Oczywiście, że jest, jest tam nadal sporo polskości, mimo nazistowskiej polityki UA i promowania upa i tych wszystkich faszystowskich ideologii. Nie zmienisz set lat historii. Te ziemi są polskie. Z tym, że nie ma co o to kruszyć kopii bo tak samo można powiedzieć, że dolny ślask czy tam wielkopolska są niemieckie.
Co za bzdura. W czym niby są zbieżne? Ja tego nie dostrzegam. W żywotnym interesie Niemiec jest powrót do kupowania tanich surowców z Rosji - dla Polski jest to zagrożenie. Idea Nord Stream cały czas jest obecna w niemieckiej polityce. Dla Niemiec ważne jest żeby pozbyć się tych setek tysięcy imigrantów co sobie posprowadzali do siebie, a którzy mają trafić m.in. do Polski. I finalnie dla Niemiec silna Polska, dominująca w regionie, odgrywająca wiodącą rolę w regionie i EU to zagrożenie ich interesów. Nawet CPK jest zagrożeniem bo konkuruje z lotniskami we Frankfurcie i Berlinie. Polska według Niemiec ma być ubogim sąsiadem, który ma kupować niemieckie produkty i nie wychować się za bardzo. A jak będzie trzeba to można ja przehandlować za cenę robienia interesów z Rosją.
Gdzie te zbieżne interesy?League,
I w kwestii safe: oprocentowania nie znamy, zasada warunkowości, kredyt w obcej walucie, decyzyjność UE co do tego co możemy kupić, krótki czas na wydanie środków. SKRAJNIE niekorzystny program. Mam nadzieję, że Ci co podpisywali będą rozliczeni.