The Championship (zbiorczy) - Strona 61

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Interesuje ci? Division I ?

Tak
50
63%
Nie
30
38%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3978

The Championship (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 maja 2026, 18:13

HMK pisze:
25 maja 2026, 16:40
Burnley (spadek z hukiem)
Szanse na utrzymanie stracili dopiero 22 kwietnia, na 4 spotkania przed końcem :) Nie ma tu podjazdu do zeszłorocznego Southampton czy Derby County kiedyś, które na koniec miały prawie 30 punktów straty do 17. miejsca a ich los był znany pod koniec marca albo na początku kwietnia. Inna sprawa, że człowiek liczył na odrobinę więcej.

Baraże są jak podział na grupę mistrzowską i niemistrzowską. Generują emocje i sprawiają, że drużyna mająca trochę straty do czołówki, może jeszcze o coś grać. Przez to jednak nie są sprawiedliwe i w 2-3 mecze możesz nadrobić coś, co przy ich braku wypracowywałbyś dłużej. Dla kibiców, telewizji świetnie, dla samych zainteresowanych niekoniecznie. Myślę natomiast, że obecność i format baraży nie mają aż takiego znaczenia. Tak, zamiast Hull weszłoby Millwall a zamiast Sunderlandu byłoby to Sheffield United, ale nadal będą istnieć kluby jo-jo, zespoły z know-how jak i ci, którzy jednorazowo wydadzą tyle kasy że koniec końców musi się udać (chociażby Nottingham Forest 22/23).

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1469
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 cze 2026, 19:13

Nie podoba mi się. Dotychczasowy herb był spoko, a ten nowy to taki oklepany się wydaje. Jak awansowali w 2008 roku do Premier League to objawili się światu z tym herbem, jakiś sentyment pozostaje.

Swoją drogą dopiero sobie uświadomiłem, że kilka ładnych lat ich nie ma w elicie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 609

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 26 cze 2026, 2:18

To nie tyle nowy herb, co powrót do starego i to bez kombinowania bo jest prawie identyczny do tego sprzed wielu lat.
Dla mnie spoko są powroty do historii, byle był to właśnie powrót, a nie udawanie, w tym przypadku jest dobrze. Najgorzej zrobić co takiego co Juventus, zero szacunku, haa tfu.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 26 cze 2026, 8:06

Herb może być, większy problem że ostatnie sezony to po prostu walka o utrzymanie. Wielkich wzmocnień na razie nie widać, ruchów z akademii również nie.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 10 sie 2026, 6:53

W piątek wieczorem rusza kolejny sezon prawie najlepszej ligi świata. Warto byłoby skrobnąć coś, co zachęci ludzi do śledzenia rozgrywek. Nie ma jednak sensu robić rozpiski typu "Burnley kupiło 17-letniego lewego obrońcę z Forest Green Rovers, sprzedało zaś 35-letniego prawego pomocnika do Southend United" i tak 16-24 razy. Prawdę mówiąc tegoroczne letnie okienko transferowe na Wyspach jest nudne, mało się dzieje. Zrobiłem więc rozpiskę ruchów, moim zdaniem wartych uwagi.

Swansea
Jeden z 3 walijskich zespołów w stawce sprowadził 2 zawodników, których pojechali na ostatnie MŚ. Jeden z nich to autor 2 bramek dla Nowej Zelandii, ofensywny pomocnik Elijah Just.

West Ham
Szeregi Młotów zasilił talent z Wenezueli, lewy skrzydłowy Keiber Lamadrid. Był on wypożyczony już w poprzednim sezonie, ale zagrał tylko 1 mecz w FA Cup. Spadkowicz z Premier League zdecydował się na wykup 22-letniego Latynosa, który do tej pory występował jedynie w ojczyźnie. Do tego sprawdzony w boju obrońca Joel Veltman.

Wolverhampton
Wilki poszły tropem Swansea i nabyli aż dwóch strzelców bramek na Mundialu, Raula Jimeneza oraz Ladislava Krejciego + weteran w postaci Kierana Trippiera. Chcą walczyć o natychmiastowy awans, przynajmniej na papierze :)

Sheffield United
Matt Doherty z klubu powyżej, niezależnie od wieku oraz formy imponujący ruch ;)

QPR
Tariq Lamptey z Fiorentiny, w dodatku z kartą w ręku :) Powinni dobrze na tym wyjść.

Portsmouth
Wyciągnęli z holenderskiej Eredivisie polskiego bramkarza, Daniela Bielicę. Ciekawe czy unikną polskiej klątwy z ostatniego sezonu (w każdej z drużyn z miejsc 21-24 był chociaż jeden Polak, Portsmouth zajęło 18. lokatę :D)

Millwall
Szkocki Świderski, Lyndon Dykes pomoże Lwom w walce o Premier League, tylko czy skutecznie?

Derby
Grający dla reprezentacji Irlandii król strzelców sezonu 23/24, Sammie Szmodics tym razem został wypożyczony na cały sezon. Wiosnę miał względnie dobrą, teraz oczekiwania mogą być natomiast wyższe.

Bristol City
Po sezonie w polskiej Ekstraklasie, Sam Greenwood wraca na Wyspy. Czy dostarczy liczby?

Z Polaków jest Bielik w WBA, Bielica w Portsmouth + z Blackburn nie odszedł Japończyk Ryoya Morishita, wybranym najlepszym zawodnikiem klubu w poprzedniej, trudnej kampanii (20. miejsce, tylko 5 oczek od strefy spadkowej). Nadal żadna telewizja ani usługa streamingowa nie skusiła się na zakup praw do pokazywania ligi. Zostają zakłady bukmacherskie. Od teraz w barażach wystąpi również 7. i 8. zespół po 46 kolejkach. Się okaże czy to dobra decyzja, zależy jak bardzo wyrównany i wysoki poziom będzie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 10 sie 2026, 19:43

matt_ pisze:
10 sie 2026, 6:53
Nadal żadna telewizja ani usługa streamingowa nie skusiła się na zakup praw do pokazywania ligi.
Przykra sprawa, kolejny sezon stracony.

Szkoda bo zapowiada się arcy ciekawa rywalizacja, choćby legendarne starcie West Ham United vs Millwall F.C. albo interesujące nie tylko na boisku spotkanie West Bromwich Albion vs Wolverhampton Wanderers czyli Black Country derby, tam zawsze jest ostro. Wraca Cardiff City, więc i South Wales derby z Swansea City, a będzie także East Lancashire derby Blackburn Rovers vs Burnley F.C. to wszystko są bardzo zacięte rywalizację.

Generalnie masa dobrych ekip na ten sezon się szykuje, kandydatów do awansu sporo, a baraże w trochę zmienionej formie.
Southampton ma ujemne 4pkt za sprawę z zeszłego sezonu, w dalszym ciągu nie mogę uwierzyć, że odebrano im szansę na finał z powodu gościa oglądającego trening rywala za drzewem, absurdalna kara.
Southampton na pewno będzie w grze o awans, spadkowicze co normalne również będą mocni, na pewno Middlesbrough, myślę, że również Birmingham City, Sheffield United, Millwall czy Norwich City.

Z nazwisk bardzo mnie zaskakuje, że w Swansea City wciąż jest Žan Vipotnik, powinien go ktoś wyciągnąć, wydawało mi się to oczywiste.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 10 sie 2026, 21:14

Tennessee pisze:
10 sie 2026, 19:43
Przykra sprawa, kolejny sezon stracony.
Rozumiem, że masz swoje powody by nie korzystać z usług zakładów bukmacherskich, ale są jeszcze nielegalne transmisje. Oglądanie ich to mniejszy grzech niż podglądanie rywala, przynajmniej w przypadku rozgrywek, których żadna telewizja/nadawca nie pokazuje ;)

Zgadzam się, że jest ciekawy zestaw drużyn. Do tego o czym wspomniałeś dopisałbym aspirujących beniaminków. Bolton zagra w Championship po raz pierwszy od 2019, Lincoln City wraca na angielskie zaplecze po 65 latach, dzięki awansowi Cardiff w stawce są 3 zespoły z Walii. Sądząc po ich poczynaniach transferowych i potencjale, raczej będą bić się o utrzymanie aniżeli coś więcej. Miło jednak że ubarwią stawkę :)

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2485
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 10 sie 2026, 22:47

Soton awans - kurs 5.00 polecam

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » wczoraj, 21:23

matt_ pisze:
10 sie 2026, 21:14
Rozumiem, że masz swoje powody by nie korzystać z usług zakładów bukmacherskich, ale są jeszcze nielegalne transmisje. Oglądanie ich to mniejszy grzech niż podglądanie rywala, przynajmniej w przypadku rozgrywek, których żadna telewizja/nadawca nie pokazuje ;)
Tylko, że ja oglądam bardzo dużo piłki i zwyczajnie nie mam zamiaru latać po jakichś strumykach czy zakładać kont u bukmacherów, za małolata tak właśnie oglądałem niższe ligi angielskie na nielegalnych transmisjach, ale treaz przy tylu możliwościach mam Ekstraklasę w całości, Bundeslige 1 i 2 w całości, Premier League, do tego jeszcze Ligue 1, a to wszystko za grosze.

Oglądanie na dziko nie ma już przebicia, pewnie zaglądnę na Black Country derby, co każdemu polecam bo to są mecze o ogromnym napięciu, jeszcze kilka spotkań innych rywalizacji też obejrzę, ale to będzie malutki promil tego co za dawnych czasów czy za Viaplay. Także sezon stracony.

HMK pisze:
10 sie 2026, 22:47
Soton awans
Bardzo bym chciał i liczę na awans ale ciężary w realizacji będą, już WHU i Wolves to bardzo mocni kandydaci, a jest jeszcze kilku poważnie zainteresowanych awansem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”