Grupa D: USA, Paragwaj, Australia, Turcja

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:39

Temat poświęcony grupie D:

---
GRUPA D
🇺🇸 USA
🇵🇾 Paragwaj
🇦🇺 Australia
🇹🇷 Turcja
---

13 czerwca 2026

🇺🇸 USA – 🇵🇾 Paragwaj, 03:00 (🇺🇸 SoFi Stadium, Los Angeles)

🇦🇺 Australia – 🇹🇷 Turcja, 06:00 (🇨🇦 BC Place, Vancouver)

19 czerwca 2026

🇹🇷 Turcja – 🇵🇾 Paragwaj, 05:00 (🇺🇸 Levi's Stadium, San Francisco Bay Area)

🇺🇸 USA – 🇦🇺 Australia, 21:00 (🇺🇸 Lumen Field, Seattle)

26 czerwca 2026

🇹🇷 Turcja – 🇺🇸 USA, 04:00 (🇺🇸 SoFi Stadium, Los Angeles)

🇵🇾 Paragwaj – 🇦🇺 Australia, 04:00 (🇺🇸 Levi's Stadium, San Francisco Bay Area)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2451

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 23 maja 2026, 9:12

Grupy D i B to zasługują na kwalifikacje a nie mundial. Słabizna

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3957

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 23 maja 2026, 10:20

League pisze:
23 maja 2026, 9:12
Grupy D i B to zasługują na kwalifikacje a nie mundial. Słabizna
No właśnie ogólnie te grupy współorganizatorów są "ciekawe" a ta to już najbardziej. USA nie było w 2018, Paragwaju w 2014-2022, Turcji w 2006-2022. Australia jest regularnie, ale do fazy pucharowej to oni wchodzą co 16 lat :P Chyba mieli to na uwadze, skoro tylko jeden mecz jest wieczorem czasu europejskiego a reszta w środku nocy, nawet nad ranem :D

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 960

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 23 maja 2026, 12:28

Jestem ciekaw postawy Turcji. Jest Yildiz,jest Calhanoglu.Pytanie w jakiej formie reszta zespołu?

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 maja 2026, 19:46

Ło Panie!!! Ta grupa to jakiś misz masz konkretny. Tutaj tak naprawdę każdy może być pierwszy bądź ostatni.

Turcja to nigdy nie wiadomo kiedy ogra potęgę a kiedy zostanie upokorzona przez jakąś znacznie niżej notowaną drużynę.

USA mi podpadli nie awansując 8 lat temu do MŚ 2018 co uznałem za jedną z większych hańb w historii futbolu. Bo ja rozumiem że europejskie drużyny mają od zawsze trochę taki niewygodny psychologicznie system kwalifikacji gdzie czasem nawet jedno potknięcie może wprowadzić w olbrzymie tarapaty i czasem się nawet bardzo dobrej drużynie może powinąć noga. No ale USA to tam razem z Meksykiem ma w swojej strefie kwalifikacyjnej taki system ciepłych kapci że wciąż uważam że za to do odwalili w eliminacjach MŚ 2018 to tam większość piłkarzy zasługiwała jeżeli nie na pluton egzekucyjny (bo to może pojechałem za ostro) to na pewno na parę lat ciężkich prac w kamieniołomach.

Paragwaj wraca na Mundial po 16 latach. To jest dla mnie szok bo przygotowując się do tego wpisu sprawdziłem to dosłownie parę minut temu!!! No ale tym razem w eliminacjach w tej jednej wielkiej grupie Ameryki PD spisali się bardzo solidnie kończąc z 8 pkt przewagi nad strefą barażową.

Australia to zawsze takie niebliczalne walczaki.

Moje typowanie:

Naprawdę ciężko mi tutaj wytypować, ale jakby mi ktoś przystawił gnata do głowy i kazał typować to bym mu odpowiedział z konieczności że:

1. Turcja
2. USA
3. Paragwaj
4. Australia

I obstawiam że Paragwaj na tym trzecim miejscu jakoś z 2 pkt i to nie wystarczy. Ostatecznie do round of 32 wydostaną się wyłącznie Turcja i USA.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 05 cze 2026, 21:21

Wyrównana grupa i mam wrażenie, że tylko ekipa Australii tutaj będzie nieco odstawać.

USA - Paragwaj 1-0
USA - Australia 1-0
USA - Turcja 0-1
Paragwaj - Australia 1-0
Paragwaj - Turcja 0-1
Australia - Turcja 0-2

1. Turcja
2. USA
3. Paragwaj
4. Australia

Tak naprawdę pierwotnie myślałem o remisie w meczu USA z Paragwajem, ale dałem im to zwycięstwo z racji bycia gospodarzem. Ogólnie Turcję uważam za jednego z czarnych koni mundialu, więc tutaj sobie poradzą bez problemu. Australia jak wspomniałem, to outsider w moim odczuciu i skorzysta na tym każda z pozostałych ekip w grupie.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1891

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 12 cze 2026, 13:16

W nocy mecz USA - Paragwaj, mam spore oczekiwania co do ekipy z Ameryki Południowej.

Mają ogarniętego selekcjonera który wprowadził ich na mundial po 16 latach posuchy, w kwalifikacjach zaliczyli bardzo dobry bilans z cała wielką trójką z kontynentu. Ogólnie w eliminacjach przegrali 4 mecze z rozegranych 18 - każdy nieznacznie w stosunku 1:0. Ale za aktualnego szkoleniowca tylko raz schodzili pokonani.

W międzyczasie było Copa America, które im nie wyszło, trzy porażki w grupie.

Ale po tym turnieju odkuli to sobie notując serie 9 meczów bez porażki w el. MŚ i zdobywając komplet punktów z wyżej wymienionymi potęgami - zwycięstwa 1:0 z Brazylia, 2:1 z Argentyną czy 2:0 z Urugwajem dały przepustkę na mundial.

Ciekawa kadra, będąca zdolna do powalczenia z każdym, więc i tym bardziej z USA, no i na pewno bardzo mocna fizycznie, na co zwracają uwagę eksperci - w Paragwaju pod wodzą Gustavo Alfaro się zapierdala i gra ostro :)

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 12 cze 2026, 13:49

USA musi, cała reszta nie wiadomo. I Turcja solidna ostatnio, Australia raczej też, nie wiadomo jak Paragwaj, ale to Ameryka Płd, więc tanio skóry nie sprzeda. Powiedzmy, że 2 po USA będzie Paragwaj, bo powrót po latach i głodni sukcesu. A Turcja nierówna i tym razem się nie rozpędzi, Australia bedzie 3.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6601

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 cze 2026, 13:54

Paragwaj w eliminacjach zajął szóste miejsce. Cztery lata temu by się nie dostał. Oczywiście to nic nie znaczy w kontekście tu i teraz, ale też swoje mówi.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 cze 2026, 13:59

1234 pisze:
12 cze 2026, 13:16
W nocy mecz USA - Paragwaj, mam spore oczekiwania co do ekipy z Ameryki Południowej.

Mają ogarniętego selekcjonera który wprowadził ich na mundial po 16 latach posuchy, w kwalifikacjach zaliczyli bardzo dobry bilans z cała wielką trójką z kontynentu. Ogólnie w eliminacjach przegrali 4 mecze z rozegranych 18 - każdy nieznacznie w stosunku 1:0. Ale za aktualnego szkoleniowca tylko raz schodzili pokonani.

W międzyczasie było Copa America, które im nie wyszło, trzy porażki w grupie.

Ale po tym turnieju odkuli to sobie notując serie 9 meczów bez porażki w el. MŚ i zdobywając komplet punktów z wyżej wymienionymi potęgami - zwycięstwa 1:0 z Brazylia, 2:1 z Argentyną czy 2:0 z Urugwajem dały przepustkę na mundial.

Ciekawa kadra, będąca zdolna do powalczenia z każdym, więc i tym bardziej z USA, no i na pewno bardzo mocna fizycznie, na co zwracają uwagę eksperci - w Paragwaju pod wodzą Gustavo Alfaro się zapierdala i gra ostro :)
Może przegrali 4 mecze ale nie zmienia to faktu, że awansowali z ostatniego premiowanego miejsca. Patrząc, że teoretycznie aż 7 zespołów z 10 awansuje na mundial, to takie ekipy jak Argentyna, Brazylia czy Urugwaj nie muszą się specjalnie angażować a i tak awansują, tu nie ma motywacji dla nich. Dziwi mnie, że taki Ekwador miał tak dobre eliminacje i to głównie za sprawą gry defensywnej. Mam wątpliwości czy faktycznie można odpowiednio mierzyć siłę zespołu na bazie rezultatów z eliminacji w tej strefie. Paragwaj ma trudną grupę, bo ma w niej dwóch kandydatów do bycia czarnym koniem tych mistrzostw a podejrzewam, że jeśli kogoś stać tutaj na stratę punktów z Australią, to właśnie Paragwaj. Mam wrażenie, że zespół który zajmie 3 miejsce w tej grupie może nawet nie załapać się do 8(?) zespołów z 3 miejsc które awansują, bo grupę zdominują USA i Turcja.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1891

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 12 cze 2026, 14:11

Boromir pisze:
12 cze 2026, 13:54
Paragwaj w eliminacjach zajął szóste miejsce. Cztery lata temu by się nie dostał. Oczywiście to nic nie znaczy w kontekście tu i teraz, ale też swoje mówi.
Samuraj pisze:
12 cze 2026, 13:59
że awansowali z ostatniego premiowanego miejsca.
Ale widzieliście tabele? :)

Obrazek

Bilans Paragwaju w eliminacjach w 2025: 6 zwycięstw, 5 remisów, 1 porażka.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 12 cze 2026, 14:29

Serio Chile jest takie slabe ?

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2476
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 12 cze 2026, 14:34

Enjo pisze:
12 cze 2026, 14:29
Serio Chile jest takie slabe ?
Sprawdziłem kadrę, gdyby nie to, że Suazo gra w Sevilli, a Cepedę kojarzę z Elche jak przez mgłę to jedynym znanym dla mnie zawodnikiem stamtąd byłby Maripan no i jeszcze od biedy Lichnovsky, bo to lata temu był jakiś wonderkid. Bieda straszna, najwyżej wyceniany jest tam jakiś Dario Osorio z duńskiej ligi. Straszny upadek.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6601

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 cze 2026, 15:06

1234 pisze:
12 cze 2026, 14:11
Ale widzieliście tabele?
Nadal nie jestem przekonany.

Inaczej podchodzisz do cyklu eliminacje + turniej gdy w swojej strefie musisz się znaleźć w gronie najlepszych a inaczej gdy musisz ograć tylko tych najsłabszych.

Czas pokaże.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6231
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 cze 2026, 17:17

No w Europie jak nie wykręcisz powyżej 2pkt na mecz to szanse na awans masz tylko przez baraż (do którego żeby się dostać, też musisz wykręcać średnią około 2pkt na mecz).
W tej tabeli Conmebol powyżej 2 pkt na mecz wykręciła tylko Argentyna, a do barażu weszła Boliwia za średnią rzędu 1pkt na mecz (i bilansem bramkowym -18).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”