Operacja "Czyste ręce" ... - Strona 26

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Czy uważasz, że wyroki ogłoszone przez Corte Federale, w sprawie Calciopoli, są sprawiedliwe??

Tak
27
42%
Nie
37
58%
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 maja 2006, 11:04

Nie wiem czy wiecie ale jak narazie to Facchetti nie złamał prawa :!: Przeciesz kluby mają nawsze ludzi od tego - kontaktu z sędziami - oficjalnie. Przeciesz to nic że się zapytał kto będzie sędziował - oczywiście można snuć teorie ale narazie ta rozmowa nie "mówi nic".

Każdy dzień przyniesie nowe informacje. Jak narazie to chyba tylko wstyd może być Facchetti'mu. Bo tyle mówił o Calcio a teraz też gdzieś tam pada jego nazwisko. Ale jak narazie to nie jest dowód by stawiac Inter na równi z Juve. Pamiętajacie że przeciw Juventusowi toczy się z 5 odzielnych procesów.

Co dziennie nowe przesłuchania i tylko prokuratura wie tak naprawde co Ci świadkowie mówią. Juz głos zabrała FIFA wiec teraz tylko czekać az zapadną decyzje. Najpierw kto zagra w pucharach bo to im prawo nakazuje a potem dopiero wyrok :?

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 21 maja 2006, 11:13

RzuR pisze:ale nie zaprzeczysz ze jest roznica,jesli ma sie na to 2 TYGODNIE lub 48 godzin...zreszta temu ten przepis sluzy-ma ograniczac mozliwosci,a nie eliminowac patologie zupelne-takiego przepisu po prostu nie da sie stworzyc..

Przecież on (i inni fani Interu) napisał, że kara powinna być Więc nie rób na siłę z Interu drugiego Juventusu.
Martin Pellegrino pisze:Sprawa powinna zostać rozwiązana i ewentualna wina Interu (albo jego działaczy) powinna zostać ukarana.

*_Zaza_* pisze:Nie wiem czy wiecie ale jak narazie to Facchetti nie złamał prawa Przeciesz kluby mają nawsze ludzi od tego - kontaktu z sędziami - oficjalnie. Przeciesz to nic że się zapytał kto będzie sędziował - oczywiście można snuć teorie ale narazie ta rozmowa nie "mówi nic".

Chyba się mylisz Zaza. Regulamin mówi o 48h poznania arbitra przed meczem natomiast Inter dowiedział się (przez swojego pracownika) już wcześniej. Więc ewidentnie jest to naruszenie prawa. Z drugiej strony Martin P. napisał że słowa zostały źle przetłumaczone przez Polskie portale i to może całkowicie zmienić sens sprawy. Jedno jest pewne kontakt był i pytanie o sędziego było więc jakaś kara się należy.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 21 maja 2006, 11:14

*_Zaza_* pisze:Każdy dzień przyniesie nowe informacje. Jak narazie to chyba tylko wstyd może być Facchetti'mu. Bo tyle mówił o Calcio a teraz też gdzieś tam pada jego nazwisko. Ale jak narazie to nie jest dowód by stawiac Inter na równi z Juve. Pamiętajacie że przeciw Juventusowi toczy się z 5 odzielnych procesów.
Dokladnie...:) ja na razie pojawily sie zarzuty na wiekszasc druzyn w serieA..byl Milan, Inter, Roma, Viola, Lazio,...itd... jednak, w zadnym wypadku, nie mamy niezbitych dowodow...i caly czas wszystko sie kreci wokol Juve... i mysle ze na tym sie skonczy:)

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 21 maja 2006, 11:17

*_Zaza_* pisze:Nie wiem czy wiecie ale jak narazie to Facchetti nie złamał prawa Exclamation Przeciesz kluby mają nawsze ludzi od tego - kontaktu z sędziami - oficjalnie. Przeciesz to nic że się zapytał kto będzie sędziował - oczywiście można snuć teorie ale narazie ta rozmowa nie "mówi nic".

Tylko po co oni chcieli wiedziec kto bedzie sedzia z kulku tygodniowym wyprzedeniem?

No i jeszcze ten cytat:

"Postarałem się, by na ten mecz dali Meiera, bo będzie on dla was najważniejszy. Wybrałem go, dlatego, że jest bardzo uległym sędzią"

Do Serie B napewno Interu za to nie zdegraduja, ale moga pozbawic go udzialu w LM, oby nie.
dzieciol31 pisze:i caly czas wszystko sie kreci wokol Juve... i mysle ze na tym sie skonczy:)

O Juve mowi sie najwiecej, bo to chyba mniej osob bedzie sie przejmowalo sankcjami dla Violi i Lazio. No ale rozumie, ze nie kazdy potrafi logicznie pomyslec.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2006, 11:23 przez Lakier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 21 maja 2006, 11:21

... i mysle ze na tym sie skonczy:)
i z czego tu sie cieszyc?to tak jakby sprawie ukrecono leb...Juve zasluzylo na kare,najbardziej dotkliwa-milionowe grzywny,utrata dwoch ostatnich mistrzostw,relegacja do Serie D jest pewnie niemozliwa(i bezsensowna)ale w Serie A nie powinno byc miejsca dla takich klubow..
tylko sprawa jest taka-jesli Inter,Milan,Lazio sa ubrudzone to tez je nalezy oczyscic...proporcjonalnie do ich win..
Więc nie rób na siłę z Interu drugiego Juventusu.
mozesz mi wskazac w ktorym miejscu to robilem?nie?ja tez nie...wiec moze nie rob boruty bez powodu ok?
ale masz racje,niezaprzeczalnie z wielu wzgledow z Interu nie da sie zrobic Juventusu .. :>

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 21 maja 2006, 11:23

Lakier pisze:"Postarałem się, by na ten mecz dali Meiera, bo będzie on dla was najważniejszy. Wybrałem go, dlatego, że jest bardzo uległym sędzią"
Czytaj post wcześniej ;) Ktoś nie potrafił przetłumaczyć porządnie rozmowy i wychodzi "wiedza" o aferze :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 maja 2006, 11:24

No dobrze - macie racje ale to jest w tym momencie jedyny "zarzut" że został złamany regulamin odnoścnie tego jak wcześnie klub zostanie poinformowany kto będzie sędzia. Jedynie tu mogą sie doczepić. Oczywiście nie jest powiedziane że Facchetti wykonał jakieś działania.

Przeciesz w tej aferze padają nie tylko nazwiska najlepszych Włoskich sedziów ale i Europiejskich. :? Chyba tak daleko to nie doszło ?

Jak federacja wyznaczy kluby do LM i UEFA będziemy wiedzieć juz dużo. Mimo ze na wyrok trzeba będzie czekać. Bo jak nie dopuszcza któregoś z klubów - to będzie znaczyło że cos na nich maja.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 21 maja 2006, 11:27

cholera, tyle się o tym pisze, a ja nawet nie wiem kto jest zamieszany, oprócz Juve w całą aferę, ciągle słyszę, ze pół ligi, jest mi ktoś w stanie po krótce wymienić zamieszane drużyny ? bo że sedziowie w tym siedzą to wiem :? Lakier coś o Interze pisze, o wycofaniu z LM, jak dla mnie za dużo tego czytania, może Zaza mi pomoże i streści aferę ? Kto jest zamieszany ? co komu grozi ? Zaza wywołuje cię do tablicy, wykaż się 8)

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 21 maja 2006, 11:35

*_Zaza_* pisze:Jak federacja wyznaczy kluby do LM i UEFA będziemy wiedzieć juz dużo. Mimo ze na wyrok trzeba będzie czekać. Bo jak nie dopuszcza któregoś z klubów - to będzie znaczyło że cos na nich maja.

no wlasnie...teraz na federacji ciazy wielka odpowiedzilnosc... ja np nie wyobrazam sobie zeby dopuscili Juve do LM...moze jestem nieobiektywny bo to stwarza miejsce dla mojej Romy..jednak...czy byl;o by na miejscu..zeby druzyna z taka przeszloscia rep Itralie w LM..hmmm nie sadze...a co dalej?! Inter?! no Wlasnie...trudna decyzja..watpie...zeby potwierdzily sie jakiekolwiek zarzuty..jednak sa jakies tam podejrzenia... wykluczyc czy nie?! Milan to samo... nawet Roma...Viola...no ale kto wtedy rep Itale...w LM..Chevo?!
ciezki orzech do zgryzienia ma FIGC...

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 21 maja 2006, 11:40

Martin Pellegrino pisze: Czytaj post wcześniej Wink Ktoś nie potrafił przetłumaczyć porządnie rozmowy i wychodzi "wiedza" o aferze Laughing

No to miszczu, podaj mi poprawne tlumaczenie.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 21 maja 2006, 11:41

Sprawa napewno nie jest łatwa i może jeszcze troche potrwać. Napewno każdy z fanów Juve, Milanu, Interu czy Romy chce poznać już wyroki mimo iż mogą one być surowe i spowodować np degradacje co jest możliwe lub wykluczenie z Ligi Mistrzów czy odjęcie punktów na starcie sezonu.
Po przeczytaniu rozmowy działacza Interu moża śmiało stwierdzić że za głupie i nieodpowiedzialne rozmowy w LM mogą z niej wylecieć bo Fifa nie zwykła przymykać na takie rzeczy oko. Zobaczymy jak to się dalej potoczy.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 maja 2006, 12:32

fieldy pisze:Zaza mi pomoże i streści aferę ? Kto jest zamieszany ? co komu grozi ? Zaza wywołuje cię do tablicy, wykaż się

Kod: Zaznacz cały

APT 21/05/2006 - CP - "System Moggiego" - Osadzony ZK Comunalle

Wiec tak -"system Moggiego" zwany póżniej Calciopoli miał na celu podpożądkowanie sobie sędziów federacji, działaczy, trenerów i nawet wysoko postawionych w kraju polityków i ministrów. Tak by robić interesy w świecie piłki i nie tylko. Miał na celu podpożądkowanie sobie nie zależnych instytucji które mogły by dać władze. Z rozmów podsłuchany przez specjalna grupe Carabinierów wynika że Luciano M. miał wpływ na to jaki sędzia pojedzie na mecz Juve, jaki na mecz Romy. Nawet sam wybierał tych arbitrów. Często była taka sytuacja że gry np. Milan grał z Udinese w 22 kolejce a Juventus w 23 to gracze Udinese w 22 zostali ukarani 7 żółtymi i 2 czerwonymi co miało na celu osłabić rywala przed meczem z Juve. Włoskie media twierdzą że już nie tyle chodziło o arbirtów głównych co liniowych...

Co ciekawe syn Luciani M. Alessandro jest właścicielem jednej z wiekszych "stajni" menedżerskich w Italli i może nawet w Europie. I na podstawie klubów którymi tak naprawde dowodził Luciano M. czyli np. Sieny i Livorno czy Messina były zaniżane/ podwyższane sumy transferów. Czesto transfery były wykonywane nie zgodnie z prawem. Zastraszanie itd. Handel piłkarzami jak miesem. Czesto wbrew ich woli. W całą sprawe został też wmieszany Marcello Lippo obecny selekcjoner Azzurich - bo to jego nazwisko pada w jednnej z podsłuchanych rozmów na temat transferu Fabrizio Miccoliego do Lazio [ostatecznie nie doszedł to skutku] Luciani M. mówi w tej rozmowie że jeśli nie zgodzi sie grać odejśc do Lazio może zapomnieć o kadrze nardowej... jak się później okazał nie zgodził się i nie grał dla Azzurich. W całej sprawie jest też osobny wontek innych działaczy Juve którzy mieli fałszować dokmunety przedstawiające płynność finansową klubu czy też wydatki i innego tego typu sprawy. 

W cała afere są zamieszane też kluby takie jak Viola, Lazio, Inter i Milan - pojawia sie gdzieś Roma, Messina i inne. Jednak najwieksze kary grozą Juve, Violi i Lazio jeśli zostanie im udowodnione to co jest przedmiotem sledztwa. A jak utrzymuje prokuratura są też takie dowody. Które obnażają nie tylko Luciano M. ale także braci Della Valle właścicieli Fiorentiny i prezydenta Lazio - Claudio Lotito. Rola Rossonerich w tym momencie jest drugorzędna dla tego że to chyba normalne że główny rywal Juve w walce o scudetto pojawia się w rozmowach Moggiego. A człowiek który jest tam wymieniony z imienia i nazwiksa [z ekipy Milanu] był judasze i wspłópracował z Luciano M. co potem przedstawiał zapis rozmów. I tak naprawde funkcja jaka pełni w ekipie Silvio Berlusconiego jest - obierasz ziemników w ośrodku treningowym Milanello. Inter pojawił się w tej sprawie wczoraj i jak narazie to tyle bo nic nie może im zarzucić - jedynie to że sami sie troche zbłaźni [działacze - oczywiście]  

Pojawia się też w tych aktach tzw. Tottonero - czyli Czarny Tottek - piłkarze Udinese tacy jak Iaqunita, Jankulovski, De Santis - Juve Buffon, Maresca, Iuliano i kilku innych... Mili obstawiac mecz serie A i innych lig co jest w Itali zabronione [piłkarzą] Cała afera spowodowała że z klubu po 18 latach odszedł cały zarząd Juve, z 12 sędziów jest teraz na dywaniu, zrezygnowali prezesi związków piłkarskich itd.  Cała prawa - mam ogromna nadzieje - zakończy się jak naszybciej, bardzo ważna może być decyzja federacji jakie kluby będą reprezentować calcio w Europie w następnym sezonie. Ta decyzja ma zapaśc jak najszybciej. UEFA wyznaczyła termin 5 lipca ale już wiemy że nie zostanie on spełniony... Jak narazie trudno powiedziec wiecej. Na pewno kary spotkają zamieszane - ba winne - kluby. Proces trwa - postepowanie w toku. Prokuratura w Neapolu, Rzymie, Mediolanie, Turynie  pracuje na pełnych obrotach a za sprawe wezmie sie też UEFA I FIFA bo to kwestia czasu ...i 

Minister Sprawiedliwość - El Ziobro :twisted: 
[/b]

To tyle Fieldy choć już by może było książke napisać :roll: Żle się dzieje :? Oby szybko działali ... Pozdro !

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 21 maja 2006, 14:06

Lakier pisze:No i jeszcze ten cytat:

"Postarałem się, by na ten mecz dali Meiera, bo będzie on dla was najważniejszy. Wybrałem go, dlatego, że jest bardzo uległym sędzią"
Martin Pellegrino pisze:Ktoś nie potrafił przetłumaczyć porządnie rozmowy i wychodzi "wiedza" o aferze
Lakier pisze:No to miszczu, podaj mi poprawne tlumaczenie.
Martin Pellegrino pisze:W rozmowie nie padło wyrażenie "Meier to bardzo uległy sędzia" ,gdyż w oryginale było to sformułowanie "Meier to solidny sędzia" (w znaczeniu odpowiedzialny, porządny).

Może być? ;)

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 21 maja 2006, 14:09

Martin Pellegrino pisze:Może być? Wink

Może, co nie zmienia faktu, ze zlamaliscie regulamin uefa, i w sumie nie wiadomo (jeszcze) po co?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 maja 2006, 14:18

Czytajac o zamieszaniu w ta sprawe Interu i niektore wypowiedzi nawolujace do ich usunieciu z LM albo degradacji z Serie A (to jest dopiero dobre) to jednak sie usmiecham mimo powagi i beznadziejnosci sytuacji w jakiej znalazla sie moja ulubiona liga.
Gdy czytam o Interze rysuje mi sie przed oczami nastepujaca scena:
Przychodze (ja-Facchetti) do banku i chce sie dowiedziec jakie maja zabezpieczenia antywlamaniowe.Znajduje w koncu osobe (Pairetto)ktora mi to dokladniej lub mniej dokladnie wyjasnia (nie wiem czy pracownicy banku moga zdradzac takie rzeczy wiec mnie poprawcie ale wydaje sie ze raczej nie powinni).Moja rozmowa z ta osoba zostaje nagrana.Policja wychodzi z zalozenia ze skoro o to pytalem to oczywiscie chcialem ten bank obrobic bo po coz innego mialbym pytac o takie rzeczy?Trafiam do paki podczas gdy tak naprawde kary dyscyplinarne powinna poniesc osoba ktora mi tych informacji udzielila a ja zamiast roku wiezienia (zalozmy ze na tyle by wykluczono Inter z pucharow) powinienem dostac co najwyzej pouczenie zeby o takie rzeczy wiecej nie pytac.

Z igly widly.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”