Polityka za granicą - Strona 519

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
57%
Putin/Trump
9
43%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1397
Kibicuję: od czasu do czasu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 cze 2026, 19:07

Dobra, widzę tutaj grono się zebrało, więc na kilka Waszych zdań odpowiem żeby Wam smutno nie było przy piątku :)
Chlopaczek pisze:
19 cze 2026, 2:07
Arbiter elegancji sie znalazl co na jednym oddechu pisze ze Smiszek to zboczeniec fascynujacy sie fiutami a na drugim bedzie recenzowal jego przyzwoitosc i merytoryke.
No dobrze, dla Ciebie dodanie wpisu ze zdjęciem po jakimś bombardowaniu i okraszenie tego tylko emotką symobolizującą zwycięstwo, przez osobę publiczną, jest normalne. Dla mnie nie. Prościej się nie da.
League pisze:
19 cze 2026, 8:51
Widać od razu kto ty jesteś
Kto? Chętnie poczytam :ozob:
League pisze:
sam piszesz żałosne, szczeniackie wpisy na temat orientacji posła czym sam się wypisujesz z poważnej dyskusji,
League pisze:
Przyjąłeś jakieś ruble czy za darmo?
:badziewie:
League pisze:
Też wyrażałeś oburzenie jak ruskie śmiały się z ruskich nalotów na ukrainę?
Nie interesuje mnie z czego śmieją się Rosjanie i Ukraińcy. Wyrażam oburzenie (chociaż nie wiem czy to nie jest nadużycie) po wpisie polskiego przedstawiciela w Parlamencie Europejskim. Rozumiesz? Polski, nie ukraiński i nie rosyjski.
venomik pisze:
19 cze 2026, 15:15
To jest nieco ironiczne, że tak właśnie kończysz ten fragment, ucinając odpowiedź przed podaniem argumentów, bo w sumie tak wygląda cała Twoja wypowiedź. Normalnie na pytanie 'dlaczego tak uważasz' pada odpowiedź 'uważam tak, ponieważ...' i tu nastepuje lista argumentów, a u Ciebie jest w zasadzie powtórzenie, jakaś parafraza tego, że to uważasz.
No dobrze, zatem specjalnie dla Ciebie przedstawię listę argumentów.

Uważam, że wpis Smiszka był niestosowny. Jest osobą publiczną, co sprawia że jest obserwowany przez więcej osób niż najbliżsi znajomi. Powinien więc bardziej dbać o treści które publikuje. Gdyby dodał zdjęcie i stosownie to opisał. Nie wiem "trwa X rok konfliktu, Ukraina nie tylko się broni, ale również odpowiada, efektem jest atak na punkt X w samej stolicy Rosji" - cokolwiek. Wyglądałoby to inaczej. A tak chłop dał zdjęcie z kłębami czarnego dymu i emotkę sugerującą zwycięstwo. Taka forma przekazywania treści jest dla mnie słaba. Poza tym wojna nie jest dobra nigdy. I czy bombardowana jest Ukraina, Rosja, Syria, Izrael czy jakiekolwiek inne państwo. To powinno być piętnowane. A tu gość wrzucił wpis sugerujący jego radość z ataku przeprowadzonego przez jeden kraj na drugi? Naprawdę tak trudno to pojąć?
venomik pisze:
Myśląc o nalotach w trakcie wojny to raczej przychodzi mi taki Belrgad czy Rotterdam do głowy. Ten drugi był dużo mniejszy i krótszy, ale tam zginęło bezpośrednio blisko tysiąc ludzi, kolejni zgineli pozniej, a mnostwo ludzi skonczyła ciezko rannych, na wózku, z amputowaną kończyną albo jako ślepcy. Rozumiem gdyby wczorajszy nalot miał takie konsekwencje - a nie 'została mocno uszkodzona rafineria, nikt nie zginął'.
Czyli naloty bez ofiar śmiertelnych i dziesiątek rannych możemy zaakceptować i się z nich cieszyć? :wink: W wyniku wcześniejszych ataków ukraińskich dronów na Rosję też były ofiary śmiertelne. Podobnie jak w drugą stronę. Jest wojna, są ofiary. Ale nie powinno być ani wojny ani ofiar. Nawet jak atakowane są inne cele niż cywilne to weź pod uwagę, że tam w tej Moskwie, mieszkają ludzie. Wychodzisz na balkon, widzisz głęby dymu, słyszysz wybuchy - nic fajnego, przynajmniej w moim odczuciu. A taki Smiszek siedzi sobie daleko w Brukseli, doda obrazki, które dla wielu zwykłych ludzi są najczarniejszym koszmarem i nawet nie wysili się na 2-3 zdania tylko stać go na emoji symbolizujące gest zwycięstwa.

Napiszę coś raz, postaram się prostymi słowami, żeby wszyscy mogli przeczytać i co najważniejsze zrozumieć. Żaden atak na żaden kraj nie powinien być powodem do radości. To też było zawarte w pierwszym wpisie, ale niestety u niektórych czytanie ze zrozumieniem nie dojechało. Bywa i tak.
venomik pisze:
a obrazowo mówiąc: mi - kibicowi Juve - zdarzało się i Interowi kibicować, jeśli zwiększało to szanse Juve na scudetto czy awans do LM
Szacun :)
venomik pisze:
Bylem ciekaw czy odpowiedź od Ciebie będzie miała dla mnie logiczny sens. Nigdy nie bede miał pewności co dokladnie bys odpowiedział,
Wrzuciłem wpis, zalogowałem się po +- godzinie (?), zobaczyłem że jeden użytkownik zrozumiał to co chciałem przekazać. Nie potrzebował do tego rozbudowanej argumentacji, ale wyłapał jaki był zamysł. I tyle. Wybacz, że nie odpisałem Ci wcześniej i ktoś mnie uprzedził. Ty nie będziesz miał nigdy pewności co bym dokładnie odpowiedział, a ja nie będę miał pewności jakby wyglądał Twój wpis gdybyś go napisał 2 godziny później albo 3 godziny wcześniej. Tak samo jak nie dowiesz się kogo byś spotkał jakbyś poszedł do sklepu o 10:00, a nie o 10:30. Totalnie bez znaczenia :wink:

Podsumowując - taka forma wpisu popełnionego przez europarlamentarzystę jest dla mnie kiepska. I nie trzeba tu doszukiwać się drugiego dna. Nie trzeba też analizować co się wydarzyło w Buczy, a co w Odessie, kto zbombardował więcej celów strategicznych, kto ostrzelał osiedle mieszkaniowe a czyj dron spadł przy szpitalu. Niestety, podział społeczeństwa jest ogromny. Jak nie jesteś pisiorem to jesteś za ko, jak nie jesteś banderowcem to na pewno ruską onucą. Trochę przykre, że dla ogromnej części społeczeństwa nie ma nic pomiędzy.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 19 cze 2026, 20:03

Zygmunt-1 pisze:
19 cze 2026, 19:07
. Nie trzeba też analizować co się wydarzyło w Buczy, a co w Odessie, kto zbombardował więcej celów strategicznych, kto ostrzelał osiedle mieszkaniowe a czyj dron spadł przy szpitalu.
Nie obchodzi mnie kto zaczął, podajcie sobie rączki

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3291

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 cze 2026, 20:08

Zygmunt-1 pisze:
Poza tym wojna nie jest dobra nigdy. I czy bombardowana jest Ukraina, Rosja, Syria, Izrael czy jakiekolwiek inne państwo. To powinno być piętnowane
Zygmunt-1 pisze:
Nie trzeba też analizować co się wydarzyło w Buczy, a co w Odessie, kto zbombardował więcej celów strategicznych, kto ostrzelał osiedle mieszkaniowe a czyj dron spadł przy szpitalu.
Nie trzeba tez analizowac kto te wojne zaczal i dlaczego to wszystko sie dzieje.

Lepiej dla Ciebie bylo jak Chris Cie tutaj tlumaczyl.

To sa ludzkie dramaty owszem ale Putin zdecydowal ze zycie Rosjan jest calkowicie pomijalne i tak tez ja je bede traktowal. Prosze o wiecej takich obrazkow jak te z wczoraj.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 145

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 19 cze 2026, 20:15

Życie Rosjan jest pomijalne od zawsze, to zawsze był zasób, tak jak bydło czy drewno. Czy za carów, czy bolszewików,podobnie teraz za kgbistow.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1997
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 cze 2026, 20:15

To ja może wrzucę coś na rozluźnienie atmosfery ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1397
Kibicuję: od czasu do czasu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 cze 2026, 20:27

Chlopaczek pisze:
19 cze 2026, 20:08
Lepiej dla Ciebie bylo jak Chris Cie tutaj tlumaczyl.
Na szczęście nie Ty decydujesz co dla mnie lepsze, chłopaczku :) Poza tym Chris nikogo nie tłumaczył, a jedynie wykazał się umiejętnością czytania ze zrozumieniem.

Spokojnie, takie obrazki jak z wczoraj zapewne zobaczysz jeszcze nie raz. Tylko miejsca zdarzeń mogą być różne i pewnie będą.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 cze 2026, 21:03

@Zygmunt-1 nie ma sensu wchodzić w dyskusje z League, odpuść. Tylko się zmęczysz:)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 19 cze 2026, 21:15

Eyesmon pisze:
19 cze 2026, 21:03
@Zygmunt-1 nie ma sensu wchodzić w dyskusje z League, odpuść. Tylko się zmęczysz:)
Nie mów innym jak mają żyć. Dorosły jest, chyba niańki nie potrzebuje

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1997
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 cze 2026, 21:58

Dokonało się.

Osobiście mam mieszane uczucia. Z jednej strony Ukraina pozwala sobie na zbyt wiele będąc w [ch**] zależnym od Polski, a z drugiej strony chciałbym, żeby to zostało załatwione bez tego typu działań... ale to wymaga chęci obu stron.

Czy odebranie orderu cokolwiek zmieni? Nie wiem. Ale jak inaczej by można było zareagować? Zablokować pomoc? Zablokować tranzyt? Opóźniać umowy? Wszelkie blokowanie działań militarnych Ukrainy jest sprzeczne z polską racją stanu, więc może taka symbolika wywoła większe poruszenie międzynarodowe i da materiał do przemyśleń ukraińskim politykom, czy też nawet zwykłym obywatelom, a przynajmniej tym mieszkającym w Polsce. Wiem jedno. Nazwanie oddziału na cześć międzynarodowo uznanej szajki bandytów, którzy bardzo zranili Polski Naród jest czymś co nie mogło pozostać bez odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3291

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 cze 2026, 17:15

Obrazek

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 07 lip 2026, 19:36

:roll:

Zarząd MKOl tymczasowo zniosł zawieszenie Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego. Zalecenia skierowane do międzynarodowych federacji dotyczące udziału rosyjskich sportowców przestały obowiązywać.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 941

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 lip 2026, 19:37

7lechus pisze:
07 lip 2026, 19:36
:roll:

Już myślałem, że Izrael wykluczyli ...

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6536

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 20:40

xDD

i na drugą stronę, żeby równo puchło
Parlament Europejski przyjął w środę rezolucję, w której wyraża ubolewanie z powodu decyzji prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego. Chodzi o nadanie elitarnej jednostce wojskowej imienia "Bohaterów UPA". Europosłowie ocenili ten krok jako "niepotrzebną eskalację, która szkodzi stosunkom dobrosąsiedzkim".

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1076

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 21:01

Najśmieszniejsze, że w Polsce jest całkiem spora grupa ludzi, która klepie elaboraty na X, jaką krzywdę zrobił Nawrocki z tym odebraniem orderu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8352

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » wczoraj, 21:04

W tych dzisiejszych głosowaniach nad UPA jedynym europosłem, który był przeciwko w każdym, był Braun. Nie wiem, w co on gra, ale niezmiernie mnie dziwi, że wciąż są ludzie, którzy głosują na tego - tutaj nie użyję żadnego słowa, żeby bana nie zarobić. No najbardziej odrażająca postać w polskiej polityce ostatnich kilku lat imo bez dwóch zdań.

Ostatnio jego zwolennicy zaczęli podobno chodzić po siedzibach firm prowadzonych przez Ukraińców, żeby sprawdzać, czy tam nie ma banderyzmu xD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”