1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00) - Strona 6

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 192

1/4 FINAŁU: Argentyna - Szwajcaria (12.07.2026 3:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 16:35

Oh, wait. Nie wątpię, że kolega Samuraj napisał w którymś miejscu swoich wywodów o pokrzywdzonej Argentynie w dogrywce wczorajszo-dzisiejszego meczu, bo chyba pisał o czerwie dla Messiego, a faul identyczny
W pierwszej połowie było wjebanie się zawodnika Argentyny w Szwajcara. Nawet żółtej kartki za to nie było a kwalifikowało się nawet na czerwoną. Jak mamy w ten sposób się bawić, to Argentyna już w pierwszej połowie powinna grać w 10-tkę.

Pokazujesz dwa podobne faule Messiego i Szwajcara a w przypadku Messiego mówisz o żółtej kartce a w przypadku Szwajcara o czerwonej...

Dogrywki już nie oglądałem. Mecz toczył się do jednej bramki a byłem w pracy i musiałem przygotować stanowisko dla zmiennika. Więc miałem zajęcie. Liczyłem, że wyrobię się do rzutów karnych z ogarnianiem rzeczy w pracy, ale do tych nie doszło. Mecz był skończony w 72 min.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2026, 16:38 przez Samuraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 304

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 lip 2026, 16:36

Samuraj pisze:
12 lip 2026, 15:27
Przeszedłbyś do porządku dziennego?
Przypuszczalnie nie :wink:

Natomiast do samego Gakpo też bym miał ogromne pretensje o to że przez taką głupotę osłabił szanse Holendrów.

Zasadniczy spór toczy się o to czy na tym Mundialu rozgrywa się coś strasznego, jakiś jeden wielki spisek czy też nie.

No ja zdecydowanie uważam że nie. Wyolbrzymiane jest to wszystko przez tą stronę która nigdy nie przepadała za Messim.
Devourer pisze:
12 lip 2026, 16:26
Argentyna jako jedyna dostała taką autostradę do połfinału po wygraniu grupy - nikogo mocnego nawet na papierze nie było.
Tutaj trochę wracamy do punktu wyjścia. Kto bronił Portugalii czy Urugwajowi zagrać lepiej w grupie? Albo chociaż Kolumbii nie zesrać się w 1/8?? Bo wcześniej to czytałem ochy i achy nad Kolumbią której meczów akurat nie oglądałem aż do tego ze Szwajcarami bo zawsze grali o tragicznych dla mnie porach.
Devourer pisze:
12 lip 2026, 16:26
Zamiast wygrywać zdecydowanie to ślizga się w każdym meczu nierzadko po kontrowersjach.
Że się ślizga to zgoda. Że po kontrowersjach to już wasza subiektywna linia retoryczna. Ja osobiście uważam że dużo większą kontrowersję odnotowaliśmy w nocy w związku z tym odbiciem się piłki od okablowania w meczu Anglii z Norwegią.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 370

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 12 lip 2026, 16:57

Samuraj pisze:
12 lip 2026, 16:35
Pokazujesz dwa podobne faule Messiego i Szwajcara a w przypadku Messiego mówisz o żółtej kartce a w przypadku Szwajcara o czerwonej... aha.
Nie zrozumiałeś. Jeśli Messi powinien dostać czerwoną kartkę w I meczu (tak pisałeś), to Szwajcar powinien wczoraj - pokażesz gdzie w swoich postach na temat sędziowania w meczu Szwajcaria-Argentyna napisałeś o tym? Nie wątpię, że napisałeś, bo napisałeś ich kilka, a mogłem przeoczyć.

Ten turniej to generalnie fajnie przykład, że nawet najlepszy system VAR nie rozwiąże przeświadczenia kibiców o krzywdzie i niesprawiedliwości. Poziom zbiorowej histerii części ludzi wokół Argentyny jest tak duży, że w sumie każda decyzja to już skandal. Mamy VAR, który potrafi wyłapać symulkę Eboli czy faul Egipcjanina - i tak źle, bo coś tam. Potem ludzie na X tydzień płaczą o braku karnego na Salahu, gdy w pierwszej reakcji sam Salah nie myślał, że był faulowany.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2026, 16:59 przez Bernabeu2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1944

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 lip 2026, 16:57

Zobaczyłem sobie skrót.
Embolo to z pewnością nie najostrzejsza kredka w piórniku,co będzie wodą na młyn dla batonika :wink:
Kartka za niesportowe zachowanie i nie ma czego tutaj bronić.
Argentyna wciąż bez porządnej weryfikacji.
No ale tak chcieli w fifie ;)

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 12 lip 2026, 17:02

Argentyna się ślizga, bo to nie jest jakaś mocarna kadra i chyba są zbyt duże oczekiwania wobec nich. Pisanie jednak o tych kontrowersjach i X płonący w szambie o wielkim spisku są poniekąd śmieszne. Nawet kolega Samuraj wziął sobie za punkt honoru marnowanie życiowej energii na śmieszne wywody.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 17:07

Bernabeu2 pisze:
12 lip 2026, 16:57
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 16:35
Pokazujesz dwa podobne faule Messiego i Szwajcara a w przypadku Messiego mówisz o żółtej kartce a w przypadku Szwajcara o czerwonej... aha.
Nie zrozumiałeś. Jeśli Messi powinien dostać czerwoną kartkę w I meczu (tak pisałeś), to Szwajcar powinien wczoraj - pokażesz gdzie w swoich postach na temat sędziowania w meczu Szwajcaria-Argentyna napisałeś o tym? Nie wątpię, że napisałeś, bo napisałeś ich kilka, a mogłem przeoczyć.

Ten turniej to generalnie fajnie przykład, że nawet najlepszy system VAR nie rozwiąże przeświadczenia kibiców o krzywdzie i niesprawiedliwości. Poziom zbiorowej histerii części ludzi wokół Argentyny jest tak duży, że w sumie każda decyzja to już skandal. Mamy VAR, który potrafi wyłapać symulkę Eboli czy faul Egipcjanina - i tak źle, bo coś tam. Potem ludzie na X tydzień płaczą o braku karnego na Salahu, gdy w pierwszej reakcji sam Salah nie myślał, że był faulowany.
Nie pisałem, bo tej sytuacji nawet nie widziałem. Jak wspomniałem, dogrywki tego meczu nie oglądałem. I tak już było po fakcie. Jedna decyzja sędziego i tak ustawiła ten mecz do jednej bramki. Jedynie można było liczyć na karne. Wyjebane w to czy Messiemu się należała czerwona kartka, załóżmy, że tak, to Szwajcarowi też powinien pokazać w dogrywce - i tak w przypadku meczu Argentyny - Szwajcaria już by to nic nie zmieniło, bo co miało się dokonać się dokonało w 70 min.

VAR jakimś dziwnym cudem zawsze podejmuje decyzje na korzyść Argentyny. Niesamowici są. Żadna kadra na mundialu nie ślizga się tak na decyzjach sędziowskich jak robi to Argentyna. Walić teorie spiskowe. Uznajmy to, że Argentyna to grająca gówniany futbol kadra pchana przez Boga do finału, bo nawet z tak [ch**] grą mają pomoc Boską która ich pcha dalej. Fenomen.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 126

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 12 lip 2026, 17:24

Samo to że mecz powinien być dzisiaj ok 21-23 jak inne ćwierćfinały, a nie o 3:00. W założeniu ten ćwierćfinał był pod Argentynę - zakładając że ta wygra swoją grupę i mecze 1/16 i 1/8.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 lip 2026, 17:26

Sila razenia mediow spolecznosciowych jest wieksza niz ofensywy Francji na tym mundialu. Powazni wydawaloby sie ludzie nie tylko tutaj na forum wskoczyli do pociagu z narracja ze Argentyna jest przepychana nawet w momencie gdy sa podejmowane prawidlowe decyzje na jej korzysc a ich ostatni mecz prowadzil co moze niektorym umknelo portugalski arbiter.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lip 2026, 17:30

A rączkę Messiego z meczu z Holandia zapomnieli?

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 370

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 12 lip 2026, 17:36

Devourer pisze:
12 lip 2026, 17:24
Samo to że mecz powinien być dzisiaj ok 21-23 jak inne ćwierćfinały, a nie o 3:00. W założeniu ten ćwierćfinał był pod Argentynę - zakładając że ta wygra swoją grupę i mecze 1/16 i 1/8.
Znowu, od lat ćwierćfinały na MŚ w jednej połówce były grane tego samego dnia, więc poszkodowana co najwyżej była Hiszpania grająca dzień później po Francji. Francuzi generalnie grali dwa dni wcześniej 1/8 i mają 1 dzień odpoczynku więcej przed półfinałem, więc jak ktoś skorzystał na harmonogramie, to oni, ale może był jakiś powód logistyczny dlaczego tak to zrobiono.
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 17:07
VAR jakimś dziwnym cudem zawsze podejmuje decyzje na korzyść Argentyny.
Wyobraź sobie jak sędziowie ciągnęli Argentynę przed erą VAR:

(pierwsze to Howedes faulujący Zabaletę, nie wiem czemu niekiedy linki nie działają)

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 17:41

Chlopaczek pisze:
12 lip 2026, 17:26
Sila razenia mediow spolecznosciowych jest wieksza niz ofensywy Francji na tym mundialu. Powazni wydawaloby sie ludzie nie tylko tutaj na forum wskoczyli do pociagu z narracja ze Argentyna jest przepychana nawet w momencie gdy sa podejmowane prawidlowe decyzje na jej korzysc a ich ostatni mecz prowadzil co moze niektorym umknelo portugalski arbiter.
Wiesz. Tego nie wiemy. Na razie jesteśmy świadkami tego, że cały czas decyzje VAR'u zawsze są na korzyść Argentyny. Zastanawia mnie co by było, gdyby jednak sędzia faworyzował przeciwników. Ile by się znalazło decyzji korzystnych dla drużyny przeciwnej gdyby dogłębnie wnikać i analizować każdy krok Argentyńskiej drużyny. Każdy faul, poprawność strzelonego gola. Wiesz. My to na razie odbieramy z jednej perspektywy - perspektywy faworyzowania Argentyny. Gdyby podobnie sędziowie się przykładali do sędziowania dla ich rywali, to jestem ciekaw ile kontrowersyjnych decyzji byłoby na niekorzyść Argentyńczyków? Na razie po prostu mecze te przedstawiają Argentynę w świetle drużyny faworyzowanej. Nawet to widać w kartkach... Argentyna przed meczem z Szwajcarią otrzymała tylko 3 żółte kartki - w tej klasyfikacji byli jedną z najmniej karanych reprezentacji na mundialu. Dopiero w dogrywce meczu z Szwajcarią dostali 3 kartoniki - czyli tyle ile dotychczas od początku rozgrywek. Jedynie Czechy, Tunezja i Turcja dostały mniej kartek od Argentyny przed meczem z Szwajcarami.

Takie... Co by było gdyby... Ale może doczekamy się równego sędziowania gdy zmierzą się dwie mocno marketingowe ekipy jak np. Argentyna vs Anglia i obejdzie się bez kontrowersji albo będą one w obie strony a nie tylko w jedną.
Wyobraź sobie jak sędziowie ciągnęli Argentynę przed erą VAR:
Co ma piernik do wiatraka. Przed VAR'em to takie rzeczy można by wrzucać o każdej reprezentacji.
VAR jest dobry ale fajnie by było go używać w stosunku do obu drużyn.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 lip 2026, 17:58

Samuraj pisze:
12 lip 2026, 17:41
Zastanawia mnie co by było, gdyby jednak sędzia faworyzował przeciwników.
To bysmy mieli skandal bo sedziowie nie sa od faworyzowania kogokolwiek.
Samuraj pisze:
12 lip 2026, 17:41
Wiesz. My to na razie odbieramy z jednej perspektywy - perspektywy faworyzowania Argentyny.
Tak wiem.
Na szybko przejrzalem ten temat i naliczylem ze od rozpoczecia meczu najebales 22 posty odnosnie tego jak sedziowie faworyzuja Argentyne. Ty masz manie na punkcie tej reprezentacji i chociaz jestes w stanie przeprowadzic logiczna analize jak w przypadku tej kartki Embolo to i tak zmierzasz zawsze do jednej konkluzji.

Obrazek

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 lip 2026, 18:09

Nie wiem kto to Kamil Gala. Ale nudzi mi się to nawalam posty.

Manii nie mam. Nie miałbym w sumie nic przeciwko tej ekipie, patrząc, że i tak grają z ekipami znacznie słabszymi od siebie a i tak ledwo sobie radzą. Mam problem z tym, że mimo tak słabej drabinki, to jeszcze sędziowie ich muszą pchać, bo inaczej nie potrafią wygrać meczu. Mam awersję do tej kadry przez to właśnie, że jest faworyzowana, jej kibice to rasiści co pokazali w meczu z Egiptem, mają chamskich zawodników na czele z pupilkiem Infantino - Messim.

Tej kadry się nie da lubić a okoliczności ich przechodzenia do dalszych faz turnieju tylko to potęgują.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 12 lip 2026, 18:17

Daj te kontrowersje, bo klepiesz te spiskowe teorie, a konkretnów brak. Trochę masz vibe jak miłośnicy filmów z żółtymi napisami.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lip 2026, 18:19

Ja bylem fanem Argentyny od mojego 1 mundialu (1990) ale odkąd w kadrze rządzi karzeł nie trawie ich przez te faworyzowanie i chamskie zagrywki (pozdro E. Martinez)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”