Skynet nadchodzi - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4415
Kibicuję: AC Milan

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 kwie 2026, 11:43

Chodzi o to aby przeciętny Kowalski wiedział że to produkt AI i w związku z tym na 90% jest fejkiem
Musimy jakoś to odgraniczyć

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1033

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 11:47

Eyesmon pisze:
23 kwie 2026, 11:43
Chodzi o to aby przeciętny Kowalski wiedział że to produkt AI i w związku z tym na 90% jest fejkiem
Skad 90%?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 kwie 2026, 12:12

Fejki fejkami. Ja bym chciał wiedzieć czy autor gry planszowej, którą chce kupić, generował sobie grafiki za pomocą AI. Czy książka, którą chcę kupić, była pisana z wsparciem AI. Czy zwiastun filmu, który chcę obejrzeć, został wygenerowany przez AI.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 kwie 2026, 12:15

Ale to wtedy znak wodny będzie gdzieś w rogu i ludzie po prostu będą albo przycinać zdjęcia, albo gumkować. Z kolei jak znak wodny będzie prześwitujący na całej grafice, to robienie takich grafik będzie mijało się z sensem. Tak czy inaczej to walka z wiatrakami. Tego już nie da się powstrzymać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8740
Kontakt:

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 kwie 2026, 12:22

Niestety w tej kwestii zgadzam się z batonikiem, tej siły już nie powstrzymacie. Ja od lat, jeszcze przed AI, pisałem że nie lubię przeróbek, są głupie, durne, [ch**], chamskie, bezczelne, są kłamstwem, po prostu najgorsze. I zdania nie zmieniam.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 12:23

venomik pisze:
23 kwie 2026, 12:12
Fejki fejkami. Ja bym chciał wiedzieć czy autor gry planszowej, którą chce kupić, generował sobie grafiki za pomocą AI. Czy książka, którą chcę kupić, była pisana z wsparciem AI. Czy zwiastun filmu, który chcę obejrzeć, został wygenerowany przez AI.
A jak bedzie robione ze wsparciem AI to nie kupisz takiego produktu? W dosc krotkim czasie takich produktow, kraftowych czy nawet rzemieslniczych, czyli bez wsparcia AI bedize coraz mniej, bo na jakims etapie tworzenia i tak pojawi sie AI i tak. Zwlaszcza w dobie optymalizacji kosztow, a czas tez jest kosztem.

W wylewie tych grafik z nowej aktualizacji GPT mozna wylapac wpisy grafikow komputerowych, ktorzy twierdza, ze to nie jest az taki duzy gamechanger bo od jakiegos czasu korzystaja z bardziej zaawansowanych narzedzi AI do pracy z grafika wlasnie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4415

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 kwie 2026, 14:06

Przema pisze:
23 kwie 2026, 11:47
Eyesmon pisze:
23 kwie 2026, 11:43
Skad 90%?
No te arty powyżej to 100% fejkowe ;)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1337

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 23 kwie 2026, 14:07

Nie żartujmy nawet, że książka pisana ze wsparciem AI ma jakąś wartość.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 14:10

dias pisze:
23 kwie 2026, 14:07
A ile znajdziesz ksiazek pisanych bez AI ktore nie maja zadnej wartosci? Remigiusz Mroz w swoim prime produkowal tego wiecej niz AI byloby w stanie splodzic.

Nie wierze, ze teraz to nie jest przepuszczane przez AI zeby wprowadzalo chociazby korekty, to juz typowo produkcyjnie, ale i przy pisaniu nie powoluje sie na jakies zrodla i nie podaje gotowych interpretacji.
Eyesmon pisze:
23 kwie 2026, 14:06
No te arty powyżej to 100% fejkowe
No tak, ale tego nikt nie ukrywal publikujac te wpisy. Dopoki Ai tego nie generowalo, takie grafiki fejkowe tez lataly, tylko nie bylo takiej latwosci w tworzeniu tego ;)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1337

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 23 kwie 2026, 14:18

Przema pisze:
23 kwie 2026, 14:10
A ile znajdziesz ksiazek pisanych bez AI ktore nie maja zadnej wartosci?
Oczywiście, że jest tego masa, ale nie o to chodzi. Jak kupuję produkty spożywcze, to chciałbym wiedzieć, które zawierają laktozę, której nie toleruję. Z AI, z różnych powodów, jest dokładnie tak samo - chcę wiedzieć.
Przema pisze:
23 kwie 2026, 14:10
Nie wierze, ze teraz to nie jest przepuszczane przez AI zeby wprowadzalo chociazby korekty, to juz typowo produkcyjnie, ale i przy pisaniu nie powoluje sie na jakies zrodla i nie podaje gotowych interpretacji
Albo powstają książki, gdzie model AI wymyśla książki, na które powołuje się autor(ka). Dosłownie chwil3 temu była o to awantura przy okazji książki Karoliny Opolskiej.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 kwie 2026, 14:26

Przema pisze:
23 kwie 2026, 12:23
A jak bedzie robione ze wsparciem AI to nie kupisz takiego produktu?
Mam na myśli, że taka informacja powinna być podawana jak cecha produktu. Jak kaloryczność produktu na przykład. Albo kraj pochodzenia. Też nikt tego normalnie nie sprawdza, ale czasem bywa istotne.
A czy ja bym nie kupił? Zależy od sytuacji.
Obecnie też jak mam do wyboru 2 produkty, które z punktu moich potrzeb są identyczne, to wybiorę produkt polski. Na tej samej zasadzie mogę wybrać produkt lokalny, produkt bez AI bądź zwyczajnie zrezygnować z jakiegoś produktu ze względu na różne dziłania z przeszłości. W świecie gier planszowych była kiedyś firma, która jawnie okłamywała swoich klientów co do gry wydawanej na wspieraczce (fabrykując nawet korespondencje z urzędem celnym) i to było dla mnie powodem, żeby nie sięgać po ich gry.
Jasne, gdyby pojawiła się gra planszówa od nich, z świetnymi recenzjami, z wysoką oceną graczy, z moimi ulubionymi mechanikami (a jednocześnie innowacyjna) i moi znajomi by ją uwielbiali to pewnie bym sie jednak skusił. Choć z planszówkami jest o tyle fajnie, że można grać w gry danej firmy nie będąc jednocześnie ich klientem (nie wydając pieniędzy na ich gry).
Podobnie z AI. Jak będę miał alternatywy, które nie bazują na AI i są niemal identyczne z konsumenckiego punktu widzenia - będzie to zawsze jakis czynnik wyboru. Zwlaszcza teraz. Bo docelowo to pewnie zdecydowana większość gier będzie miała grafiki generowane przez AI. A z czasem pewnie i gry będą od zera projektowane przez AI.
dias pisze:
23 kwie 2026, 14:07
A czemu nie? ;]
Docelowo oczywiście.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 kwie 2026, 14:30

dias pisze:
23 kwie 2026, 14:18
Oczywiście, że jest tego masa, ale nie o to chodzi. Jak kupuję produkty spożywcze, to chciałbym wiedzieć, które zawierają laktozę, której nie toleruję. Z AI, z różnych powodów, jest dokładnie tak samo - chcę wiedzieć.
W obu przypadkach można się niekontrolowanie zesrać. Gdy masz nietolerancję laktozy i nietolerancję AI.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1962

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 23 kwie 2026, 14:34

Wiem że jest to lekko cringowe (pewnie zaniża poziom forum) ale nie mogłem się powstrzymac :mrgreen: oczywiście jest trochę niedociągnięć, ale jakby zrobić to poważniej, to mysle ze fajna grafika by wyszła :lol2:

Obrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2084
Kibicuję: Manchester United

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 kwie 2026, 14:38

venomik pisze:
23 kwie 2026, 12:12
W przypadku grafik i filmów to IMO nie powinien być wielki problem, ale o tym poniżej, żeby nie pisać dwa razy. Gorzej z książkami, ponieważ AI może to wygenerować i nawet jak soft nie pozwoli na skopiowanie, to na siłę zawsze można przepisać - nawet gdyby to było 300 stron.
johny batonik pisze:
23 kwie 2026, 12:15
Ale to wtedy znak wodny będzie gdzieś w rogu i ludzie po prostu będą albo przycinać zdjęcia, albo gumkować. Z kolei jak znak wodny będzie prześwitujący na całej grafice, to robienie takich grafik będzie mijało się z sensem. Tak czy inaczej to walka z wiatrakami. Tego już nie da się powstrzymać.
Przy obecnych formatach faktycznie się nie da, a przynajmniej ja o takich nie słyszałem. To by wymagało opracowania specjalnego formatu i przymuszenia AI do korzystania tylko z niego. Uniemożliwiał by on edycję pliku bez jego niszczenia, blokował możliwość zrobienia screena oraz miał jakieś zabezpieczenie rozmazujące zdjęcie. To ostatnie wydaje się sci-fi, ale jeszcze kilka(naście) lat temu samo AI leżało na tej samej półce.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2277

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 kwie 2026, 14:38

te mape wygenerowalo AI pobierajac dane z forum czy Ty wpisywales ?

Zyga, z tego co zauwazylem to nie jest z Glogowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”