Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10576

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2457

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 kwie 2026, 10:26

Ja robię 20 tysięcy rocznie i nie uważam że dużo jeżdżę bo przeważnie tylko do pracy i od czasu do czasu dłuższą trasa jedynie. A i uważam że to że miejsc parkingowych jest za mało to fakt i to że sporo ludzi parkuje jak pajace nawet jak są to też fakt. Taki konfitura czasem dobrze podziała. Kilka filmików obejrzałem i trochę mandatów załatwił. Czego nie mogę powiedzieć o samochodozie który z konfiturą czasem nagrywa ale jest psycholem.

Czasami po prostu nie jesteś z danego miasta i nie znasz takich miejsc. Ok, to jeszcze pół problemu, bo żyjemy w XXIw. i internet oraz Spottedy istnieją
:rotfl4: i to jest argument? Xd. Wycieczka do miasta musi być poparta pytaniem na spotted i researchem jakby się na wakacje do Japonii leciało i jednocześnie miejsc parkingowych jest wystarczająco? Eot w takim razie 🤣
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2026, 10:34 przez League, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 kwie 2026, 10:32

cloner pisze:
18 kwie 2026, 10:12
Przema pisze:
18 kwie 2026, 10:11
Aż sobie sprawdziłem przebieg auta i w 3 lata odkąd mam auto to zrobiłem 57 tys km. Sam sobie oceń.
50 km na dzień, faktycznie mało.
O ile nie jest to sarkazm, a sarkazmu sobie u Ciebie nie przypominam, to wcale nie tak wiele osób jeździ 50km/dzień. Samochód przez większość roku służy jako dojazd do pracy i sklepu, czyli do 10km x2 (w 2 strony) jak w niemal każdym mieście i daje to max 20km dziennie. Nie 7, a 5 dni w tygodniu i bez świąt. Do sklepu też codziennie się nie jeździ i często robi się to w trakcie powrotu z pracy. Odwiedzenie rodziny, znajomych albo po prostu coś innego niż rutyna to 2x w tygodniu po kilkanaście kilometrów. Na wakacjach zrobi się w 2 tygodnie max 2-3tys km, ale raczej i tak samochód będzie stał, bo teraz często się na wakacje leci.

Przeciętny mieszczuch robi max 5-8tys km. rocznie. A masz bardzo wielu takich co pracują zdalnie i czasami nie przekroczą 2tys.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1930

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 18 kwie 2026, 10:33

League pisze:
18 kwie 2026, 10:26
A i uważam że to że miejsc parkingowych jest za mało
Raczej samochodów jest za dużo, podawałem wyżej przykład Szczecina, 250 tys zarejestrowanych pojazdów w mieście które ma 400 tys mieszkańców, do tego okoliczne miejscowości. Nie ma możliwości żeby dla każdego było wygodnie :)

League pisze:
18 kwie 2026, 10:26
konfitura
Ten to też jest odklejeniec, w zgłaszaniu i pisaniu donosów zapędził się tak, że potrafił porobić zdjęcia facetowi który miał bluzę z jakimś niecenzuralnym napisem (chyba "lubię zapierdalać") i poinformować, że on to zgłasza bo nie życzy sobie takich słów w przestrzeni publicznej XD

chociaż fakt, parę słupków w miejscach gdzie samochody faktycznie zagrażały bezpieczeństwu pieszych załatwił.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 kwie 2026, 10:37

1234 pisze:
18 kwie 2026, 10:33
Ten to też jest odklejeniec, w zgłaszaniu i pisaniu donosów zapędził się tak, że potrafił porobić zdjęcia facetowi który miał bluzę z jakimś niecenzuralnym napisem (chyba "lubię zapierdalać")
Rzadko oglądam i tego nie wiedziałem ale jak to youtuberzy robią wszystko dla zasięgów. Parkowaniem w kraju powinna zająć się policja czy straż miejska. Mandaty dla tych co przeginają pałę i by się ukrócili

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8687
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 kwie 2026, 10:38

Mr.Chris pisze:
18 kwie 2026, 10:32
A masz bardzo wielu takich co pracują zdalnie i czasami nie przekroczą 2tys.
Tacy to jeżdżą bardzo mało.
Z ciekawości policzyłem, ja do pracy (pracując 5x w tyg) robiłbym ok 8200 km rocznie.
Do tego warto doliczyć dojazd z dzieckiem, na zakupy, na trening, na wyjazd Polonii na przyklad, itd.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 121

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 18 kwie 2026, 10:51

U mnie coraz więcej osób przemieszcza się do pracy rowerami. Z jednej stronie fajnie, z drugiej i tak lipa bo te auta stoją całymi tygodniami w jednym miejscu i tylko w weekend tak naprawdę są miejsca na parkingu. Nawet zrobiłem sobie zdjęcie z wysokości i na 20miejsc parkingowych 6 aut nie ruszyło się od 2 tygodni :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3978

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 kwie 2026, 10:57

Rozumiem ludzi jeżdżących rowerami, ale nie rozumiem wsiadania z nimi do pełnego tramwaju/autobusu.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 kwie 2026, 11:00

Kwestia też perspektywy. Jak ktoś młody zdrowy to zaparkuje 30 minut od miejsca docelowego to sobie dojdzie a jak osoba jedzie do placówki medycznej z osobą niepełnosprawną to już tak wesoło nie ma by iść kilkanaście minut po dziurawych chodnikach między samochodami także Przemo możesz sobie mówić że jak ty nie miałeś problemu to nie znaczy że tego problemu nie ma.
No tak ale to nie tak, że parkingi są zawalone przez osoby jadące do lekarza.
Problem wynika z tego co napisał 1234. To nie miejsc parkingowych jest za mało a samochodów jest za dużo. Ani ulicę ani parkingi nie są w stanie tego pomieścić. Dlatego na przedmieściach pojawiają się parkingowe skąd można dojechać komunikacja o ile ta jest sensownie zrobiona. W Polsce to działa słabo bo przez lata karmiono kierowców a pomijano resztę. Teraz zjadamy własny ogon i nigdy już nie będzie tak że autkiem wjedziesz gdzie chcesz od ręki i zostawisz furę gdzie chcesz. Jak się mental nie zmieni to będzie tylko gorzej.

Mr Chris pisał o czasie. I jasne czas jest cenny , nie mam tu żadnych badań ale dam sobie rękę uciąć że jadąc do centrum i parkując kawałek dalej od miejsca docelowego np na jakimś dużym parkingu i tak jestem na tym miejscu szybciej po krótkim spacerze niż miałbym kręcić kółka po uliczkach i jeszcze wciskać się w jakąś ciasnotę z nadzieją że jakiś oszołom nie obije mi drzwi czy nie przerysuje przy wyjeżdżaniu, tylko po to żeby mieć do auta potem, nie wiem, z 40 metrów.

I nie wiem co w tym dziwnego że jak się jedzie do innego miasta to zawsze sprawdzam gdzie poleca się zostawić auto jak się chce zobaczyć jakąś atrakcje czy zobaczyć miejsce. Często właśnie z marszu szukam galerii handlowych i nie mam żadnego problemu. Mamy XXI wiek więc często można nawet wcześniej sprawdzić ile średnio jest wolnych miejsc na danym parkingu o konkretnej porze.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1141

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 18 kwie 2026, 11:08

Wystarczy zobaczyć u Konfitury, że zdecydowana większość ludzi parkujących samochody na chodnikach to pełne energii, zdrowe osobniki. Mamy najszybciej tyjace społeczeństwo w Europie, a nadal brak kultury ruchu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 kwie 2026, 11:11

basson pisze:
18 kwie 2026, 10:51
U mnie coraz więcej osób przemieszcza się do pracy rowerami. Z jednej stronie fajnie, z drugiej i tak lipa bo te auta stoją całymi tygodniami w jednym miejscu i tylko w weekend tak naprawdę są miejsca na parkingu. Nawet zrobiłem sobie zdjęcie z wysokości i na 20miejsc parkingowych 6 aut nie ruszyło się od 2 tygodni :D
U mnie natomiast masa samochodów to studenci, którzy przyjeżdżają z Pipidówki Dolnej, ale na uczelnie mają 3min, więc samochód ruszają tylko jak jadą z powrotem do domu nabrać słoików od mamusi. Idealnie widać to podczas świąt albo w lecie, gdzie nagle kiedy nie wjadę na parking, to mam kilka miejsc wolnych, niezależnie od pory dnia.
Przema pisze:
18 kwie 2026, 11:00
Mr Chris pisał o czasie. I jasne czas jest cenny , nie mam tu żadnych badań ale dam sobie rękę uciąć że jadąc do centrum i parkując kawałek dalej od miejsca docelowego np na jakimś dużym parkingu i tak jestem na tym miejscu szybciej po krótkim spacerze niż miałbym kręcić kółka po uliczkach i jeszcze wciskać się w jakąś ciasnotę z nadzieją że jakiś oszołom nie obije mi drzwi czy nie przerysuje przy wyjeżdżaniu, tylko po to żeby mieć do auta potem, nie wiem, z 40 metrów.
Zgadzam się z tym. Problem w tym, że wielu ludzi nie kręci kółek tylko stanie jak dupa i niejednokrotnie tam gdzie się nie powinno albo w szarej strefie, czyli tak jak policja przymyka oko, np. zbyt blisko przejścia albo na chodniku tak, że pieszy przejdzie, ale osoba na wózku/z wózkiem już nie ma jak.
Przema pisze:
I nie wiem co w tym dziwnego że jak się jedzie do innego miasta to zawsze sprawdzam gdzie poleca się zostawić auto jak się chce zobaczyć jakąś atrakcje czy zobaczyć miejsce. Często właśnie z marszu szukam galerii handlowych i nie mam żadnego problemu. Mamy XXI wiek więc często można nawet wcześniej sprawdzić ile średnio jest wolnych miejsc na danym parkingu o konkretnej porze.
Ja mam tak, że jak jadę samochodem na wakacje, to zawsze pod planem atrakcji mam jeszcze linki do parkingów. Czasami można dzięki temu znaleźć coś naprawdę fajnego. Piękny park w Zamościu niemal przy samym Starym Mieście, który normalnie bym przeoczył albo największa szachownica na świecie w Stavanger.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 kwie 2026, 12:25

Przema pisze:
. To nie miejsc parkingowych jest za mało a samochodów jest za dużo.
🤣 Jasne. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Przema pisze:
Często właśnie z marszu szukam galerii handlowych i nie mam żadnego problemu
Jeszcze raz. To że ty nie masz problemu nie znaczy że problemu nie ma. Nie wszyscy są tacy jak ty że jak gdzieś jadą to tylko do galerii na zakupy a sam wioząc ludzi do szpitala przykładowo miałem problem ze znalezieniem miejsca parkingowego. Nie będę parkował w galerii 5 kilometrów dalej. To że ludzie parkują źle to inna rzecz

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 kwie 2026, 12:32

League pisze:
18 kwie 2026, 12:25
Jasne. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Kosztem czego w takim razie należy zrobić miejsca parkingowe żeby ich liczba odpowiadała kierowcom? Zabrać kolejne chodniki, usunąć ścieżki rowerowe, zwęzyc ulice czy wyburzyć budynki?
League pisze:
18 kwie 2026, 12:25
Jeszcze raz. To że ty nie masz problemu nie znaczy że problemu nie ma. Nie wszyscy są tacy jak ty że jak gdzieś jadą to tylko do galerii na zakupy a sam wioząc ludzi do szpitala przykładowo miałem problem ze znalezieniem miejsca parkingowego. Nie będę parkował w galerii 5 kilometrów dalej. To że ludzie parkują źle to inna rzecz
Nie zliczę ile razy byłem w ostatnich latach w szpitalu z moim dziadkiem. Nie miał problemów z poruszaniem się ale na teren każdego szpitala mogłem wjechać, wysadzić go i pojechać zaparkować gdzieś dalej. Przy wyjściu sytuacja się powtarzała. Do głowy by mi nie przyszło żeby robić z nim jakieś kółka wokół szpitala i szukać miejsca. Zresztą przynajmniej jeden szpital w Szczecinie ma olbrzymi parking na swoim terenie gdzie można wjechać i luźno parkować. Drugi ma olbrzymi p+r po drugiej stronie ulicy. Są też niestety takie że nawet jakbym chciał pojechać tam autem to nawet nie ma jakiegoś sensownego parkingu w okolicy (bo nie ma na to terenu chyba że zaora się największy park w mieście).
Inna sprawa że to wsyztsko wynika ze słabej infrastruktury i tereny nie są przygotowane na taką liczbę aut. I obawiam się że juz nigdy nie będą, bo zwyczajnie nie ma gdzie tego wszystkiego pomieścić. Stąd strefy czystego transportu, opłaty za wjazd do centrum czy parkingi P+R - to ma skutecznie zniechęcić do trybu posługiwania się autem jaki znamy do tej pory.
Szczerze mówiąc z mojego punktu widzenia to nie parkowanie jest najbardziej irytujące a stanie w korkach. Często trasę z pracy do domu pokonuje autem lub rowerem lub pieszo. Pieszo idę z 30 minut, rowerem 10-15 a autem 20-30 minut - to jest patologia, zwłaszcza że większy odcinek tej trasy i tak się toczę nie przekraczając 20-30 km/h. Niestety autobusy stoją w tych samych korkach bo na tej trasie nie ma bus pasów, a szkoda.

Poza tym zakładam że jednak jak wsiadasz do auta to twoje jeżdżenie nie ogranicza się do jeżdżenia z chorymi do szpitala.

Tak więc skłaniam się jednak ku opcji że struktura miast jest taka a nie inna, maksymalna przepustowość została już dawno osiągnęta i pod tym względem będzie tylko gorzej. Lekarstwem jest wprowadzenie dość wysokich stawek za wjazd autem do centrum miast tak żeby faktycznie wjeżdżali ci co muszą albo żeby jednak nie było tak że 1 auto = 1 osoba w środku. Dzięki temu będzie mniej korków a i miasto zrobi sie lepszym miejscem do życia dla mieszkańców jeśli chodzi o miejsca i formy spędzania wolnego czasu. Jeszcze z 10-15 lat i tak się stanie też i w Polsce, akurat nie ma co do tego wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2026, 12:38 przez Przema, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 kwie 2026, 12:37

Przema pisze:
18 kwie 2026, 12:32
Kosztem czego w takim razie należy zrobić miejsca parkingowe żeby ich liczba odpowiadała kierowcom?
To już problem miasta
Przema pisze:
Nie zliczę ile razy byłem w ostatnich latach w szpitalu z moim dziadkiem. Nie miał problemów z poruszaniem się ale na teren każdego szpitala mogłem wjechać, wysadzić go
No widzisz a niektórzy mają problem z poruszaniem się i widzę starasz się wymyślać coraz bardziej kuriozalne historyjki by obronić tezę że nie miałeś nigdy problemów z parkowaniem. Skoro wysadzales dziadka i jechałeś gdzieś dalej zaparkować bo nie było miejsca w szpitalu to miałeś problem z parkowaniem

Widzę że odklejka idzie mocno i kary za 1 osobę w aucie :rotfl4: kończę dyskusję w takim razie
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2026, 12:42 przez League, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 kwie 2026, 12:39

Przema pisze:
Kosztem czego w takim razie należy zrobić miejsca parkingowe żeby ich liczba odpowiadała kierowcom? Zabrać kolejne chodniki, usunąć ścieżki rowerowe, zwęzyc ulice czy wyburzyć budynki?
Można zawsze budować pod ziemią. Poświęcisz kilka żłobków, sprzedasz park developerowi, czy jakąś szkołę i będzie na dodatkowy parking pod centrum. Proste? Proste.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1930

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 18 kwie 2026, 12:45

Mr.Chris pisze:
18 kwie 2026, 12:39
Można zawsze budować pod ziemią
Ale ja już mówiłem, w Śródmieściu Szczecina w październiku otwarto parkingowiec na 260 samochodów który stoi pusty, bo ludziom nie chce się podejść kawałek do celu tylko trzeba każdy skrawek ulicy/chodnika wykorzystać żeby mieć jak najbliżej. To patologia, z taką mentalnością wiecznie będzie problem z parkowaniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”