Książki - recenzje - Strona 144

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 23 kwie 2026, 22:00

W październiku 2024 kupiłem, w styczniu 2026 zacząłem i kilka dni temu skończyłem. Chłopki. Tematyka bardzo ciekawa, historie opisane również, ale jakoś mi się dłużyło. Momentami czytało się przyjemnie, innymi chwilami potrzebowałem na to więcej czasu. Życie kobiet na międzywojennej wsi nie było usłane różami. Niektóre historie bardzo smutne, niektóre trudne do wyobrażenia. Zupełnie inny świat, inne myślenie ludzi. To też pokazuje jak przez te 100 lat zmienił się świat. Myślę, że warto przeczytać dla samej tematyki i chociaż częściowego poznania tamtych czasów, ludzi, zwyczajów. W książce jest sporo listów pisanych przez wiejskich ludzi, więc językowo momentami też nie było łatwo i przyjemnie. Mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony tematyka bardzo ciekawa i warta nagłośnienia. Z drugiej - jakoś nie zaprzyjaźniłem się z tą książką. Już sam fakt, że czytałem ją ponad 4 miesiące o tym świadczy. Nie umiem jednoznacznie ocenić czy mi się podobało czy nie. Rzadko kiedy mam takie dylematy po skończeniu książki :whistle:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 maja 2026, 10:03

Obrazek
Śledztwa Szostaka. Co się stało z Iwoną Wieczorek?
Kiedyś ostrzyłem sobie zęby na książkę o tej historii, ale w ręce wpadł mi ostatnio inny tytuł o tej tematyce. Oczywiście o sprawie Iwony słyszałem, jak pewnie każdy, ale nie zagłębiałem się w to nigdy. W książce opisany przebieg tego feralnego wieczoru i wszystko co działo się później. Są zeznania świadków, opis działania służb, zachowania otoczenia zaginionej. Wątków dużo, a jeszcze więcej zaniedbań podczas całej akcji poszukiwawczej. Książka dość krótka (280 stron), ale jakiś szerszy pogląd na całą sprawę mi dał. Chcę uzupełnić tym nowszym tytułem o tej sprawie, bo te śledztwo Szostaka ma już kilka dobrych lat.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2026, 8:13

Zygmunt-1 pisze:
01 maja 2026, 10:03
Śledztwa Szostaka. Co się stało z Iwoną Wieczorek?
Kiedyś ostrzyłem sobie zęby na książkę o tej historii, ale w ręce wpadł mi ostatnio inny tytuł o tej tematyce. Oczywiście o sprawie Iwony słyszałem, jak pewnie każdy, ale nie zagłębiałem się w to nigdy. W książce opisany przebieg tego feralnego wieczoru i wszystko co działo się później. Są zeznania świadków, opis działania służb, zachowania otoczenia zaginionej. Wątków dużo, a jeszcze więcej zaniedbań podczas całej akcji poszukiwawczej. Książka dość krótka (280 stron), ale jakiś szerszy pogląd na całą sprawę mi dał. Chcę uzupełnić tym nowszym tytułem o tej sprawie, bo te śledztwo Szostaka ma już kilka dobrych lat.
Bardzo jestem ciekawa tej sprawy i nawet kminiłam nad tą książką, ale nie byłam pewna czy wniesie coś ponad to, co dostaliśmy w mediach.
Daj też znać, jak ta druga wypada.

Mnie w tym roku czytanie idzie wybitnie słabo, ale nie nastawiałam się na nic w tym temacie :D

Jak na razie:

Obrazek
Bardzo słaba, nawet jak na to, że nie oczekuję od tej autorki niczego specjalnego. Główna bohaterka to taka ameba, że nie da się spokojnie pochłaniać historii opisywanej z jej perspektywy.

3/10

Obrazek

Tej dałam 9/10, mimo że czytałam ją na kilka razy przez dobry rok. Autorka jest poetką, więc całość jest mocno liryczna (ukłony dla tłumacza, bo wykonał zajebistą robotę!). Jest też ciężka, bo w bolesny sposób rozlicza się z tym, jaką pozycję mają kobiety w bałkańskich społeczeństwach, jak wojna zostaje w człowieku, jakim wyzwaniem jest rodzicielstwo itd.

Polecam, choć nie jest to lekka lektura.

Obrazek

Z tym Małeckim jeszcze do czynienia nie miałam, ale myślę, że przyjemnie będzie sięgać po jego twórczość. Tutaj mamy dobrze poprowadzoną historię, sporo napięcia, świetnie oddane polskie realia – da się w niej przepaść pomimo paru nielogiczności.

7/10

Obrazek

A tu moja pierwsza w życiu manga. Bardzo ładna od strony wizualnej i też bardzo otulająca treścią. Opowieść o starszym panu, który sprawia sobie kota – grubiutkiego brzydala, którego nikt inny nie chciał. Nie jestem kociarą, ale totalnie mnie to kupiło.

9/10

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 614
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 06 maja 2026, 8:49

futbolowa pisze:
06 maja 2026, 8:13
Z tym Małeckim jeszcze do czynienia nie miałam, ale myślę, że przyjemnie będzie sięgać po jego twórczość. Tutaj mamy dobrze poprowadzoną historię, sporo napięcia, świetnie oddane polskie realia – da się w niej przepaść pomimo paru nielogiczności.
To ja Ci tylko powiem, że moim zdaniem - a wszystkie książki Małeckiego przeczytałem - ta jest jedną z najsłabszych. Więc powinno być tylko lepiej.
:)
Z jego ostatnich książek najlepiej wypada - w moim odczuciu oczywiście - druga część "Zmory". Bardzo dobra jest seria zaczynająca się od "Wiatrołomów" - z walką z uzależnieniami w tle.

Z w miarę świeżych autorów kryminałów (bo Małecki to już stary wyjadacz) zdecydowanie mogę Ci polecić Weronikę Mathię. Zwłaszcza "Szept" i świeżutki "Chłód". Dobrze napisane rzeczy, fajna wrażliwość autorki.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2026, 10:15

10 pisze:
06 maja 2026, 8:49
To ja Ci tylko powiem, że moim zdaniem - a wszystkie książki Małeckiego przeczytałem - ta jest jedną z najsłabszych. Więc powinno być tylko lepiej.

Z jego ostatnich książek najlepiej wypada - w moim odczuciu oczywiście - druga część "Zmory". Bardzo dobra jest seria zaczynająca się od "Wiatrołomów" - z walką z uzależnieniami w tle.

Z w miarę świeżych autorów kryminałów (bo Małecki to już stary wyjadacz) zdecydowanie mogę Ci polecić Weronikę Mathię. Zwłaszcza "Szept" i świeżutki "Chłód". Dobrze napisane rzeczy, fajna wrażliwość autorki.
Kochany jesteś, bardzo Ci dziękuję! Dorzuciłam je sobie na półkę w LubimyCzytać i Storytel, żeby na pewno nie zapomnieć.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2538
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 02 cze 2026, 11:23

Fajna pozycja dla dzieciaków z pierwszych klas szkolnych. Kupiłem na prezent dla 8-latki i znajomi rodzice potwierdzili, że był to strzał w 10-tkę.

jaidee
Skład C
Skład C
Reputacja: 6

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jaidee » 02 cze 2026, 11:25

Tomek Swayer, Mały Lord, Mikołaja Dośw. Przypadki - itp. a nie jakieś tam.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 936

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 03 cze 2026, 19:42

Wiesława Helaka ktoś coś czytał?Kojarzycie nazwisko?
Jestem po lekturze jego książek:"Nad Zbruczem", "Góra Tabor" i "W stronę Seretu".

Językiem napisane nie dzisiejszym (Żulczyk czy Twardoch -inna maniera). Bliżej mu do Myśliwskiego chociaż bez tego filozofowania. Myśliwski kapitalne dialogi (polecam"Ucho Igielne" i "Kamień na kamieniu")
Helak bardzo patriotycznie. Ale to bardziej patriotyzm lokalny (Kresy). Trochę jakby wymieszać Myśliwskiego z Jalowieckim i dodać odrobinę Mackiewicza. Dobrze się czytało.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2538
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 10 cze 2026, 15:41

W przerwach pomiędzy meczykami można sobie poczytać o innej stronie mundialu...

Link - https://pids.pl/raport/mundial-2026-geo ... ny-biznes/

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 11 cze 2026, 16:32

Ktoś z was czytał "Czerwona ziemia" Marcina Mellera?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 cze 2026, 17:03

PietroBosman pisze:
11 cze 2026, 16:32
Ktoś z was czytał "Czerwona ziemia" Marcina Mellera?
Ja. Obie fabularne Mellera czytałem. Ta bałkańska chyba lepsza. Taki sensacyjniak do zapomnienia. O tyle ciekawy, że w sumie Meller trochę się z Kydryńskim po tej Afryce pobujał, więc orientuje się w tamtym świecie.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 11 cze 2026, 19:03

10 pisze:
11 cze 2026, 17:03
Ta bałkańska chyba lepsza.
Gruzja to nie Bałkany... chyba, że chodzi Ci o jeszcze jakiś inny tytuł niż ten "Gaumardzos...".

Byłem jakiś czas temu w bibliotece i musiałem coś lekkiego ruszyć po "Sex wars" Stanisława Lema.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 cze 2026, 20:20

PietroBosman pisze:
11 cze 2026, 19:03
10 pisze:
11 cze 2026, 17:03
Ta bałkańska chyba lepsza.
Gruzja to nie Bałkany... chyba, że chodzi Ci o jeszcze jakiś inny tytuł niż ten "Gaumardzos...".

Byłem jakiś czas temu w bibliotece i musiałem coś lekkiego ruszyć po "Sex wars" Stanisława Lema.
Fakt, to Gruzja była (drugi konik Mellera). Chyba przez tę całą wojenną zawieruchę skojarzyło mi się z Bałkanami, albo były jakieś retrospekcje.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 cze 2026, 21:46

Trochę znowu tu nie pisałem, mam dłuższe książki w trakcie czytania, ale coś tam udało się dokończyć.

Obrazek

Mieszane uczucia. Z jednej strony ciekawa i trochę lepiej można tę Afrykę zrozumieć. Z drugiej... autor chyba ma skłonność do przesady w krytykowaniu Europejczyków i Amerykanów. Kolonializm oczywiście do dziś ma swoje negatywne piętno i warto to podkreślać, ale nie zgadzałbym się, że odpowiada za problemy Afryki w aż tak dużym stopniu, jak sugeruje autor. Dobrze to pokazuje inna książka, którą jeszcze czytam i wrzucę następnym razem. :P Na plus na pewno jednak odkłamywanie stereotypów, bo to trochę prawda, że ludzie, którzy nigdy w Afryce nie byli, mają skłonność do niedoceniania stopnia jej rozwoju. W nieoczywisty sposób obrywa się odniesieniom do Afryki w popkulturze (filmy, piosenki, również akcje charytatywne). Jeśli czytać tę książkę to bardziej z myślą, by zyskać nowy punkt widzenia prezentowany przez autora, który stamtąd pochodzi. Pod tym względem książka otwiera oczy. Jednak chcąc podejść do tego, jak do obiektywnej literatury faktu można się nieco zawieźć.

6/10

Obrazek

Modele sztucznej inteligencji mocno wpływają na współczesny świat, więc jak pojawiła się ta książka, szybko dopisałem ją do listy tych, które muszę przeczytać. Autor - fizyk - ciekawie pokazuje możliwości (nieraz zaskakujące) i ograniczenia modeli, ale w sumie duża część z tego jest już mocno nieaktualna. Tak to jest, jak się pisze o czymś, co jest w tak dynamicznej fazie rozwoju. Stara się też rozgryźć, jak to wszystko działa i wytłumaczyć to czytelnikowi, co chyba nie do końca mu wychodzi - cóż, to komplikowane. Przedstawia swoją opinię na temat przyszłości tej technologii, z którą z grubsza się zgadzam, ale żaden ze mnie autorytet. Całościowo książka nierówna, mająca bardzo ciekawe fragmenty i takie, które są raczej męczące. Też trochę niedosyt, choć mniejszy.

7/10

Obrazek

Smutny reportaż o Paragwaju. Smutny, bo pokazuje, jak ten mało znany w Europie kraj położony gdzieś na środku kontynentu utracił swoje zasoby przyrodnicze, jakie ma problemy społeczne, gospodarcze i polityczne. Forma nie do końca mi jednak podeszła. Fragmenty narracyjne bywają bardzo dobre. Relacje z rozmów z lokalną ludnością moim zdaniem są zbyt liczne i nie wnoszą aż tyle wartości. Styl nieco męczący, chaotyczny. Nie do końca wykorzystany potencjał, ale jak ktoś lubi reportaże i interesuje go Ameryka Południowa, to może dać szansę. Paragwaj jest zupełnie innym krajem niż pozostałe na tym kontynencie.

6/10

Obrazek

Krótko i treściwie. Jak wskazuje tytuł, książka skupia się na psychologii pieniędzy z naciskiem na zarządzanie nimi, inwestowanie i często popełniane błędy. Wiele z nich dość prostych w teorii, a jednak dla wielu osób nie tak łatwych do zastosowania w praktyce - w końcu szkoła tego nie uczy. Tematyka inwestowania trochę mnie interesuje, stąd i z wieloma ideami już się wcześniej spotkałem. Przeczytać jednak warto, bo pozwala sobie wiele poukładać w głowie i jest praktyczna. Dla kogoś doświadczonego na giełdzie i rozumiejącego jej specyfikę może nie będzie odkrywcza, ale i tak poleciłbym ją każdemu. Nie sądzę, by ktoś żałował lektury.

9/10

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 cze 2026, 22:16

Kluchman pisze:
14 cze 2026, 21:46
Obrazek

Modele sztucznej inteligencji mocno wpływają na współczesny świat, więc jak pojawiła się ta książka, szybko dopisałem ją do listy tych, które muszę przeczytać. Autor - fizyk - ciekawie pokazuje możliwości (nieraz zaskakujące) i ograniczenia modeli, ale w sumie duża część z tego jest już mocno nieaktualna. Tak to jest, jak się pisze o czymś, co jest w tak dynamicznej fazie rozwoju. Stara się też rozgryźć, jak to wszystko działa i wytłumaczyć to czytelnikowi, co chyba nie do końca mu wychodzi - cóż, to komplikowane. Przedstawia swoją opinię na temat przyszłości tej technologii, z którą z grubsza się zgadzam, ale żaden ze mnie autorytet. Całościowo książka nierówna, mająca bardzo ciekawe fragmenty i takie, które są raczej męczące. Też trochę niedosyt, choć mniejszy.

7/10
W tej tematyce czytałeś jakiegoś innego polskiego autora? Albo zagranicznego? Jakąś książkę polecasz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”