Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2899

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2413

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 30 cze 2026, 23:05

Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 22:54
bo na tych niestrzeżonych kąpieliskach w ZG i okolicy 90% ludzi to obywatele tego kraju.
a czemu nie 89%? Dane wiadomo skąd wyciągnąłeś

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 30 cze 2026, 23:21

Gortat liczył.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 30 cze 2026, 23:24

League pisze:
30 cze 2026, 21:07
PietroBosman pisze:
30 cze 2026, 20:39
A propos rozliczeń..."afera" dwóch wież na Srebrnej. Pamiętacie?Ile o tym trąbiono?
Ale im się należało.
Afera maseczkowa - umorzona
Afera respiratorowa - umorzona
Afera wizowa - umorzona (ze 170 tysięcy wyszło 32 (trzydzieści dwa) potwierdzone wizy sprzedane przez byłego działacza platformy)
Afera z Willami - kilka umorzeń i ostatnie postępowania w toku pewnie też będą umorzone
Afera mateckiego z fikcyjnymi zatrudnieniami w lasach państwowych - wczoraj było przesłuchanie, ale TVN nie chciał relacjonować pomimo obecności (ciekawe dlaczego)
Afera z funduszem sprawiedliwości - 25 milionów które komornik "zabezpieczył" na prywatnym koncie bankowym Wosia umorzone (xD) Reszta w toku.
Afera z dwoma wieżami - umorzona
Piskorki były po prostu aż tak zepsute, że wszystkie swoje wielkie afery kręcili w ramach istniejącego prawa, czego o twojej mafii nie da się powiedzieć. Lepiej dla nich żeby afera z tym szpitalem to nie był początek końca :)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2026, 23:28 przez masacra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 30 cze 2026, 23:28

masacra pisze:
30 cze 2026, 23:24
ramach istniejącego prawa, czego o twojej mafii
:rydzyk: co za ładne pranie mózgu. Kradną ale w granicach prawa xd. Dawaj dowody jakieś. Ja wrzuciłem jeden promil jedynie. I nie mam mafii jak sobie spekulujesz, tylko ta afera płatnego trolla z kanału null jak dotąd ślepak

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1993
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 cze 2026, 23:55

Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 22:54
Niech ktoś im powie, że takie sztuczne i narzucane ocieplanie wizerunku daje odwrotny efekt. Co zresztą widać w komentarzach ludzi pod wpisami na różnych profilach, nawet na takich gdzie wcześniej to było nie do pomyślenia.
Nie wiem czy nie za daleko wyciągasz wnioski odnośnie tego ocieplania. Po prostu zwrot "Ukrainiec" tak jak "kierowca BMW" w temacie daje nawet kilkaset procent większe zasięgi, właśnie przez te komentarze. A że akurat ostatnio zdarzyło się kilka rzeczy, że można było ich pochwalić, to się zdarzyło.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 lip 2026, 5:34

Pewnie że za daleko bo to prosty chłopak. Trzeba rozróżiać politykę a zwykłych ludzi. To, że żeleński i jego otoczenie zachowują się w sposób karygodny ze sprawą upa nie znaczy że mamy hejtować zwykłych ukraińców. Niech pracują w Polsce dla Polski i tyle. Mały procent z nich co nie potrafi się zachować i dokonuje przestępstw deportować a resztę utrzymać w kraju i już.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 lip 2026, 6:45

Elita się odezwała Obrazek

Nie trzeba wnikliwie analizować, żeby zobaczyć komentarze polskich i ukraińskich internautów oraz zauważyć jak się zmieniło zdanie na temat sąsiada. Prosty chłopak jest w stanie to zauważyć, więc taka inteligencja jak wyżej nie powinna mieć z tym problemu. Nie powinna, prawda?

Był ostatnio jakiś raport mówiący o tym, jak duży procent internetowych wpisów na temat Ukrainy jest krytyczny i był to ogromny wzrost porównując z początkiem roku. Pewnie same ruskie onuce i trolle za ruble, no ale jednak wzięto te wpisy również pod uwagę i taki jest rezultat.

Jest jakaś część społeczeństwa, która w tym zawirowaniu polsko-ukraińskim jest team UA i stara się wmówić innym, że tak się powinno postępować. Nie wiem tylko czy stawiają interes ukraiński ponad polski sami z siebie czy to element wojny polsko-polskiej.

Sytuacja polsko-ukraińska jest napięta i to nie dotyczy tylko najważniejszych osób w państwie. Uważam też, że gdyby napięta nie była to nikt by nie pisał o dwóch Ukraińcach nad jeziorem czy innych podobnych sytuacjach, bo zapewne takich zdarzeń było o wiele więcej w ostatnich latach. Nie wiem na ile to chęć zrobienia zasięgów.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 lip 2026, 8:39

Zygmunt-1 pisze:
01 lip 2026, 6:45
. Prosty chłopak jest w stanie to zauważyć,
Prosty chłopak wrzuca propagandę wrzucają od siebie dane z d :haha:

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2026, 8:42

Nie no ja tez dlugo staralem sie rozumiec i tlumaczyc zachowanie Ukraincow, ale wjechala taka odklejka, ze od samego czytania wypowiedzi ichniejszych politykow czy komentatorow na X to jak widze tych ludzi na ulicy i slysze ze sa z Ukrainy to mam nadzieje, ze szybko sie stad zawina.
inna sprawa, ze nasza gospodarka na taki exodus nie jest w ogole przygotowana.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 lip 2026, 8:47

Nie zawiną się.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2026, 8:51

Boromir pisze:
01 lip 2026, 8:47
Nie zawiną się.
Zdaje sobie z tego sprawe, ale co mnie irytuje sytuacja to moje.
Zwrot w relacjach z UA jest widoczny od jakis 2 lat - Polska w zasadzie nie ma szans na udzial w wiekszych inwestycjach przy odbudowie tego krajuc, sami nie mamy juz nic do zaoferowania a o pieknych gestach i zrywach spoleczenstwa zaraz nie bedzie nikt pamietac, a nawet jesli to nie maja one zadnej wartosci w relacjach na tym poziomie. Dobrze, ze upominamy sie o swoje, ale skutek tego bedzie pewnie zaden. Z drugiej strony te relacje wroca do poziomu jaki byl przed wojna (?) i juz widac, ze za ewentualny brak dopuszczenia UA do stolika UE odpowiedzialnym bedzie Polska - taka przynajmniej bedzie tamtejsza narracja. Mocno naiwnym trzeba byc zeby panstwo w takim stanie zostalo czlonkiem UE, zwlaszcza w obliczu problemow, z ktorymi mierzy sie zachod. Smiem twierdzic, ze jest to teraz najmniej wszystkim potrzebne, bo pociagnie za soba szereg konsekwencji. Nie wspominam juz o tym, ze sa wazniejsze tematy niz upamietnienie mordercow, ale Ukraina jako panstwo nie jest i dlugo nie bedzie gotowa zeby dojsc do zachodnich standardow, choc zlosliwi powiedza, ze poziom skorumpowania tego kraju swiadczy o tym, ze wlasnie w Brukseli odnajda sie znakomicie ;)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 lip 2026, 8:53

Przema pisze:
01 lip 2026, 8:42
Nie no ja tez dlugo staralem sie rozumiec i tlumaczyc zachowanie Ukraincow, ale wjechala taka odklejka, ze od samego czytania wypowiedzi ichniejszych politykow czy komentatorow na X to jak widze tych ludzi na ulicy i slysze ze sa z Ukrainy to mam nadzieje, ze szybko sie stad zawina.
No tak tylko głupie komentarze w necie są wszędzie. Wystarczy wejść na fejsa i od zawsze ludzie wylewają hejt na innych. Jak tutaj na forum cloner zarzuca mi że wrzucam linki a sam wrzuca kretyński filmik od jasia kapeli. Takie jednostki jadą po Ukraińcach za nic i tak samo w Ukrainie po Polakach tacy sami. Trzeba z ich politykami twardo. Mera Lwowa to powinniśmy nie wpuszczać co Polski w ogóle

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2026, 9:00

League pisze:
01 lip 2026, 8:53
Przema pisze:
01 lip 2026, 8:42
No tak tylko głupie komentarze w necie są wszędzie. Wystarczy wejść na fejsa i od zawsze ludzie wylewają hejt na innych. Jak tutaj na forum cloner zarzuca mi że wrzucam linki a sam wrzuca kretyński filmik od jasia kapeli. Takie jednostki jadą po Ukraińcach za nic i tak samo w Ukrainie po Polakach tacy sami. Trzeba z ich politykami twardo. Mera Lwowa to powinniśmy nie wpuszczać co Polski w ogóle
Poczytaj co piszą Żeleński czy Budanov.
Żeby oddać sprawiedliwość to Kliczko uderza w inne tony ale też jednoznacznie nie odcina się od pewnych słów.
Zdaje sobie sprawę że to na użytek wewnętrzny ale jeszcze przyjdzie pora gdy będą musieli się z Polską dogadać jeśli Ukraina faktycznie będzie chciała wejść do UE. Choć jeśli dogadają się z mocniejszymi, to przy naszej nieporadności politycznej i tak zostaniemy rozegrani jak dzieci.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 lip 2026, 9:16

Oby nasi politycy tego nie zepsuli ale przy naszych nigdy nie wiadomo

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2026, 9:23

Poki co najlepszym zagraniem popisal sie Nawrocki. Brawurowa wzajemna rezygnacja z orderow i nadan spowodowala zainteresowanie tematem ludobojstwa na Wolyniu przez zachodnie media. Przynajmniej przecietny Europejczyk ma szanse dowiedziec sie z czego wynika ten balagan i z kim ma do czynienia. Wbrew pozorom to moze poprawic karty w polskim rozdaniu, bo Niemcy w takiej sytuacji za Ukraine umierac nie beda, zwlaszcza ze wspolpraca polsko-niemiecka w tych mediach jest przedstawiona za wzor z uwzglednieniem historii (nie do konca sie zgadzam, ze wzor, ale nie ma zaklamywania czy ignorowania historii tak jak w przypadku Ukraincow). Oni sami sie teraz mierza ze swoimi tragediami (Mariupol, Bucza) wiec tym bardziej dziwi ze tak bezczelnie igraja z historia. Zwlaszcza ze ostatnie lata przyniosly im wspolczesnych bohaterow...no coz, my nie mamy na to wplywu, moze bedizemy miec wplyw na co innego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”