEST
Tylko, że Włochów czy Hiszpanów itd ta wojna obchodzi jak nas wojna w Sudanie
Wybacz. Napisanie, że Rosja jest agresorem z naszej perspektywy sugerowało mi, że z ich perspektywy może tym agresorem nie być. To czy ich obchodzi, czy nie obchodzi, to już inny temat, ale kto jest agresorem IMO jest tutaj bardzo klarowne.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 mar 2026, 15:01

No tak ale oni dalej są otwarci na biznes z Rosją - w tym rzecz jak oni do tego podchodzą. Dla nich konflikt Rosja - Ukraina to trochę jak Tutu i Hutsi - czy to ważne kto zaczął? :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 23 mar 2026, 15:44

https://www.facebook.com/share/1CF5NsE9so/
Mili Państwo, patrzcie, co tu się odstawiło:

Wczoraj prezydent Donald Trump oświadczył, że stawia Iranowi ultimatum: Teheran dostał 48 godzin na odblokowanie cieśniny Ormuz; w przeciwnym razie USA miały zrównać z ziemią irańskie elektrownie.

Iran odpowiedział, że w takim scenariuszu przeprowadzi ataki na infrastrukturę krytyczną państw Zatoki Perskiej, nie tylko tą energetyczną, ale także np. na stacje odsalania wody.

Dziś Trump wydał kolejne oświadczenie, wskazujące, że USA są po „bardzo dobrych i produktywnych” rozmowach z Iranem dotyczących zakończenia konfliktu, w związku z czym odwołuje ultimatum i nakazuje Departamentowi Wojny pięciodniową przerwę w uderzeniach na irańską infrastrukturę energetyczną.

Chwilę potem Iran oświadczył, że nie prowadził żadnych pośrednich ani bezpośrednich rozmów z USA.

To jest, Kochani, farsa. Niestety - my za tę farsę płacimy. I to sporo.
I dzisiaj giełda w górę... ale z kim rozmawiali Amerykanie i czy w ogóle? ;)

Biorąc pod uwagę doniesienia, ile zarobił syn Trumpa na ropie, to tam niezłe wałki mogą być kręcone.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 mar 2026, 15:48

Spekulanci. Obok terrorystów, to największy rak ludzkości.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 mar 2026, 16:08

Powtórzę za klasykiem = teatr dla gojów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”