Czego obecnie słuchacie? - Strona 455

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 12 cze 2026, 18:09

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 1:06

a muzyczkę AI sobie puściłem, a co... Człowiek siedzi w nocy w pracy, to musi czymś się pobudzić

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 282
Kibicuję: Juventus

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 1:13

Samuraj pisze:
15 cze 2026, 1:06
a muzyczkę AI sobie puściłem, a co... Człowiek siedzi w nocy w pracy, to musi czymś się pobudzić

Nie no, stary, jebać AI w opór. Trochę szacunku dla własnej muzycznej wrażliwości i uszu :smoke:

To tak, jakby Chopin w wypełnionej po brzegi sali grał sobie z playbacku. Tym jest taka "muzyka".

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 1:20

eee tam, dobrze się wbrew pozorom tego słucha, poza tym zrobienie takiego utworu też wymaga dużo pracy i trzeba przede wszystkim umieć, nie działa to na zasadzie wpisania do chatu gpt "napisz mi tekst do piosenki" a potem wrzuć to w program który dostosuje muzykę do tego teksu, komponujesz to razem i jest. Tak to nie działa, tu trzeba jednak więcej wnieść od siebie. Ja tam doceniam każdy rodzaj muzyki.

Ale innych artystów, zwłaszcza utalentowanych też lubię posłuchać, ostatnio mi się przypomniał występ Emmy Kok i kurde, jak zwykle wrażliwa dusza się wzrusza. Widząc takie dzieciaki, to przeklinam, że mi Bozia nie dała żadnego talentu hyh

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 1:37

Samuraj pisze:
15 cze 2026, 1:20
eee tam, dobrze się wbrew pozorom tego słucha, poza tym zrobienie takiego utworu też wymaga dużo pracy i trzeba przede wszystkim umieć, nie działa to na zasadzie wpisania do chatu gpt "napisz mi tekst do piosenki" a potem wrzuć to w program który dostosuje muzykę do tego teksu
No właśnie tak to działa. To nie jest muzyka. To nie wymaga żadnej pracy. Wrzucasz swój tekst, AI dobiera resztę i tak masz już "swój" numer. Jestem tekściarzem i to tak właśnie wygląda.

AI w tym przypadku to rak :smoke:

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 1:45

Specjalnie dla Ciebie, wrzuciłem swój tekst:

https://suno.com/s/ZYQVnKHM787ap4VD

Trwało to jakieś 30 sekund 😀

A tu drugi, równie szybko 🤷‍♂️

https://suno.com/s/oEKWMWiShy8N7Vlw

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 1:59

Mi się i tak dobrze tego słucha, co prawda, akurat rapsów tego typu nie lubię, ale czym taka generowana muzyka jednak różni się od tej komponowanej przez artystów. Tekst na ogół piszesz sam, nie wiem na ile algorytm generatora AI jest w stanie dobrać odpowiedni rodzaj muzyki by dostosować go faktycznie do tekstu, zapewne sam musisz go naprowadzić by dany tekst nie był rapowany tylko śpiewany w konkretny sposób i do konkretnej linii melodycznej - Trzeba to ogólnie dostosować. Rzadko kiedy wokalista jest odpowiedzialny za tekst czy muzykę, tym bardziej zajmuje się producent muzyczny, tekściarze, kompozytorzy no i wtedy wchodzi wokal. Muzyka generyczna ma to do siebie, że zbiera gotowe algorytmy, ale mimo wszystko Ty musisz je dostosować do rodzaju kompozycji.

Dajmy na to, słucham tych słowiańskich utworów czy wikingów, to wszystko musi być dobrane w konkretny sposób. Nie wiem jak to dokładnie działa i jak duży jest twój wkład, w każdym razie generowana muzyka w moim odczuciu nie jest zła o ile dobrze jej się słucha, obojętnie jak powstaje, bo na to i tak się składa masa algorytmów.

Wiadomo, nigdy to moim zdaniem nie zastąpi naturalnego talentu, ale pozwala za to stworzyć coś co może być inspiracją. Bo np. taki utwór AI który wrzuciłem, gdyby wykonał go w identyczny sposób prawdziwy artysta, to uznałbym za kawał dobrej piosenki, więc dlaczego przez to, że jest to generowane przez AI mam uznać, że jest to be skoro w jakimś stopniu mi się podoba? jakkolwiek prosto czy skomplikowanie to powstało

;)

I tak muzyka AI u mnie nie wyrzuci muzyki tworzonej "naturalnie" - ale zawsze jest kolejnym urozmaiceniem.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 2:07

AI powinno być zapomniane, a nie brane pod uwagę jako urozmaicenie. Niestety, to się nie stanie. Będzie tylko gorzej pod tym względem. Znam producentów muzycznych, którzy się już nawet nie starają, bo przecież zrobi za nich AI. Najgorszym przykładem ze świata np. rapu jest kpsn, który sprzedawał ludziom gotowe bity robione przez AI 🤦‍♂️ frajer totalny. Ogłosił zakończenie kariery nie tak dawno temu xD

Niedługo filmy też będą przez AI robione.
Rozmowy też będą przez gpt prowadzone.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 2:13

Sh00t pisze:
15 cze 2026, 2:07
AI powinno być zapomniane, a nie brane pod uwagę jako urozmaicenie. Niestety, to się nie stanie. Będzie tylko gorzej pod tym względem. Znam producentów muzycznych, którzy się już nawet nie starają, bo przecież zrobi za nich AI. Najgorszym przykładem ze świata np. rapu jest kpsn, który sprzedawał ludziom gotowe bity robione przez AI 🤦‍♂️ frajer totalny. Ogłosił zakończenie kariery nie tak dawno temu xD
No cóż, AI to duże uproszczenie i to nie dotyczy tylko muzyki ale też lubiane przeze mnie gry gdzie coraz częściej AI jest wykorzystywane na ten moment głównie do konceptów lub grafik, ale to będzie się rozwijać, tak samo w muzyce i niestety, na pewno samo AI wejdzie też do rzeczywistej muzyki... Ale czy ludzie narzekają dziś jakoś mocno na autotune? mnie on wkurza strasznie i nie jestem w stanie go słuchać a jednak jest dziś bardzo często wykorzystywany a to nic innego jak korekcja wokalu. Mimo wszystko ludzie tego słuchają i uznają już to jako coś normalnego... Randomowy youtuber dzięki temu może być rasowym wokalistą.

Technologia już od dawna weszła do muzyki w takiej czy innej formie, zobaczymy jak bardzo AI w to wejdzie.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 2:24

AI zabije kreatywność, brak kreatywności zabije wolne umysły. Imo wszystko zgodnie z planem.

Uciekam spać, miłego tam na nocce. Łap :smoke:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2889

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 16 cze 2026, 9:43

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 16 cze 2026, 10:56

Ok. Czas złapać za miotłę, ścierę i sprzątać mieszkanie do muzyczki, leci :

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 cze 2026, 3:40

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2889

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 18 cze 2026, 14:12

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Czego obecnie słuchacie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 19 cze 2026, 15:09

Sh00t pisze:
15 cze 2026, 2:24
AI zabije kreatywność, brak kreatywności zabije wolne umysły. Imo wszystko zgodnie z planem.
Tu się nie zgodzę, mam wrażenie właśnie, że pojawiło się więcej kreatywnych ludzi którzy dostali narzędzie do wyrażania siebie.

Tu masz utwór np. AI gdzie autor właśnie sam uwzględnia siebie w tekście i zapewne odpowiada na krytykę swojej twórczości

Teksty tych utworów wychodzą od ludzi, więc jest to forma kreatywności i powiem szczerze, że napisane są lepiej niż 90% utworów puszczanych w radiu a dostosowywanie muzyki generowanej nie wiem jak dokładnie wygląda, by odpowiednio ją dopasować do tekstu.
Nie przeszkadza to też takim utworom zbierać milionowe wyświetlenia, jak ten poniżej :

Sam jak mówisz jesteś tekściarzem i w sumie nie wiem jak w tej branży idzie się przebić w show-biznesie, ale dziwi mnie, że tyle świetnych tekstów powstaje w muzyce AI a nie ma artystów którzy mogli by je wykonać w rzeczywistości chociażby jako covery. To chyba wynika z uprzedzeń do takiej muzyki, ale muzyka AI jest szansą właśnie dla tekściarzy aby się wybić.
Dziwne, że obecnie powstaje tyle głupich zwyczajnie utworów które stają się hitami radiowymi a tu masz twórców którzy tworzą coś znacznie głębszego, nawet jeśli jest to opatulone w muzykę generowaną.

Ja jestem taki, że słucham wszystkiego poza disco polo, więc mi każda forma muzyki wejdzie w ucho. Po prostu lubię słuchać co mi się podoba i w to ucho wpada, zawsze mogło być ze mną gorzej i mógłbym słuchać muzyki takich artystów jak Lil Wayne który w swoich utworach ma setki milionów wyświetleń a używa modulatora dźwięku i autotuna do wokalu.

Weź sobie np. ten utwór i wejść na moment w którym wchodzi z wokalem Lil Wayne, co jest gorsze, muzyka AI czy facet który śpiewa z całkowicie zmodulowanym głosem?

Mi się wydaje, że muzyka AI jest świetnym narzędziem do wykazania kreatywności a nie czymś co go zabija. W muzyce i tak jest wykorzystywana właśnie technika modulatorów głosowych czy auto-tuna, więc technologia w niej istnieje od dawna i która robi korektę wokalu lub całkowicie nawet go zmienia, każdy dziś może być wokalistą i nikt nie płacze, że prawdziwi wokaliści o wybitnym głosie i wypracowanym wokalu są czasami mniej doceniani niż właśnie artyści którzy wspomagają się sztucznie.

Takie mamy czasy i grunt by w tym wszystkim znaleźć równowagę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”