Seriale - Strona 651

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 mar 2026, 12:05

X-files na zawsze w moim sercu i właśnie mi się pojawiło, że planują reboot...

Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 31 mar 2026, 12:23

czubatka pisze:
31 mar 2026, 12:05
Czekam na powrót do dyskusji sprzed paru stron xd

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 mar 2026, 12:30

Duchovny to tam pikuś.

Widzieliście co zrobili ze Snejpem?

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 mar 2026, 12:52

futbolowa pisze:
31 mar 2026, 12:23
Czekam na powrót do dyskusji sprzed paru stron xd
Najpierw pomyślałem, że przegapiłem wcześniejszą dyskusję o archiwum x ale teraz mnie, że tak napiszę, oświeciło.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 31 mar 2026, 14:10

futbolowa pisze:
31 mar 2026, 11:40
Kurde, mnie trochę przerażają seriale z tyloma sezonami. Boję się przepadać na tak długo
Mnie tez, ale mialem to z tylu glowy od dawna. Pamietam, ze kiedys obejrzalem kilka sezonow Chicago PD, ktore tez trzymalo poziom, skorzystalem z tego ze strazacy sa na prime i odpalilem. Pewnie miesiacami bede to ogladac od czasu do czasu, ale to taka idealna lajtowa produkcja zeby wieczorem do poduszki sobie obejrzec. Lepiej chyba to niz kolejny rewatch prison breaka czy lostow, na ktorych tez mam ochote, ale aktualnie sa tylko na disneyu.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 31 mar 2026, 14:11

Boromir pisze:
31 mar 2026, 12:30
Duchovny to tam pikuś.

Widzieliście co zrobili ze Snejpem?
No co zrobili ,czarny charakter to czarny charakter 😉

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4441
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 mar 2026, 14:14

czubatka pisze:

Obrazek
Mam nadzieję ze zagadki beda troche jaśniej wyjaśniane chociaż caly serial dobrze jakby znow tonął w mroku :)

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 mar 2026, 14:15

Ostatnio zorientowałem się, że nadal kręcą "Chirurgów". 23 sezony.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2923

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 mar 2026, 14:24

Eyesmon pisze:
31 mar 2026, 14:14
czubatka pisze:

Obrazek
Mam nadzieję ze zagadki beda troche jaśniej wyjaśniane chociaż caly serial dobrze jakby znow tonął w mroku :)
Będą szukać obcych rasistów i faszystów :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 mar 2026, 14:24

czubatka pisze:

Obrazek
Zycze powodzenia pewne zerkne ale nie mam watpliwosci ze to juz nie bedzie to samo. Pamietam jak nagrywalem kolejne odcinki na kasety VHS bo oczywiscie nikomu jeszcze wtedy nie snily sie serwisy streamingowe. I ta genialna czolowka do dzisiaj mam ciary jak ja slysze.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2923

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 mar 2026, 14:26

Kilka lat temu wyszły nowe odcinki z Duchovnym i Anderson. Tego nie dało się oglądać, chyba jeden lub dwa odcinki dałem radę.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 mar 2026, 14:26

Raz już wznawiali, 10 sezon chyba to był. Jak bardzo lubię ten serial, to dla mnie nie ma sensu jeszcze raz tego przywracać do żywych.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 31 mar 2026, 14:39

dias pisze:
27 mar 2026, 22:06
Już na spokojnie: Niestety, zgadzam się z Krzysztofem.
Przesłuchałem początek i mam zupełnie odwrotne zdanie. Przede wszystkim mocno zniechęcił mnie jeden fragment. Otóż pan Krzysztof najpierw odczytuje fragment, w którym nad młodym Severusem znęca się James Potter. I padło wtedy stwierdzenie, że przy tym castingu „James Potter okazuje się być obrzydliwym rasistą”.
:suicide:
Niby dlaczego?
Jak gnębią ucznia, to są po prostu szkolnymi oprawcami, ale jak gnębią czarnego ucznia, to są od razu „obrzydliwymi rasistami”? Idiotyzm.

Obstawiam, że w serialu temat rasy w ogóle nie będzie poruszany. Młody Severus będzie gnębiony z tych samych powodów co w książce czy serii filmów — bo był dziwnym odludkiem z trudnego domu, bo był łatwym celem itp. Skoro @dias zgadzasz się z Krzysztofem, to chętnie posłucham, dlaczego James Potter ma być rasistą.

Dalej dwa razy jest omawiana kwestia strojów. Po co — nie wiem. Nie ma to nic wspólnego z wyborem aktora. Każdego aktora można ubrać we wszystko. Chyba że Krzysztof uważa, że gdyby był inny aktor, to i inny strój by nosił — ale dlaczego miałby tak uważać, to nie wiadomo. Aczkolwiek część, w której omawiane są stroje, została nazwana „Casting nie może zmieniać fabuły”. Dlaczego tak — znów nie wiem.
Generalnie ta część to mały mindfuck, zważywszy na to, że w filmie opowiadającym o tym, dlaczego czarny aktor mający grać Severusa to zły casting, autor poświęca sporo czasu, aby pokazać, że gdy w serii Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć zmieniano jednego białego aktora na innego białego aktora, to powinno się zachować ich strój i charakteryzację — i nazywa tę część „Casting nie może zmieniać fabuły”. O co tu chodzi?

Idziemy dalej. Autor przywołuje tutaj to, co pisał Umberto Eco, a co można nazwać rdzeniem postaci, czyli zestawem cech, które sprawiają, że tę postać rozpoznajemy niezależnie od tego, jak byłaby ona użyta. Ot, postać żyje wtedy już poza samymi dziełami.
No i tu mam wrażenie, że autor strzela sobie w stopę albo celowo manipuluje.
Bo po pierwsze, wszystko, co przeczytałem w sieci, jest zgodne: Umberto Eco po prostu opisywał istniejące zjawisko, mające swoje dobre i złe strony, nie oceniał, czy i kiedy należy tak robić.
A po drugie — takim przykładem rdzenia postaci dla Sherlocka Holmesa jest zestaw: detektyw, genialna dedukcja, fajka, gra na skrzypcach, przyjaciel Watson, lekka wyniosłość wobec innych, walka z nudą, wynajmowane mieszkanie przy Baker Street 221B. I tu pojawia się zabawny zgrzyt: bo jeśli będziemy oglądać film, w którym główny bohater jest detektywem, który razem ze swoim przyjacielem doktorem Watsonem będzie — w ramach walki ze znudzeniem codziennego życia — grał na skrzypcach oraz wykorzystywał swoją genialną dedukcję do rozwiązywania zagadek detektywistycznych, to będziemy wiedzieć, że to Sherlock Holmes. Nawet jeśli będzie mieszkał na Baker Street 221B w Madison i będzie czarnoskóry.

Ba, w internecie jest też przykład rdzenia postaci pewnego bohatera szekspirowskiego — który jest zachowany w książce (wiadomo), filmach oraz w animacji, mimo że bohater jest kaczką ;]
To już nie rasa się zmienia, ale cały gatunek i związane z nim zachowanie (w książkach na przykład Sherlock Holmes nie lata ani nie dziobie).

W momencie gdy w książce i filmach temat rasy/rasizmu w ogóle nie istnieje, to nie da się wciągnąć rasy bohatera do rdzenia postaci. Można próbować to robić nieudolnie — jak właśnie autor, sugerując, że skoro gnębiona jest czarnoskóra postać, to dręczyciel jest z automatu rasistą (idiotyzm). Albo tym, że Snape był gnębiony za bladą cerę.

Ale tu dochodzimy do sytuacji, że jak za 6 lat (bo wspomnienie Severusa poznajemy w piątym tomie książki) dowiemy się, że Snape był gnębiony nie za:
zachowanie (odludek, dziwak), poglądy (zamiłowanie do czarnej magii) oraz wygląd (brzydkie ubrania, przetłuszczone włosy, blada cera, krzywy nos),
ale za:
zachowanie (odludek, dziwak), poglądy (zamiłowanie do czarnej magii) oraz wygląd (brzydkie ubrania, przetłuszczone włosy, krzywe zęby),
to wykrzykniemy: „o nie, tak nie może być, to wywraca postać do góry nogami!”. Ale chyba każdy się zgodzi, jak dziwacznie to brzmi.

Dalej dochodzimy do fragmentu, w którym autor marudzi, że cosplayerzy będą nierozpoznawani na konwentach. I to już nie tylko argument o dość absurdalnym charakterze (tego brakowało aby się producenci wysokobudzetowego serialu przejmowali rozpoznawalnością kogos na konwencie :D ). Ale też ja na konwentach bywam i nie miałem problemu, aby rozpoznać, że biały koleś w płaszczu z mieczem i shotgunem to Blade, inny biały koleś to Jax (choć w Mortal Kombat grałem bardzo niewiele), a nawet gdy obok siebie szli Neo i Morfeusz, to też wiedziałem, kto jest kim. Klucz to odpowiednie przebranie, a nie zgodna rasa.

I tu zataczamy koło — bo znów wracamy do kwestii ubrań zamiast rasy — a nie minęła jeszcze połowa filmu. Dalej już nie oglądam, bo póki co nie znalazłem nic, z czym mógłbym się zgodzić, a jedynie rzeczy nieistotne (stroje) albo takie, z którymi się nie zgadzam (James Potter z automatu staje się rasistą).

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 mar 2026, 14:47

Venomik wolne dzisiaj czy takie luzy w robocie?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 31 mar 2026, 14:53

@Chlopaczek
Luz w robocie. Ale też zacząłem to pisać piatek wieczorem ;)
Musiałem dokonczyć bo irytuje mnie takie podejscie w stylu: jak białemu dzieje się krzywda to po prostu nękanie, ale jak czarnemu to obrzydliwy rasizm. Jak krytykuje się co robi Francja to jest to krytyka, a jak krytykuje się to, co robi Izrael - to już antysemityzm.
Ale to temat na inne miejsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”