Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 mar 2026, 21:41
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 mar 2026, 21:46
A to dochodowy albo zdrowotną traktujesz jako coś ci pojawi ci się w portfelu? Bo ja specjalnie nie widzę różnicy. Możesz to sobie nazwać "nieistniejącymi pieniędzmi", określić że "wliczasz to w płatności" albo albo nawet popisać się kreatywnością w nomenklaturze i opisać to jako "wyciągacz aktywnej troski", ale koniec końców jest to kasa którą ktoś ci zapłacił ale nie zostaje u ciebie, tylko musisz ją oddać.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 mar 2026, 22:22
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 26 mar 2026, 22:40
Nie widzę tutaj problemu. Przecież nikt mi nie pisze: „ej, widziałam w sklepie cenę x, dawaj taniej, bo nie kupię”
No i dokładnie o tym piszę. Z góry wiem, że muszę to oddać, więc nie traktuję tego jak wpływu czy zysku, jakkolwiek to nazwiemy.sickstick pisze: ↑26 mar 2026, 21:46A to dochodowy albo zdrowotną traktujesz jako coś ci pojawi ci się w portfelu? Bo ja specjalnie nie widzę różnicy. Możesz to sobie nazwać "nieistniejącymi pieniędzmi", określić że "wliczasz to w płatności" albo albo nawet popisać się kreatywnością w nomenklaturze i opisać to jako "wyciągacz aktywnej troski", ale koniec końców jest to kasa którą ktoś ci zapłacił ale nie zostaje u ciebie, tylko musisz ją oddać.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 mar 2026, 23:06
Kolego wydaje mi się że już o tym rozmawialiśmy jakieś 2-3 miesiące temu
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 mar 2026, 23:33
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 mar 2026, 7:37
W terminalach od 6 lat na b2b - to nie jest standardowa umowa o pracę bo mam nieregularny tryb pracy, miejsce dowolne gdzie chce, swoje auto itd. oprócz tego praca w kancelarii - identyczna sytuacja. W międzyczasie jeszcze jakieś mniejsze zlecenia robiłem. Zatrudniałem 1 osobę na siebie , bo resztę zatrudniałem bezpośrednio w kancelarii (pracowali na uz, UOP albo b2b) dla kancelarii. Teraz otwieram ER, możliwe że też będę wystawiał tam faktury ale dopiero po otwarciu ustalimy dokładne obowiązki.Kluchman pisze: ↑26 mar 2026, 22:22Żeby ta Twoja działalność gospodarcza to chociaż faktycznie była działalność gospodarcza. Ile wystawiasz faktur i ile osób zatrudniasz? Porównaj sobie z umową o pracę. Kosztów uzyskania przychodów masz zazwyczaj na sztywno 300 zł, a na rachunek bankowy dostajesz niecałe 60% całkowitego kosztu pracodawcy... do czasu wejścia w drugi próg. I VAT-u jakoś nikt też nie chce odliczać.
Ja to rozumiem i też tak traktuje ale jeśli pozyskuje klienta dla kogoś który płaci np. 5k więcej niż chcr ta firma to te 5k idzie dla mnie. A nie, idzie tylko 4k bo reszta to VAT.
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 mar 2026, 8:51
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 mar 2026, 8:58
Nie każda - to, co wiem o działalności futbolowej czy DDK, jest dla mnie wystarczające, by się nie czepiać.
Daj mi znać, skąd przekonanie, że pisałem do Ciebie.
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 mar 2026, 9:12
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 mar 2026, 10:09
Masakra, dzieci tam chodzą, a tu jakiś odklejeniec z nożem. Dobrze, że nic się nikomu nie stało.
No ale to zupełnie inny model rozliczenia, więc na pewno to ogarniasz po swojemu. Ja zarabiam na swoich produktach w sklepie, tantiemach spływających dwa razy do roku i usługach, które mają stałe ceny, więc zupełnie inna broszka niż u Ciebie
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 mar 2026, 12:13
O tym jak wygląda moja praca też już ci pisałem, ale najwyraźniej nie masz w zwyczaju pamiętania co rozmówca ma do powiedzenia.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 mar 2026, 18:02
Kluchman
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 mar 2026, 19:56
Kluchman
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio