Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 maja 2026, 17:18
cloner
League

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 10 maja 2026, 18:34
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 10 maja 2026, 19:02
Batoniku, peak kibolstwa i udzielania się to ja miałem kilkanaście lat temujohny batonik pisze: ↑10 maja 2026, 18:34Dla mnie uzytkownik @League wypada pozytywnie.
Zabawny jest. Szczególnie jak podpala tego kibola 1234![]()
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 10 maja 2026, 19:12
Oczywiście, że jest, jest tam nadal sporo polskości, mimo nazistowskiej polityki UA i promowania upa i tych wszystkich faszystowskich ideologii. Nie zmienisz set lat historii. Te ziemi są polskie. Z tym, że nie ma co o to kruszyć kopii bo tak samo można powiedzieć, że dolny ślask czy tam wielkopolska są niemieckie.
Co za bzdura. W czym niby są zbieżne? Ja tego nie dostrzegam. W żywotnym interesie Niemiec jest powrót do kupowania tanich surowców z Rosji - dla Polski jest to zagrożenie. Idea Nord Stream cały czas jest obecna w niemieckiej polityce. Dla Niemiec ważne jest żeby pozbyć się tych setek tysięcy imigrantów co sobie posprowadzali do siebie, a którzy mają trafić m.in. do Polski. I finalnie dla Niemiec silna Polska, dominująca w regionie, odgrywająca wiodącą rolę w regionie i EU to zagrożenie ich interesów. Nawet CPK jest zagrożeniem bo konkuruje z lotniskami we Frankfurcie i Berlinie. Polska według Niemiec ma być ubogim sąsiadem, który ma kupować niemieckie produkty i nie wychować się za bardzo. A jak będzie trzeba to można ja przehandlować za cenę robienia interesów z Rosją.
Mates
Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 19:23
League
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 10 maja 2026, 19:35
Stwierdzenie polskie korzenie mając na względzie historię Lwowa to najzwyczajniej w świecie eufenizm. To miasto, cały region powinno być w granicach RP po wojnie, ale niestety my jako Polacy nie mieliśmy na to wpływu. I zestawienie z Gdańskiem nie jest do końca miarodajne, nie jest to to samo. Tak nas właśnie alianci zdradzili nasze interesy, że trafiło to ostatecznie w granice ZSRR. Ta cała sprawa też dowodzi że jak sami nie zadbamy o swoje interesy, o swoją siłę, o swoją potegę, to jak przyjdzie co do czego to nikt za Polskę nie będzie ginąć - ani EU, ani Niemcy, ani Francja, ani USA.
Tu się generalnie zgadzam. Mimo że chciałbym żeby Lwów był częścią Polski to nie widzę możliwości żeby tak się stało. Rewizjonizm powinien być karany
Mates

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 maja 2026, 19:59
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 maja 2026, 20:43
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 10 maja 2026, 22:13
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 10 maja 2026, 22:27
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 maja 2026, 22:31
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 10 maja 2026, 22:33