I liga - Strona 222

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1453
Kibicuję: od czasu do czasu

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 cze 2026, 14:31

Szymon Bartlewicz -> GKS Katowice. Wcześniej było już wiadomo, że Mazur -> Miedź Legnica. Prawdopodobnie barwy zmieni też Arndt, bo jakieś zainteresowanie nim jest. Co nie dziwi.

Mandrysz, Ozimek i Laskowski przedłużeni. To akurat dobre informacje.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6602

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 cze 2026, 20:56

Bartlewicz w tym sezonie tylko gol i 3 asysty, pod względem statystyk to najsłabszy jego sezon w seniorskim Chrobrym. Na boisku przeciętnie, bez błysku który go często charakteryzował. Nie zrobił tego kroku do przodu którego wszyscy oczekiwali że zrobi. Z perspektywy czasu można go było spieniężyć jak Wisła chciała go wykupić.

Mimo wszystko fajnie, że kolejny wychowanek idzie wyżej. Niech mu się w Katowicach wiedzie, przy Nowaku za dużo nie pogra ale może go odciążyć i sporo się nauczyć.

Ozimek bardzo dobra jesień i bardzo słaba wiosna. Największy przegrany drugiej rundy. Laskowski znowu odwrotnie, jemu zmiana strony zdecydowanie posłużyła.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 cze 2026, 21:21

Chciałbym żeby w przyszłym sezonie Albert Zarówny znów wskoczył na wysoki poziom, ale mam obawy o jego zdrowie :(

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 cze 2026, 21:35

Zarówny nie pograł bo defensywka Grić, Mazur i Kozajda nie do ruszenia była. Odchodzi Mazur więc ma wszystko w swoich rękach. Oby tak jak piszesz, zdrowie dopisało.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8641
Kontakt:

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 cze 2026, 18:41

I niespodzianka moim zdaniem, Pogoń Grodzisk z licencją na I ligę. Nadal będą grać w Pruszkowie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 cze 2026, 18:54

Czyli Sosnowiec leci ze szczebla centralnego.

Pogoń będzie chłopcem do bicia, ale znając nasze uniwersum zakręci się koło baraży.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2476
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 02 cze 2026, 19:03

A Stokowiec dostał jakąś lepszą robotę, że się zawinął? Czy po prostu stwierdził, że w tym bałaganie nie chce robić.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 cze 2026, 19:04

HMK pisze:
02 cze 2026, 19:03
A Stokowiec dostał jakąś lepszą robotę, że się zawinął? Czy po prostu stwierdził, że w tym bałaganie nie chce robić.
Ponoć Polonia W-wa.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 cze 2026, 19:07

Nie wiem jak Wy, ale nie widzę tutaj nic co zasługuje na interwencję sezonu. Nawet taki Bomba z ŁKS-u w dogrywce półfinału wyjął zdecydowanie trudniejszą piłkę. A pewnie takich interwencji trudniejszych było więcej :think:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 cze 2026, 19:09

Zygmunt-1 pisze:
02 cze 2026, 19:07
Nie wiem jak Wy, ale nie widzę tutaj nic co zasługuje na interwencję sezonu. Nawet taki Bomba z ŁKS-u w dogrywce półfinału wyjął zdecydowanie trudniejszą piłkę. A pewnie takich interwencji trudniejszych było więcej
Kibice głosowali, wiadomo że wiślaków jest więcej, dlatego wygrali w kazdej dziedzinie. Bezsens.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 cze 2026, 21:13

Zygmunt coś pomyliłeś i wstawiłeś jakiś randomowy strzał.

Daj te interwencję to ocenimy.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 cze 2026, 23:15

W ogóle przypomniało mi się. W przerwie meczu w Krakowie był ten konkurs Betlic, w którym w bramce ustawiają mniejszą bramkę i trzeba trafić z połowy. Ogólnie żaden z uczestników nie był nawet blisko, chyba tylko jeden trafił do dużej bramki. Wszyscy się rozchodzą, wybiegają zawodnicy pokopać i Carlitos totalnie na wyjebce, z 35-40 metrów, spod linii bocznej idealnie do tej małej brameczki :P

To pokazuje jak ogromna jest różnica między profesjonalnym piłkarzem, nawet na polskich boiskach a zwykłym ziomem z trybun.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 05 cze 2026, 19:08

Dobra, sezon się skończył, więc krótkie pomarańczowo-czarne podsumowanie sezonu. W środę mi przyszło do głowy wieczorem żeby coś skrobnąć, wczoraj zapomniałem, a dziś włączyłem laptopa i lecimy z tematem!
Spoiler:
Drużyna sezonu - Chrobry Głogów
Hehe, a kto miałby być inny, skoro to podsumowanie sezonu Chrobrego Głogów. Zespół zagrał tak znakomity sezon, że specjalnie dla niego stworzyłem tę kategorię. W ubiegłym sezonie walka o utrzymanie. W tym miało być podobnie. Spokojne utrzymanie, bez panikowania w kwietniu/maju - każdy wziąłby to w ciemno. Już na inaugurację było dziwnie, bo wysoko wygraliśmy. Z czasem gra i wyniki utrzymywały się na dobrym poziomie i można było zakładać, że zimą skład się posypie, ale przewaga będzie na tyle spora, że się utrzymamy. I co? Po zimie wygrana w Łodzi, wygrana w Legnicy. To był sygnał, że ten zespół stać na wiele i wcale nie musi być odpuszczania w rundzie wiosennej. Jasne, jakieś wpadki się trafiały, ale 4. miejsce w sezonie zasadniczym to był jakiś kosmos. Zwycięstwo w półfinale baraży z ŁKS-em to kosmos x2. Finalnie skończyliśmy ze srebrnym medalem fazy play-off, ale przed sezonem byliśmy drugim, głównym kandydatem do spadku. Z tego sezonu wycisnęliśmy 150%.

Człowiek sezonu - Łukasz Becella
Jak przychodził do Chrobrego to każdy pukał się w głowę i zadawał sobie pytanie "że [k****] kto?". Statystyki go nie broniły, w zasadzie nic go nie broniło. Najpierw utrzymał Chrobrego w pierwszej lidze, a później stworzył zespół, który zagrał najlepszy sezon w 80-letniej historii klubu. Nie ma sensu się rozpisywać, bo kto śledził ligę ten widział, że ekipa Becelii robiła coś niemożliwego. W ostatnich tygodniach mocno motywował zespół, był widoczny w mediach, widać że zależało mu na tym, by końcówka sezonu była godna. W trakcie sezonu mówiło się, że w przypadku braku awansu Śląska - on będzie faworytem do wrocławskiej ławki. Na szczęście Śląsk awansował, a trener Becella zostaje z nami. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo po takim sezonie oferta z ekstraklasy nie będzie zaskoczeniem. Mimo to historia pokazuje, że dobra praca w Głogowie niekoniecznie przekłada się na sukcesy po odejściu stąd. W zasadzie tylko Siemieniec robi robotę, ale to zupełnie inna sytuacja. Mamrot miał wicemistrzostwo Polski i prowadził Jagę w pucharach, ale całościowo wróżono mu większą karierę niż aktualnie ławka w Mielcu. Bez zbędnego pierdolenia - Becella gol allez allez!

Obrazek

Zawodnik sezonu - Dawid Arndt
Sugerując się powiedzeniem, że nieważne jak zaczynasz, a ważne jak kończysz - Arndt popełnił babola przy bramce na 1:1 z finale baraży. Ale bez niego tych baraży by nie było. Cały sezon bronił świetnie, niektóre interwencje genialne, myślę, że bez niego między słupkami bylibyśmy szczuplejsi o kilka punktów. Pamiętam początki Arndta w Głogowie i generalnie nie miał lekko. Wydawało się, że to średnio trafiony transfer, w pierwszym sezonie 14 występów. Sprowadzenie Lenarcika wywołało uśmiech na mojej mordzie, bo pamiętałem go z występów w Arce i myślałem wtedy, że to będzie to czego potrzebujemy między słupkami. Tymczasem finał tej opowieści jest taki, że Arndt był w jedenastce rundy, jedenastce sezonu, zachował 9 czystych kont (z czego zdaje się 7 w pierwszej rundzie!) i interesują się nim kluby ekstraklasy. + oczywiście obronił decydującego karnego w półfinałowym konkursie jedenastek!

Ogólnie trzeba wspomnieć, że do bramkarzy mamy szczęście. Odkąd gramy na zapleczu ekstraklapy, czyli już jakieś 12 lat, to myślę, że z 5-6 naprawdę dobrych gości w rękawicach mieliśmy. Smuciliśmy się po Węglarzu, który poszedł do Arki (teraz idzie do ŁKS-u). Będziemy tęsknić za Arndtem*, ale wierzę, że historia się powtórzy i w przyszłym sezonie znów będziemy spokojni o obsadę bramki.

*na profilowym na fejsie ma bluzę ŁKS-u

Zaskoczenie sezonu - Chrobry Głogów
Oczywista sprawa, nie trzeba komentować.

Zaskoczenie sezonu (zawodnik) - Mirosław Mazur
Środkowy obrońca najlepszym strzelcem zespołu. A jeszcze po drodze nasz był Ukr zmarnował bodajże 2 karne w jednym meczu. Od nowego sezonu w Miedzi Legnica. Oby nie strzelał, a jak już musi to do legnickiej bramki.

Mecz sezonu - Chrobry vs ŁKS
Niesamowite emocje. Przeżyć takie coś - życzę każdemu kibicowi, niezależnie od barw klubowych. Niewiele było okazji żeby oglądać Chrobrego w konkursie jedenastek - wspomnienie, które zostaje na długie lata!

Nagroda pocieszenia dla meczu Śląsk - Chrobry we Wrocławiu. Pierwszy ligowy mecz na wyjeździe z maliniakami od 21 lat. Pierwszy wyjazd specjalem w historii głogowskiego ruchu kibicowskiego. Piękna sprawa!

Obrazek

Bramka sezonu - Laskowski vs ŁKS
Ładne i bardzo ważne trafienie. Ogólnie całe podium dla Laskowskiego, bo ze Zniczem i Pogonią Grodzisk Mazowiecki robił podobne rzeczy. Dobrze, że przedłużył kontrakt :beer:

Rozczarowanie sezonu - Kelechukwu Ibe-Torti
Spodziewałem się więcej. Momentami robił wiatr, wkręcał w ziemię Pazdanów, ale było tego za mało. Miałem większe oczekiwania, często znikał. Ogólnie to gość idealnie pasuje do profilu afrykańskiego zawodnika. Robi wiatr, zamieszanie, ale jest chaotyczny i nieokiełznany.

Ani na plus ani na minus - Sebastian Strózik
Jedna bramka w sezonie. Patrząc na jego statystyki to nie było zaskoczenia. Strzelił jednak ważnego gola ze Zniczem, który zapewnił baraże. Mógł strzelić też w Krakowie na 2:2 z Wieczystą, ale wtedy by ocierał się o kategorię "Zawodnik sezonu". Żeby nie było zbyt krytycznie - jest pracowity, wygrywa wiele piłek. Ale to taki Heskey, który potrzebuje obok Owena. A tego drugiego brak.

Czerwona kartka - Zarząd -> miasto
Przez prawie całą pierwszą rundę trwał protest. Nie było dopingu. Generalnie udało się ugrać jakieś tam punkty, ale miodu nie ma. Wynik sportowy ponad stan, natomiast organizacja i wiele innych aspektów - to zasługiwało na spadek z ligi.

Życzenie na przyszłość - Stadion
Taki, który może pomieścić te 5k żeby w razie znalezienia się w play-offach za kilka lat nie było sraczki. Taki piłkarski, z prawdziwego zdarzenia. Nie taki, że z jednej strony świeci słońce w mordę, a z drugiej też, ale jesteś pod dachem, więc w razie deszczu możesz zmoknąć. Taki obiekt na wzór Nowego Sącza, Legnicy. Niewielki, ale taki realny do zapełnienia na wypadek wielkich meczów. Zapotrzebowanie na bilety z ŁKS-em było spore i myślę, że realnie 5 tysięcy widzów byłoby do zrobienia. Ktoś powie - po co nowy stadion, skoro frekwencja marna. Ano marna, ale działania klubu we współpracy ze służbami skutecznie ludzi zniechęciły przez lata. Do tego warunki oglądania meczów. Według mnie nowy obiekt, PIŁKARSKI, bez bieżni + mądry marketing + wynik sportowy nawet na poziomie top10 w pierwszej lidze = szansa na niezłą frekwencję i modę na futbol w Głogowie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 cze 2026, 21:53

Zygmunt-1 pisze:
05 cze 2026, 19:08
Dobra, sezon się skończył, więc krótkie pomarańczowo-czarne podsumowanie sezonu. W środę mi przyszło do głowy wieczorem żeby coś skrobnąć, wczoraj zapomniałem, a dziś włączyłem laptopa i lecimy z tematem!
Ja może nie tak obszernie ale do kilku spraw się odniosę.
Zygmunt-1 pisze:
Człowiek sezonu - Łukasz Becella
Zdecydowanie. Wiosnę poprzedniego sezonu miał przeciętną i utrzymaliśmy się ̶s̶i̶ł̶ą̶ ̶p̶r̶z̶y̶j̶a̶ź̶n̶i̶ słabością rywali. Gra była słaba, mentalnie było słabo, szyny były słabe.
Obrazek

Tu się nie ma co rozpisywać, zdecydowanie postawa trenera okazała się tu kluczowa. Ale tutaj wchodzi drugi bohater, cały na biało Dawid Arnd. Bo już w zeszłym sezonie pisałem tutaj tak:
Boromir pisze:
23 lut 2025, 14:10
Ciekawe jakby to dzisiaj wyglądało gdybyśmy wystawili bramkarza na boisko. Wszystkie trzy bramki na jego konto.
Boromir pisze:
10 kwie 2025, 10:11
Ja tylko chciałem dodać że Lenarcik to jest taki ręcznik jakiego w klubie dawno nie było.
Lenarcik bronił całą wiosnę. Były pytania. Były kontrowersje. Zmiana bramkarza to najlepsza decyzja jaką trener podjął przed sezonem.

Jednak jeśli miałbym wybrać piłkarza sezonu to dla mnie jednak Grić. Mam wrażenie, że to było takie przedłużenie trenera na boisku, podobny poziom zaangażowania i przenoszenie emocji na kolegów. Czasem aż za bardzo się odpalał. Nie był idealny, miewał szkolne błędy ale jak dla mnie był najlepszy.

Wyróżnienie dla Kozajdy, jak był zdrowy to przerastał pozostałych naszych bocznych obrońców o wieki. Po tym co wyprawiali czasem Tupaj i Tabiś oglądało się go z przyjemnością. Kapitalny transfer. Oby go nikt nie sprzątał w lato.
Zygmunt-1 pisze:
Zaskoczenie sezonu (zawodnik) - Mirosław Mazur
Dla mnie największym zaskoczeniem jest jednak postawa Roberta Mandrysza. Stary chłop, widział już w tym klubie lepsze i gorsze momenty. Ostatnie sezony bardzo słabe w wykonaniu całej drużyny, Roberta też. Ale jednak cały czas mu się chce i pokazuje profesjonalizm w 100%. My nie mamy linii pomocy takiej słabej ale Mandrysz jest jej pewnym liderem i zawsze zostawia zdrowie. Lider. Kapitan. Wielkie brawa za ten sezon.
Zygmunt-1 pisze:
Mecz sezonu - Chrobry vs ŁKS
Oczywisty wybór. Ale pomijając baraże i biorąc pod uwagę tylko fazę ligową IMO ten mecz z Grodziskiem u siebie. Niby tylko 3-0 ale to był nasz peak jeśli chodzi o ofensywę, ładnie, szybko z polotem. Powinno być ze dwa razy tyle.
Zygmunt-1 pisze:
Rozczarowanie sezonu - Kelechukwu Ibe-Torti
Bartlewicz IMO. Nie miałem dużych oczekiwań co do Tortiego, natomiast co do Bartlewicza miałem spore. A on nie dojechał przez cały sezon.

Fajnie się pokazaliśmy, było o nas głośno przez cały sezon a nie tylko z tego powodu że doczłapaliśmy do baraży. Mam wrażenie, że tej ekipy Mamrota i Ivana tak w kraju nie docenianio.

W następnej kampanii zadowolę się takim miejscem 6-10 :wink:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 05 cze 2026, 22:20

Ja już kiedyś tu pisałem, że dla mnie Mandrysz jest taki... nijaki. Ale nie można mu odmówić, że jest weteranem pierwszej ligi. Kapitanem u nas, więc jakieś cechy musi przejawiać. Bardzo solidny zawodnik.

Co do Bartlewicza to nasze dwie perełki, on i Zarówny. Albert kontuzje i kariera przystopowała. Bartlewicz faktycznie sezon mocno przeciętny, ale trafił do ekipy z pucharów, więc awans zaliczył spory. Niech mu się wiedzie.

Ibe przed sezonem był na celowniku Śląska. Ja tam oczekiwałem więcej od niego. Poprzedni negro, czyli Lafrance, robił robotę :whistle:

Kozajda miał ciężka kontuzję, chyba za czasów Kotwicy. Jakby nie ten uraz to pewnie by do nas nie trafił. Nasze szczęście, że potrafiliśmy go wykorzystać, bo obrona naprawdę była mocna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”