Grupa J: Argentyna, Algieria, Austria, Jordania

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:45

Temat poświęcony grupie J:

---
GRUPA J
🇦🇷 Argentyna
🇩🇿 Algieria
🇦🇹 Austria
🇯🇴 Jordania
---

17 czerwca 2026

🇦🇷 Argentyna – 🇩🇿 Algieria, 03:00 (🇺🇸 Levi's Stadium, San Francisco Bay Area)

🇦🇹 Austria – 🇯🇴 Jordania, 06:00 (🇺🇸 Arrowhead Stadium, Kansas City)

22 czerwca 2026

🇦🇷 Argentyna – 🇦🇹 Austria, 19:00 (🇺🇸 AT&T Stadium, Dallas)

23 czerwca 2026

🇯🇴 Jordania – 🇩🇿 Algieria, 05:00 (🇺🇸 Levi's Stadium, San Francisco Bay Area)

28 czerwca 2026

🇯🇴 Jordania – 🇦🇷 Argentyna, 04:00 (🇺🇸 Arrowhead Stadium, Kansas City)

🇩🇿 Algieria – 🇦🇹 Austria, 04:00 (🇺🇸 AT&T Stadium, Dallas)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2768
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 29 maja 2026, 0:11

Kadra Argentyny:

Messi po kolejne Mistrzostwo marsz! :)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 cze 2026, 22:00

Przyszedł czas na grupę w której grają obrońcy tytułu.

Argentyna - 3,5 roku temu w Katarze jednym z moich pragnień było to by Messi zdobył to upragnione mistrzostwo świata bo oczywistym mi się przynajmniej wtedy wydawało że to jego ostatnia szansa. Jedynie w ćwierćfinale w starciu Argentyny z Holendrami moje serce było rozbite i jednak bardziej pomarańczowe. Meczu zresztą na żywo nie mogłem obejrzeć z powodu wigilii pracowniczej....

Po meczu zacisnąłem jakoś zęby na wieśniackie zachowanie Argentyńczyków wobec Holendrów i uznałem że skoro już stało się jak się stało to cisnę w ostatniej fazie na "tytuł dla Leo" no i na szczęście skończyło się happy endem. Przez te 3,5 roku nie stracili na swojej sile chyba nic a nic. W top 3 faworytów dla mnie są, chociaż mimo wszystko chyba na tym miejscu nr 3 jak dla mnie. No ale jeżeli będzie pierwsze od wielu dekad na Mundialu zgarnięcie trofeum back to back to nie będę też w szoku. Oczywisty faworyt tej grupy.

Austria - pytanie czy zagrają na takiej jakości jak na Euro 2024? Jeżeli tak to oczywiście nie powinni mieć najmniejszych problemów z awansem.

O Algerii i Jordanii wiem bardzo mało. Szybki research wskazuje na to że Jordania miała chyba ciut trudniejszych rywali w eliminacjach od Algerii, ale to oczywiście niczego nie przesądza.

Moje typowanie:

Argentyna oczywiście z pierwszego. Austria z drugiego. A niech będzie remis w meczu Algerii z Jordanią. Nic do tych drużyn nie mam ale może niech trzecia drużyna tej grupy nie blokuje awansu do round of 32 ciekawszym drużynom z innych grup :wink:

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 2:05

Tutaj faworyt jest tylko jeden i wiadomo, że jest nim Argentyna. O drugie miejsce powalczy Algieria z Austrią a Jordania to ciekawostka.

Argentyna - Algeria 2-1
Argentyna - Austria 2-0
Argentyna - Jordania 4-0
Algeria - Austria 2-1
Algeria - Jordania 2-0
Austria - Jordania 1-0

1. Argentyna
2. Algeria
3. Austria
4. Jordania

Trudno mi było jakkolwiek szkodzić Argentynie mimo, że jej nie lubię. Algeria to fajna ekipa, w ostatnim meczu towarzyskim pokonali Holandię 1-0 i tkwi w nich potencjał by urwać punkty solidnym ekipom, ale tu myślę, że Argentyna będzie lepsza, ale Algeria tanio skóry nie odda. Jednak w bezpośrednim pojedynku o drugie miejsce Algierczycy już ograją Austryjaków a mecz z Jordanią będzie formalnością.
Upatruję Argentynę i Algerię jako faworytów tej grupy. Austrię będzie stać by wymęczyć punkty na Jordanii.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 10 cze 2026, 22:25

Emiliano Martinez jest kontuzjowany?
Będzie grał na MŚ?
W sparingach bronili inni zawodnicy.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 10 cze 2026, 22:50

konczy leczyc zlamanie palca z finalu ligi europy, na mundialu powinien juz bronic. argentyna ma przewage nad kazdym w fazie pucharowej, nie musza wygrywac, wystarczy ze dociagna remis do karnych i tam pewny awans, bo majac go w skladzie chyba nie da sie przegrac konkursu jedenastek :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8645
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 cze 2026, 15:48

Szymon Marciniak został wyznaczony na sędziego meczu Argentyny z Algierią. Asystentami będą Tomasz Listkiewicz i Adam Kupsik, a sędzią technicznym został Campbell-Kirk Kawana-Waugh (Nowa Zelandia).

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 cze 2026, 4:32

Krol jest jeden. Zidane pomagal chociaz wlasnie nie dal skompletowac mu hattricka (pisze to w 65 minucie meczu). Edit w 76 minucie jednak nie powstrzymal. Szesnasta bramka na MS wyrownany wynik Mirka Klose.
Mam pewne watpliwosci czy Messi nie powinien jednak wyleciec juz w pierwszej polowie bo brzydko zrobil stempel na lydce rywala. Chetnie rano poczytam opinie ekspertow sedziowskich na ten temat.

Argentyna dosc spokojnie. Kontroluja mecz raz tylko bylo goraco kiedy w pierwszej polowie stracili bramke ale byl niewielki spalony. Ten mecz niewiele nam mowi o ich prawdziwej sile.
Moze Austria ich przetestuje.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 123
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 17 cze 2026, 4:52

Ale Argentyna na tle Brazylii wygląda przyjemnie się ogląda taka Argentynę .

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 17 cze 2026, 4:55

forum moze i spi w nocy, ale nie moody, kiedy goat na boisku :rydzyk:

mocno argentyna wyglada, jak w 2022. swietnie pressuja i
sami fajnie klepia, a przeciez to de paul, mcallister i enzo, a nie zadni wirtuozi. algieria bezradna. tylko na lewym skrzydle jest regres, bo almada i nico gonzalez razem wzieci nie maja jakosci di marii. z mocniejszymi przeciwnikami moze braknac kogos, kto zrobi roznice oprocz messiego

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 17 cze 2026, 4:57

Lautaro w Interze a w kadrze też nie wygląda jakoś wybitnie

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 17 cze 2026, 6:05

4 lata temu bałem się, że mój 5-letni wówczas syn nie będzie pamiętał meczów Messiego, nie zapamieta jego występów i bramek i będzie to dla niego tylko legenda jak dla mnie Maradonna. Na szczęście chłopak ma świetna pamięć i do tej pory wspomina mundial w Katarze i występy Leo :] kiedy na boisku jego rówieśnicy debatują na temat tego kto jest obecnie najlepszym piłkarzem swiata (przeważnie padają nazwiska Mbappe, Lewandowskiego, czy od niedawna Yamala) on zawsze z pełną stanowczością i troche pogarda w głosie ucina dyskusje przekonując, że żaden z nich nie może sie równać z Messim i gdyby ten dalej grał w Barcelonie to takiej debaty by nie było....
Mam nadzieję, że Leo mu tym mundialem wynagrodzi ostatnie lata i otworzy oczy jego kumplom z boiska czy treningów. Ja co do tego, ze kontynuując swoją karierę w Barcelonie Messi nadal co roku byłby rozpatrywany jako kandydat do złotej piłki nie mam absolutnie żadnych wątpliwości.
Nadal nie mogę się pogodzić z jego odejsciem, ale jeszcze bardziej boję się dnia kiedy ogłosi zakończenie kariery. Patrząc na niego dzisiaj mozna było mieć wrażenie, że to bardzo odległa perspektywa....
Ostatnio trochę zaniedbałem mecze Interu Miami przez totalny brak czasu na sen, ale znow obiecuje sobie nie opuścić juz żadnego jego występu. Tęsknota po nim będzie nie do opisania, futbol już nigdy nie bedzie taki sam....
Szkoda, ze mój młodszy syn ma dopiero rok.... Leo, błagamy o jeszcze jeden Mundial :)

Argentyna była dzisiaj wspaniałą, oby Lauraro i Alvarez odpalili za chwilę bo mimo wszystko będą potrzebni w trudniejszych meczach w fazie pucharowej. Ktoś musi skupiać uwagę obrońców....

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 17 cze 2026, 7:19

Jordania strzela Austrii i jest 1-1 :D

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 119
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 17 cze 2026, 7:39

Aż żal, że Messi ma już 39 lat i pewnie jest to jego ostatni Mundial. Spokojnie by sobie jeszcze poradził w Barcelonie.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1892

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 17 cze 2026, 7:45

Arro pisze:
17 cze 2026, 7:39
Aż żal, że Messi ma już 39 lat i pewnie jest to jego ostatni Mundial. Spokojnie by sobie jeszcze poradził w Barcelonie.
I w takich chwilach chyba często zapominamy że od fizyczności ważna jest też psychika. Messi jest w piłce od sezonu 04-05, ponad 20 lat. Na topie niewiele krócej. Cały czas sława, miliony ludzi którzy cię obserwują, każdy coś od ciebie chce, nie można przejść ulicą spokojnie. Do tego reżim treningowy, wyjazdy, zgrupowania, cały czas musisz być dla kogoś dostępny i życie podporządkowujesz pod kalendarz meczów. Przecież to jest dojebanie psychiczne, my sobie nawet nie zdajemy sprawy jakie. Wiadomo, rekompensują to ogromne pieniądze, ale ile można?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”