Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 kwie 2026, 19:57
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 kwie 2026, 21:13
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 kwie 2026, 21:26
A to ciekawe spostrzeżenie. Ciekawe kiedy problemy koncernu zostaną przerzucone na klub i jak sobie z tym poradzą (klub). W polskiej piłce nożnej tego ostatnio nie było, ale np w siatkówce - Zaksa czy Jastrzębie to świeże problemy i może być podobna ścieżka. Grać 30 lat nieprzerwanie w Bundeslidze to już coś.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 kwie 2026, 21:44
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 kwie 2026, 22:47
Może najsensowniejszym wyjściem jest sprzedaż klubu? Choć liga atrakcyjna i pewnie top 3 w europie to może być ciężko znaleść inwestora w dzisiejszych czasach, zwłaszcza biorąc pod uwagę skomplikowane przepisy dot. właścicieli w Niemczech.Eyesmon pisze: ↑04 kwie 2026, 21:44Tu jest jeszcze ta kwestia ze VW ma 100% udziałów w klubie a nie jest tylko głównym sponsorem.
Nawet stadion jest własnością spółki VW - miasto
Swoją drogą dziwne ze nawet w najlepszych czasach koncernu klub nie stal sie takim hegemonem jak Bayern, zdobywając tylko 1 mistrzostwo Niemiec (za Magatha, pamiętam jak Krzynowka wtedy potraktowal). A kasy im przecież nie brakowało zeby szaleć. I dziwię sie ze koncern pozwoli im spaść do 2 ligi ale jak pisalem. Widocznie maja teraz inne problemy na głowie (a maja)
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 04 kwie 2026, 22:49
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 kwie 2026, 22:56
A w wielu miejscach na Bawarii nikt by nie tęsknił za Bayernem i co z tego?
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 04 kwie 2026, 23:02
No nie, zupełnie nie. Mylisz chyba brak sympatii do jakiegoś klubu do opinii, że liga z daną marką jest ciekawsza, pełniejsza. Ja na przykład (i myślę że tysiące kibiców w Polsce) wolę chodzić na Pogoń ale przeciwko Legii czy Wiśle, niż przeciwko Termalice. Myślę że to normalne, nie ma w tym nic złego. Piłka to nie tylko sportowa sytuacja tu i teraz, ale i cała otoczka.
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 04 kwie 2026, 23:03
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 kwie 2026, 23:09
Spędziłem na Bawarii dość dużo czasu żeby wiedzieć jak stosunek do tego klubu mają lokalsi i czemu głównie kibicują drużynie z którą aktualnie Bayern gra.1234 pisze: ↑04 kwie 2026, 23:02No nie, zupełnie nie. Mylisz chyba brak sympatii do jakiegoś klubu do opinii, że liga z daną marką jest ciekawsza, pełniejsza. Ja na przykład (i myślę że tysiące kibiców w Polsce) wolę chodzić na Pogoń ale przeciwko Legii czy Wiśle, niż przeciwko Termalice. Myślę że to normalne, nie ma w tym nic złego. Piłka to nie tylko sportowa sytuacja tu i teraz, ale i cała otoczka.
W Niemczech brak Schalke czy HSV w elicie jest pewnym zauważalnym deficytem, to ogromne marki, ludzie mimo braku sympatii obiektywnie chcą tych klubów w Bundeslidze. Po takim Wolfsburgu to nikt by nie płakał, klub na który 99% Niemców ma wyjebane.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 kwie 2026, 23:12
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 04 kwie 2026, 23:13
1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 kwie 2026, 23:21
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 kwie 2026, 23:37
Przema
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl