Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2891

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 cze 2026, 11:15

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 10:49
Zobacz jak użytkownik League M-A-S-A-K-R-U-J-E prawaka. Prawak napisał, że ma w rodzinie nauczycielkę, potem dodał, że na ten kierunek studiów idą kobiety, które są głupie, czyli to znaczy, że wszystkie są głupie, nawet moja rodzina. Z-A-O-R-A-N-Y batonik

Szkoda klawiatury na Ciebie
Ale to nie on dodał tylko Ty tak napisałeś 🤣 i jeszcze ze na ten kierunek idą same miernoty. Ty w ogóle czytasz co piszesz czy tak tylko pierdolisz bo masz za dużo wolnego czasu?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2026, 11:24

BadBoy pisze:
22 cze 2026, 11:15
johny batonik pisze:
Zobacz jak użytkownik League M-A-S-A-K-R-U-J-E prawaka. Prawak napisał, że ma w rodzinie nauczycielkę, potem dodał, że na ten kierunek studiów idą kobiety, które są głupie, czyli to znaczy, że wszystkie są głupie, nawet moja rodzina. Z-A-O-R-A-N-Y batonik

Ale to nie on dodał tylko Ty tak napisałeś 🤣 i jeszcze ze na ten kierunek idą same miernoty. Ty w ogóle czytasz co piszesz czy tak tylko pierdolisz bo masz za dużo wolnego czasu?
Ja dodatkowo napisałem że jak ma takie informacje to musi wiedzieć z doświadczenia a nie napisałem że skoro wszystkie są takie to jego rodzina też. Nawet tego nie ogarnął

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 cze 2026, 12:07

venomik pisze:
22 cze 2026, 10:56
Przecież rok w rok powtarza sięsytuacja, że szkoły kombinują na różne sposoby byle sobie poradzić z brakiem nauczycieli - jakies nadgodziny, jakieś łączone wakaty, itp.
Staytystyki urodzen daja nadzieje na rozwiazanie tego problemu. 2010 - 413k urodzen 2025 - 238k urodzen.
Moze dojdziemy do momentu ze kazde dziecko bedzie mialo wlasnego prywatnego aczkolwiek finansowanego z budzetu panstwa nauczyciela (;

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 22 cze 2026, 12:28

BadBoy pisze:
johny batonik pisze:

Jak napiszę, że kierunek politologii czy stosunków międzynarodowych jest bezużyteczny to też znaczy, że to nieprawda bo 2 na 30 absolwentów znalazło po nim dobrą pracę w zawodzie?

Studia pedagogiczne są zbyt łatwe, ich poziom jest niski i idą tam głównie osoby mało rozgarnięte.

A to, że dyskutujecie tak, że wycinacie jeden fragment z wypowiedzi i dosłownie bierzecie każdy skrót myślowy, że jak na ten kierunek idą głównie gamonie, to znaczy, że wszyscy to gamonie i moja rodzina też. Aż przypomina sie filmik z korwinem i kobietami, jak mówi, że statystycznie kobieta jest głupsza od mężczyzny i one krzyczą żeby ich nie obrażać. Wy jesteście takimi samymi gamoniami.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6305
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2026, 12:42

cloner pisze:
22 cze 2026, 8:26
Ja wolałbym osobiście dać tym narzekającym na wszystko nauczycielom 26 dni urlopu w lipcu, 40 h pracy w tygodniu i kategoryczny zakaz brania pracy do domu.
1. Dlaczego mieliby mieć urlop konkretnie w lipcu? Skoro chcesz ich wrzucić w podobne zasady co na UoP to prawo wu wybrania urlopu masz wtedy kiedy ci to pasuje. I nawet jeśli na siłę wdrożymy zasady z korpo Eyesmona o deklarowaniu urlopu już w styczniu (choć nie rozumiem dlaczego nagle zasady u prywaciarza mają być wyznacznikiem) to wciąż z dowolnością wybory daty.
2. W lipcu nie ma 26 dni roboczych.
3. Kategoryczny zakaz pracy do domu - znaczy że jak ci madka o godz 20 dzwoni na twój prywatny telefon bo wcześniej się nie zainteresowała/nie miała czasu bo sama była w pracy to należy ją olać i zostawić sprawy dziecka niezałatwione? :>

Panowie zupełnie nie rozumieją specyfiki pracy nauczyciela. Szkoła funkcjonuje przede wszystkim dla dzieci, dla och edukacji i system pracy nauczyciela musi być dostosowany właśnie pod to.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 cze 2026, 12:49

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 12:28
BadBoy pisze:
johny batonik pisze:

Jak napiszę, że kierunek politologii czy stosunków międzynarodowych jest bezużyteczny to też znaczy, że to nieprawda bo 2 na 30 absolwentów znalazło po nim dobrą pracę w zawodzie?

Studia pedagogiczne są zbyt łatwe, ich poziom jest niski i idą tam głównie osoby mało rozgarnięte.

A to, że dyskutujecie tak, że wycinacie jeden fragment z wypowiedzi i dosłownie bierzecie każdy skrót myślowy, że jak na ten kierunek idą głównie gamonie, to znaczy, że wszyscy to gamonie i moja rodzina też. Aż przypomina sie filmik z korwinem i kobietami, jak mówi, że statystycznie kobieta jest głupsza od mężczyzny i one krzyczą żeby ich nie obrażać. Wy jesteście takimi samymi gamoniami.
Chłopie napisałeś że na ten kierunek idą kobiety które są głupie, i że ten kierunek wybierają SAME miernoty. A teraz się próbujesz wybielać jak w 90% swoich postów. Bo ja nie widzę żebyś napisał że większość kobiet tylko „same” i ogólnie „kobiety”. Jak udajesz takiego mondrego to chociaż pisz jak mondry

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 cze 2026, 12:50

Albo nie pisz nic i to będzie najlepsze dla tego forum i społeczeństwa 😉

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 213
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 22 cze 2026, 12:54

BadBoy pisze:
22 cze 2026, 12:49
A teraz się próbujesz wybielać

Uroczo napisane w kontekście akurat tego użytkownika 😜

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2026, 12:55

sickstick pisze:
22 cze 2026, 12:42
1. Dlaczego mieliby mieć urlop konkretnie w lipcu? Skoro chcesz ich wrzucić w podobne zasady co na UoP to prawo wu wybrania urlopu masz wtedy kiedy ci to pasuje. I nawet jeśli na siłę wdrożymy zasady z korpo Eyesmona o deklarowaniu urlopu już w styczniu (choć nie rozumiem dlaczego nagle zasady u prywaciarza mają być wyznacznikiem) to wciąż z dowolnością wybory daty.
2. W lipcu nie ma 26 dni roboczych.
Ty serio jesteś niereformowalny. Jak lipiec i sierpień nie odpowiada to nie ma sprawy, może twoja mama wziąć wolne w listopadzie i wtedy jechać na urlop. Jeszcze nie poznałem w swoim życiu nauczyciela, który chciałby się zamienić z resztą pracujących na liczbę dni wolnego w ciągu roku.
sickstick pisze:
22 cze 2026, 12:42
znaczy że jak ci madka o godz 20 dzwoni na twój prywatny telefon bo wcześniej się nie zainteresowała/nie miała czasu bo sama była w pracy to należy ją olać i zostawić sprawy dziecka niezałatwione?
Znaczy, że nie należy podawać swojego prywatnego nr telefonu rodzicom, a sprawy dzieci załatwia się podczas zebrania lub na dyżurze. Jesli któryś nauczyciel robi inaczej to jak wyżej chyba Batonik napisał, wina nauczyciela i nadmiaru empatii.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2026, 13:02

cloner pisze:
22 cze 2026, 12:55
Znaczy, że nie należy podawać swojego prywatnego nr telefonu rodzicom, a sprawy dzieci załatwia się podczas zebrania lub na dyżurze. Jesli któryś nauczyciel robi inaczej to jak wyżej chyba Batonik napisał, wina nauczyciela i nadmiaru empatii.
1. Na dyżurze nauczyciel ma obowiązek dyżurować, gdyż gdyby poświecił ten czas na rozmowę z rodzicem a na dużyrowanym przez niego korytarzu coś się stało, to będzie odpowiadał karnie przed sądem za nie upilnowanie dzieci które miał aktualnie pod opieką.
2. Podobnie w czasie lekcji, jak rodzic przyjdzie to nauczyciel nie na prawa wyjść z sali żeby z nim pogadać, dokładnie z tego samego powodu co powyżej.
3. Z załatwianiem spraw na zebraniu jak najbardziej, dokładnie tak to powinno wyglądać. Problem w tym że wielu rodziców - uwaga- PRACUJE i często nie ma czasu żeby być na zebraniu, wówczas kontakt z nauczycielem jest możliwy tylko i wyłącznie w czasie wolnym nauczyciela. Jakby zrealizować wasz pomysł 40h pracy tygodniowo + 0 poza godzinami pracy to problem się jeszcze bardziej pogłębi.
4. Nr telefonu do nauczyciela-wychowawcy to podstawowa sprawa do kontaktu z uczniami i ich rodzicami. Praca w szkole to PRACA Z LUDŹMI a nie z małpami w zoo albo golarkami pod zastaw, której celem jest wychowanie, rozwój i edukacja dzieci.

Szczególnie tym tekstem o dyżurze ponownie pokazałeś że zupełnie nic nie wiesz o tej pracy.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2026, 13:05 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 22 cze 2026, 13:04

BadBoy pisze:
22 cze 2026, 12:49
johny batonik pisze:
22 cze 2026, 12:28
BadBoy pisze:

Chłopie napisałeś że na ten kierunek idą kobiety które są głupie, i że ten kierunek wybierają SAME miernoty. A teraz się próbujesz wybielać jak w 90% swoich postów. Bo ja nie widzę żebyś napisał że większość kobiet tylko „same” i ogólnie „kobiety”. Jak udajesz takiego mondrego to chociaż pisz jak mondry
johny batonik pisze:
22 cze 2026, 9:43
Konkluzja jest taka, że system edukacji tworzy słabych nauczycieli ponieważ studia są na niskim poziomie, dlatego w tej pracy się tak słabo zarabia. A, że poziom studiów jest niski, to idą tam miernoty i nadal jest komu pracować.
Gdzie tutaj jest w mojej wypowiedzi zaimek "same"? Inteligencją to ty nie grzeszysz

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1514
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 cze 2026, 13:10

Nie kłóćcie się, nauczyciele i tak zostaną zastąpieni przez AI.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2026, 13:12

sickstick pisze:
22 cze 2026, 13:02
1. Na dyżurze nauczyciel ma obowiązek dyżurować, gdyż gdyby poświecił ten czas na rozmowę z rodzicem a na dużyrowanym przez niego korytarzu coś się stało, to będzie odpowiadał karnie przed sądem za nie upilnowanie dzieci które miał aktualnie pod opieką.
LOL. Jak będzie pracował 10 h w poniedziałek to myślę że będzie miał chociaż jedno okienko i wtedy rodzic może sprawę załatwić.
O taki dyżur mi chodziło. Zbyt dosłownie wszystko bierzesz.
sickstick pisze:
22 cze 2026, 13:02
4. Nr telefonu do nauczyciela-wychowawcy to podstawowa sprawa do kontaktu z uczniami i ich rodzicami. Praca w szkole to PRACA Z LUDŹMI a nie z małpami w zoo albo golarkami pod zastaw, której celem jest wychowanie, rozwój i edukacja dzieci.
Oooo, ciesze się że się poprawiłeś, nr telefonu do wychowawcy to nie jest to samo, co nr telefonu od każdego nauczyciela z chemii czy biologii.
Ale w życiu żaden wychowawca nie powinien odbierać rozmowy od rodzica o godzinie 20:00.

Nie ma sensu tej dyskusji kontynuować, nauczyciele nie mają zamiaru zrezygnować ze swoich przywilejów. Naprawdę, spytaj mamę czy woli 2 msc wolnego w lipcu i sierpniu czy 26 dni roboczych w październiku i listopadzie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2026, 13:17

Ja ciągle czekam - bo w końcu od tego zaczęła się dyskusja - na propozycje reform w karcie nauczyciela które poprawią kondycję szkolnictwa w tym kraju. Bo dotychczas kręcimy się wokół 2 kwestii - dni urlopu i godzin pracy - które nic nie poprawią, z dużym prawdopodobieństwem rozwalą funkcjonalnie placówek, a co za tym idzie spowodują konieczność zwiększenia nakładów państwa na edukację. Czyli nic nie poprawiamy, ale za to wydajemy jeszcze więcej. W zamian za to cloner z Eyesmonem będą mieli satysfakcję że jakieś grupie społecznej zabrano "przywileje", których oni u swoich prywaciarzy nie mają. Ale kiedy wspomnieć o przywilejach jakie oni mają u prywaciarzy a nauczyciel nie ma, to nagle "nie porównujmy prywaciarza do budżetówki".

A co z reformami które wpłyną korzystnie na funkcjonowanie systemu edukacji lub państwa? Jakieś propozycje? Jakiekolwiek, poza "zabrać innym bo ja nie mam" ? :>
Ostatnio zmieniony 22 cze 2026, 13:21 przez sickstick, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2026, 13:19

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 13:04
Gdzie tutaj jest w mojej wypowiedzi zaimek "same"? Inteligencją to ty nie grzeszysz
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”