FINAŁ: Hiszpania - Argentyna (19.07.2026 21:00) - Strona 3

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 208

FINAŁ: Hiszpania - Argentyna (19.07.2026 21:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 lip 2026, 18:31

Ilka pisze:
18 lip 2026, 18:09
I naszego Samuraja :mrgreen:
Mnie to akurat od zawsze Messi wkurw... wkurzał. Od czasu jak był szprycowany w Barcelonie lekami na karłowatość czy jak ta jego choroba się nazywała. Ale nie będę już dla pchły złośliwy, bo Marciniak uratował mu ten mundial i nie tylko on. Gdyby nie nasz Polak rodak, to byśmy mówili w kontekście Messiego gorzej niż o CR7. :mrgreen:

Nadal nie wiem kto to Kamil Gala. :wink:

Specjalnie nie zaglądam do tego wątku, bo ten finał w sumie mam w rzyci i obejrzę, bo głupio by było nie obejrzeć, ale do kibicowania wybieram mniejsze zło czyli Hiszpanię. Ale zauważyłem, że jak gdzieś w tle pojawia się ten Kamil Gala, to mój nick musi się też przewinąć.

Zobaczymy jak Slavko posędziuje te zawody :witam:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 lip 2026, 19:18

Samuraj pisze:
18 lip 2026, 18:31
ale do kibicowania wybieram mniejsze zło czyli Hiszpanię.
I to też jest dla mnie przyznam dziwne podejście podchodzenia do tej drużyny jako mniejszego zła. Przecież Real Madryt jest z Hiszpanii.

Mnie od lat trochę kłuje po oczach różnica podchodzenia do sprawy kibiców klubów włoskich a kibiców klubów hiszpańskich. Jeżeli chodzi o włoską piłkę to kibice Interu, Juve czy Milanu na co dzień się wzajemnie też tam obrzucają, czasem obrażają, non stop napinają itp ale jak przychodzą ważne mecze reprezentacji Włoch to wszyscy oni zjednoczeni w Forza Italia. (oczywiście wtedy gdy Italia się kwalifikuje :mrgreen: )

Nigdy nie rozumiałem czemu tak samo nie mogą kibice Barcy, Realu czy Atletico w kwestii reprezentacji Hiszpanii. I żeby nie było, sam też nie chcę być hipokrytą bo ja też od lat podkreślam że choć reprezentację Hiszpanii bardzo lubię to traktuję ją osobiście jako zagraniczną reprezentację drugiego wyboru.

Gdybym rzeczywiście szedł w jakąkolwiek karierę dziennikarsko sportową do czego nawiązywałeś w innym temacie to bym był autorem felietonu że reprezentacja Hiszpanii jest trochę "osierocona" przez kibiców topowych hiszpańskich klubów.

-------------------------------------------------------------------------

Już pominę resztę Twojego ostatniego wpisu choć nie ukrywam że to dla mnie z deczka negatywne odkrycie po odnalezieniu się na tym forum że mimo upływu tylu lat masz cały czas wektor nastawiony na tak silną nienawiść i nie odpuścisz ni trochę. Ale to już zostawiam bo nie ukrywam że tutaj nawet jestem odrobinę zniechęcony przy takim podejściu.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2387

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 18 lip 2026, 19:27

Leszek pisze:
18 lip 2026, 19:18
I to też jest dla mnie przyznam dziwne podejście podchodzenia do tej drużyny jako mniejszego zła. Przecież Real Madryt jest z Hiszpanii.
a ty bys sciskal kciuki za reprezentacje hiszpanii tylko dlatego ze barcelona ktorej kibicujesz jest hiszpanska, jesli w skladzie kadry praktycznie nie byloby jej zawodnikow, za to mnostwo z realu? ja nie

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2763
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 18 lip 2026, 19:35

Samuraj pisze:
18 lip 2026, 18:31
Nadal nie wiem kto to Kamil Gala
To jest ostrzejsza wersja Ciebie ;)
Na szczęście jeszcze dużo Ci do niego brakuje.

@Leszek gdyby w Reprezentacji Hiszpanii grało kilku zawodników Realu to @Samuraj by im kibicował, a że gra jeden, który jeszcze nawet nie zagrał w Realu to nie będzie im kibicował, zwłaszcza że tylu z Barcy jest w kadrze.

Ja akurat podejście do innych reprezentacji nam takie, że nie patrzę kto tam gra. Jednoczyć to ja się mogę z kibicami Legii, ŁKSu czy innych Kielc w kontekście naszej Reprezentacji :) Bo to Reprezentacja Polski 🇵🇱

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 150

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 18 lip 2026, 19:40

Myślisz jakbyś dopiero od zlewu się oderwała. Można nie lubić reprezentacji a jednocześnie kibicować klubowi z danego kraju. Hiszpania gra ten swój męczący futbol, taktyczny, dobrze bronią, ale są nudni.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 lip 2026, 19:42

moody pisze:
18 lip 2026, 19:27
a ty bys sciskal kciuki za reprezentacje hiszpanii tylko dlatego ze barcelona ktorej kibicujesz jest hiszpanska, jesli w skladzie kadry praktycznie nie byloby jej zawodnikow, za to mnostwo z realu? ja nie
Tak zwane good question. Tym nie mniej odpowiem Ci tak że potrafiłem trzymać za Hiszpanami jako drużyną drugiego wyboru (po Holandii) zarówno w czasach gdy grało w niej trzech piłkarzy Barcelony jak i w czasach gdy tam ośmiu czy iluś. Więc rozrzut duży a moje podejście podobne.

Pewnie ciężko będzie doświadczyć sytuacji że prawie wszyscy z tej kadry są z Realu bo Real od lat stawia ciut bardziej na gwiazdy zagraniczne niż hiszpańskie.

+ jeszcze dopowiem i Tobie i @Ilka że jednak podałem też ten przykład reprezentacji Włoch gdzie myślę że kibice Juve, Interu i Milanu aż tak nie liczę tych przyznależności klubowych i są zawsze zjednoczeni w tego typu ważnych meczach.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2409
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 lip 2026, 19:48

moody pisze:
18 lip 2026, 19:27
Leszek pisze:
Właśnie tak. Reprezentacja Hiszpanii od bardzo dawna jest "barcelońska" i z perspektywy kibica Realu Madryt nie ma tam niczego do kibicowania. Jeszcze ta poprzednia wielka Hiszpania z +/- 2010 roku miała w składzie Casillasa, Ramosa, Alonso... w jakimś stopniu można więc było ją wspierać. Ale obecna? No nie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8625
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lip 2026, 19:49

Oczywiste, Forza Italia, bo Italia to profesor Cannavaro z Juve, prowokator Materazzi z Interu, walczak Gattuso z Milanu czy 100% Romanista Totti. Wszyscy razem :witam:

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2763
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 18 lip 2026, 19:56

Pelart2 pisze:
18 lip 2026, 19:40
Myślisz jakbyś dopiero od zlewu się oderwała. Można nie lubić reprezentacji a jednocześnie kibicować klubowi z danego kraju. Hiszpania gra ten swój męczący futbol, taktyczny, dobrze bronią, ale są nudni.
A czy ja gdzieś napisałam, że nie można? Można też tylko klubowi kibicowac. Akurat dlaczego Samuraj nie jest za Hiszpanami to wiemy, bo gdzieś już pisał, że są piłkarze z Barcy, a z Realu nie ma ..

Leszek pisze:
18 lip 2026, 19:42
+ jeszcze dopowiem i Tobie i @Ilka że jednak podałem też ten przykład reprezentacji Włoch gdzie myślę że kibice Juve, Interu i Milanu aż tak nie liczę tych przyznależności klubowych i są zawsze zjednoczeni w tego typu ważnych meczach.
No nasi Italiancy są wyjątkowi :) Ja też sympatyzuje z Reprezentacją Włoch i w sumie nie patrzę na to czy gra tam ktoś z Juve. Ale jak już kolega wyżej mi pocisnąl nie trzeba być za drużyną narodową kraju w którym kibicuje się jakiemuś klubowi ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2387

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 18 lip 2026, 19:57

Leszek pisze:
18 lip 2026, 19:42
hiszpanie tez mysle ze potrafia byc zjednoczeni i zarowno kibice realu, atletico i barcelony nie raz wspolnie sciskali kciuki za kadre, no ale jednak w przeszlosci to to ta kadra byla bardziej zroznicowana pod katem przyznaleznosci klubowej - xavi, iniesta, busquets mieszali sie z tym xabim, ramosem czy casillasem itd. a teraz jest wajcha wybitnie przekrecona w jedna strone. wiec nie dziwie ze kibice realu nie kibicuja hiszpanii anno domini 2026, a wrecz moga im zyczyc, zeby se glupi ryj rozwalili, zeby mozna bylo pocisnac beke z yamala, ferrana i spoly

ja kibice na turniejach reprezentacyjnych glownie tym druzynom, w ktorych graja barceloniarze i pewnie wielu kibicow "klubowych" stosuje ten sam klucz :P

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 lip 2026, 19:59

Przynależności klubowe to też mimo wszystko sprawa dynamiczna. Myślę że nie miałbym też wielkich problemów dobrze życzyć reprezentacji Hiszpanii gdyby nawet na jakimś turnieju chwilowo nie było w niej nikogo z Barcelony. Oglądając i w danych meczach trzymając za nich kciuki mógłbym też sobie zdawać sprawę z tego że np za rok czy dwa sytuacja może być już inna i ktoś z tej kadry już np być w Barcelonie. Teraz może być np czterech z Barcy, za 2 lata zero a za 6 lat siedmiu. To się w piłce zmienia ale pewne reprezentacje zagraniczne można lubić bardziej od innych i niekoniecznie przed każdym turniejem tylko liczyć czy nam się zgadza ilość piłkarzy z danym klubem.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 393

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 18 lip 2026, 20:06

No ja się dziwię jeśli ktoś nie jest z Hiszpanii, kibicuje Realowi i chce kibicować Hiszpanii - jedno MŚ w te czy we wte dla Messiego wiele już nie zmienia, a tytuł dla Barcelony oznacza czytanie przez kolejne 10 lat kibiców Negreirony o tym jak to wygrała kolejne mistrzostwo świata. :P

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2472
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 18 lip 2026, 20:12

Bernabeu2 pisze:
18 lip 2026, 16:11
największe wylewy na forumq mają chyba niektórzy kibice Realq
mam nadzieje, ze to nie o mnie :(
Hannibal pisze:
18 lip 2026, 15:55
Turnieje reprezentacyjne są wspaniałe, a ludzie dalej będą płakać za corocznym zestawieniem City -Real czy jarać się grającym na kodach PSG
no, cudowne wrecz, top kadry obijaja po drodze jakies Macedonie, Litwy, Egipty by pierwszy powazny mecz zagrac w 1x2. Oddajcie mi LM i ligi
Leszek pisze:
+1 do tego co chlopaki pisali, w latach 08-12 mozna bylo znalezc jakis punkt zaczepienia w postaci Xabiego, Ramosa i Arbeloi, teraz nie ma tam nikogo. Tamta kadra nawet z zaciagu katalonskiego miala gigachada Inieste, wiec nawet w obliczu Piquenabuera, Alby czy Xaviego jakies fajne nazwiska tam byly. W obecnej glowna gwiazda jest Yamal, a gdzies tam z tylu glowy masz, ze w tej druzynie biega uosobienie zla, personifikacja diabla, ucielesnienie Mefistofelesa, reprezentant piekiel - Gavi i patrzysz, ze tam nikogo z Madrytu nie ma to tak niezbyt przychylnie na to zerkasz.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 18 lip 2026, 20:22

No tak wygląda romantyczna Liga Mistrzów:
Obrazek
Same kopciuszki :lol2:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2409
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 lip 2026, 20:31

Bernabeu2 pisze:
18 lip 2026, 20:06
No ja się dziwię jeśli ktoś nie jest z Hiszpanii, kibicuje Realowi i chce kibicować Hiszpanii - jedno MŚ w te czy we wte dla Messiego wiele już nie zmienia, a tytuł dla Barcelony oznacza czytanie przez kolejne 10 lat kibiców Negreirony o tym jak to wygrała kolejne mistrzostwo świata. :P
Po części dlatego niedawno pisałem w innym temacie, żeby już wygrał ten Messi i Argentyna jako mniejsze zło. Facet po prostu większość kariery grał w niewłaściwym klubie. Przez to jak robił swoje rzeczy, to człowiek się nie cieszył i nie podziwiał, tylko irytował. Ale obiektywnie jest unikalny i od czasu, jak Cristano odszedł z Realu, porównywanie ich straciło sens - w tym okresie karier Messi mu odjechał, bo umówmy się, że jakaś wygrana Liga Narodów na kiju nikogo nie interesuje. Messi dużo "ładniej" się zestarzał, indywidualnie gra wybitny turniej i może złotej piłki bym mu za to nie dał, ale wygranie przez niego finału będzie dużo łatwiejsze do przyjęcia niż cztery lata temu. Mimo że reprezentację Argentyny jako całość trudno lubić - na pewno przy takiej alternatywie.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 20:39 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”