Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » dzisiaj, 14:13
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » dzisiaj, 14:13
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » dzisiaj, 14:17
Pochettino po decyzji na konferencji się wypowiedział że 99% świata piłkarskiego uważało kartkę za błędną więc ta decyzja po prostu zadaje sprawiedliwości sytuacji. Ale sytuacja jest rozwojowa, podobno dzisiaj rano ma być ponowne rozpatrzenie tej sprawy.
Magnum
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » dzisiaj, 14:37
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » dzisiaj, 16:52
7lechus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » dzisiaj, 16:53
HMK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » dzisiaj, 17:03
nie ma i nawet FIFA to wie bo nikt tego nie cofnął.
Magnum
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hamster79 » dzisiaj, 19:49
Hamster79
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 20:15
Tennessee
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 20:23
Samuraj
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 20:38
źródło: realmadryt.plPrezydent Stanów Zjednoczonych został zapytany o swoją ingerencję w sprawę Baloguna podczas poniedziałkowego spotkania z dziennikarzami w Gabinecie Owalnym.
– Widziałem tę akcję. Kocham sport, sam byłem dobrym sportowcem i bardzo dobrze się na nim znam. Naprawdę bardzo dobrze. To nie był faul. To nie było nawet przewinienie. Dwóch zawodników biegło z pełną prędkością i po prostu na siebie wpadło. Kiedy poruszasz się w takim tempie, nie jesteś w stanie precyzyjnie postawić stopy na stopie rywala.
– To byli dwaj znakomici sportowcy, którzy się ze sobą splątali. A ten sędzia… wystarczy spojrzeć na jego przeszłość, by mieć pewne podejrzenia. Nie chcę tego mówić, bo nie lubię wywoływać kontrowersji, ale jest bardzo podejrzany. Mogę przedstawić wam jego historię. Podjął decyzję, w którą nikt nie mógł uwierzyć. Nawet ludzie po drugiej stronie mówili: „Ale mieliśmy szczęście. Niesamowite”.
– To bardzo interesujące. Mówi się, że takich sytuacji nie powinno się oceniać w zwolnionym tempie. Wcześniej nie zdawałem sobie z tego sprawy. Nigdy o tym nie słyszałem. Nie powinno się analizować ich w zwolnionym tempie, ponieważ wtedy wszystko wygląda zupełnie inaczej. Można wybrać jedną czwartą sekundy i zobaczyć, że czyjaś ręka dotyka szyi albo wydarzyło się coś innego. Kiedy oglądasz akcję w normalnym tempie, widzisz po prostu zderzenie dwóch zawodników. I właśnie to się wydarzyło. Trochę się ze sobą splątali.
– Balogun nie zrobił nic złego, a jest naszym najlepszym albo jednym z najlepszych zawodników. To niezwykle ważny piłkarz. Sędzia pokazał mu czerwoną kartkę. Nie wiedziałem, co to oznacza. Nie sądziłem, że ma to większe konsekwencje. Później usłyszałem, że przez to nie można wystąpić w następnym meczu, przynajmniej w jednym kolejnym spotkaniu. Pomyślałem: „To poważna sprawa”.
– W przypadku każdego innego zawodnika również byłoby to niesprawiedliwe. Kiedy jednak odbierają ci najlepszego albo jednego z najlepszych piłkarzy – bo mamy kilku świetnych – i mówią, że nie może zagrać, jest to bardzo niesprawiedliwe. Jedną rzeczą jest ukaranie kogoś w trakcie meczu. Jak można jednak karać go za spotkanie, które jeszcze się nie odbyło? To bardzo niesprawiedliwe. Nie można tak robić.
– Tak, poprosiłem FIFA o ponowne rozpatrzenie sprawy. Rozmawiałem z człowiekiem, który cieszy się ogromnym szacunkiem, a szacunek do niego wzrósł zresztą dziesięciokrotnie. Już wcześniej był bardzo dobry, ale naprawdę mocno wypromował ten sport w naszym kraju. To ja doprowadziłem do tego, że te imprezy trafiły do Stanów Zjednoczonych. Nie Biden. Biden spał. To ja do tego doprowadziłem.
– W pewnym sensie było to bardzo smutne, bo to ja to załatwiłem, a gdyby wszystko potoczyło się normalnie, byłbym już na emeryturze. Demokraci mówią teraz: „Trzeba było po prostu pozwolić mu działać po swojemu. Wtedy już by go nie było”. Ale, jak powiedziałem, najsmutniejsze jest to, że to ja sprowadziłem do nas igrzyska olimpijskie i mistrzostwa świata.
– Jedyne, co zrobiłem, to poprosiłem o ponowne przeanalizowanie tej sytuacji, ponieważ nie uważałem, że był tam faul. I powtórzę: dobrze znam się na takich rzeczach. Moim zdaniem to nie było przewinienie. Dwóch znakomitych sportowców zderzyło się ze sobą i zaplątało nogami. To nie była sytuacja, w której jeden zawodnik uderzył drugiego pięścią w twarz czy zrobił coś podobnego. Wtedy sprawa wyglądałaby inaczej.
– Uważam, że niedopuszczenie do gry jednego z czołowych zawodników, być może najlepszego albo jednego z najlepszych w drużynie, byłoby czymś strasznym. Położyłoby się to wielką plamą na tym turnieju. Przekazałem jedynie swoje odczucia. Nie mówiłem Infantino, co ma zrobić. Nie mogę mu tego nakazać. Nie sądzę zresztą, żeby to on podjął tę decyzję. Zrobił to chyba komitet i uważam, że postąpił właściwie. Po pierwsze, dlatego że nie było faulu. Po drugie, ludzie chcą oglądać mecze z udziałem najlepszych zawodników.
– Jak byście się czuli, gdybyśmy wykluczyli Messiego, bo wpadł na innego zawodnika? Albo Ronaldo? „Cristiano, zderzyłeś się z kimś, więc nie zagrasz w następnym meczu”. Przecież on jest znakomity. Albo Harry Kane: „Harry, nie zagrasz, ponieważ uderzyłeś kogoś trochę mocniej, niż powinieneś”. Nie można tak robić. Gdyby Balogun został wykluczony, moim zdaniem położyłoby się to dużą plamą na tych niesamowitych mistrzostwach. Musimy oglądać najlepszych zawodników. Belgia ma zresztą świetną drużynę. My powinniśmy wystąpić w najmocniejszym składzie i oni również. Jeżeli wtedy wygramy albo przegramy, wszystko będzie uczciwe.
– A gdybyśmy stracili jednego z najlepszych zawodników i przez to przegrali mecz, byłoby to czymś strasznym. Dlatego uważam, że podjęto naprawdę znakomitą decyzję. Decyzja sędziego była natomiast okropna i nikt o tym nie mówi. Wszyscy rozmawiają o anulowaniu zawieszenia, jakby sama czerwona kartka była czymś oczywistym. Nikt nie mówi o decyzji arbitra, który ją pokazał.
– Nie wiedziałem nawet, co, do diabła, oznacza czerwona kartka. Kiedy się dowiedziałem, powiedziałem: „Chyba sobie żartujecie”. Jeden człowiek podnosi kartkę i w ten sposób decyduje, że twój najlepszy zawodnik nie wystąpi w następnym meczu. Pomyślałem: „To ogromna władza. To coś strasznego”. Później przyjrzałem się przeszłości tego sędziego. Nie wyglądała najlepiej. Tyle mogę powiedzieć.
Do publicznego przyznania się Trumpa do interwencji odniósł się następnie Gianni Infantino. Prezes FIFA potwierdził rozmowę, ale stanowczo odrzucił sugestie, że miał wpływ na rozstrzygnięcie Komitetu Dyscyplinarnego.
– Zapoznałem się z publicznymi komentarzami dotyczącymi decyzji niezależnego Komitetu Dyscyplinarnego FIFA w sprawie zawieszenia wykonania kary Folarina Baloguna. Chciałbym przypomnieć fundamentalną zasadę zarządzania FIFA: organy sądownicze FIFA są niezależne. Działają autonomicznie, stosują Kodeks Dyscyplinarny FIFA i rozstrzygają sprawy na podstawie obowiązujących przepisów oraz konkretnych okoliczności, które są im przedstawiane. Ich niezależność ma zasadnicze znaczenie dla wiarygodności i integralności futbolu i zawsze musi być respektowana.
– Tak, regularnie rozmawiam z prezydentem Stanów Zjednoczonych o sprawach związanych z mistrzostwami świata. W tej konkretnej sprawie odebrałem telefon od prezydenta Donalda Trumpa, podobnie jak odbieram telefony od głów państw, przedstawicieli rządów, osób związanych z futbolem oraz dyrektorów przedsiębiorstw z całego świata w wielu różnych kwestiach.
– Podczas naszej rozmowy wyjaśniłem, że trwa postępowanie z udziałem niezależnych organów sądowniczych FIFA i że sprawa zostanie w odpowiednim czasie rozstrzygnięta przez właściwe organy. Tak funkcjonuje system FIFA i tej zasady zawsze będę bronił. Zapoznaję się z decyzjami Komitetu Dyscyplinarnego FIFA, kiedy zostają wydane. Czasami mnie zaskakują. Czasami się z nimi zgadzam, a czasami nie. Zawsze jednak respektuję te rozstrzygnięcia oraz autonomię organów, które je podejmują. To, czy osobiście podoba nam się dana decyzja, czy też nie, nie ma znaczenia. Poszanowanie niezależnych instytucji i praworządności chroni integralność naszych rozgrywek oraz wiarygodność FIFA.
Belgijska Federacja Piłkarska zakwestionowała z kolei możliwość występu Baloguna. Belgowie twierdzą, że FIFA nie przekazała im uzasadnionej decyzji ani wyjaśnienia zastosowanej procedury. Według federacji jej prośba o udostępnienie dokumentów została przez FIFA samodzielnie potraktowana jako odwołanie, a następnie odrzucona jako niedopuszczalna ze względów formalnych.
Samuraj
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 59 min temu
Tennessee
Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio