Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2911

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 17:05

Eyesmon pisze:
wczoraj, 16:52
Tylko ty mogłeś połączyć rysowanie kreda na chodniku ze sraniem na flagę narodowa:)
Pierwszy patriota kiedy widzi Ukraińca grillującego w parku w czasie pokoju, pierwszy do ucieczki i drwienia z tych którzy deklarują walkę za ojczyznę w czasie ewentualnej wojny. Jak to nazwać inaczej niż sraniem na flagę? Twoja moralność jest szersza niż dupsko Saszy Grey.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 17:22

Przecież do WOTu możesz iść od zaraz. Poza tym podczas konfliktu kraj musi funkcjonować i nie walczy tylko żołnierz, a całe państwo. Wysyłanie wszystkich na front mając w głowie tylko ucieczkę jest hipokryzją na najwyższym poziomie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 17:25

A czy ja wysyłam wszystkich na front? Młodzi zdrowi sprawni powinni walczyć za swoj kraj. Ja mam prawie 47, za chwilę bedzie 50 - oczekujesz ze tacy beda mięsem armatnim?

Po 2 z czym do ludzi, w gadce kazdy jest mądry i odważny a jak przyjdzie co do czego to połowa z Was ucieknie przy 1 okazji. Ja przynajmniej sie tego nie wstydzę i mówię o tym wprost.

I w związku z tym odbierasz mi bycie patriota? Ja płacę podatki na ten kraj, nie robię walków typu Estonski vat czy zakładanie firmy w Czechach, zadbalem o to aby wychować moja corka na dobrego człowieka i obywatela. Nie niszczę tego kraju śmieceniem po lasach i zostawieniem wszędzie syfu, szanuje język polski. Co Ty zrobiłeś poza pluciem jadem?

Ps. I nigdzie nie drwie z tych co naprawdę zostaną. Szacun dla nich. Z ta kreda to byl żart nawiązujący do wsparcia moralnego ale do tego trzeba miec IQ > 100 zeby ironię załapać. Nie wszyscy mają:)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2026, 17:29 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 17:28

No właśnie takiego chłopaka 20-kilka lat szkoda wysyłać na front, bo jeszcze ktoś musi podtrzymać naród po wojnie. Chłopy po 40-tce co mieli zrobić to zrobili (:

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1294

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » wczoraj, 17:30

Przecież w Polsce by walczyło na froncie jeszcze mniej ludzi ( procentowo) niż na Ukrainie. W dniu wejścia od strony brzeżcia taka warszawa z 2 milionów stała by się 500 tysięczną pipiduwą. My mamy obecnie tak wygodne pokolenie 20 i 30 Latków z formą 50 Latków że tu nawet nie ma na co liczyć. Szybciej za broń chwyciłby 40-50 latkowie niż ten kwiat polskiej młodzieży.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 17:41

Eyesmon pisze:
wczoraj, 17:25
Po 2 z czym do ludzi, w gadce kazdy jest mądry i odważny a jak przyjdzie co do czego to połowa z Was ucieknie przy 1 okazji. Ja przynajmniej sie tego nie wstydzę i mówię o tym wprost.
Ale tutaj nie chodziło o to, że planujesz uciec, ale o to, że planujesz uciec i jednocześnie komentujesz fakt, że ktoś inny nie jest na froncie/w kraju, gdzie toczy się wojna.
Stosuj w stosunku do innych te same reguły, które sam zamierzasz stosować do siebie.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 952

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 17:45

gilardino11 pisze:
wczoraj, 17:30
Szybciej za broń chwyciłby 40-50 latkowie niż ten kwiat polskiej młodzieży.
Tez bym się nie spodziewał że ci z pokolenia po drugiej wojnie tak ochoczo ruszą do okopów. Znają różne opowieści, niektóre z pierwszej ręki. Ja też bym unikał jak ognia, nie widzę sensu zdychania w imię walki politycznej. Jak ktoś idzie do wojska to się na to godzi dobrowolnie.
Btw żeby na siłę zostać wciągniętym to trzeba mieć kategorię wojskową odpowiednią czy to już nie ma znaczenia?

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 17:52

Jak byłeś na komisji i nie dostałeś jakiejś skrajnie złej kategorii to w razie przedłużającej się wojny zostaniesz zmobilizowany (czytaj wzięty za manatki)

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1294

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » wczoraj, 17:56

Nie oszukujmy się na tą chwilę mamy 150 tysięcy zawodowych z czego 50 tysięcy jest biurowych. Do tego z tych 100 certyfikacji nie ma połowa więc żadnej mowy o poważnych działaniach taktycznych być nie może. Trochę WOT ( wbrew pozorom calkiem dobrze wyszkolonego do swoich zadań ) i rezerwy/ludzi których chwycili by za broń myślę że jest 300 - 400 tysięcy. I to na tyle reszta by spierdoliła jak szczury albo nie chciałaby walczyć zostając a obrazki które dzieją się na ukraińskich ulicach u nas zaczęłyby się dziać po 6-12 miesiącach jakby się okazało że żadnej rotacji nie będzie.
My, szczególnie te roczniki 1990 i wyżej jesteśmy już bardzo wygodnym pokoleniem w którym po nad wszystko stawia się jakość życia, jesteśmy otwarci na zachód i mamy świadomość czym jest wojna ( Ukraina ). Tu nie będzie cudów. Dzisiaj warszawa a jutro będzie grał na harmonii pod dworcem w Berlinie Paryżu czy innej [ch**]

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 17:58

venomik pisze:
wczoraj, 17:41
Eyesmon pisze:
wczoraj, 17:25
Ale tutaj nie chodziło o to, że planujesz uciec, ale o to, że planujesz uciec i jednocześnie komentujesz fakt, że ktoś inny nie jest na froncie/w kraju, gdzie toczy się wojna.
Stosuj w stosunku do innych te same reguły, które sam zamierzasz stosować do siebie.

Ale ja ten stosunek mam wyłącznie do roszczeniowych Ukraińców. Zauważ ze nie wysyłam z Polski na front przebywających tu Sudanczykow czy Syryjczykow

To nie jest tak ze sam planuje uciec a wysyłam wszystkich innych na wojnę. Bo sam doskonale rozumiem chęć chronienia własnej rodziny. Co więcej zaraz po wybuchu wojny sam pomogłem parunastu rodzinom ukraińskim poprzez zbiórki i organizowanie im życia w Czechach. Ale rozpasanie gówniarzy z kraju holubiacego upa pozwoliło mi na zmianę zdania. Tylko i aż tyle.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 952

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 17:59

Hannibal pisze:
wczoraj, 17:52
Jak byłeś na komisji i nie dostałeś jakiejś skrajnie złej kategorii to w razie przedłużającej się wojny zostaniesz zmobilizowany (czytaj wzięty za manatki)
Musiałbym odkopać dokumenty ale w czasie komisji miałem kości w ręku na druty poskładane i miałem czasowo niezdolny do służby. Po pół roku wróciłem z papierem ze drutów nie da się wyjąć i bezterminowo dostałem niezdolny do służby czy coś takiego, już nie pamiętam. W każdym razie ortopeda swoje zrobił bo źle połapali mi kończyny i bez łamania rąk nie da się tego wyjąć co wtedy stanowiło o tym że nie mogli mi przybić kat. A

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 18:01

Eyesmon pisze:
wczoraj, 17:58
Ale ja ten stosunek mam wyłącznie do roszczeniowych Ukraińców.
I jaką roszczeniową postawę zaprezentował ten cały Konfitura że wysłałeś go dzisiaj na front? ;) Po prostu zobaczyłeś że ma na imię Maksym i to ci wystarczyło.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 18:03

Konfitura to zjeb. Gość który sam sie prosi o kłopoty. Nie zal mi typa w ogole

Patoinfluencerow bym wysłał nawet naszych na front. Oni są do przemielenia i do niczego innego

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 18:06

Ja tam wstąpiłem niedawno do WOTu z tego względu, że uciekać nie mam zamiaru, a zawsze lepiej być przeszkolonym niż facetem z łapanki. Jestem bardzo mile zaskoczony całą formacją oraz ludźmi, których tam spotkałem. Całkiem sporo ex specjalsów i innych zaprawionych w boju.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 18:07

Eyesmon pisze:
wczoraj, 18:03
Konfitura to zjeb. Gość który sam sie prosi o kłopoty. Nie zal mi typa w ogole

Patoinfluencerow bym wysłał nawet naszych na front. Oni są do przemielenia i do niczego innego
Jezu, czyli to pisząc że ktoś powinien "iść na front" nie masz na myśli "powinien iść walczyć za swoją ojczyznę", tylko "powinien iść zginąć z ręki ruskich bo go nie lubię". Chłope ty się z każdym postem bardziej pogrążasz, może już lepiej nic w tym temacie nie dodawaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”