Manga & Anime

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215

Manga & Anime

Post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 14:59

W zeszłym miesiącu pojechałem po bandzie i wydałem prawie 2 tys. zł na mangi... Zdecydowanie muszę się odciąć od OLX i gildia.pl i przystopować z zakupami, mogę zawsze sobie powiedzieć, że kupiłem okazjonalnie i ewentualna sprzedaż wyjdzie mi finansowo korzystnie - więc to jest plus, że inwestycja w coś takiego, to tak naprawdę pewien kapitał a nie strata kasy. Poniżej moje zakupy :

Obrazek

City Hunter - To opowieść o dość specyficznym detektywie babiarzu który jak na złość losu, dostaje głównie zlecenia od atrakcyjnych kobiet. Pełna komedii i akcji seria doczekała się kilku adaptacji filmowych w tym jednej z Jackym Chanem

Jednak 2 lata temu powstała też Netflixowa adaptacja :

Kawał genialnej serii przy której płakałem z śmiechu a i akcja trzyma wysoki poziom.

Walkirie Kresu Dziejów znany jako Record of Ragnarok - Pozycja traktuje o wielkim turnieju gdzie Bogowie walczą z ludźmi o przetrwanie rasy ludzkiej. Wybitni dla historii ludzkości reprezentanci ziemi stają do nierównej walki, ale z pomocą przychodzą im Walkirie, które wspierają ludzkość dodatkowymi mocami.

Mamy tutaj przedstawienia historyczne postaci oraz Bogów, więc nie zabraknie mitów o Bogach czy też zajawek historycznych na temat ważnych dla historii ludzkości ludzi. Seria też miesza Bogów z różnych mitologii czy to Nordyckiej czy Greckiej a nawet nie zabraknie z Chrześcijaństwa. Bardzo specyficzna seria, pełna akcji, dynamicznych walk i ciekawostek.

Serie anime wydaje Netflix :

Katekyo Hitman Reborn - Seria opowiada o chłopaku, który został wybrany na spadkobiercę głowy rodu Vongoli (mafii) bo jak się okazuje, jest pra pra potomkiem obecnej głowy rodu. Chłopak to życiowy nieudacznik i w jego życiu pojawia się Reborn - jeden z najlepszych zabójców który ma zadanie wyszkolić chłopaka.

O serii nie wiele wiem, jest to typowy shounen z dużą dawką akcji i komedii, samo anime zyskało sporą popularność i charakteryzuje się na pewno świetnym soundtrackiem :

Jest też zapowiedziany powrót anime na 20 lecie serii :

Frieren u Kresu Drogi - Nie wiele wiem o tej serii poza tym, że bije rekordy popularności i sprzedaż mangi w ostatnim czasie przebiła nawet takie pozycje jak One Piece.

Seria opowiada o Elfce Frieren która ma specyficzny problem, mianowicie, z racji tego, że Elfy żyją znacznie dłużej, to przeżywa swoje życie w zupełnie innym tempie czasowym co jej kompani i wydaje się, że nie bardzo zdaje sobie sprawę z tego jak upływa czas. Miasta się zmieniają a starzy kompani starzej się i umierają a Frieren pozostaje stale młoda. Elfia czarodziejka podróżuje po świecie zgłębiając tajemnice magii, napotyka nowych kompanów i wrogów, nie zmienia to jednak faktu, że czas stale płynie w zupełnie inny sposób który odczuwa główna bohaterka.

Sam zacząłem dopiero mangę czytać i jestem po pierwszym tomie który był bardzo spokojną lekturą, na taki chillout, praktycznie żadnej akcji, bohaterka tak naprawdę co określoną ilość lat odwiedza starych kompanów którzy starzeją się i umierają a ta stara się wypełnić ich ostatnią wolę. Przyjmuje też uczennicę która w pewnym stopniu uświadamia jej, że upływający czas jest przez Elfkę inaczej odbierany, że życie ludzkie jest znacznie krótsze. Wydaje się to pozycja obyczajowa, okruchy życia w świecie fantasy i refleksji o życiu, upływającym czasie i co się dzieje z nami po śmierci. Dość głęboki temat jak na powieść mangową>

Anime oczywiście też bije rekordy popularności :

O Kagurabachi już pisałem w temacie, więc odsyłam do posta wyżej. Przejdę więc do Gokurakugai - Tao i Alma prowadzą agencję zajmującą się „rozwiązywaniem problemów” w Gokurakugai, dzielnicy robotniczej zamieszkałej przez ludzi i zwierzoludzi. Duet podejmuje się najróżniejszych zadań, takich jak sprawy osób zaginionych i odzyskiwanie obciążających dowodów dla biznesmenów. Niepokój w mieście rośnie wraz ze wzrostem liczby zaginięć i znajdowaniem zmasakrowanych zwłok zwierząt. Podczas badania zaginięć duet zostaje zaatakowany przez potwory, niegdyś będące ludźmi, zwane „maga”. Sprawy prowadzone przez duet prowadzą do odkrycia ukrytej mrocznej strony miasta.

Gokurakugai to seria zagadka dla mnie, manga została dopiero co wydawana w Polsce, anime jak na razie ta seria nie posiada, chociaż to pewnie kwestia czasu. Wyróżnia się ciekawymi bohaterami którzy też skrywają coś mrocznego i za ich agencją kryje się tajemnica.
Pozycja mnie przykuła intrygującą fabułą i fajną kreską. Poniżej trailer mangi :

Resident Evil Marhava Desire - W elitarnej azjatyckiej szkole Marhawa jedna z uczennic niespodziewanie zmienia się w zombie. O zbadanie tej sprawy poproszony zostaje profesor Doug Wright. Gdy wraz ze swoim siostrzeńcem Rickym udaje się na miejsce zdarzenia, nie zdaje sobie jeszcze sprawy, w jakim koszmarze przyjdzie im wziąć udział… Śladami profesora rusza Chris Redfield wraz z kilkoma innymi członkami BSAA.

Bardzo ładnie narysowana mangowa seria z popularnych gier Resident Evil, od tego autora jest też Resident Evil Heavenly Island który niestety w Polsce jeszcze nie został wydany. Całość bardzo dobrze oddaje klimat Residentów znany z gier i chyba jest to jedna z lepszych adaptacji mangowych jeśli chodzi o gry.

Poniżej taki przegląd 1 tomu :

Pozostałe pozycje to uzupełniające których za bardzo nie ma co przedstawiać, One Piece każdy kojarzy a o Noise już tu pisałem, Great Teacher Onizuka to też klasyka no i Elden Ring czyli mangowa parodia jednej z najlepszych gier From Software. Initial D chyba opisywałem już w temacie, czyli pozycja traktująca o wyścigach samochodowych - również klasyka. Całość zamyka pozycja która nie jest mangą, jest to Battle Chasers czyli zachodni komiks i do kupna skusiła mnie gra o tej samej nazwie, którą przechodziłem wielokrotnie i chciałem bardziej poznać uniwersum Battle Chasers, niestety, autor Joe Madureira nie dokończył swojego tworu, mimo, że jest to wydanie zbiorcze zawierające ponad 400 stron, to komiks jest nieukończony i trudno mieć nadzieję, że autor pracujący nad takimi komiksami jak Deadpool, Spiderman, X Men znajdzie czas by serię dokończyć... No, ale może kiedyś? w każdym razie Battle Chasers ma piękne rysunki, świetny klimat fantasy i szkoda, że jest to produkt niekompletny.

To tyle jeśli chodzi o moje zakupy. Mam co czytać nie da się ukryć ;)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”