1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00) - Strona 5

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 192

1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 14:26

Leszek pisze:
12 lip 2026, 14:09
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 13:28
Ja się w tej sytuacji zgodzę, że Embolo symulował ale żółta kartka w tej sytuacji jest mocno dyskusyjna zważywszy, że nie miało to żadnego podłoża taktycznego ani wymuszenia korzystnej sytuacji dla swojej drużyny.
No to po cholerę odwalał teatr po zetknięciu z powietrzem?

Tu nie ma ani procenta drukowania. Jest wyłącznie nieskończona głupota szwajcarskiego piłkarza. Gdyby to się zdarzyło u rywali Portugalczyków to byś pewnie skwitował że piłkarz sam sobie winien.
Co Ty czy Ilka się czepiliście tych Portugalczyków? i nie wciskaj mi tego jak bym interpretował sytuacje zależnie od drużyny.

Moim zdaniem przepis jest idiotycznie stworzony i jak wspomniałem, karze zawodnika za błąd sędziego.
Magnum pisze:
12 lip 2026, 14:13
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 13:49
Symulacja Embolo w środku boiska nie kwalifikowała się do żółtego kartonika zwłaszcza kiedy groziło to wykluczeniem z meczu.
Wg przepisów każda symulacja jest karana żółta kartka. Nie da się legalnie gwizdnąć symulacji ale nie dać żółtej. Więc formalnie rzecz ujmując nie możesz napisać że jakaś symulacja nie kwalifikuje się na kartkę. ;)
I właśnie to powinno być do zmiany. Żółta kartka w takiej sytuacji też powinna być adekwatna do sytuacji. Na dziś wygląda to tak, jakby sędzia karał zawodnika za swój błąd - jak już wspomniałem. Nie zauważył symulki i dał żółtą kartkę nie temu co trzeba i po weryfikacji odwraca sytuacje. Jak wspomniałeś, gdyby nie dał żółtej kartki Paredesowi, to o tej sytuacji w ogóle nikt by nie mówił. To jest DEBILNE. :badziewie:

Moim zdaniem Szwajcaria tu została skrzywdzona, ale przede wszystkim gównianym przepisem który nie został dopracowany.

Tylko jak mówię, znowu na takich sytuacjach korzysta Argentyna i ten "przypadek" też jest ciekawym zjawiskiem...

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 370

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 12 lip 2026, 14:32

Ebola dobry debil, mam nadzieję, że przepisy będą tylko szły w kierunku jeszcze większego karania boiskowych oszustów.

Słaby turniej miał Alvarez, a tutaj takie golazo, rozkręcili się chyba z Lautaro, więc to dobry znak dla Argentyny.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2026, 14:44 przez Bernabeu2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 lip 2026, 14:43

Nie ma żadnych argumentów, by bronić Embolo. Kompletnie głupie i niesportowe zachowanie. Niestety skorzystała na tym Argentyna, którą chętnie widziałbym poza turniejem, ale bardzo dobrze, że spotkała go spektakularna kara. Następny grajek może się zastanowi, zanim też spróbuje podobnie oszukać.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 14:55

Kluchman pisze:
12 lip 2026, 14:43
Następny grajek może się zastanowi, zanim też spróbuje podobnie oszukać.
Bernabeu2 pisze:
12 lip 2026, 14:32
Ebola dobry debil, mam nadzieję, że przepisy będą tylko szły w kierunku jeszcze większego karania boiskowych oszustów.
Tu się zgodzę. Ale aby to było konsekwentne i nie tylko w sytuacji gdy sędzia się pomyli i go VAR zweryfikuje. Jeśli już w środku boiska daje się takie kartki, to powinno być to powszechne.

Bellingham przykładowo w meczu Anglii z Norwegią wszedł z kopniakiem i uderzył gracza Norwegii, ale natychmiast padł powalony na murawę i ... sędzia odgwizdał faul na Bellinghamie mimo, że to Anglik faulował. Tutaj jakoś VAR nie wrócił do tej sytuacji, nie cofnął decyzji sędziego mimo, że była wyraźnie błędna i pewnie dlatego, że sędzia nie dał tu żółtej kartki. Jak VAR już weryfikuje takie "faule" to powinien być konsekwentny i sprawdzać każde takie sytuacje. Nie tylko sytuacje w których sędzia się pomyli chociaż i tu jak widać, nie ma konsekwencji w działaniach sędziów.

Ja jestem za tym, by takie symulki odgwizdywać. Wejdzie to w życie w klubowych meczach, to taka Barcelona co pada rażona piorunem od każdego kontaktu będzie kartkowana na każdym kroku. Ale niech to będzie konsekwentnie egzekwowane a nie dla wybranych drużyn/piłkarzy czy w przypadku gdy sędzia się pomyli i VAR go poprawi. Jak się bawić to na całego i wyeliminować symulki całkowicie z futbolu.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 304

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 lip 2026, 15:07

Samuraj pisze:
12 lip 2026, 14:26
Tylko jak mówię, znowu na takich sytuacjach korzysta Argentyna i ten "przypadek" też jest ciekawym zjawiskiem...
W sumie ja jeszcze na wstępnie zaznaczę że Argentyna dla mnie zawsze była i jest co najwyżej taką drużyną drugiego albo i nawet może trzeciego wyboru na turniejach której sprzyjam gdy odpadną bliższe mi drużyny. Przykładowo na Mundialu w Katarze z jednej strony chciałem by Messi zdobył to mistrzostwo, z drugiej oczywiście serce było rozbite gdy był ćwierćfinał Holandia - Argentyna.

Mało tego, po tamtych karnych wyjątkowo nie spodobało mi się paskudne zachowanie Argentyńczyków wobec Holendrów. No ale mimo to zacisnąłem zęby i trzymałem za nimi od półfinału do końca żeby Messi mógl zdobyć ten tytuł. Pewnie gdyby Messiego u nich nie było to bym im obecnie aż tak nie sprzyjał.

Ale i tak to co obecnie jest wypisywane czy to przez Ciebie czy to przez inne osoby myślące podobnie jak Ty to to dla mnie to jest już trochę nagonka i robienie czarnego "pijaru" w sytuacji która zwyczajnie taka nie jest. Tak naprawdę każda decyzja na korzyść Argentyny z tych ostatnich meczów się zwyczajnie broni.

Póki co to Anglicy moim zdaniem skorzystali najbardziej dziwnie przez to zdarzenie z okablowaniem które pewnie nie zejdzie prędko z ust świata.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 598

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 12 lip 2026, 15:19

Embolo zrobił z siebie pośmiewisko, a to wszystko akurat w momencie jak Szwajcaria nabierała wiatru. Chłop jak schodził płacząc, to już zapewne był mocno świadomy co odpierdolił, to już będzie skaza do końca.

Szwajcaria miała dużą sposobność do wygrania tego spotkania w regulaminowym czasie gdyby nie ta komedia.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 15:27

Leszek pisze:
12 lip 2026, 15:07
Ale i tak to co obecnie jest wypisywane czy to przez Ciebie czy to przez inne osoby myślące podobnie jak Ty to to dla mnie to jest już trochę nagonka i robienie czarnego "pijaru" w sytuacji która zwyczajnie taka nie jest. Tak naprawdę każda decyzja na korzyść Argentyny z tych ostatnich meczów się zwyczajnie broni.
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Powiem w twoim tonie, gra Holandia ćwierćfinał mistrzostw świata przeciwko Argentynie. Przegrywa 0-1 i nagle Holandia wyrównuje na 1-1 i dostaje wiatru w żagle. Nagle Gakpo mający już żółtą kartkę zachowuje się tak jak Embolo, widząc nadchodzący atak rywala pada na murawę. Sędzia odgwizduje faul Argentyńczyka mimo, że nie było kontaktu i daje mu żółtą kartkę - To jest błąd sędziego. Nie zauważył, że w tej sytuacji w ogóle nie było kontaktu o czym informuje go dopiero VAR. Sędzia cofa swoją decyzję i przenosi żółtą kartkę z Argentyńczyka na Gakpo który w konsekwencji wylatuje z boiska. Podkreślam tutaj, że gdyby sędzia nie dał żółtej kartki Argentyńczykowi, to Gakpo by jej też nie dostał, ba prawdopodobnie VAR by nawet nie weryfikował sytuacji. Ostatecznie ze względu na ślepotę sędziego doszło do odwrócenia sytuacji o 180 stopni. W konsekwencji Argentyna dostaje wiatru w żagle bo ma przewagę a drużyna Holandii musi się bronić w 10-ciu przez cały pozostały czas (20 min) + ponad 30 min dogrywki (+doliczony czas). W rezultacie Holandia przegrywa mecz który zdawało się, że miała na wyciągnięcie ręki. Jeden błąd sędziego sprawił, że konsekwencją naprawy tego błędu było wypaczenie całego spotkania. Tylko dlatego, że Gakpo widząc szarżę przeciwnika położył się na murawę nim doszło do kontaktu i co wartę podkreślenia w nic nie znaczącej strefie boiska - bo na jego środku.

Przeszedłbyś do porządku dziennego? widząc, że właśnie pierwotny błąd sędziego doprowadził do konsekwencji która całkowicie w jednej chwili odmieniła mecz i postawiła jedną z drużyn pod ścianą?

Przepisy są tutaj debilnie skonstruowane i nic nie tłumaczy tej durnoty. Zwłaszcza właśnie w wspomnianym przykładzie ataku Bellinghama w meczu z Norwegią gdzie jak wspomniałem, Bellingham skoczył z nogą do piłki i zamiast w piłkę to kopie Norwega, ale Norweg nie upadł, to Bellingham czując kontakt z przeciwnikiem runął na ziemię i mimo, że Anglik faulował, to sędzia odgwizdał faul na Bellinghamie. Gdyby to porównać do sytuacji z meczu Szwajcaria vs Argentyna, to Bellingham powinien dostać żółtą kartkę.

Jedyna taka sytuacja która została odgwizdana miała miejsce w meczu otwarcia. Mimo, że w turnieju wiele było tego typu starć, kontaktów, symulek to nie było VAR'u, nie było weryfikacji, nie było kartek za tak naprawdę ślepotę sędziego.
Sytuacja akurat musiała się wydarzyć w meczu Argentyny nie długo po tym jak Szwajcarzy strzelili gola.

No to faktycznie chyba Bozia nad nimi czuwa i prowadzi przez ten mundial.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2749
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 lip 2026, 15:58

@Samuraj ale to nie jest wina Argentyny, że sędzia zrobił jak zrobił. Pisanie, że Argentyna tą decyzją została pchnięta do półfinału jest bardzo nie na miejscu i niesprawiedliwe. Sędzia najpierw ukarał Argentyńczyka i gdyby nie var to ten faul zostałby utrzymany. Faul za zero kontaktu ze strony Argentyńczyka.
I tak ten przepis o zmianie decyzji o 180 stopni co do kartkowania rywala jest głupi i mogliby go zmienić. Ale sędzia nie miał już wyjścia. Musiał pokazać ten żółty kartonik. I nie mógł również patrzeć na to, że Szwajcar ma już żółtą kartkę na swoim koncie.

Owszem sędzia popełnił błąd. Owszem na niekorzyść Szwajcarii. Ale to Szwajcar chciał oszukać symulując więc sam sobie winien. Najmniej winna tutaj Argentyna po której znów jest ciśnięte, że jest przepychana, bo sędzia dał słuszną czerwoną kartkę Emboli.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1068
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 12 lip 2026, 16:01

Samuraj pisze:
12 lip 2026, 15:27
No to faktycznie chyba Bozia nad nimi czuwa i prowadzi przez ten mundial.
Skąd wiesz, może właśnie tak jest?
Boski Diego nad tym czuwa...
Chlopaczek pisze:
12 lip 2026, 5:34
Chyba pierwszy jego dobry moment na tych mistrzostwach.
Akurat tego byłem niemal pewien, bo są tacy piłkarze którzy odpalają dopiero na finiszu turnieju,
Teraz czekam na podobną bramkę Olise.
Conrado pisze:
12 lip 2026, 7:48
Wstyd się przyznać ale ja też
Kibice, co Wy macie w głowiach. :rozga:
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 13:28
Embolo jest pierwszym zawodnikiem w historii mundiali który dostał drugą żółtą kartkę za symulowanie poza obrębem pola karnego, jest też pierwszym zawodnikiem w historii mundiali który został z tego powodu wykluczony.
A więc na pewno go kupili, bo do tej pory też nikt nie robił takiej symulki tak daleko poza polem karnym.
moody pisze:
12 lip 2026, 13:40
embolo okazal sie kompletnym idiota walac tak ordynarnego nura majac juz zolta na koncie. pretensje niech ma do siebie, a nie do sedziego, ze go wyrzucil zgodnie z przepisami
Przecież napisałem wyżej, że go podkupili. :naughty:
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 13:49
Jeśli regułą jest, że każde wymuszenie faulu cofnięte przez VAR bo sędzia dał się nabrać będzie kończyło się żółtą kartką. To jest to najbardziej debilny przepis na mundialu.
A tu jednakoż masz po części rację.
Leszek pisze:
12 lip 2026, 14:09
Gdyby to się zdarzyło u rywali Portugalczyków to byś pewnie skwitował że piłkarz sam sobie winien.
No ba, przecież to jest pytanie retoryczne.
Magnum pisze:
12 lip 2026, 14:13
Przez to że jest to głupio stworzone to gdyby tutaj Pinheiro nie dał zoltej kartki to VAR NIE ODWRÓCIŁBY TEJ SYTUACJI. Więc to jest taka luka na zmianę faulow poza polem karnym.
Zatem w pewnym sensie, to Szwajcar sprowokował to, że arbiter dał kartkę Argentyńczykowi, a VAR to odwrócił... No pisałem przecież, że go przekupili. :mrgreen:
Boromir pisze:
12 lip 2026, 14:19
Ja jestem daleki od teorii spiskowych ale ten immunitet Argentyny na kartki od meczu nr 1 jest widoczny jak cholera, wspominany tu już wielokrotnie i ostatecznie bardzo zastanawiający.
Niestety jest w tym ziarenko prawdy i stąd pożywka dla naszego kochanego Samuraja na snucie teorii spiskowych.
Samuraj pisze:
Wreszcie napisałeś prawdę.
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 14:55
Bellingham przykładowo w meczu Anglii z Norwegią wszedł z kopniakiem i uderzył gracza Norwegii, ale natychmiast padł powalony na murawę i ... sędzia odgwizdał faul na Bellinghamie
No po prostu odbił się od niego jak od muru, więc sędzia "nie uwierzył" że to mogła być wina Jude'a.
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 15:27
Bellingham skoczył z nogą do piłki i zamiast w piłkę to kopie Norwega
A właśnie się trochę mylisz, bo nie kopnął Norwega, tylko jego noga przeleciała obok, a Jude pośladkiem odbił się od Norwega, więc tutaj nie mogło być mowy o żółtej kartce!

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lip 2026, 16:02

Brak czerwa dla Messiego w 1 meczu
Wałek z Egiptem
Teraz kontrowersje ze Szwajcaria

No ale nie. Wyznawcy (bo tak trzeba to nazwac) nie widzą problemu :)

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 12 lip 2026, 16:10

Czy ten wałek z Egiptem i Szwajcarią są z nami w pokoju.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2026, 16:55 przez Hannibal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 16:10

Eyesmon pisze:
12 lip 2026, 16:02
Wałek z Egiptem

No przecież sędziowie są w stanie się z każdej decyzji wytłumaczyć. Więc jaki wałek? Przepisy są tak fajnie zrobione, że da się wszystko zinterpretować na korzyść danego zespołu. Padnie bramka to wystarczy sygnał do VAR'u

Sędzia główny - "Ty, weź mi coś znajdź na tą akcję, bo ten zespół ma przegrać a oni bramkę strzelają"
VAR - "Daj mi chwilę... O mamy! Pipelinho za długo wznawiał grę... Cofniemy akcję do rzutu z autu"
Sędzia główny - "zajebiście, przepisy nas tu chronią, tak zrobię"

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2310
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 12 lip 2026, 16:20

Eyesmon pisze:
Wałek z Egiptem
:badziewie:

Faul na żółtą której Marciniak nie dał + w pełni poprawne decyzje VARu w meczu z Egiptem. OK.

Ja też nie lubię VARu ale skoro już jest to oceniam go obiektywnie.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 370

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 12 lip 2026, 16:21

Eyesmon pisze:
Wałek z Egiptem

Największy problem tego turnieju to właśnie fakt, że ludzie piszą jakieś absolutnie magiczne rzeczy o sędziowaniu od początku turnieju, a potem się okazuje, że 'brak czerwa dla Messiego' to sporo podobnych fauli na tym turnieju (jeden Szwajcara wczoraj), kontrowersje ze Szwajcarią to żółta kartka za ordynarnego nurka, a wałek z Egiptem to chyba 'faul' na Salahu, na który Salah zareagował tak:

Normalna reakcja piłkarza faulowanego w doliczonym czasie meczu 1/8 MŚ.

Efekt jest taki, że nawet ewidentne faule są komentowane jako pomyłki i mają kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy lajków.

O, a tutaj kolejna czerwona kartka dla Argentyny, która nie została przyznana.

Oh, wait. Nie wątpię, że kolega Samuraj napisał w którymś miejscu swoich wywodów o pokrzywdzonej Argentynie w dogrywce wczorajszo-dzisiejszego meczu, bo chyba pisał o czerwie dla Messiego, a faul identyczny.

I tak to sie kręci.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 126

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 12 lip 2026, 16:26

Leszek pisze:
12 lip 2026, 15:07
Samuraj pisze:
W sumie ja jeszcze na wstępnie zaznaczę że Argentyna dla mnie zawsze była i jest co najwyżej taką drużyną drugiego albo i nawet może trzeciego wyboru na turniejach której sprzyjam gdy odpadną bliższe mi drużyny. Przykładowo na Mundialu w Katarze z jednej strony chciałem by Messi zdobył to mistrzostwo, z drugiej oczywiście serce było rozbite gdy był ćwierćfinał Holandia - Argentyna.

Mało tego, po tamtych karnych wyjątkowo nie spodobało mi się paskudne zachowanie Argentyńczyków wobec Holendrów. No ale mimo to zacisnąłem zęby i trzymałem za nimi od półfinału do końca żeby Messi mógl zdobyć ten tytuł. Pewnie gdyby Messiego u nich nie było to bym im obecnie aż tak nie sprzyjał.

Póki co to Anglicy moim zdaniem skorzystali najbardziej dziwnie przez to zdarzenie z okablowaniem które pewnie nie zejdzie prędko z ust świata.

Argentyna jako jedyna dostała taką autostradę do połfinału po wygraniu grupy - nikogo mocnego nawet na papierze nie było. Zamiast wygrywać zdecydowanie to ślizga się w każdym meczu nierzadko po kontrowersjach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”