Gry... - Strona 679

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1838

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 lip 2026, 12:50

7lechus pisze:
02 lip 2026, 12:43
nowa PS 6 będzie kosztować w granicach 7-9 tysięcy złotych
Ja pierdole, horror. Do tego tylko cyfrowe wydania gdzie za grę pewnie będzie 500 PLN w czasie premiery a używki na płycie nie kupisz.

Najlepsze że o tej decyzji braku płytek od 2028 są same negatywne komentarze, dosłownie żadnego przychylnego, a to tylko moja babka która mi się wyświetla na X/FB

Mam chyba pomysł na biznes - skupować teraz hurtowo gierki na PS4 i PS5 i za parę lat otworzyć sklepik retro xd

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2122

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 lip 2026, 13:16

1234 pisze:
02 lip 2026, 12:50
Najlepsze że o tej decyzji braku płytek od 2028 są same negatywne komentarze, dosłownie żadnego przychylnego
Bo nie ma opcji na przychylny. Bo to moze byc decyzja albo dla kogoś negatywna (jak kupuje albo chce kupować wydania na plytach) albo neutralna (jak korzysta tylko z cyfrowych). Niczyja sytuacja się nie polepsza. Tzn. żadnego gracza - bo firma będzie miała większą kontrolę nad graczami.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1993
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 13:23

venomik pisze:
02 lip 2026, 13:16
Bo to moze byc decyzja albo dla kogoś negatywna (jak kupuje albo chce kupować wydania na plytach) albo neutralna (jak korzysta tylko z cyfrowych)
IMO długoterminowo dla nikogo nie jest to opcja neutralna. Oddawanie jeszcze większej władzy nad rynkiem jednej firmie nigdy nie jest niczym dobrym dla konsumenta.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 13:51

Mr.Chris pisze:
02 lip 2026, 13:23
venomik pisze:
Bo to moze byc decyzja albo dla kogoś negatywna (jak kupuje albo chce kupować wydania na plytach) albo neutralna (jak korzysta tylko z cyfrowych)
IMO długoterminowo dla nikogo nie jest to opcja neutralna. Oddawanie jeszcze większej władzy nad rynkiem jednej firmie nigdy nie jest niczym dobrym dla konsumenta.
W przypadku Playstation, to oni będą mieli władzę tylko nad własnym rynkiem a zwłaszcza eksów, bo pozostałe gry będą wychodzić na inne platformy i będą mogły mieć wydania fizyczne - dlatego Ci co będą chcieli mieć fizyki, nie będą kupowali cyfrowych gier na Playstation tylko poczekają np. na wydanie PC. Chyba, że jest się tylko konsolowcem, to nie ma zmiłuj. Nintendo przykładowo wydaje gry tylko na swoje konsole i nie są dostępne na inne platformy, więc też kontrolują swój rynek. Sony bardziej sobie tym szkodzi niż pomaga, bo jeśli ktoś korzysta z większej ilości platform, to będzie szukał opcji kupna fizyka na inną platformę a Playstation? głównie zarabiać będzie na swoich eksach. Mam wrażenie, że jak zobaczą, że ta decyzja generuje im straty, to zmienią swoje zdanie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1993
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 15:14

Samuraj pisze:
02 lip 2026, 13:51
Mr.Chris pisze:
02 lip 2026, 13:23
venomik pisze:
W przypadku Playstation, to oni będą mieli władzę tylko nad własnym rynkiem a zwłaszcza eksów, bo pozostałe gry będą wychodzić na inne platformy i będą mogły mieć wydania fizyczne - dlatego Ci co będą chcieli mieć fizyki, nie będą kupowali cyfrowych gier na Playstation tylko poczekają np. na wydanie PC. Chyba, że jest się tylko konsolowcem, to nie ma zmiłuj. Nintendo przykładowo wydaje gry tylko na swoje konsole i nie są dostępne na inne platformy, więc też kontrolują swój rynek. Sony bardziej sobie tym szkodzi niż pomaga, bo jeśli ktoś korzysta z większej ilości platform, to będzie szukał opcji kupna fizyka na inną platformę a Playstation? głównie zarabiać będzie na swoich eksach. Mam wrażenie, że jak zobaczą, że ta decyzja generuje im straty, to zmienią swoje zdanie.
Mam wrażenie, że podchodzisz do tego ze zbyt dużą wiarą w konsumenta. Albo ja ze zbyt małą :P

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 801

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 02 lip 2026, 15:52

Nagle nie włożą napędu do wyprodukowanej już konsoli 😉 konsolowcy od Sony i tak i tak zostaną przy Sony. Dla Sony jest to w [ch**] korzystne bo nawet jak stracą jakiś tam procent graczy to zyskają na zaoszczędzeniu produkcji, dystrybucji itp 😉

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lip 2026, 16:10

Podobnie się ma sytuacja z telefonami gdzie przestali dawać ładowarki...

Wracając do tematu gier to gdzieś rok czy dwa lata temu wyskoczył jeden mądry i powiedział, że kupując grę (online) nie jesteśmy jej właścicielem tylko wynajmujemy, czy jakoś tak. Wspaniale podejście - "zapłać plebsie, chwilę się pobaw, ale jak później zniknie ci dostęp to smuteczek".

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 16:53

Rezus pisze:
02 lip 2026, 16:10
Podobnie się ma sytuacja z telefonami gdzie przestali dawać ładowarki...

Wracając do tematu gier to gdzieś rok czy dwa lata temu wyskoczył jeden mądry i powiedział, że kupując grę (online) nie jesteśmy jej właścicielem tylko wynajmujemy, czy jakoś tak. Wspaniale podejście - "zapłać plebsie, chwilę się pobaw, ale jak później zniknie ci dostęp to smuteczek".
Chyba ostatnimi czasy była afera właśnie z usunięciem gry The Crew z biblioteki graczy i wtedy powstała akcja Stop Killing Games która weszła do Parlamentu Europejskiego i chyba nie dawno została odrzucona. The Crew to była gra usługa wspierana przez lata i w sytuacji gdy było The Crew 2 to twórcy postanowili przestać grę wspierać i ją usunąć. Jeśli taka gra jak The Crew wzbudziła masowe negatywne emocje po usunięciu, gdzie poszły pozwy, protesty, skargi to można sobie wyobrazić co by się działo gdyby nagle steam postanowił usuwać gry z bibliotek graczy - była by gruba afera nawet jeśli prawo by stało po stronie Valve to mimo wszystko są jakieś prawa konsumenta o które można walczyć.

Prawdą jest, że my kupujemy licencję a nie gry jako takie, nie jesteśmy ich właścicielami.

Zakładam, że właśnie gry usługi najbardziej są narażone na usunięcie a gry dla jednego gracza nie wymagają takich rzeczy jak utrzymywania serwerów, wsparcia aktualizacjami czy kontentem i nie są zależne od ilości graczy. Raczej szansa, że kiedykolwiek zostaną usunięte jest praktycznie żadna, to cała platforma steama by musiała się zawinąć a patrząc jaki to moloch, to raczej nigdy się nie wydarzy. Biblioteka steam to mimo wszystko bardzo bezpieczne miejsce twoich gier nawet jeśli nie jesteś ich właścicielem, to raczej ich nie stracisz.

Ale jak wspomniałem, gdyby steam chciał się zawinąć, to by musiał mieć na uwadze, że użytkownicy by masowo walczyli o swoje prawa, masowe protesty i pozwy, akcje skierowane do rządów... Działo by się i taki dystrybutor cyfrowy jak steam doskonale o tym wie, że zostali by po prostu zniszczeni przez społeczność.

Walka z społecznością też nie wyszła by na dobre, bo wtedy do łask wróciłoby piractwo. The Crew mimo, że miało zamknięte serwery, to wróciło po półtora roku właśnie dzięki społeczności która sama wzięła sprawy w swoje ręce.

Usuwanie gier przez twórców czy dystrybutora cyfrowego to było by pójście na wojnę z graczami a tego żadna firma nie chce.

Ja mam na steamie blisko 300 gier na Epicu mam ich więcej, bo odbieram co tydzień ich darmowe pozycje od samego początku inicjatywy a nazbierało się tego już 600 gier i to wszystkie za darmo, doliczając GOG i inne platformy, to pewnie dobije do 1000 gier. Z czego kupuje głównie gry na steamie i wspomnianym GOG (bo tam są retro gry).

GOG z resztą odniósł się do decyzji sony zdaniem :

"Nawet jeśli gra zniknie ze sklepu GOG, nigdy nie zniknie z Twojej biblioteki. Właśnie tak powinno wyglądać cyfrowe posiadanie gier."

I mi się wydaje, że szalenie ciężko będzie aby usunąć naszą grę z biblioteki. Jest za dużo negatywnych czynników które sprowokują społeczność by takie działania miały sens, zawsze będzie jakieś alternatywne wyjście.

Ja tam jestem w miarę spokojny o swoje gry posiadane cyfrowo. Aczkolwiek, jeśli będzie sytuacja, że będą usuwać gry z biblioteki, to zacznę je po prostu piracić i żadna firma tworząca gry nie zobaczy moich pieniędzy. Wrócę do starego Ja gdzie mając konsole PS2 czy Xbox 360 to z szafy wylewały mi się gry nagrywane na verbatimy i to samo z PC gdzie po prostu kupię sobie dysk z wieloma terabajtami pamięci i będę sobie tworzył własną bibliotekę gier pirackich i będę miał to w dupie.

Dodam jeden przykład odnośnie darmowych gier na Epicu, mianowicie, zauważyłem, że wiele z tych gier zostało usunięte z sklepu cyfrowego Epic Games ale w bibliotece mojej pozostały i mimo, że nie da się już ich kupić, to u mnie są i tak to powinno wyglądać. Nawet problemy licencyjne jak w przypadku Jump Force na steam gdzie gra została usunięta bo utracono licencje na postacie shonen jumpa, to gra pozostała w bibliotekach graczy a dziś jest unikatem który można zdobyć tylko z zewnętrznych stron za setki złotych.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lip 2026, 18:38

Samuraj pisze:
02 lip 2026, 16:53
Prawdą jest, że my kupujemy licencję a nie gry jako takie, nie jesteśmy ich właścicielami
A to niby dlaczego?
A jak kupuję rower to też mam oddać gdy się firma odezwie?

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 02 lip 2026, 18:44

Szkoda, że nie ogłosili tego z 8 lat z wcześniej. Grałbym mniej i lepiej spozytkowalbym czas. Wiele gier nie jest wart tych 300 zł za sztukę. Gry przeważnie sa krótkie lub nudne(jak CD). Gry cyfrowe na PS Store mają spore ceny jak rzadko idzie trafić w konkretne promocje. GTA VI mogę ozywiście kupić bo wiem że to jest gra na lata(licząc z ewentualnym online) i zaraz to zrobię, ale nie policzylbym 5 gier pewnie za ostatnie 4 lata które były warte 300 zł.

PS 6 nie będzie kosztowało 6k. Po prostu nie. Imo ok 5k maksymalnie.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 18:56

Slim91 pisze:
02 lip 2026, 18:44
Wiele gier nie jest wart tych 300 zł za sztukę. Gry przeważnie sa krótkie lub nudne(jak CD).
Crimson Desert to ty szanuj. Piękna gra. Chyba jedna z nielicznych gier warta swojej ceny. Nie dość, że na premierę był ogrom kontentu i zabawy na 200h to do tego jeszcze gra doczekała się wielu aktualizacji, darmowego kontentu i twórcy nie przestają, stale udoskonalają ten produkt. Pod tym względem gra jest najlepszą pozycją tego roku. Mimo, że rozgrywka przypomina MMO i wolno się rozwija oraz jest powtarzalna, to jednak dla mnie CD to obecnie nadal najlepsza gra tego roku. Spędziłem w niej blisko 130h a nie zrobiłem masy rzeczy, pozostało mi sporo end gamowych bossów do pokonania, sporo zadań do zrobienia i pewnie setki skarbów do znalezienia, nie mówiąc o tym, że prawie w ogóle nie tykałem Otchłani. Ogroooomna gra która jak najbardziej była warta ceny w przeciwieństwie do takiego RE9 który jest na 8h i co najwyżej sobie możesz przejść grę drugi raz jak chcesz więcej zabawy a obie gry na premierę były w tej same cenie. Plus taki, że gry Capcomu szybko tanieją.
Rezus pisze:
02 lip 2026, 18:38
Samuraj pisze:
02 lip 2026, 16:53
Prawdą jest, że my kupujemy licencję a nie gry jako takie, nie jesteśmy ich właścicielami
A to niby dlaczego?
A jak kupuję rower to też mam oddać gdy się firma odezwie?
Rower to wiesz, marny przykład, jak z butami, wychodzisz buty i są do wyjebania, tak jak wyjeżdżony rower. Zużywające się rzeczy to wiesz ;p
Tak poważniej, to wiadomo po co wprowadzono cyfrowe wersje gier - aby nie było możliwości odsprzedaży z drugiej ręki a i tak ludzie kombinują, bo możesz odkupić całe konto z daną grą. Jak wspomniałem, kupujemy licencję a nie grę i się na to zgadzamy akceptując regulamin, więc w pełni świadomi kupujemy coś co nie będzie naszą własnością i tyle w temacie.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lip 2026, 19:15

Kupujemy grę a nie licencję. A używają tego stwierdzenia właśnie żeby nami manipulować.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1838

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 lip 2026, 19:20

Kurde, za małolata wymiana grami (tak na początku XXI wieku piratami, kupowanymi za 10-15-20 zł na targu :mrgreen: ) to była cała esencja gry. Pożyczanie kolegom, wymiany, sprzedaż dalej, później jak się było starszym i kupowało się już normalne gry, to odsprzedaż w sklepach z grami albo wymiana na inne tytuły. Jak ktoś chciał sobie kolekcjonować no to może sobie mieć do dzisiaj kolekcję CD na peceta czy konsole i sobie stoi na półeczce, kiedy chcesz to odpalasz, komu chcesz to oddajesz, sprzedajesz. Po prostu wolność i własność przedmiotu który kupiłeś. Zresztą sklepy z grami u mnie do dzisiaj istnieją, w tym jeden, który ma ze 30 lat. Babka tam pracująca wychowała niejedno pokolenie graczy. I to wszystko padnie, własności nie będzie, fizycznego nośnika nie będzie, chcesz zagrać to kupuj od producenta i nigdzie indziej, ani nie sprzedaż, ani nie wymienisz. Tylko cyfra i internet, który ci jednym ruchem mogą zlikwidować. Tragedia. Nienawidzę czasami tego nowoczesnego świata.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 162

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 lip 2026, 19:41

To jest "piękne" z tymi licencjami i niby tak zawsze było, ale mając fizyczny egzemplarz w ręku człowiek czuł się jednak właścicielem gry, mógł ją pożyczyć czy sprzedać. Teraz zostaną same cyfrówki, a niedługo co? Może już tylko abonament będzie uprawniał do grania, jak jest z filmami na kanałach streamingowych ? Kiepska to perspektywa dla konsumenta...

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 19:49

Rezus pisze:
02 lip 2026, 19:15
Kupujemy grę a nie licencję. A używają tego stwierdzenia właśnie żeby nami manipulować.
Nie no, kupujesz licencje. Czyli co konkretnie?

Uprawnienia upoważniające do korzystania na określonych warunkach z cudzej własności w postaci dobra niematerialnego. Kupujesz dostęp do gry a nie grę na własność. Tu nie ma manipulacji, masz czarno na białym co kupujesz i się na to zgadzasz. To jak wypożyczalnia, tyle, że płacisz jednorazowo i masz dostęp do gry bezterminowo.
1234 pisze:
02 lip 2026, 19:20
Kurde, za małolata wymiana grami (tak na początku XXI wieku piratami, kupowanymi za 10-15-20 zł na targu :mrgreen: ) to była cała esencja gry. Pożyczanie kolegom, wymiany, sprzedaż dalej, później jak się było starszym i kupowało się już normalne gry, to odsprzedaż w sklepach z grami albo wymiana na inne tytuły. Jak ktoś chciał sobie kolekcjonować no to może sobie mieć do dzisiaj kolekcję CD na peceta czy konsole i sobie stoi na półeczce, kiedy chcesz to odpalasz, komu chcesz to oddajesz, sprzedajesz. Po prostu wolność i własność przedmiotu który kupiłeś. Zresztą sklepy z grami u mnie do dzisiaj istnieją, w tym jeden, który ma ze 30 lat. Babka tam pracująca wychowała niejedno pokolenie graczy. I to wszystko padnie, własności nie będzie, fizycznego nośnika nie będzie, chcesz zagrać to kupuj od producenta i nigdzie indziej, ani nie sprzedaż, ani nie wymienisz. Tylko cyfra i internet, który ci jednym ruchem mogą zlikwidować. Tragedia. Nienawidzę czasami tego nowoczesnego świata.
Sam pamiętam jak za dzieciaka biegałem z kartridżami na targ i nimi handlowałem lub wymieniałem - oczywiście do Pegazusa.

Ale czy wy nie wyolbrzymiacie? Babcia co prowadzi 30 lat swój sklep będzie go nadal prowadzić, bo na Playstation świat się nie kończy. Problem wydań cyfrowych głównie będzie dotyczył konsoli Playstation, nadal będą sprzedawane gry w pudełkach na playstation tyle, że zamiast płyty będzie kod. Gry z płytą nadal będzie można nabyć na inne platformy a jak Playstation wyjdzie na tej decyzji dowiemy się za 2-3 lata. W moim odczuciu Playstation szybko dojdzie do tego, że to był błąd i nie wiem czy wydadzą nową konsolę z napędem czy dodadzą napęd zewnętrzny do konsol... Cokolwiek, ale będą chcieli naprawić tą głupią decyzję. Tutaj mamy poruszenie jakby w ogóle wydania fizyczne miały zniknąć z rynku... Nie znikną, znikną tylko na nową konsolę playstation i ch i w d.

Sama decyzja najbardziej boli osoby które inwestują w konsolę sony i przykładowo nowa konsola sony może nie mieć kompatybilności wstecznej, bo nie odpalisz sobie gry z płyty z poprzednich generacji konsol skoro nie ma nośnika i to może być mocno irytujące.
Ja jako gracz PC-towy mam to w sumie w dupie, przyzwyczaiłem się do zakupów cyfrowych jakkolwiek są one wredne dla konsumenta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”