Podróże - Strona 145

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 mar 2026, 10:50

Keres pisze:
24 mar 2026, 7:09
Najs. Swego czasu też myślałem nad podróżą dookoła świata, ale życie zmieniło plany. Ja przystanków miałem mieć dużo mniej.
Matko ile to jest organizacji, to nawet nie chcę wiedzieć.
Kiedy wylot? Zapewne lecisz sam?
Chyba 6 października. Piszę chyba bo lecę przez Sarjah więc kij wie kiedy finalnie. Lecę sam. Organizacji jakoś dużo nie będzie. Wiadomo wizy itd ale na miejscu nie będę miał planu na każdy krok. Podstawowe informacje i tipy.

Ten trip miał mieć maksymalnie 45 dni, a wyszło jak wyszło.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 mar 2026, 11:49

to ja się wetnę tylko tutaj i tak:
Paryż na sobotę mam: 11 wieża Eiifla, potem jakiś Pl. du Trocadéro et du 11 (podobno piękny widok na wieżę), Łuk Triumfalny i Pola Elizejskie i spacerkiem do Luwru na 16.
Na niedziele dłuższy spacer: Katakumby, Ogród Luksemburski, Panteon, Saint-Germain-des-Prés, Notre Dame, Place des Vosges i potem Montrmartre czyli Sacré-Cœur, Plac Pigalle i Moulin Rouge.

Coś jeszcze ominąłem?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2052
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 mar 2026, 12:26

DDK pisze:
24 mar 2026, 11:49
spacerkiem do Luwru na 16
Z tego co widzę, zamykają o 18. Jesteś pewien, że 2h Ci wystarczy? To naprawdę ogromne muzeum i tyle czasu może starczy, jeżeli nie planujesz robić dobrych zdjęć albo czytać zupełnie żadnych opisów. Ja bym proponował zacząć od Luwru, bo jeżeli nie będzie interesująco, to szybko przelecisz, a jak Ci się spodoba, to nie będziesz żałował, że musisz już wyjść.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 24 mar 2026, 12:51

Trocadero jest chwilę od Eiffla, najczęściej wybierane miejsce od oświadczyn. Widać stamtąd wieże, jakieś 5 min z buta.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 mar 2026, 13:14

Mr.Chris pisze:
24 mar 2026, 12:26
Z tego co widzę, zamykają o 18. Jesteś pewien, że 2h Ci wystarczy? To naprawdę ogromne muzeum i tyle czasu może starczy, jeżeli nie planujesz robić dobrych zdjęć albo czytać zupełnie żadnych opisów. Ja bym proponował zacząć od Luwru, bo jeżeli nie będzie interesująco, to szybko przelecisz, a jak Ci się spodoba, to nie będziesz żałował, że musisz już wyjść.
Średnio mnie sztuka interesuje, tak naprawdę idę tam zobaczyć pojedyncze rzeczy i tyle. Opisów na pewno czytał nie będę, poczytam sobie o Luwrze w samolocie ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4374

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 mar 2026, 10:21

Siedzę już parę dni w domu, opalenizna się jeszcze trzyma, piątek - to trochę luzu :)

Zawiodła mnie Tajlandia neistety - ost raz byłem w 2019 czyli przed covidem i było jednak lepiej. Teraz (poza Bangkokiem czy Surat Thani czyli normalnymi miastami) to jest Bułgaria.

Masę turystów (już nie backpackers ale rodziny z dziećmi, pary, hordy ruskich) sprawiło, że Tajowie widzą w nas już tylko $ - na wyspach to już jest podejście "płać i spierdalaj". Jakikolwiek problem czy roszczenie z naszej strony (prom się spóźnił 2h, hotel coś tam obiecał ale nie dotrzymał - to jest od razu "możemy anulować rezerwację". Na jakikolwiek sprzeciw z naszej strony "wezwiemy policję - 1 się nawet zdarzyło ale policja TURYSTYCZNA nie mówiła słowem po angielsku więc musiałem z nimi przez tłumacza google gadać. oczywiście nic nie mogli pomóc). Jak człowiek chce negocjować drogie dość usługi (hotel przy plaży, 2 os pokój, basen, śniadanie - ale taki poziom 3* europejskich - to jest ok 100$ za noc, ceny też europejskie) to się z Ciebie śmieją mówiąc że "Ty jesteś biały bogaty to płać"

Niefajnie

Owszem, przyroda (Khao Sok polecam), żarcie niezmiennie (ale raczej w mniejszych skupiskach bo na wyspach to już same kebaby, pizze i burgery pod turystów), plaże (ale też te bardziej dzikie) dalej kuszą ale chyba trzeba wybierać albo miejsca "z dupy" (np taka Koh Lanta pusta i fajna a okoliczne Koh Lipe, Kradan, Mak i pomniejsze wysepki już zajebane) albo duże miasta.

Wietnam lepszy :)

Za to Pekin (mieliśmy 19h) fajny - widać technologię (apki Alipay czy Wechat do płacenia, ichniego ubera, komunikacji miejskiej i właściwie wszystkiego innego), dość mile podejście, dalej fajne ceny no i rozmach :) \
Oczywiście kontrol wszędzie, miliony kamer, przy każdym wejściu na większy plac, do metra - bramka + sprawdzanie bagażu i paszportu (lokalnym też sprawdzają wszystko, były przypadki że cofali jakichś ludzi z wejścia do metra :) ale za to czysto, zero śmieci na ulicy i turbo bezpiecznie. Coś kosztem czegoś:) Musze kiedyś te Chiny zgłębić bardziej

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 mar 2026, 11:11

Do Chin potrzebna wiza, prawda ?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2151

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 27 mar 2026, 11:15

Enjo pisze:
27 mar 2026, 11:11
https://www.gov.pl/web/chiny/idp

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 mar 2026, 11:15

Enjo pisze:
27 mar 2026, 11:11
30 dni nie

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 mar 2026, 11:26

A korzystając z okazji - kto by chciał się przelecieć do Tadżykistanu (Pamir Highway :jupi: )

https://www.skyscanner.ch/transport/fli ... =1&afsrc=1

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 kwie 2026, 20:54

Dobra, trzeba odhaczyc kolejne Państwo na weekend majowy, tym razem Ancona, Rimini i San Marino. Jak ktoś był i ma jakieś naprawdę fajne rzeczy do polecenia to dawać znać.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 kwie 2026, 13:46

Pytanko do forumowiczów, w szczególności pewnie fanów włoskiej piłki i Juventusu. Znajoma mnie namówiła na warsztaty taneczne w długi weekend w Turynie. Więc postanowiłem sobie to trochę połączyc z wypoczynkiem - lecę dziś, pewnie do piątku zostanę sobie w Bergamo, a w piątek po południu razem z nią do Turynu. Większosć soboty i niedzieli poświęcam na taniec, więc tam będą jakieś okienka po 3-4 godziny.
Turyn znam już całkiem dobrze, ale ostatnim razem byłem w 2018 roku. Kojarzycie czy od tego czasu pojawiły sie jakieś atrakcje godne zobaczenia? Internet podpowiada Gallerie d'Italia czy interaktywne muzeum kawy (jest jeszcze muzeum egipskie, ale takich muzeów już mam dosyć).
Powrót do Polski mam w środę z samego rana. Też z Bergamo. Dlatego też zastanawiam sie jak zagospodarować poniedziałek i wtorek. Avigliana, Ivrea, Susa? Alessandria? A może wyjazd juz rano w stronę Bergamo i na przykład Brescia? Albo nad Como?

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1004

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 kwie 2026, 14:05

venomik pisze:
28 kwie 2026, 13:46
Albo nad Como?
Nawet się nie zastanawiaj - warto zdecydowanie. Zresztą tak samo Bergamo. Como to jedna z lepszych miejscówek jakie w ogóle widziałem - zwłaszcza jak ktoś lubi połazić i napawać się widoczkami.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 kwie 2026, 14:58

Przema pisze:
28 kwie 2026, 14:05
Zresztą tak samo Bergamo. Como to jedna z lepszych miejscówek jakie w ogóle widziałem - zwłaszcza jak ktoś lubi połazić i napawać się widoczkami.
Zdecydowanie chętnie polaze i ponapawam się widoczkami.
To zakładając, że w poniedziałek rano będę jechał z Turynu, a we wtorek wieczorem będę jechał do Bergamo - gdzie polecasz się zatrzymać i co zobaczyć?

Samo Bergamo bede zwiedzał wcześniej. Korzystam z tego, że mogę pracować zdalnie i wlasnie jutro i w czwartek wieczorem pracuję do 16 i później zwiedzam, podobnie w piątek rano. Koleżanka przylatuje koło 16 chyba i wtedy ją zgarniam z lotniska i jedziemy do Turynu.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 02 lip 2026, 20:59

Dawno mnie tu nie było.

Byłem ostatnio ponownie w Seulu i znowu bylo fajnie. Do tego zwiedziłem 4 japońskie miasta: Nagoya, Okayama, Hiroshima oraz Fukuoka. Poza Hiroshimą z wiadomych względów było przeciętnie. Mogło być lepiej. Chociaż 1 dzień dłużej w Hiorshimie i byłbym na meczu J League.

Za miesiąc będę w Sofii, Neapolu oraz Genui.

Dzisiaj finalnie zabukowalem ostatni nocleg na wycieczke dookoła swiata. Zostało trochę dorzucić do noclegów na miejscu oraz szczepionki i wydatki na miejscu które planuje załatwić troszkę inną drogą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”