1/8 FINAŁU: Szwajcaria - Kolumbia (7.07.2026 22:00) - Strona 3

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
LeandroMessini
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 1

1/8 FINAŁU: Szwajcaria - Kolumbia (7.07.2026 22:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LeandroMessini » dzisiaj, 1:00

Na całe szczęście ten paździerz się skończył. BDSM w czystej postaci :bicz:

Nie myślałem że to możliwe ale ten mecz może konkurować z pamiętnym Szwajcaria-Ukraina z Niemiec 2006 - tortury nie z tej ziemi. Tylko karne Szwajcaria lepiej wykonywała :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » dzisiaj, 1:02

Zdecydowanie najsłabszy mecz tego mundialu. Dobrze że jutro przerwa od meczów, uff.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 586

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 1:06

moody pisze:
wczoraj, 22:11
od wielu lat zalapuja sie na kazdy turniej, o medale moze nie walcza, ale z grupy wychodza zawsze. polska powinna do takiego czegos aspirowac

UEFA Euro 2016 – awans z grupy
2018 FIFA World Cup – awans z grupy
UEFA Euro 2020 – awans z grupy
2022 FIFA World Cup – awans z grupy
UEFA Euro 2024 – awans z grupy
2026 FIFA World Cup – awans z grupy
To się powtarza dość często w różnych opiniach, że właśnie Szwajcaria jest takim mokrym snem, dlaczego oni tak potrafią, a my nie. Teraz mają ćwierćfinał, a my siedzimy w domu.

Jest coś w tej drużynie, nie ulegają presji żeby grać piękniej skoro już mają wyniki tylko zwyczajnie robią swoje. Wyrachowana ekipa, zwarta, zdyscyplinowan, solidna w swojej prostocie, bez gwiazd, bez zbędnego efekciarstwa, po prostu robią swoje.

Strasznie lubię takie drużyny, w świecie który wymaga więcej, lepiej, efektowniej oni zawsze w podobnym stylu robią minimum, a czasami dokładają trochę więcej. Dzisiaj również tak było, byli lepsi? nie, grali pięknie? nie, mają awans? tak. Będę im kibicował w drodze do półfinału. Wielkie brawa dla Szwajcarii.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 184

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 1:17

Ja się bałem właśnie, że Szwajcaria wymęczy to do karnych. W Mistrzostwach Europy w 2024 domęczyli do karnych z Anglią gdzie przegrali 3-5 na Euro 2020 pokonali Francje po rzutach karnych 5-4 na Euro 2016 przegrali w 1/8 z Polską w karnych 4-5 . Oni są takie męczydupy w swojej grze i doprowadzają do tych jedenastek w fazach pucharowych. Tutaj też w karnych przechodzą Kolumbię i mam nadzieję, że ten ich antyfutbol stłumi zapędy Argentyny i ich też w karnych załatwią.

LeandroMessini
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LeandroMessini » dzisiaj, 1:21

Samuraj pisze:
dzisiaj, 1:17
Oni są takie męczydupy w swojej grze i doprowadzają do tych jedenastek w fazach pucharowych. Tutaj też w karnych przechodzą Kolumbię i mam nadzieję, że ten ich antyfutbol stłumi zapędy Argentyny i ich też w karnych załatwią.
Jeśli FIFA na to pozwoli.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » dzisiaj, 8:25

Ależ kryzys europejskich reprezentacji na tym turnieju. Tyle gadania polsatowskich i ludzi z TVP w jakim to kryzysie są drużyny z starego kontynentu no i 6 z 8 są z Europy. Takie małe mistrzostwa Europy

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 11:08

Dużo tego krąży i strasznie wkurzają mnie takie durne teksty o antyfutbolu. Co to [k****] w ogóle znaczy antyfutbolu? to są teksty ludzi którzy nie znają piłki.
Jest mecz, masz określone możliwości jako drużyna, grasz o ćwierćfinał mistrzostw świata, dostajesz trudnego rywala który ma swój pomysł na grę, nie jest łatwo bo spotkały się wyrównane ekipy bez wirtuozerii, przeciwnik robi wszystko żeby wytrącić twoje argumenty, ale sobie radzisz i... masz porzucić swój styl gry w którym czujesz się dobrze, który działa bo jakieś łby nie znające się na futbolu oczekują wszędzie czego? super ofensywnej gry i nie wiem meczy po 4:4 / 5:2, dryblingi, multum strzałów, [ch**] wie co jeszcze, a jak jest odwrotnie, to antyfutbol, nie mogę na to patrzeć, ale dno...

Brawo. Jak ktoś się nie zna na futbolu, to polecam przerzucić się na NBA, tam jest cały czas akcja za akcje.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 11:24

Tennessee pisze:
dzisiaj, 11:08
antyfutbolu
Antyfutbol to uznaję jedynie w określeniu do gry prezentowanej przez Paragwaj czyli agresję, prowokacje, uderzenia rywali jak sędzia nie widzi albo jest z uzbekistanu albo teatr telewizji grany przez Barcę Guardioli tj wieczne symulki i osaczanie sędziego w 11 by wymusić decyzję dla siebie gdzie valdes więcej km robił od napastnika rywali bo latał za sędzią co chwila.

Wielu ludziom antyfutbol się kojarzy z murowaniem bramki ale dla mnie to nonsens bo grać defensywnie i nie tracić gola przeciwko faworytom jest czymś. Wczoraj Egipt próbował nieudolnie i nie wyglądało to najlepiej ale jak sięgam pamięcią jak Juventus za dobrych czasów Buffona, Kielona, Barzagliego, Bonucciego i innych grał defensywnie i bronił się tak umiejętnie przeciwko hiszpanskim gigantom że nie było zagrożenia to też jest futbol a nie antyfutbol bo to trzeba mieć umiejętności. Mi się taki futbol podoba i to jest futbol a nie antyfutbol. Jak sportowo bez oszukiwania drużyna robi wyniki to jest to coś.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » dzisiaj, 11:24

Tennessee pisze:
Dużo tego krąży i strasznie wkurzają mnie takie durne teksty o antyfutbolu. Co to [k****] w ogóle znaczy antyfutbolu? to są teksty ludzi którzy nie znają piłki.
Jest mecz, masz określone możliwości jako drużyna, grasz o ćwierćfinał mistrzostw świata, dostajesz trudnego rywala który ma swój pomysł na grę, nie jest łatwo bo spotkały się wyrównane ekipy bez wirtuozerii, przeciwnik robi wszystko żeby wytrącić twoje argumenty, ale sobie radzisz i... masz porzucić swój styl gry w którym czujesz się dobrze, który działa bo jakieś łby nie znające się na futbolu oczekują wszędzie czego? super ofensywnej gry i nie wiem meczy po 4:4 / 5:2, dryblingi, multum strzałów, [ch**] wie co jeszcze, a jak jest odwrotnie, to antyfutbol, nie mogę na to patrzeć, ale dno...

Brawo. Jak ktoś się nie zna na futbolu, to polecam przerzucić się na NBA, tam jest cały czas akcja za akcje.
Dlatego m.in zawaliliśmy 2x Euro, bo nie chcieliśmy grać antyfutbolu, wyrzucaliśmy selekcjonerów za styl i braliśmy siwych bajerantów z Portugalii.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » dzisiaj, 11:29

Tennessee pisze:
Dużo tego krąży i strasznie wkurzają mnie takie durne teksty o antyfutbolu. Co to [k****] w ogóle znaczy antyfutbolu? to są teksty ludzi którzy nie znają piłki
No i [ch**], mogę nie znać się na piłce. Ale moim zdaniem, jeśli druzyna oddaje w całym meczu 2 celne strzały pomimo 53% posiadania piłki, xg wynosi 0.38, pozycja 'wielkie sytuacje' wynosi okrągłe 0, do tego wykonują ponad 100 więcej podan, to mogę to określić jako antyfutbol. Szwajcarzy niekoniecznie chcieli wczoraj ryzykować, niekoniecznie chcieli strzelać gole, koniecznie natomiast nie chcieli żadnego stracić, bo wiedzieli że w razie karnych mają dużo lepszego bramkarza między słupkami.

Ale okej, nie znam się na piłce, przyjmuje to.
Wynik jest osiągnięty, więc [ch**] futbol jest w cenie.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » dzisiaj, 11:37

Sorki jeśli już ktoś to pisał:

2024: Anglia karne
2020: Hiszpania karne
2016: Polska karne

2006: Ukraina karne
2014: Argentyna dogrywka (118 minuta gol)
2018: Szwecja 0-1
2022 Portugalia 1-6

Francja wyeliminowana po karnych, Włochy 2-0, Kolumbia wyeliminowana po karnych - śmiesznie jest robić takie wyliczanki i widzieć jak w dupie jesteśmy z naszą piłką, że u nas jeden fajny turniej i porażka po karnych w QF z Portugalią (gdzie równie dobrze mogliśmy odpaść z tą Szwajcarią) gdzie w regulaminowym czasie ograliśmy tylko Ukrainę i Irlandię Północną urósł do narodowego mitu, a taka Szwajcaria regularnie notuje tego typu występy. Potem jak się zrobi listę najlepszych występów Danii, Szwajcarii, Chorwacji, Grecji, Turcji, Walii, Czech czy innej Rosji albo teraz Norwegii to się okazuje, że wszystkie te reprezentacje w XXI wieku miały lepsze występy na dużych imprezach od tych naszych najlepszych, bo nawet Rosja miała półfinał Euro i karne o półfinał MŚ.

Kolejne podejście o 'życiowy' wynik z Argentyną.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 11:51

cloner pisze:
dzisiaj, 11:29
Ale moim zdaniem, jeśli druzyna oddaje w całym meczu 2 celne strzały pomimo 53% posiadania piłki, xg wynosi 0.38, pozycja 'wielkie sytuacje' wynosi okrągłe 0, do tego wykonują ponad 100 więcej podan, to mogę to określić jako antyfutbol.
Możesz spokojnie napisać, że mecz nie jest dla ciebie atrakcyjny, że jest brzydki, że nudzisz się oglądając spotkanie z takim przebiegiem. To jest jak najbardziej zrozumiałe.

Nie był to jednak żaden antyfutbol. Jest wiele warunków determinujących dlaczego dany mecz wygląda tak, nie inaczej.

Wiadomo, że zdecydowana większość odbiorców oczekuję widowiska atrakcyjnego, przyjemnego, wciągającego, bo to jest łatwiej zrozumieć i cieszyć się z poświęconego czasu na mecz piłkarski. Natomiast odwrotność tego nie jest antyfutbolem, trzeba to zrozumieć, a nie pisać głupoty.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » dzisiaj, 11:59

Bernabeu2 pisze:
dzisiaj, 11:37

Francja wyeliminowana po karnych, Włochy 2-0, Kolumbia wyeliminowana po karnych - śmiesznie jest robić takie wyliczanki i widzieć jak w dupie jesteśmy z naszą piłką, że u nas jeden fajny turniej i porażka po karnych w QF z Portugalią (gdzie równie dobrze mogliśmy odpaść z tą Szwajcarią) gdzie w regulaminowym czasie ograliśmy tylko Ukrainę i Irlandię Północną urósł do narodowego mitu, a taka Szwajcaria regularnie notuje tego typu występy. Potem jak się zrobi listę najlepszych występów Danii, Szwajcarii, Chorwacji, Grecji, Turcji, Walii, Czech czy innej Rosji albo teraz Norwegii to się okazuje, że wszystkie te reprezentacje w XXI wieku miały lepsze występy na dużych imprezach od tych naszych najlepszych, bo nawet Rosja miała półfinał Euro i karne o półfinał MŚ.
Już pisałem w innym wątku, że ten nasz ćwierćifnał Euro nawet nie ma podjazdu do obecnego ćwierćfinału Norwegii na MŚ. Pierwszy raz zagraliśmy zaledwie poprawny turniej, a zrobiono z tego legendę. Jeszcze tamte Euro było wyjątkowo słabe, furorę zrobiły Walia i Islandia, które jakoś na MŚ nic nie zrobiły.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » dzisiaj, 12:04

Tennessee pisze:
dzisiaj, 11:51
Nie był to jednak żaden antyfutbol
AI ma odmienne zdanie :wink:

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 12:06

AI nie wie zbyt wiele o futbolu i jeszcze długo tego nie ogarnie. Nie licząc oczywiście suchych statystyk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”