Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Mates » 10 maja 2026, 19:12

League pisze:
10 maja 2026, 15:57
To już nie jest polskie miasto.
Oczywiście, że jest, jest tam nadal sporo polskości, mimo nazistowskiej polityki UA i promowania upa i tych wszystkich faszystowskich ideologii. Nie zmienisz set lat historii. Te ziemi są polskie. Z tym, że nie ma co o to kruszyć kopii bo tak samo można powiedzieć, że dolny ślask czy tam wielkopolska są niemieckie.
League pisze:
10 maja 2026, 15:57
No popatrz a teraz od dłuższego czasu są;)
Co za bzdura. W czym niby są zbieżne? Ja tego nie dostrzegam. W żywotnym interesie Niemiec jest powrót do kupowania tanich surowców z Rosji - dla Polski jest to zagrożenie. Idea Nord Stream cały czas jest obecna w niemieckiej polityce. Dla Niemiec ważne jest żeby pozbyć się tych setek tysięcy imigrantów co sobie posprowadzali do siebie, a którzy mają trafić m.in. do Polski. I finalnie dla Niemiec silna Polska, dominująca w regionie, odgrywająca wiodącą rolę w regionie i EU to zagrożenie ich interesów. Nawet CPK jest zagrożeniem bo konkuruje z lotniskami we Frankfurcie i Berlinie. Polska według Niemiec ma być ubogim sąsiadem, który ma kupować niemieckie produkty i nie wychować się za bardzo. A jak będzie trzeba to można ja przehandlować za cenę robienia interesów z Rosją.

Gdzie te zbieżne interesy?League,

I w kwestii safe: oprocentowania nie znamy, zasada warunkowości, kredyt w obcej walucie, decyzyjność UE co do tego co możemy kupić, krótki czas na wydanie środków. SKRAJNIE niekorzystny program. Mam nadzieję, że Ci co podpisywali będą rozliczeni.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”