Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2890

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6196
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 20:39

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 20:34
Ty żyjesz w bańce sick

" macie 26-28 dni urlopu do wybrania kiedy tylko macie na to ochotę" - moze u mnie ale w większości firm urlopy sie podaje w styczniu i nie ma tak ze sobie biorę kiedy mam ochotę. To tak nie działa niestety
W ty miejscu skontruję twoim argumentem który podałeś przy okazji tekstu o samochodzie służbowym, czyli - to indywidualne ustalenie szefa prywaciarza. Jak pracowałem na UOP w państwowej firmie, a wcześniej w telefonach, to mogłek wybierać urlop zgodnie z moimi preferencjami ;)

I Eyese tak na przyszłość - daruj sobie te presonalne wycieczki kiedy brakuje ci argumentów. Najpierw coś o jedzeniu leków, teraz o bańce. Od chłopa po 40stce chyba można wymagać poziomu, co nie?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 614
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 21 cze 2026, 20:59

sickstick pisze:
21 cze 2026, 19:43

Wierzcie mi, gdyby zrobić sondę to 90% nauczycieli podpisze się rękami i nogami pod pomysłem Eyesmona z 26 dniami wolnego i siedzeniem w pracy w lipcu-sierpniu.
Nie sądzę. Co, jak co, ale nauczyciele wakacje lubią i traktują jako handicap do podjęcia tej pracy. Podobnie zresztą jak ferie.
;)

Gdyby im to zabrać i powiedzieć, że mogą sobie wziąć zamiast tego urlop w listopadzie czy marcu (bo kto by chciał urlop w ciepłe miesiące, prawda?) i że zamiast zestawu wakacje+ferie (bo je jakoś pominęliśmy) mieliby mieć w sumie 26 dni urlopu na cały rok + więcej godzin pracy, to nawet mimo zwiększonej stawki nie widzę, żeby to spotkało się to z entuzjazmem.

I - żeby nie było - ja jak najbardziej team nauczyciele.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4308
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 21:16

sickstick pisze:
21 cze 2026, 20:39
Eyesmon pisze:
Ty żyjesz w bańce sick

" macie 26-28 dni urlopu do wybrania kiedy tylko macie na to ochotę" - moze u mnie ale w większości firm urlopy sie podaje w styczniu i nie ma tak ze sobie biorę kiedy mam ochotę. To tak nie działa niestety
W ty miejscu skontruję twoim argumentem który podałeś przy okazji tekstu o samochodzie służbowym, czyli - to indywidualne ustalenie szefa prywaciarza. Jak pracowałem na UOP w państwowej firmie, a wcześniej w telefonach, to mogłek wybierać urlop zgodnie z moimi preferencjami ;)

I Eyese tak na przyszłość - daruj sobie te presonalne wycieczki kiedy brakuje ci argumentów. Najpierw coś o jedzeniu leków, teraz o bańce. Od chłopa po 40stce chyba można wymagać poziomu, co nie?
sickstick pisze:
Eyesmon pisze:
Ty żyjesz w bańce sick

Ale to Ty ciągle masz ten sam argument - ze nauczyciele będą brali urlop w roku szkolnym a ja (i nie tylko ja) Ci pokazuje ze to tak nie wygląda w innych branżach

I jeszcze raz. Nie porównuj mojej korpo. Ona sama na siebie zarabia. Dyskusja byla o przywilejach tzw budzetowki

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 21:44

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 21:16
I jeszcze raz. Nie porównuj mojej korpo. Ona sama na siebie zarabia. Dyskusja byla o przywilejach tzw budzetowki
No dobrze, wymieniliśmy się argumentami. Rozwalmy funkcjonowanie placówek, zwiększmy potężnie budżet na oświatę na nauczycieli-rezerwistów, tylko po to żebyś miał satysfakcję że jakieś grupie społecznej zabrano "przywilej" którego ty nie masz. Ogólnie wrzućmy to w jedną ustawę z zakazem grilowania w parku o którym pisałeś niedawno, bo TY MASZ OGÓRDEK więc inni też powinni to robić tak jak ty. Całe szczęście funkcjonowanie państwa rozpatruje się w szerszym kontekście, a nie poprzez patrzenie na czubek twojego nosa ;)
Eyesmon pisze:
Ale to ty wyjechałeś w poprzednim poście z uwagą że w innych korpo muszą deklarować urlop w styczniu. To bardzo wygodne - kiedy mowa o przywilejach które masz w korpo to "nie porównujmy", ale kiedy mowa o utrudnieniach które masz w korpo to sam wychodzisz z nim jako argumentem. ;)

Moim zdaniem należy brać pod uwagę że większość budżetówek to dobro narodowe i np poziom i funkcjonowanie systemu szkolnictwa ma decydujący wpływ na to kim będą kolejne pokolenia obywateli (no chyba że dla ciebie nie ma różnicy i chciałbyś to tępotę jak w Rosji). Natomiast nasze prace dla prywaciarzy - np moja jako programisty dla kandyskiej firmy, clonera jako lombardziarza czy twoja jako rozwoziciela palet z cocacolą w skodzie zza wysokim progiem - to zawody które dla społeczeństwa mają zerową wartości i gdyby nasi szefowie/wykonawcy jutro pozamykali swoje firmy, to społeczeństwu nie zrobi to zupełnie żadnej różnicy. Dlatego też nie podzielam twojego podejścia na zasadzie "ja w korpo mam 28 dni wolnego więc wszyscy powinni tak mieć, niezależnie od kosztów czy sensu takiej reformy". Nam jako społeczeństwo powinno zależeć na jak najlepszym szkolnictwie, a nie na zazdroszczeniu że ktoś coś ma a ja u prywaciarza nie mam. Ja np na JDG nie mam w ogóle wolnego i bólu dupy nie uprawiam, a przecież warunki mam nieporównywalnie gorsze z twoimi.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 22:25

Nie Sick. Ja napisałem ze ja akurat nie mam problemu z urlopami ale znam wiele osób w tym moja Karo (pielegniarka) które muszę w styczniu podać urlopy na cały rok więc argument "inni biora kiedy chcą a biedni nauczyciele.mogliby brac tylko w wakacje" umiera (Clon też dał takie przykłady)

Po 2 Ty naprawdę traktujesz to personalnie bo masz mamę czy siostrę nauczycielkę? Ile Ty masz lat? 15?

To chodzi o zmiany systemowe nie dlatego ze Eyesmonowi sie nie podoba ze ktos ma lepiej (mi akurat naprawdę jest dobrze i wątpię żeby jakikolwiek nauczyciel w tym kraju miał.lepiej) tylko dlatego ze mamy pewnego rodzaju solidarność spoleczna na którą sie panstwo umawia z obywatelem.np ze za składkę zdrowotna da mu okreslona usługę medyczna a za podatki da mu określoną usługę szkolna dla jego dzieci

I w sytuacji która mamy czyli mega dziury budżetowej trzeba pewne rzeczy zmienić bo te rozdawanie tylko poglebi problem. To nie jest mój personalny atak na nauczycieli bo nie wiem w 4 klasie mi jakiś matematyk dał 3 zamiast 4 tylko próba porozmawiania na poziomie nad problemem nierówności obywateli wobec państwa w tym przypadku sektora prywatnego który ciągle dostaje w dupe żeby zadowolić sektor budżetowy

Spójrz poza pryzmat - mam w domu nauczycielkę to muszę bronić tego układu

Ja np miałem mamę lekarza i jakoś nie mam problemu żeby krytykować te środowisko

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2026, 22:27

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 22:25

Ja np miałem mamę lekarza i jakoś nie mam problemu żeby krytykować te środowisko
Mój ojciec był górnikiem, sporo kumpli u nas w PB też, a osobiście jestem za odebraniem tych wszystkich dodatkow 13, 14 i [ch**] wie czego jeszcze.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2026, 8:18

cloner pisze:
21 cze 2026, 22:27
Eyesmon pisze:

Mój ojciec był górnikiem, sporo kumpli u nas w PB też, a osobiście jestem za odebraniem tych wszystkich dodatkow 13, 14 i [ch**] wie czego jeszcze.
Pół mojej rodziny jest górnikami i też jestem za odebraniem im wszystkich dodatków, więc argument "mam kogoś takiego w rodzinie to go bronię" jest tutaj mocno nietrafiony. Wiem od środka jak to wygląda w górnictwie, wiem od środka jak to wygląda w szkolnictwie, więc potrafię na obie sprawy spojrzeć indywidualnie.

@Eyesmon krótko - napisz w jaki sposób reformy które zaproponowałeś poprawią sytuację polskiego szkolnictwa? Wypisałem ci czarno na biały argumentację, że nie tylko nic nie poprawią, ale jeszcze będą się wiązały z koniecznością zwiększenia budżetowania na oświatę. Więc poza "ja nie mam więc oni też nie powinni mieć" twoje reformy nie mają zupełnie żadnego sensu.
Eyesmon pisze:
Karo (pielegniarka) które muszę w styczniu podać urlopy na cały rok więc argument "inni biora kiedy chcą a biedni nauczyciele.mogliby brac tylko w wakacje" umiera (Clon też dał takie przykłady)
No i nauczyciele deklarują w styczniu że idą na urlop w czerwcu i jesteśmy w punkcie wyjścia ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2026, 8:26

sickstick pisze:
22 cze 2026, 8:18
No i nauczyciele deklarują w styczniu że idą na urlop w czerwcu i jesteśmy w punkcie wyjścia
No nie do końca, przez pół roku zdążysz grafik ułożyć. I wystarczy zapisać w regulaminie, że jednocześnie nie może na urlop iść więcej niż jakiś tam konkretny procent kadry.

Ja wolałbym osobiście dać tym narzekającym na wszystko nauczycielom 26 dni urlopu w lipcu, 40 h pracy w tygodniu i kategoryczny zakaz brania pracy do domu.

Nie wierzę że nie da się ustalić konkretnego grafiku pracy, w poniedziałek 6 h, wtorek 10 h, środa 6 h, czwartek 10 h, piątek 8 h, dla przykładu, kartkówki, zebrania, itd, wszystko da się ogarnąć, tylko trzeba zmienić ten zjebany system.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 22 cze 2026, 9:02

Eyesmon pisze:
sickstick pisze:
Eyesmon pisze:
Ty żyjesz w bańce sick

sickstick pisze:
Eyesmon pisze:
Ty żyjesz w bańce sick

Ale to Ty ciągle masz ten sam argument - ze nauczyciele będą brali urlop w roku szkolnym a ja (i nie tylko ja) Ci pokazuje ze to tak nie wygląda w innych branżach

A szkoła nie zarabia, ale daje pracowników którzy zarabiają pieniądze na twoją korpo. Wojsko też nie zarabia a jest konieczne, podobnie strażacy, pomoc socjalna.

Kwestia urlopów w każdej firmie wygląda inaczej, zarówno w nokii jak i u mojego obecnego pracodawcy ludzie biorą 3 tygodnie urlopu z dnia na dzień i nikt niczym się nie przejmuje.

W szkole mojego dziecka jak zabrakło polonistki to latali to następstwami cały rok.

Generalnie szkoła to pracodawca, mówiąc językiem korporacji wszyscy jesteśmy akcjonariusziuszami ale zarząd ma to w dupie

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 22 cze 2026, 9:04

Szkoła to pracodawca jak każdy inny, przywileje nadaje ze swoją wola, ma jednego klienta jakim jest ministerstwo oświaty. Ministerstwo wypłaca pieniądze zgodnie z umową. Chcesz coś zmienić idź do rządu. Jak by gorzki to nie brzmiało, jeśli chcesz zmian musisz się zaangażować

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 315

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 22 cze 2026, 9:43

Też mam w rodzinie nauczycielkę i po części każdy z Was ma trochę racji, ale hiperbolizujecie też to wszystko. Po pierwsze nic nie da zwiększenie pensji nauczycielom, bo poziom studiów aby móc uczyć dzieci na nauczaniu początkowym, albo wcześniej, na byciu przedszkolanką, jest tak tragicznie niski, że idą tam kobiety, które są po prostu głupie i z palcem w dupie kończą z dyplomem. W dodatku, aby iść na studia, po których wiesz, że będziesz mało zarabiać, to trzeba właśnie nie mieć nic w głowie i do niczego innego się nie nadawać. Przede wszystkim trzeba podnieść poziom studiów pedagogicznych aby potem dać lepsze zarobki nauczycielom, bo w tym momencie, faktycznie kasjerka jest mądrzejsza niż większość nauczycieli z nauczania początkowego.

Po drugie, praca "po godzinach" jest nagminna, ale to też wynika z usposobienia kobiet. One są bardziej empatyczne, przejmują się i za psie pieniądze będą robić za darmo z domu i użerać się z rodzicami nawet w godzinach wieczornych. Mogłyby tego nie robić i nic by się nie stało. Skoro jesteś w szkole od 8 do 14, to potem w domu możesz poświęcić te 2h na dokończenie pracy, ale też możesz zostać w szkole do 16 i zrobić wszystko na miejscu. Oczywiście, że są momenty kiedy musisz odpalić dziennik i zrobić coś wieczorem w tygodniu, ale jak nie przepracowujesz pełnych 8h w ciągu dnia, to chyba nie jest tak źle, że musisz potem poświęcić trochę czasu z kanapy w domu na poklikanie w komputer. W liceum nauczyciele mężczyźni mieli w dupie prace po godzinach i sprawdzanie prac robili w czasie lekcji. Mam kilku kolegów co też uczą w szkołach i mają zupełnie inną kulturę pracy niż kobiety. Nie zabierają jej do domu. Czyli jednak w jakiś sposób się da, a nie, że "system zły".

Konkluzja jest taka, że system edukacji tworzy słabych nauczycieli ponieważ studia są na niskim poziomie, dlatego w tej pracy się tak słabo zarabia. A, że poziom studiów jest niski, to idą tam miernoty i nadal jest komu pracować. Absolutnie nie zwiększać pensji darmozjadom, tylko powoli, rozsądnie zwiększać poziom kształcenia i odsiewać miernoty od ambitnych studentów, a za tym automatycznie pójdzie zwiększenie zarobków.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 cze 2026, 10:14

Ja tylko dodam ze zaczęło sie od tego ze sektor prywatny ma coraz większe obciążenia budzetowki na sobie i to bylo o

Górnikach
Rolnikach
Mundurowce
OZ
Nauczycielach
Artystach

Więc dotknęlismy tylko czubka gory lodowej :)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2413

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2026, 10:41

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 9:43
Też mam w rodzinie nauczycielkę
johny batonik pisze:
idą tam kobiety, które są po prostu głupie i z palcem w dupie kończą z dyplomem.
Rozumiem że piszesz z doświadczenia, to się chwali że ktoś zrobi research u źródła ale na poważnie to żal czytać tą pogardę.

Tego bełkotu się nawet skomentować poważanie nie da bo sąd wziąłeś dane że kasjerka jest mądrzejsza nie większość nauczycielek? Doświadczenia z domu to nie badania.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 315

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 22 cze 2026, 10:49

Zobacz jak użytkownik League M-A-S-A-K-R-U-J-E prawaka. Prawak napisał, że ma w rodzinie nauczycielkę, potem dodał, że na ten kierunek studiów idą kobiety, które są głupie, czyli to znaczy, że wszystkie są głupie, nawet moja rodzina. Z-A-O-R-A-N-Y batonik

Szkoda klawiatury na Ciebie

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2122

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 cze 2026, 10:56

johny batonik pisze:
Konkluzja jest taka, że system edukacji tworzy słabych nauczycieli ponieważ studia są na niskim poziomie, dlatego w tej pracy się tak słabo zarabia. A, że poziom studiów jest niski, to idą tam miernoty i nadal jest komu pracować. Absolutnie nie zwiększać pensji darmozjadom, tylko powoli, rozsądnie zwiększać poziom kształcenia i odsiewać miernoty od ambitnych studentów, a za tym automatycznie pójdzie zwiększenie zarobków.
Do rozpoczęcia roku szkolnego został niewiele ponad tydzień, a dyrektorzy wraz z urzędnikami samorządowymi dopisują aneksy do arkuszy organizacyjnych. Zmiany wynikają m.in. z liczebności oddziałów, ale najczęściej z braków kadrowych. Według cyklicznych danych portalu Dilerzy Wiedzy, na początku sierpnia wciąż poszukiwano ponad 21 tys. nauczycieli.
Sytuacja powtarza się od lat. W sierpniu 2023 r. wakatów było ok. 24 tys.

Przecież rok w rok powtarza sięsytuacja, że szkoły kombinują na różne sposoby byle sobie poradzić z brakiem nauczycieli - jakies nadgodziny, jakieś łączone wakaty, itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”