Grupa A: Meksyk, Republika Południowej Afryki, Korea Południowa, Czechy

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8348

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:30

Temat poświęcony grupie A:

-----
GRUPA A
🇲🇽 Meksyk
🇿🇦 Republika Południowej Afryki
🇰🇷 Korea Południowa
🇨🇿 Czechy
-----

11 czerwca 2026

🇲🇽 Meksyk – 🇿🇦 Republika Południowej Afryki, 21:00 (🇲🇽 Estadio Azteca, Meksyk)

12 czerwca 2026

🇰🇷 Korea Południowa – 🇨🇿 Czechy, 04:00 (🇲🇽 Estadio Akron, Guadalajara)

18 czerwca 2026

🇨🇿 Czechy – 🇿🇦 Republika Południowej Afryki, 18:00 (🇺🇸 Mercedes-Benz Stadium, Atlanta)

19 czerwca 2026

🇲🇽 Meksyk – 🇰🇷 Korea Południowa, 03:00 (🇲🇽 Estadio Akron, Guadalajara)

25 czerwca 2026

🇨🇿 Czechy – 🇲🇽 Meksyk, 03:00 (🇲🇽 Estadio Azteca, Meksyk)

🇿🇦 Republika Południowej Afryki – 🇰🇷 Korea Południowa, 03:00 (🇲🇽 Estadio BBVA, Monterrey)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 292

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 23 maja 2026, 13:44

Bardzo fajnie że powstały te oddzielne tematy o każdej grupie. Może tym razem podejdę do tematu w ten sposób że przez najbliższych 12 dni będę codziennie komentował inną z grup idąc w kolejności alfabetycznej. Tak żeby się zawsze skupiać na tej danej grupie a nie mieć z tyłu głowy że wypada się sprężyć z tym siedzeniem na forum i walnięciem np 12 postów w ciągu tam określonego czasu.

Nie zawsze to będą opinie fachowe bo nie z wszystkimi drużynami z Mundialu jestem na bieżąco pod kątem ich aktualnego składu, możliwości itp. Czasem to będą wpisy też odrobinę sentymentalne. Takie przemieszanie ogólnych założeń jakby to mawiał niejaki Piotrek.K. (dawni forumowicze z forum PN być może kojarzą).

Zatem nie może być inaczej jak rozpoczęcie od grupy A:

Zdecydowanie jedna z tych grup gdzie nie ma limitu scenariuszy. Żadna z 4 drużyn ani nie wybija się jakoś mega nad konkurencję ani żadna jakoś specjalnie nie odstaje. Oczywiście sentymentalnie mecz otwarcia nie może nie przenieść mnie wspomnieniami do mojego najukochańszego z dotychczasowych Mundiali czyli RPA 2010. Pierwsza taka para w historii która w tym samym składzie otworzy drugi Mundial.

Meksyk 3,5 roku temu w Katarze musiał uznać wyższość nie tylko Argentyny ale także naszej reprezentacji prowadzonej przez Michniewicza. Wyższość na dramatyczne detale rzecz jasna. I tym samym przerwali serię 7 z rzędu odpadnięć w 1/8 finału, ale na pewno nie przerwali jej w sposób w jaki chcieli. Nie obserwowałem ich za bardzo przez te ostatnie lata, tym bardziej że nie musieli grać kwalifikacji. Nie mam pojęcia czy np scenariusz zrobienia kroku w tył by potem zrobić dwa do przodu jest tutaj możliwy. A może ten nowy system będzie im bardziej sprzyjać? Z drugiej strony teraz aby osiągnąć ten ćwierćfinał o którym tak marzą to po wyjściu z grupy trzeba przejść nie jedną lecz dwie rundy playoffs więc nie wiem czy faktycznie w jakikolwiek sposób może sprzyjać. No tym nie mniej jeżeli chodzi o samo wydostanie się z grupy to to akurat raczej osiągną.

RPA wyprzedziła w eliminacjach Nigerię. Tak zdany egzamin wystawia im całkiem niezłe świadectwo. Tyle o nich wiem.

Korea Południowa poza szwindlem z 2002 roku kojarzy mi się też mimo wszystko z dobrym przygotowaniem fizycznym. Może gorzej pod kątem czystej techniki piłkarskiej, ale przygotowanie fizyczne często pomaga im zrobić trochę roboty, podobnie jak u Japończyków. Wszyscy pamiętają najbardziej skandaliczne MŚ 2002 ale ja pamiętam też trochę MŚ 2010 gdzie przy odrobinie większym szczęściu mogli nawet powtórzyć po 8 latach znów półfinał, tym razem w uczciwym trybie. Pamiętam ich porażkę w 1/8 z Urugwajem, w meczu w którym byli jak dla mnie zdecydowanie drużyną lepszą, ale zdecydowało to że nie wykorzystali swoich paru świetnych okazji a to się oczywiście musiało zemścić i swoje zrobili Urusi. Gdyby wygrali mecz który spokojnie wygrać mogli to w ćwierćfinale by grali z Ghaną oczywiście. Tak więc naprawdę ich powrót do półfinału po 8 latach nie był wtedy niemożliwy, ale szansę zmarnowali. 3,5 roku temu w Katarze za to wyszli z grupy za Portugalią a przed Urugwajem właśnie więc przyzwoicie.

No i na deser zostają nam kochane Pepiki które wracają na Mundial po 20 latach. Brawa za waleczność, w playoffach dwa wygrane konkursy rzutów karnych. Wyeliminowanie zwłaszcza Danii robi wrażenie. Oczywiście to nie jest piłkarsko nawet zbliżona ekipa do tych Czechów sprzed 20 lat z Nedvedem, Kollerem, Rosickim, Barosem. Zresztą to nawet wtedy nie była ekipa którą lubiły Mundiale (w przeciwieństwie do Euro) bo mimo świetnego składu albo się w ogóle na Mundiale nie kwalifikowała albo jak już dopięła swego w 2006 to po fazie grupowej wrócili do domu. Chociaż grupę mieli naprawdę mocną wtedy z Italią (ostatnią mocną Italią na MŚ :mrgreen: ) Ghaną i USA. Teraz na pewno mają grupę łatwiejszą, no ale druga strona medalu jest taka że i skład nie taki jak 20 lat temu niestety.

MOJE TYPOWANIE:

Meksyk i Korea z bezpośrednim awansem do round od 32.

Czechy na 3 miejscu, z tymże nie wiem czy to będzie jedno z tych ośmiu trzecich miejsc biorących pod kątem promocji czy nie.

No a RPA mimo wszystko czegoś zabraknie, może doświadczenia jakiegoś i obstawiam że po 3 meczach zakończą udział.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 05 cze 2026, 20:38

W moim odczuciu, dość wyrównana grupa i może być w niej dość ciekawie. Nie będę się może rozpływał nad drużynami. Po prostu dam swoje przeczucia co do wyników i awansu :

Meksyk - RPA 1-1
Meksyk - Korea Płd. 1-2
Meksyk - Czechy 1-0
RPA - Korea Płd. 0-1
RPA - Czechy 1-0
Korea Płd - Czechy 1-0

Finalnie :

1. Korea Płd.
2. Meksyk
3. RPA
4. Czechy

Nie wiem czemu, ale uważam, że Czesi będą mieli blamaż w tej grupie. Korea Płd. w moim odczuciu, to bardzo nieprzewidywalna ekipa którą stać na wygranie z każdym w tej grupie i to osiągną, nawet w meczu z Meksykanami którzy w moim odczuciu nieznacznie, bo bramkami, ale zajmą w tej grupie 2 miejsce. 3 miejsce dla RPA i powiem szczerze, uważam, że RPA, Meksyk i Korea Płd. prezentują zbliżony poziom a w tej grupie dla mnie odstają nieco Czesi. Mimo wszystko to wyrównana grupa i wszystko się może w niej wydarzyć. Takie są moje typy i zobaczymy czy się sprawdzą ;)

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 578

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 05 cze 2026, 21:19

Nie będę się bawić w typowanie, ale uważam, że Czesi wygrają grupę, a jeśli nie to minimalnie zjadą na drugą pozycję.

Zdrowy Patrik Schick jest dobrym killerem, więc jak się nie połamie, to swoje strzeli. Pavel Šulc w całości jest świetny i czuję, że będzie mocno napalony na turniej, a dużo potrafi. Vladimír Coufal przeżywa drugą młodość i wygląda bardzo dobrze. Robin Hranáč również w Hoffenheim zrobił postęp. Swoje dołoży Ladislav Krejčí i oczywiście cała zgraja ze Slavii jak Michal Sadílek, Štěpán Chaloupek, Lukáš Provod.

Całościowo wyglądają dobrze na tle tej grupy. Meksyk to gospodarz więc może być różnie ale są do ogrania spokojnie, Korea również choć zapewne będzie ciężko, RPA to cieniasy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 cze 2026, 21:22

Czesi awansują w ostatnim meczu po golu w doliczonym czasie gry.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3910

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 05 cze 2026, 22:22

Mamy najsłabszy od 50 lat Meksyk, nie widać tam ani indywidualności, ani przyszłości. Samo to sprawia, że ta grupa może być wyrównana, jeśli zespół gospodarza/współgospodarza nie jest mocarzem. Czechom również, mimo posiadania w składzie Soucka i Schicka, coraz ciężej nawiązać do lat 90. czy nawet 2000. Oczywiście charakteru im nie brakuje, wszak w barażach zarówno odrabiali straty jak i skutecznie egzekwowali karne. To się akurat nie zmienia. RPA to RPA, poziom afrykańskich eliminacji wymaga weryfikacji. Pół roku temu na PNA furory nie zrobili. Koreańczycy z Południa nawet gdy byli egzotyką to nie odstawiali nogi, odkąd dołożyli do tego odrobinę techniki i niezłe przygotowanie motoryczne, trzeba na ich uważać.

RPA najskromniejsze piłkarsko i powinno zamknąć stawkę, reszta może się rozstrzygnąć na wiele sposobów.

ostroviak
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ostroviak » 06 cze 2026, 18:18

Kadra Meksyku:

Bramkarze: Guillermo Ochoa (AEL Limassol), Raul Rangel (Guadalajara), Carlos Acevedo (Santos Laguna)

Obrońcy: Jesus Gallardo (Toluca), Cesar Montes (Lokomotiv Moscow), Jorge Sanchez (PAOK), Johan Vasquez (Genoa), Israel Reyes (America), Mateo Chavez (AZ)

Pomocnicy: Edson Alvarez (Fenerbahce), Orbelin Pineda (AEK Athens), Roberto Alvarado (Guadalajara), Luis Romo (Guadalajara), Luis Chavez (Dynamo Moskwa), Erik Lira (Cruz Azul), Gilberto Mora (Tijuana), Brian Gutierrez (Guadalajara), Obed Vargas (Atletico Madryt), Alvaro Fidalgo (Real Betis)

Napastnicy: Raul Jimenez (Fulham), Alexis Vega (Toluca), Santiago Gimenez (AC Milan), Cesar Huerta (Anderlecht), Julian Quinones (Al-Qadsiah), Guillermo Martinez (UNAM), Armando Gonzalez (Guadalajara)

Może faktycznie kadra Meksyku nie wygląda na jakiegoś mocarza ale gospodarz to zawsze gospodarz...a na ławce jest stary wyjadacz Javier Aguirre który już trzeci raz poprowadzi Meksyk na Mundialu, dwa poprzednie w Korei i RPA kończył na 1/8 .
Wiadomo że mecze towarzyskie i ich wyniki nie mają dużego znaczenia ale Meksyk wczoraj rozbił Serbię 5:1, w maju wygrali z Australią 1:0 oraz z Ghaną 2:0. W kwietniu zremisowali z Belgią 1:1 a w marcu z Portugalią 0:0.
Nie ma Polski to ja kibicuję Meksykowi :)

A tak ogólnie patrząc na grupę A to teoretycznie do najmocniejszych nie należy. Ja typuję Meksyk na pierwsze miejsce na drugie Korea, trzecie Czechy z szansami na awans i RPA chyba bez szans...ale jak to w piłce bywa, pożyjemy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 cze 2026, 18:35

czytam 'meksyk na mundialu', mysle 'ochoa' :ozob:

sukinsyn jest odmrazany co cztery lata jak maryla na sylwestra. widze ze juz cztery dychy na karku, bedzie odcinek tego serialu czy jednak lawa?

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 cze 2026, 18:44

Fajnie się trzymało kciuki za Meksyk w 2014, jak zremisowali z Brazylią i dużo im nie zabrakło do wyeliminowania Holandii, ale tam były nazwiska. Guardado, Hernandez, Peralta, Dos Santos. Został tylko Ochoa, którego rywalami są dwaj bramkarze z krajowej ligi, mający łącznie 21 występów w kadrze. Pewnie będzie jedynką tak jak w 2022.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 19:06

Cóż, wczoraj ten słaby Meksyk rozjechał Serbów 5-1 więc może jednak coś tam potrafią?

https://www.livescore.com/en/football/i ... a/1749310/

Ogólnie, nie przegrali żadnego z ostatnich meczy sparingowych a na tapecie m.in Portugalia i Belgia

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2026, 19:15 przez Samuraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 cze 2026, 19:15

Super że pokonali Serbów aż 5:1, ale obawiam się że to w tej chwili żaden wyznacznik. Ci sami Serbowie przegrali 0:3 z Republiką Zielonego Przylądka a w eliminacjach pokonali jedynie Andorę i Łotwę.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 578

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 06 cze 2026, 19:39

Jednak myślę, że nie ma sensu patrzeć na mecze towarzyskie. Meksyk natomiast musi się motywować takimi wynikami, balonik w kraju jest pewnie napakowany ponad skalę, wyczuwam duże rozczarowanie. Pytanie tylko co będzie tym rozczarowaniem, bo Meksyk zapewne wyjdzie z grupy, choć moim zdaniem będą ciężary.

Ekipa z Czech jest w stanie zagrać turniejowo, bez szaleństwa, silną, agresywną piłkę, można ich zaskoczyć, ale cały mecz trzeba pożądane wybiegać/wywalczyć. Czesi mnie zaskoczyli w barażach, byłem przekonany, że polegną. Ta drużyna posiada charakter.

W ogóle spotkanie Czech vs Meksyk zapowiada się mocno, tam będzie brudna walka. Mecz jednak dopiero w trzeciej rundzie.

Z kolei Korea Południowa jest dla mnie dość dużą niespodzianką, ale na pewno można się spodziewać pracy na boisku, zaangażowania i zabezpieczenia pozycji, bo oni lubią być wszędzie.

Myślę: 1. Czechy 2. Meksyk 3. Korea 4. RPA.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 cze 2026, 20:49

moody pisze:
06 cze 2026, 18:35
sukinsyn jest odmrazany co cztery lata jak maryla na sylwestra. widze ze juz cztery dychy na karku, bedzie odcinek tego serialu czy jednak lawa?
Jeszcze jest Muslera z Urugwaju, rok młodszy i też jedzie w tym roku.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 119

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 11 cze 2026, 22:11

Samuraj pisze:
11 cze 2026, 21:59
RPA na ten moment beznadziejne, oni nie potrafią skonstruować nawet jednej akcji. Meksykanie spokojnie po pierwszej połowie powinni prowadzić z 3-0. Nie sądziłem, że RPA jest aż tak słabe, może ich przytłoczył pierwszy mecz, ale czas aby ochłonąć i wziąć się do roboty. Wstępnie ten mecz obstawiałem na 1-1 i być może w drugiej połowie zobaczymy nieco inne RPA które będzie bardziej zagrażało bramce Meksykanów którzy wyraźnie odpuścili już pressing z pierwszych 20 min. Na razie mecz bardzo jednostronny, tylko wynik tego tak mocno nie oddaje...
Meksyk u siebie to obstawiałem pewna wygraną. Trochę zawodzą, bo sądziłem że na mecz otwarcia się bardziej zepną, a kolejne 2 potraktują bardziej ulgowo. No i RPA, że tanio skóry nie sprzeda, a jak na razie nic nie pokazują.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2541
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 11 cze 2026, 22:20

2200 m n.p.m robi swoje, RPA wyglądali ociężale w pierwszej połowie.

Oj będą umierać Czesi i Austriacy w Meksyku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”