Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2850

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 123
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chandlerr » 28 kwie 2026, 12:30

sickstick pisze:
27 kwie 2026, 16:03
Trochę nie rozumiem tych tekstów w stylu "do naprawy jest NFZ, system emerytalny ect ale polacy debile głosują na POPiS". Tymczasem alternatywy jakie mają Polacy:
- Konfederacja która NFZ, czy ZUS chciałby całkowicie zlikwidować i tych potrzebujących Polaków zostawić totalnie z niczym
- Lewica która... no jest lewicą, chyba nie muszę na tym forum budować im negatywnej oceny
- idealistyczne rodzinki typu Kukiz czy Hołownia pojawiające się co jakiś czas, głosowanie na których autorzy powyższych słów zazwyczaj uważają za idiotym, a ich wyborców obśmiewają jako naiwnych.

Czyli biadolenie "PIS PO to zło" z którego w sumie nic nie wynika, bo jakby się zagłębić w temat do okaże się że każda alternatywa rokuje jeszcze gorzej. Najważniejsze żeby sobie ponarzekać i napisać że inni Polacy są głupi, nie to co ja, oświecony.
To mnie właśnie w mentalności ludzi rozpierdala. Co prawda jest [ch**], ale jak dojdą ci co jeszcze nie rządzili to na pewno będzie katastrofa. A tak to stabilnie do tej katastrofy dojdziemy a nie tak od razu.

Czy dobrowolny ZUS to to samo co prywatyzacja ZUS?
Czy Niemcy maja sprywatyzowaną służbę zdrowia?

Problem jest taki, że większość mediów leży w rękach POPIS i tam idzie przekaz. Nie mówię o tvp/tvn ale większość portalów internetowych. Tam przedstawią, że Konfederacja chce aby ludzie umierali na ulicach i jak widać, problem rozwiązany, bo tak ludzie tak już uważają. Mentzen mówi, że w jego idealnym świecie uczelnie bylyby tylko prywatne: memcen chce sprywatyzowac uczelnie. To tylko pokazuje tępotę społeczeństwa, które uważa się za takie oświecone i niezależne, a jak porozmawiasz, to jak widać, wali prosto przekaz mainstreamu. Dlatego w naszym kraju na zmiany wciąż będziemy musieli czekać.

Mnie tylko irytuje to jak wyborcy PIS narzekają jak to za PO nie jest źle, wyborcy PO narzekają jakto za PIS nie jest źle, a tu [k****] nie ma żadnej różnicy. 60% wyborców ma jakieś chore i wyimaginowane odczucia kiedy rządzi ta druga partia. Co prawda z roku na rok jest coraz [ch**], coraz więcej kretynskich przepisów, coraz więcej zakazów, podatkow, ale tylko wtedy jak rządzi ta druga partia.

Gdyby takiemu tuskowi zalezalo na dobru ludzi, to by zlikwidowal to tvp, ktore malo kto oglada i rzeczywiscie przekazal to na onkologie. Gdyby mu zalezalo na dobru ludzi, to by nie wydawal bezsensownie pieniedzy tylko zwiekszyl budzet dla NFZ. To samo PIS. Moze kiedy to [k****] zrozumiecie, choc po tylu latach śmiem wątpić.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 344

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 kwie 2026, 13:04

Chandlerr pisze:
28 kwie 2026, 12:30
sickstick pisze:
27 kwie 2026, 16:03
Trochę nie rozumiem tych tekstów w stylu "do naprawy jest NFZ, system emerytalny ect ale polacy debile głosują na POPiS". Tymczasem alternatywy jakie mają Polacy:
- Konfederacja która NFZ, czy ZUS chciałby całkowicie zlikwidować i tych potrzebujących Polaków zostawić totalnie z niczym
- Lewica która... no jest lewicą, chyba nie muszę na tym forum budować im negatywnej oceny
- idealistyczne rodzinki typu Kukiz czy Hołownia pojawiające się co jakiś czas, głosowanie na których autorzy powyższych słów zazwyczaj uważają za idiotym, a ich wyborców obśmiewają jako naiwnych.

Czyli biadolenie "PIS PO to zło" z którego w sumie nic nie wynika, bo jakby się zagłębić w temat do okaże się że każda alternatywa rokuje jeszcze gorzej. Najważniejsze żeby sobie ponarzekać i napisać że inni Polacy są głupi, nie to co ja, oświecony.
To mnie właśnie w mentalności ludzi rozpierdala. Co prawda jest [ch**], ale jak dojdą ci co jeszcze nie rządzili to na pewno będzie katastrofa. A tak to stabilnie do tej katastrofy dojdziemy a nie tak od razu.

Czy dobrowolny ZUS to to samo co prywatyzacja ZUS?
Czy Niemcy maja sprywatyzowaną służbę zdrowia?

Problem jest taki, że większość mediów leży w rękach POPIS i tam idzie przekaz. Nie mówię o tvp/tvn ale większość portalów internetowych. Tam przedstawią, że Konfederacja chce aby ludzie umierali na ulicach i jak widać, problem rozwiązany, bo tak ludzie tak już uważają. Mentzen mówi, że w jego idealnym świecie uczelnie bylyby tylko prywatne: memcen chce sprywatyzowac uczelnie. To tylko pokazuje tępotę społeczeństwa, które uważa się za takie oświecone i niezależne, a jak porozmawiasz, to jak widać, wali prosto przekaz mainstreamu. Dlatego w naszym kraju na zmiany wciąż będziemy musieli czekać.

Mnie tylko irytuje to jak wyborcy PIS narzekają jak to za PO nie jest źle, wyborcy PO narzekają jakto za PIS nie jest źle, a tu [k****] nie ma żadnej różnicy. 60% wyborców ma jakieś chore i wyimaginowane odczucia kiedy rządzi ta druga partia. Co prawda z roku na rok jest coraz [ch**], coraz więcej kretynskich przepisów, coraz więcej zakazów, podatkow, ale tylko wtedy jak rządzi ta druga partia.

Gdyby takiemu tuskowi zalezalo na dobru ludzi, to by zlikwidowal to tvp, ktore malo kto oglada i rzeczywiscie przekazal to na onkologie. Gdyby mu zalezalo na dobru ludzi, to by nie wydawal bezsensownie pieniedzy tylko zwiekszyl budzet dla NFZ. To samo PIS. Moze kiedy to [k****] zrozumiecie, choc po tylu latach śmiem wątpić.
Ogólnie jest taka zależność, że najwięcej narzekają Ci, którym się nie powodzi w życiu i myślą, że inna parta (czy inny pomysł na zarządzanie państwem) coś zmieni w ich sytuacji. Ci, którym się powodzi, mają to po prostu w dupie kto rządzi i próbują być jak kameleon, czy to PO, czy PIS, oni się dostosują.

Pytanie w której grupie jesteś? Bo Twoje wpisy lekko podlatują frustracją, tylko nie wiem z czego ona wynika. Z jednej strony popieram Cię i też chciałbym zobaczyć jak ktoś inny rządzi krajem aniżeli PO/PIS, ale z drugiej strony, mam to w dupie, bo żyłem pod rządami PO i PISu i wiem, że mogę dobrze żyć niezależnie kto jest przy korycie.

A przecież każdy ogarnięty gość wie, że niezależnie kto będzie rządził, nic się nie zmieni.

Będzie Konfederacja przy władzy to będą realizować takie postulaty, które są na topie i dadzą im poparcie jak najmniejszym nakładem sił i marginesem błędu. Będą jechać z imigrantami, lgbt, próbą zmniejszenia uścisku fiskalnego, ale nikt nie ruszy szkolnictwa czy NFZ bo to jest strzał w kolano i wiedzą, że jeśli za dużo namieszają, to nikt ich nie wybierze za 4 lata (albo nawet jak będą chcieli wprowadzić dobre zmiany, to czas adaptacji, przemiany systemowej, sprawi, że pierwsze lata będą tragiczne dla Polaków i dopiero w przyszłości ta zmiana zaowocuje, ale przecież nie wygrasz wyborów z hasłem "na początku będzie słabo w służbie zdrowia, ale efekty przyjdą po 5-6 latach i wtedy podziękujecie" bo ludzie są głupi i chcą zmian na tu i teraz.

Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chandlerr » 28 kwie 2026, 13:18

Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chandlerr » 28 kwie 2026, 13:26

Mi się żyje bardzo dobrze, mam swoje mieszkanie, bardzo dobre autko, dobrze platna prace, zone, dziecko. Nie zmienia to faktu, że wkurwiam się za każdym razem gdy widzę to łganie POPISu, gdy widzę na co jest marnotrawiona kasa. Nie wiem czy Konfederacja/Braun jest jakims zbawieniem ale mam dość tamtych skurwieli. Tusk jakim byl [ch**] wie kazdy kto pamieta ich rzady i naprawdę dla mnie niepojete jest zeby ktos taki wrocil do wladzy. PIS pomimo pierwszych swietnych dwoch latach rzadow potem jak przyszedl MM stali sie smieciami, nie mowiac co odpierdalali od 2020 r. A te partie dzis maja ponad 60% poparcia. Lewica to jest karykatura lewicy, za SLD bylo normalniej niz teraz, pomimo ze czerwone ścierwa rowniez kradly.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1972

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 kwie 2026, 13:50

Poczobut na wolności

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8749
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2026, 14:40

Nawet Sikorski na konferencji powiedział, że to wszystko dzięki Trumpowi i jego ludziom.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1133
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 28 kwie 2026, 15:20

Nie miał innego wyjścia.
Conrado pisze:
28 kwie 2026, 13:50
Poczobut na wolności
No nareszcie, jakiś pozytyw w tym oceanie marności. :idea:
johny batonik pisze:
28 kwie 2026, 13:04
bo ludzie są głupi i chcą zmian na tu i teraz.
I tu leżysedno być może całej tej politycznej szopki.
Nie da się zrobić porządnej reformy na tu i teraz, a nikt nie chce ich robić, tylko po to to żeby ekipa, która będzie rządziła za te 5-6 lat spijała śmietankę ich porażki, która niewątpliwie nadejdzie gdy dana reforma będzie wchodzić w życie...
Pamiętam rząd Buzka, który odważył się na takie manewry i doszło do tego, że rządząca AWS w kolejnych wyborach nie osiągnęła progu wyborczego. :shock:
I po tym numerze już nikt się nie odważył, tzn. Tusk raz spróbował z reformą wieku emerytalnego. :haha:
Pelart2 pisze:
28 kwie 2026, 8:54
Ten co mówi, że zdarzy się wypadek a ciało znajduje się w pobliżu wody, no i że na bliskim wschodzie czeka nas konflikt.
Tak, to ten. :mrgreen:

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1179

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 kwie 2026, 18:39

Podejście w stylu mam się dobrze, więc cała reszta mnie nie interesuje jest też delikatnie mówiąc ograniczone. Widać, że nasz pomysł gospodarczy polegający na bycia centrum montażowym się wyczerpuje. Elektrownia atomowa nadal istnieje na papierze, mamy imperialistyczną Rosję na flance, starzejące się społeczeństwo, leżącą demografię czy zapaść w służbie zdrowia. Z biegiem czasu każdy problem będzie się nawarstwiał i finalnie możemy zostać jakimś bantustanem. Martwi postawa naszych decydentów, którzy też zdają się płynąć z nurtem w łódce pod tytułem "jakoś to będzie"
Tutaj fajnie nakreślony problem naszej obronności. Inwestujemy horrendalne pieniądze, a nie ma odpowiedzi jak mamy bronić, w jaki sposób, etc. Nie mówiąc o podstawach jak nierozwiązany sposób poboru:

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1036

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 kwie 2026, 19:35

Hannibal pisze:
28 kwie 2026, 18:39
Nie mówiąc o podstawach jak nierozwiązany sposób poboru:
I obrona cywilna.

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 kwie 2026, 19:49

W obrębie szeroko pojętej obrony tyle tematów leży, a Pan Premier oznajmia, że za kilka miesięcy czeka nas starcie z Rosją. Trochę niepoważne.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 289
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 29 kwie 2026, 10:25

Hannibal pisze:
28 kwie 2026, 19:49
W obrębie szeroko pojętej obrony tyle tematów leży, a Pan Premier oznajmia, że za kilka miesięcy czeka nas starcie z Rosją. Trochę niepoważne.
Ktoś się jeszcze nabiera na straszenie Rosją? 😀

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 164

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 29 kwie 2026, 10:31

Myślę, że co najmniej połowa Polaków. Rosja tak czy siak jest zagrożeniem. Gadanie o nieuchronnej wojnie to jak gadanie o naszym wyjściu z Unii, ma cel wyłącznie polityczny. Tusk od zawsze gra wyłącznie na siebie.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1036

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 29 kwie 2026, 10:32

Hannibal pisze:
28 kwie 2026, 19:49
To jest niepojete jak wyglada komunikacja odnosnie potencjalnego konfliktu z Rosja. Kazdy kto ma choc troche oleju w glowie widzial jak wygladaly przygotowania ruskich do ofensywy na Ukrainie. To nie wydarzylo sie w tydzien ani w miesiac, ale bylo poprzedzone wielomiesiecznymi przygotowaniami, o ktorych byla mowa w tv i widac bylo na zdjeciach satelitarnych, no nie trzeba wiele wysilku zeby zweryfikowac pewne tezy. Zreszta musialoby sie tez cos dziac na Bialorusi, no w XXI wieku nie da sie tego tak zrobic zeby swiat sie o tym nie dowiedzial - wiec taka paplanina ze za pare m-cy cos sie wydarzy to zwykle straszenie, no chyba ze mial na mysli jakies zwiekszenie w obszarze konfliktu hybrydowego, ale to chyba dla nikogo zadna niespodzianka nie jest. To raz.
A dwa, ze jak juz tak gada, to co idzie za jego slowami - zakladajac, ze ma swiadomosc co mowi i wierzy w co mowi (hehe), to co dalej? Gdzie przygotowania z polskiej strony poza wyslaniem papierowej ksiazeczki do obywateli? Jak idzie przygotowanie chociazby schronow? To jest jeden wielki polityczny kapiszon ze strony premiera.
Juz pomijam fakt idiotycznego wywiadu dla FT gdzie dostarczyl Amerykanom narzedzia do ingerencji w kampanie wyborcza przed kolejnymi wyborami - ten wywiad to nic innego jak kolejny samoboj. Tusk mial byc takim graczem i rozstawiac wszystkich na polskiej szachownicy - ja nie wierzylem nigdy w jego intencje, ale ze politykiem jest niezlym, to nawet moglbym sie zgodzic. W ostatnim czasie uwazam, ze jednak spadek formy jest zauwazalny, delikatnie mowiac ;)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2026, 10:35 przez Przema, łącznie zmieniany 1 raz.

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 29 kwie 2026, 10:35

Wiem, wiem - Wołyń, walić Ukrainę, a Rosja to można powiedzieć, że przyjaciel. Oczywiście nie warto mówić, że w całej swojej historii dążyli do unicestwienia Polski, bo po co. Nie pasuje do narracji (:

Takie rzucanie słów o wojnie czy nazywanie każdego rosyjskim agentem jest żałosne i zwyczajnie podważa powagę polityków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”